Рішення
від 23.09.2013 по справі 916/2046/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" вересня 2013 р.Справа № 916/2046/13 Господарський суд Одеської області у складі судді Лічмана Л.В.,

секретар судового засідання Бєлих К.В.,

за участю представників сторін:

від позивача ОСОБА_1,

від відповідача Булгакова Т.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" про визнання частково недійсним рішення загальних зборів та скасування державної реєстрації змін до статуту.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 02.08.2013 р. прийнято позовну заяву ОСОБА_3 до розгляду, порушено провадження у справі № 916/2046/13, справу призначено до розгляду в засіданні суду на 19.08.2013 р.

За правилами ст.77 ГПК України в судовому засіданні 19.08.2013 р. розгляд справи відкладено на 04.09.2013 р., у судовому засіданні 04.09.2013 р. - на 16.09.2013 р., у судовому засіданні 16.09.2013 р. оголошено перерву до 23.09.2013 р.

Сторони повідомлені про час і місце засідань господарського суду, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення та розписками їх представників.

Згідно із приписами ст.85 ГПК України в судовому засіданні 23.09.2013 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОСОБА_3 (далі - ОСОБА_3) звернулась в господарський суд Одеської області з уточненою позовною заявою про: визнання частково недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" (далі - ТОВ „Арабиан-Одессей") від 11.09.2012 р., оформленого протоколом загальних зборів учасників № 9, в частині виключення зі складу учасників ОСОБА_3 та перерозподілу часток в статутному капіталі ТОВ „Арабиан-Одессей"; скасування державної реєстрації змін до статуту в частині п.1.5 розд.1 та п.6.3 розд.6 статуту.

Обґрунтовуючи вимоги, ОСОБА_3 посилається на положення ст.ст.116,145 ЦК України, ст.ст.54,58,61,64 Закону України „Про господарські товариства", п.29 постанови пленуму Верховного Суду України „Про практику розгляду судами корпоративних спорів", п.3.10 рекомендацій президії Вищого господарського суду України „Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" та зазначає, що загальні збори учасників від 11.09.2012 р., рішення яких оформлено протоколом № 9, скликані з порушенням вимог закону та статуту ТОВ „Арабиан-Одессей" щодо належного повідомлення виключеного учасника товариства про їх проведення. Крім того, оспорюваним рішенням виключено позивача зі складу учасників товариства без зазначення обставин, які б свідчили про систематичне невиконання (неналежне виконання) ним обов'язків учасника ТОВ „Арабиан-Одессей".

Відповідач у письмовому відзиві на позовну заяву просить у її задоволенні відмовити, оскільки:

- ОСОБА_4, яка має 80% голосів на загальних зборах ТОВ „Арабиан-Одессей", повноважна одноособово проводити збори та приймати рішення щодо виключення учасника з товариства;

- ОСОБА_3 повідомлена про час і місце проведення загальних зборів 11.09.2012 р. телефоном, що не суперечить вимогам статуту ТОВ „Арабиан-Одессей" та діючому законодавству;

- під час перебування ОСОБА_3 на посаді директора ТОВ „Арабиан-Одессей" виявлено факт заволодіння нею та розтрати коштів товариства на загальну суму 226493,00 дол. США, в зв'язку з чим порушено кримінальне провадження № 12013170110000532, що і стало причиною її виключення зі складу учасників та звільнення з посади директора.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представників учасників процесу, перевіривши обґрунтованість їх доводів, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову, враховуючи наступне.

11.09.2012 р. проведено загальні збори учасників ТОВ „Арабиан-Одессей", на яких у присутності учасника товариства ОСОБА_4 з часткою 80% статутного фонду прийнято оформлене протоколом № 9 рішення про, зокрема, виключення зі складу учасників ТОВ „Арабиан-Одессей" ОСОБА_3 з часткою 20% статутного фонду, а також перерозподіл часток з огляду здійснене виключення та внесення змін до п.1.5 розд.1 та п.6.3 розд.6 статуту товариства.

Вказане рішення зареєстровано державним реєстратором, про що свідчить штамп на першому аркуші статуту відповідача.

Згідно із приписами ст.64 Закону України „Про господарські товариства" від 19.09.1991 р. № 1576-XII учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере. Виключення учасника з товариства призводить до наслідків, передбачених ст.ст.54,55 цього Закону.

Абзацом 3 п.3.10 рекомендацій президії Вищого господарського суду України „Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" від 28.12.2007 р. № 04-5/14 встановлено, що у рішенні про виключення учасника з господарського товариства повинно бути обґрунтовано причини такого виключення і зазначено, які саме факти невиконання статутних обов'язків стали підставою виключення учасника з товариства, в чому полягає систематичність невиконання учасником товариства його обов'язків, якими саме діями (бездіяльністю) учасник перешкоджає досягненню цілей товариства. Відсутність відповідних відомостей у рішенні про виключення учасника з товариства може бути підставою визнання такого рішення недійсним за позовом даного учасника.

Як вбачається з тексту оспорюваного рішення загальних зборів ТОВ „Арабиан-Одессей", воно не містить жодних посилань на те, які саме систематичні дії ОСОБА_3 по невиконанню взятих на себе обов'язків перешкоджають досягненню цілей товариства.

Крім того, відповідно до п.29 постанови пленуму Верховного Суду України „Про практику розгляду судами корпоративних спорів" від 24.10.2008 р. № 13 при вирішенні спорів, пов'язаних з виключенням учасника з товариства, господарські суди, як випливає зі змісту ст.64 Закону України „Про господарські товариства", повинні дослідити всі обставини, пов'язані з виключенням учасника з товариства, дати оцінку його поведінці, встановити наявність негативних для товариства наслідків у зв'язку з діями (бездіяльністю) учасника. Якщо негативні наслідки ще не настали, потрібно правильно визначити вірогідність їх настання. Необхідно встановити причинний зв'язок між діями (бездіяльністю) учасника товариства та негативними наслідками для товариства, а також дослідити мотиви поведінки учасника, форму вини тощо. Вирішуючи питання про наявність факту перешкоджання учасником своїми діями досягненню цілей товариства, необхідно встановити, що поведінка учасника суттєво ускладнює діяльність товариства чи робить її практично неможливою. Господарські суди повинні враховувати як фактичні обставини, що були підставою для виключення учасника з товариства, так і дотримання вимог законодавства та установчих документів при скликанні та проведенні відповідних загальних зборів. Виключення учасника з ТОВ чи ТДВ відповідно до ст.59 Закону України „Про господарські товариства" належить до компетенції зборів ТОВ (ТДВ), а не суду.

Таким чином, під час вирішення спору про визнання недійсним рішення загальних зборів, яким виключено особу зі складу учасників господарського товариства, суд має перевірити не тільки причини виключення, а й дотримання порядку скликання та проведення загальних зборів.

Відповідно до ч.5 ст.61 Закону України „Про господарські товариства" про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

В п.9.2.1 статуту ТОВ „Арабиан-Одессей" передбачено, що учасники повідомляються про проведення зборів учасників персонально із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за тридцять днів до скликання зборів учасників.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд відзначає, що в них не містяться докази належного повідомлення ОСОБА_3 про час і місце проведення зборів, а також про їх порядок денний.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про задоволення уточнених позовних вимог у рамках провадження у даній справі шляхом: визнання частково недійсним рішення загальних зборів ТОВ „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012 р., оформленого протоколом загальних зборів учасників від 11.09.2012 р. № 9, в частині виключення зі складу учасників ОСОБА_3 та перерозподілу часток в статутному капіталі відповідача; скасування державної реєстрації змін до статуту ТОВ „Арабиан-Одессей, затверджених рішенням загальних зборів ТОВ „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012 р., оформленим протоколом № 9, в частині змін до п.1.5 розділу 1 та п.6.3 розділу 6 статуту.

Не приймаються до уваги посилання відповідача на те, що повідомлення позивача відносно проведення загальних зборів здійснювалось телефоном, адже таке твердження нічим, окрім наданих пояснень, не підтверджується. При цьому безпосередньо в судовому засіданні 16.09.2013 р. ОСОБА_3 факт повідомлення у будь-який спосіб про скликання загальних зборів 11.09.2012 р., на яких розглядалось питання щодо її виключення, заперечила.

Також господарський суд зазначає, що внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей щодо зловживання ОСОБА_3 своїм службовим становищем та заволодіння коштами ТОВ „Арабиан-Одессей" не свідчить про доведення вини у вчиненні названого правопорушення, оскільки належним доказом у цій частині є обвинувальний вирок суду у кримінальній справі, що набрав законної сили. До того ж, доводи про те, що саме заволодіння коштами ТОВ „Арабиан-Одессей" ОСОБА_3 спричинило її виключення зі складу учасників, являються необґрунтованими з урахуванням відсутності відповідної вказівки безпосередньо в рішенні загальних зборів.

Окремо необхідно відмітити, що спроможність ОСОБА_4 одноособово приймати рішення на загальних зборах не звільняє її від обов'язку сповіщати іншого учасника стосовно проведення зборів, а тим більше про ті, де розглядатиметься питання про виключення цього учасника зі складу товариства.

За правилами ч.1 ст.49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Згідно п.1 ч.1 ст.7 Закону України „Про судовий збір" від 08.07.2011 р. № 3674-VI (зі змінами) сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі ...внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Приймаючи до уваги те, що позивачем помилково сплачено судовий збір в розмірі 1720,00 грн. за квитанцією від 11.07.2013 р. № 5662.159.3, замість 1147,00 грн. як-то встановлено законом, господарський суд повертає позивачу різницю.

Керуючись ст.ст.33,34,43,44-49,82-85 ГПК України, вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати частково недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012 р., оформлене протоколом загальних зборів учасників від 11.09.2012 р. № 9, в частині виключення зі складу учасників ОСОБА_3 та перерозподілу часток в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" (код 35357150).

Скасувати державну реєстрацію змін до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" (код 35357150), затверджених рішенням загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012 р., оформленим протоколом № 9, в частині змін до п.1.5 розділу 1 та п.6.3 розділу 6 статуту.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" (65045, м. Одеса, вул. Ніжинська,65, код 35357150) на користь ОСОБА_3 (65007, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) 2294/дві тисячі двісті дев'яносто чотири/ грн. 00 коп. судового збору.

Повернути з Державного бюджету України (ГУДКСУ в Одеській області, код ЄДРПОУ 37607526, р/р № 31210206783008, МФО 828011, КБК 22030001) на користь ОСОБА_3 (65007, АДРЕСА_2, код НОМЕР_1) 573/п'ятсот сімдесят три/ грн. 50 коп. судового збору, надмірно сплаченого за квитанцією від 11.07.2013 р. № 5662.159.3.

Рішення набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання і може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Наказ видати після набрання рішенням суду законної сили.

Повний текст рішення підписано 25.09.2013 р.

Суддя Лічман Л.В.

Дата ухвалення рішення23.09.2013
Оприлюднено26.09.2013
Номер документу33694028
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2046/13

Ухвала від 22.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 05.11.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 19.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 02.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні