Рішення
від 12.09.2013 по справі 914/2454/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2013 р. Справа № 914/2454/13

За позовом: Львівського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі: позивача 1:Новояворівської міської ради, м. Новояворівськ, позивача 2:Яворівської районної ради, м. Яворів, позивача 3:Львівської обласної ради, м. Львів, до відповідача:приватного підприємства "Польтраст", м. Новояворівськ, третя особа 1:Головне управління Держземагентства у Львівській області, м. Львів, третя особа 2:Відділ Держземагентства у Яворівському районі, м. Яворів, третя особа 3:Державна інспекція сільського господарства у Львівській області, м. Львів, третя особа 4:Львівська державна лісовпорядна експедиція, м. Львів, про: стягнення втрат лісогосподарського виробництва на суму 277' 596,00 грн. Суддя Т. Рим За участю представників: прокурора:Волинець В.Е. - старший прокурор, позивача 1:не з'явився, позивача 2:не з'явився, позивача 3:не з'явився, відповідача:Коваль П.І. - довіреність від 15.02.2012 р., третьої особи 1:не з'явився, третьої особи 2:не з'явився, третьої особи 3:не з'явився, третьої особи 4:не з'явився. На розгляд господарського суду Львівської області подано позов Львівського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі: Новояворівської міської ради, Яворівської районної ради, Львівської обласної ради до приватного підприємства "Польтраст" про стягнення втрат лісогосподарського виробництва на суму 277' 596,00 грн. Ухвалою від 21.06.2013 р. провадження у справі порушено, позовну заяву прийнято до розгляду, розгляд справи призначено на 10.07.2013 р. Рух справи відображено в попередніх ухвалах суду. Ухвалою господарського суду Львівської області від 31.07.2013 року до участі у справі третіми особами на стороні позивача залучено Головне управління Держземагентства у Львівській області, Відділ Держземагентства у Яворівському районі, Державну інспекцію сільського господарства у Львівській області, Львівську державну лісовпорядну експедицію. Рух справи відображено у попередніх ухвалах суду.

Позовні вимоги обґрунтовуються наступним. Прокуратурою проведено перевірку дотримання вимог законодавства у природоохоронній сфері на території Новояворівської міської ради. В ході перевірки встановлено, що відповідачем здійснено вилучення лісових угідь при відведенні земельної ділянки ПП "Польтраст" площею 3 га лісів 1 групи. Наведене стало підставою для нарахування відповідачу 277' 596,00 грн. відшкодування втрат лісогосподарського виробництва.

Відповідач заперечив проти позовних вимог з наступних підстав. В матеріалах справи відсутні докази використання спірної земельної ділянки площею 3,0 га для потреб лісового господарства. Відповідачу надано у користування ділянку із земель житлової та громадської забудови, натомість прокурор вказує про вилучення лісових угідь 1 категорії. Відповідач жодного виведення лісогосподарських угідь з категорії земель лісогосподарського призначення не здійснював, а тому відсутні правові підстави нарахування втрат лісогосподарського виробництва. Крім того, зазначає про публічно-правову природу спору, який має розглядатись адміністративним судом. У зв'язку з цим подав клопотання про припинення провадження у справі.

Крім того, відповідачем подано клопотання про припинення провадження у справі, оскільки такий спір не підлягає вирішенню в господарських судах України. Суд відмовляє у задоволенні клопотання про припинення провадження у справі, оскільки справа в силу положень пункту 4.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" від 17.05.2011 р. №6, належить до господарської юрисдикції.

В судове засідання представник третьої особи 1 не з'явився, причин неприбуття не повідомив. У поданому поясненні повідомив, що при нарахуванні втрат лісогосподарського виробництва керувались даними державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форма 6-зем), відповідно до якої вид угідь ділянки - ліси та інші лісовкриті площі.

В судове засідання представник третьої особи 2 не з'явився, причин неприбуття не повідомив, подав пояснення по суті спору. У зазначеному поясненні повідомляє, що підставою для надання довідки про правовий статус земельної ділянки в оренду ПП "Польтраст" є рішення Новояворівської міської ради №530 від 25.12.2008 р. та схема розташування об'єкту з генплану м. Новояворівськ, погоджена керівником та землевпорядником Новояворівської міської ради.

Третя особа 3 подала заяву про розгляд справи без своєї участі, позовні вимоги прокурора підтримано (вх. №34545/13 від 23.08.2013 року). Подала пояснення по суті спору, в якому зазначив, що державна експертиза землевпорядної документації земельної ділянки не проводилась, оскільки на час прийняття рішення Новоярорівською міською радою від 29.10.2010 р. №1026 проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок житлової та громадської забудови не підлягали обов'язковій експертизі (стаття 9 Закону України "про державну експертизу землевпорядної документації".

Крім того, представником третьої особи 3 подано клопотання про відкладення розгляду справи, у зв'язку з перебуванням уповноваженого представника у відпустці.

Суд відмовляє у задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи, оскільки подане клопотання не підтверджено жодними доказами, третьою особою не доведено неможливості забезпечити присутність в судовому засіданні іншого повноважного представника. Крім того, учасникам процесу було створено належні умови для подання власних пояснень та доказів у справі, а також зважаючи на сплив строку розгляду справи, суд не вбачає правових підстав для відкладення розгляду справи.

В судове засідання представник третьої особи 4 не з'явився, причин неприбуття не повідомив, хоча була належно повідомлена про час та місце судового розгляду, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення від 09.09.2013 р., пояснень та додаткових доказів не надала.

Вислухавши представників сторін, проаналізувавши матеріали справи, суд установив таке.

Рішенням Новояворівської міської ради від 21.07.2005 р. №642 приватному підприємству "Польтраст" надано дозвіл на збір матеріалів попереднього погодження детального плану території для розроблення забудови мікрорайону в розмірі земельної ділянки - не менше 100 га.

Постановою Верховної Ради України від 23.09.2008 р. №578-VI в межу міста Новояворівськ Яворівського району Львівської області включено 757,2 гектари земель, які знаходяться у віданні Новояворівської міської ради, та затверджено загальну площу міста 974.9 гектара.

Рішенням Новояворівської міської ради від 25.12.2008 р. №530 приватному підприємству "Польтраст" надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо передачі в оренду строком на 49 років земельної ділянки площею 3 га при в'їзді в місто Новояворівськ біля знаку "Новояворівськ" для будівництва і обслуговування готельно-розважального комплексу за рахунок земель житлової та громадської забудови.

Фізичною особою - підприємцем Білінською Світланою Василівною на замовлення приватного підприємства "Польтраст" розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування готельно-розважального комплексу за адресою: Львівська область, Яворівський район, місто Новояворівськ.

Як убачається з кадастрового плану земельної ділянки, кадастровий номер 4625810500:04:009:0067, який є складовою проекту землеустрою, земельна ділянка площею 3 га вкрита лісами та належить до лісових земель.

Із довідки Виконкому Новояворівської міської ради від 05.05.2009 р. №604/09 вбачається, що за категорією земель земельна ділянка відноситься до земель житлової та громадської забудови. У листі Управління Держкомзему у Яворівському районі Львівської області від 28.12.2009 року №5463 "Про правовий статус земельної ділянки площею 3,0 га, що відводиться в оренду ПП "Польтраст" зазначено, що за категорією земель земельна ділянка належить до земель житлової та комунальної забудови.

Висновком Управління Держкомзему у Яворівському районі Львівської області від 29.12.2009 р. №3368/з погоджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для надання в оренду ПП "Польтраст" під будівництво і обслуговування готельно-розважальногго комплексу в м. Новояворівськ.

У висновку Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області №04-02-6996 від 25.12.2009 року, яким погоджено проект відведення земельної ділянки, міститься інформація, що земельна ділянка, яка передається в оренду, належить до земель житлової та громадської забудови за своєю категорією.

Із представленого Витягу з довідки 6-зем №259 від 12.04.2010 року вбачається, що земельна ділянка належить до лісових земель.

Листом №124 від 19.04.2010 року Львівською державною лісовпорядною експедицією надано відповідачу таксаційну характеристику земельної ділянки, яка надається в оренду: категорія зависності: захисні ліси, під категорія - захисні ліси вздовж автомобільних доріг державного значення, тип лісу С 2ГСД, бонітет, насадження порослевого походження, склад: 4Д 3 90років, висота 22м, діаметр 38 см, повнота 040, запас на 1 га 90 м 3 ; 6Д 3 50 років, висота 18 м, діаметр 18 см. До листопада 2009 року зазначена ділянка належала до 1 групи. Категорія зависності: захисні смуги вздовж автомобільних доріг.

ПП "Польтраст" 19.04.2010 р. звернувся до Головного управління Держкомзему у Львівській області із проханням провести нарахування втрат лісогосподарського виробництва при відведенні земельної ділянки для будівництва готельно-розважального комплексу в м. Новояворівськ.

Рішенням Новояворівської міської ради від 19.10.2010 р. №991 внесено зміни у рішення від 25.12.2008 р. №530 та вилучено п. 3 даного рішення: "ПП "Польтраст" проект землеустрою з висновком державної землевпорядної експертизи подати на затвердження сесії міської ради".

Головним управлінням Держкомзему у Львівській області здійснено розрахунок втрат лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням лісових угідь при відведенні земельної ділянки від 27.10.2010 р., відповідно до Порядку визначення втрат лісогосподарського виробництва, що підлягають відшкодуванню (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. №1279) проведено розрахунок заподіяної шкоди на суму 277' 596,00 грн.

Рішенням сесії Новояворівської міської ради від 29.10.2010 р. №1026 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "Польтраст" площею 3,00 га для будівництва і обслуговування готельно-розважального комплексу в м. Новояворівськ. ПП "Польтраст" надано в оренду земельну ділянку терміном на 49 років площею 3,00 га біля знаку "Новояворівськ в м. Новояворівськ, приватному підприємству "Польтраст" надано в оренду строком на 49 років земельну ділянку площею 3,0 га біля знаку "Новояворівськ" в місті Новояворівськ під будівництво та обслуговування готельно-розважального комплексу за рахунок земель житлової та громадської забудови.

Головним Управлінням Держземагенства у Львівській області проведено розрахунок втрат лісогосподарського виробництва на ділянку площею 3,0 га лісів І групи на суму 277596,00 грн. Розмір шкоди визначено на підставі Порядку визначення втрат лісогосподарського виробництва, що підлягають відшкодуванню (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. №1279).

Державне агенство земельних ресурсів України у листі від 29.08.2013 р. повідомило, що відповідно до журналів обліку (реєстрації) об'єктів державної експертизи землевпорядної документації за 2010-2013 роки проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "Польтраст" для будівництва і обслуговування готельно-розважального комплексу за адресою: Львівська область, Яворівський район, місто Новояворівськ, площею 3,0 га інших лісових земель Новояворівської міської ради до Держземагенства України для проведення державної експертизи землевпорядної документації не надходив.

У листі №394 від 02.09.2013 р. Львівська державна лісовпорядна експедиція повідомляє, що ділянка площею 3,00 га, яка знаходиться при в'їзді у м. Новояворівськ не входить ні до ДП "Рава-Руський лісгосп", ні до складу Яворівського ДЛГП ЛГП "Галсільліс".

Із листа Нвояворівської міської ради вбачається, що земельна ділянка площею 3,00 га, що надана ПП "Польтраст" біля знаку "Новояворівськ в м. Новояворівську під будівництво і обслуговування готельно-розважального комплексу до прийняття Верховною радою постанови, згідно наявного проекту формування території за 1998 рік не входила в межі міста. Після прийняття такої постанови Верховною Радою України дана земельна ділянка ввійшла в межі міста. Рішення про надання дозволу ПП "Польтраст" на розроблення проекту землеустрою та затвердження проекту землеустрою на зазначену земельну ділянку приймались Новояворівською міською радою після прийняття постанови Верховної Ради України про зміни меж міста. Рішення Новояворівської міської ради від 29.10.2010 р. №1026 про надання ПП "Польтраст" в оренду зазначеної земельної ділянки приймалось на підставі проекту землеустрою згідно з довідкою, що містилась в проекті землеустрою від 28.12.2009 р. №5463, виданого Управлінням Держкомзему у Яворівському районі Львівської області, за категорією земель земельна ділянка належить до земель житлової та громадської забудови. Новояворівською міською радою впродовж 2006-2010 років рішення про зімну цільового призначення згаданої земельної ділянки не приймалося.

При ухваленні рішення суд виходив з такого.

Відповідно до статті 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Згідно з п. 34 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, що виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад є вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Земельний кодекс України визначає юридичні факти, з настанням яких мають бути відшкодовані втрати лісогосподарського виробництва, а також закріплює умови та регулює порядок відшкодування таких втрат, а також порядок використання одержаних коштів.

Відповідно до частини 2 статті 207 Земельного кодексу України відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом.

Згідно з частиною 5 статті 207 Земельного кодексу України втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва визначаються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Відповідно до пункту 4 Порядку визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997р. №1279, відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських і лісових угідь для цілей, не пов'язаних із веденням сільського і лісового господарства, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а у випадках поетапного освоєння відведених угідь для добування корисних копалин відкритим способом - у міру їх фактичного надання.

Частина перша статті 123 Земельного кодексу України визначає, що надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі: надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення; формування нової земельної ділянки (крім поділу та об'єднання). Частиною 10 цієї ж статті закону передбачено, що рішенням про надання земельної ділянки у користування за проектом землеустрою щодо її відведення здійснюються: затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; вилучення земельних ділянок у землекористувачів із затвердженням умов вилучення земельних ділянок (у разі необхідності); надання земельної ділянки особі у користування з визначенням умов її використання і затвердженням умов надання, у тому числі (у разі необхідності) вимог щодо відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Визначені у Земельному кодексі України норми щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва спрямовані на забезпечення раціонального використання і охорони особливо цінних земель сільськогосподарського призначення та земель лісового фонду з метою збереження їх кількісного і якісного стану. Відшкодування втрат передбачає компенсацію суспільству негативних наслідків соціально-економічного, екологічного характеру, що настають внаслідок переведення особливо цінних земель сільськогосподарського призначення та лісового фонду до інших категорій земель, а також у разі обмеження землекористування чи погіршення якості земель як особливого національного надбання, що перебуває під особливою охороною держави.

Отже, правовою підставою для відшкодування втрат лісогосподарського виробництва є вилучення органом місцевого самоврядування лісових земель шляхом зміни їх цільового призначення та передання їх в користування відповідному користувачу. Зазначена процедура відбувається шляхом прийняття відповідних рішень органом місцевого самоврядування.

Згідно з вимогами статті 20 Земельного кодексу України зміна категорії земельної ділянки має бути здійснена за рішенням уповноваженого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. З наведеного вбачається, що зміна категорії земельної ділянки з лісових земель на землі житлової та громадської забудови мала бути здійснена за рішенням Новояворівської міської ради. Аналогічної позиції дотримується Пленум Вищого господарського суду України у пункті 4.1 постанови "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" від 17.05.2011 р. №6.

Рішенням Новояворівської міської ради від 25.12.2008 р. №530 приватному підприємству "Польтраст" надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо передачі в оренду строком на 49 років земельної ділянки площею 3 га при в'їзді в місто Новояворівськ біля знаку "Новояворівськ" для будівництва і обслуговування готельно-розважального комплексу за рахунок земель житлової та громадської забудови.

Як убачається із матеріалів справи, жодних рішень стосовно зміни цільового призначення земельної ділянки органом місцевого самоврядування не приймалося, відповідні проекти землеустрою не розроблялися, відшкодування втрат лісогосподарського виробництва рішенням органу місцевого самоврядування не затверджувалося (частина 10 статті 123 Земельного кодексу України).

Таким чином, оскільки спірна земельна ділянка надана відповідачу без зміни категорії земельної ділянки та затвердження вимог про відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, це унеможливлює відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, що є підставою для відмови в задоволенні позовних вимог. Суд наголошує на тому, що будь-яке інше знищення лісу та лісових насаджень тягне за собою іншу відповідальність, ніж передбачена статтею 207 Земельного кодексу України.

Згідно зі статтями 33, 38 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 4 3 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з положеннями цієї статті судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

В частині розподілу між сторонами судового збору суд враховує положення пункту 4.5 постанови Пленуму Вищого господарського України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України". Згідно з цим пунктом у випадках коли позивач звільнений від сплати судового збору: якщо позов залишено без задоволення - судовий збір не стягується; у разі задоволення позову повністю або частково судовий збір стягується з відповідача (повністю або пропорційно задоволеним вимогам) в доход Державного бюджету України, якщо відповідач не звільнений від сплати цього збору. Таким чином судові витрати на підставі статті 49 Господарського процесуального кодексу України залишаються з позивачем.

Враховуючи наведене, керуючись статтею 14 Конституції України, статтями 20, 123, 207, 209 Земельного кодексу України, статтею 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" статтями 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. В задоволенні позову відмовити.

Повне рішення складено 16.09.2013 р.

Суддя Рим Т.Я.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення12.09.2013
Оприлюднено17.09.2013
Номер документу33489376
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2454/13

Ухвала від 31.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 10.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Рішення від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 21.06.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні