Постанова
від 05.11.2013 по справі 916/2046/13
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" листопада 2013 р.Справа № 916/2046/13 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді : Величко Т.А.,

суддів Бойко Л.І., Таран С.В.

при секретарі: Альошиній Г.М.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1;

від відповідача - не з'явилися;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей"

на рішення господарського суду Одеської області від 23.09.2013р.

у справі № 916/2046/13

за позовом ОСОБА_2

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей"

про визнання частково недійсним рішення загальних зборів та скасування державної реєстрації змін до статуту

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася до господарського суду Одеської області з позовом та уточненнями до нього до ТОВ „Арабиан-Одессей" про визнання частково недійсним рішення загальних зборів ТОВ „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012 р., оформленого протоколом загальних зборів учасників №9, в частині виключення зі складу учасників ОСОБА_2 та перерозподілу часток в статутному капіталі ТОВ „Арабиан-Одессей"; про скасування державної реєстрації змін до статуту п. 1.5 р. 1 та п. 6.3 р. 6 Статуту.

Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на норми чинного законодавства (ст. ст. 116, 145 ЦК України, ст. ст. 54, 58, 61, 64 ЗУ «Про господарські товариства») та тим, що загальні збори ТОВ „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012р. (протокол №9) були скликані та проведені з порушенням вимог закону та статуту товариства щодо повідомлення учасників про їх проведення; факт систематичного невиконання (неналежного виконання) обов'язків учасників товариства з боку ОСОБА_2 не доведений та не відповідає дійсним обставинам справи.

ТОВ „Арабиан-Одессей" позовні вимоги не визнало, оскільки про день проведення загальних зборів ОСОБА_2 була повідомлена по телефону, що не суперечить Статуту товариства та чинному законодавству; ОСОБА_2 ще 18.07.2012 р. направила рекомендований лист із заявою про звільнення її із посади директора ТОВ „Арабиан-Одессей" за власним бажанням; під час перебування ОСОБА_2 на посаді директора товариства виявлено факт заволодіння нею та розтрату коштів товариства на загальну суму 26 493 дол. США, в зв'язку з чим порушено кримінальне провадження №12013170110000532, що і стало причиною виключення її зі складу учасників та звільнення з посади директора.

ОСОБА_3 має 80% голосів, в зв'язку з чим повноважна приймати рішення щодо виключення учасника з товариства. Присутність ОСОБА_2 не могла вплинути на прийняття рішення загальними зборами, зважаючи на належність їй 20% голосів.

Факт порушення прав та законних інтересів ОСОБА_2 відсутні.

Підставою для виключення зі складу учасників товариства та звільнення з посади директора стало систематичне невиконання ОСОБА_2 своїх обов'язків, як учасника товариства та перешкоджання своїми діями досягнення цілей товариства.

Рішенням господарського суду Одеської області від 23.09.2013р. (суддя Лічман Л.В.) позов задоволено.

Визнано частково недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012 р., оформлене протоколом загальних зборів учасників від 11.09.2012 р. № 9, в частині виключення зі складу учасників ОСОБА_2 та перерозподілу часток в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей".

Скасовано державну реєстрацію змін до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей", затверджених рішенням загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012 р., оформленим протоколом № 9, в частині змін до п.1.5 розділу 1 та п.6.3 розділу 6 статуту.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю „Арабиан-Одессей" на користь ОСОБА_2 2294 грн. 00 коп. судового збору.

Повернуто з Державного бюджету України на користь ОСОБА_2 573 грн. 50 коп. судового збору, надмірно сплаченого за квитанцією від 11.07.2013 р. № 5662.159.3.

Судове рішення мотивоване тим, що відсутні належні докази повідомлення ОСОБА_2 про час і місце проведення зборів, а також про їх порядок денний. Спроможність ОСОБА_3 одноособово приймати рішення на загальних зборах не звільняє її від обов'язку сповіщати іншого учасника стосовно проведення зборів, а тим більше про ті, де розглядається питання про виключення цього учасника зі складу товариства. Текст рішення загальних зборів не містить жодних посилань на те, які саме систематичні дії ОСОБА_2 по невиконанню взятих на себе обов'язків перешкоджають досягненню цілей товариства.

В апеляційній скарзі, не погоджуючись з висновками суду, ТОВ „Арабиан-Одессей" просить рішення господарського суду скасувати, прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Доводи скаржника ґрунтуються на тому, що висновки, викладені судом в рішенні, не відповідають фактичним обставинам справи, а саме: про день проведення загальних зборів ОСОБА_2 була повідомлена по телефону нотаріусом ОСОБА_4, що не суперечить вимогам статуту та діючому законодавству.

ОСОБА_3 має 80% голосів, в зв'язку з чим повноважна приймати рішення щодо виключення учасника з товариства. Присутність ОСОБА_2 не могла вплинути на прийняття рішення загальних зборів, зважаючи на належність їй 20% голосів, факт порушення прав та законних інтересів ОСОБА_2 відсутні. Підставою для прийняття рішення про виключення ОСОБА_2 зі складу учасників товариства та звільнення з посади директора стало систематичне невиконання нею своїх обов'язків як учасника товариства та перешкоджання своїми діями досягнення цілей товариства. Доказом зловживання ОСОБА_2 своїм службовим положенням в період з першого півріччя 2012р., заволодіння та розтрати грошових коштів товариства в сумі 26493 дол. США є порушення кримінального провадження №12013170110000532 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст.191 ККУ стосовно ОСОБА_2

Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали справи (фактичні обставини справи) на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом та заслухавши пояснення присутнього в засіданні представника позивача, дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з такого.

Відповідно до статуту ТОВ „Арабиан-Одессей"(нова редакція) учасниками товариства є: гр. ОСОБА_2 та гр. ОСОБА_3 Статутний капітал товариства складає 44000 грн. (п.6.2). Розподіл статутного капіталу між учасниками відбувається наступним чином: ОСОБА_2 8800грн. - 20% статутного капіталу, кількість голосів на загальних зборах учасників - 20%; ОСОБА_3 - 35200грн. - 80% статутного капіталу, кількість голосів на загальних зборах учасників - 80%.

Відповідно до п.9.1 статуту, вищим органом товариства є загальні збори учасників, які обирають голову товариства. Головою товариства може бути тільки учасник товариства. Згідно п.9.2.1 учасники повідомляються про проведення зборів учасників персонально із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за тридцять днів до скликання зборів учасників.

11.09.2012р. відбулися загальні збори учасників ТОВ „Арабиан-Одессей", в якому брала участь ОСОБА_3, що має 80% голосів.

Порядок денний зборів:

1. Виключення зі складу товариства гр. ОСОБА_2 та перерозподіл часток у статутному капіталі.

2. Про звільнення з посади директора товариства - ОСОБА_2.

3. Про обрання директора товариства.

4. Затвердження змін до статуту та їх реєстрація.

Як зазначено в протоколі №9 загальних зборів від 11.09.2012р., гр. ОСОБА_3 сповіщала свого співзасновника гр. ОСОБА_2 про скликання загальних зборів. Загальними зборами прийняті рішення: про виключення зі складу учасників ТОВ „Арабиан-Одессей" гр. ОСОБА_2 згідно ст.ст. 54,64 ЗУ „Про господарські товариства" на підставі систематичного невиконання своїх обов'язків як учасника товариства та перешкоджання своїми діями досягнення цілей товариства. Вартість частки в статутному капіталі ТОВ „Арабиан-Одессей", що складає 20% статутного капіталу товариства з урахуванням всіх виплат, що повинні бути виплачені учаснику товариства згідно з чинним законодавством, виплатити гр. ОСОБА_2 після затвердження звіту за 2012р. у термін до 12 місяців зі дня реєстрації її виключення.

Після виключення зі складу учасників товариства гр. ОСОБА_2 частки в статутному капіталі розподіляються таким чином: ОСОБА_3 володіє - 100% статутного капіталу товариства, що складає 400000грн.

Звільнено з посади директора товариства - ОСОБА_2 згідно п.3 ст.40 КЗпП за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов'язків.

Призначено на посаду директора товариства - Іванова Віктора Миколайовича.

Затверджено зміни до статуту ТОВ „Арабиан-Одессей"; а саме - до п.1.5 р.1, п.4.3 р.4, п.6.3 р.6 статуту.

Господарський суд, приймаючи рішення про задоволення позовних вимог в редакції від 23.09.2013р., погодившись з доводами позивача, послався на доведеність матеріалами справи порушень вимог ч. 5 ст. 61, 64 ЗУ „Про господарські товариства", п.9.2.1 статуту при проведенні загальних зборів товариства 11.09.2012р. Докази належного повідомлення ОСОБА_2 про час і місце проведення зборів, а також про їх порядок денний - відсутні. Спроможність ОСОБА_3 одноособово приймати рішення на загальних зборах не звільняє її від обов'язку сповіщати іншого учасника стосовно проведення зборів, а тим більше про ті, де розглядається питання про виключення цього учасника зі складу товариства.

Внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей щодо зловживання ОСОБА_2 своїм службовим становищем та заволодіння нею капіталом товариства не свідчить про доведення вини у вчиненні названого правопорушення, оскільки таким доказом може бути тільки обвинувальний вирок, який набрав законної сили.

З обґрунтованістю висновків суду погодитися можна.

Безумовною підставою для визнання недійсним рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є:

- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (ст. ст. 41, 42, 59, 60 ЗУ „Про господарські товариства");

- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (ч.4 ст. 43 ЗУ „Про господарські товариства");

- прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (ст. ст. 40, 45 ЗУ „Про господарські товариства");

Господарським судом підставно зазначено, що при вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів повинно бути оцінено як наслідки порушень, допущених під час їх скликання та проведення, могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення, встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника товариства.

Права учасника господарського товариства внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів необхідно вважати порушеними, якщо він не міг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, внести пропозиції до нього, зареєструватися для участі в загальних зборах тощо.

Господарським судом зроблено правильний висновок про те, що про проведення загальних зборів і порядок денний гр. ОСОБА_2 не була повідомлена способом, встановленим законом та п.9.2.1 статуту товариства. Посилання скаржника та те, що таким доказом є телефонні дзвінки ОСОБА_2 не приймаються до уваги, оскільки не підтверджують текст телефонної розмови і такий спосіб повідомлення не передбачений законом та статутом товариства.

Відповідно до ч.3 ст. 100 ЦК України учасник товариства у випадках та в порядку, встановлених установчими документами або законом, може бути виключений з товариства.

Ст. 64 ЗУ „Про господарські товариства" передбачено, що учасника товариства, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

Ч. 3 ст. 88 ГК України, ч.1 ст. 117 ЦК України, ст. 11 ЗУ „Про господарські товариства" передбачають обов'язки учасників товариства, р.5 статуту ТОВ „Арабиан-Одессей" визначено права та обов'язки товариства та його учасників.

Як вбачається із матеріалів справи, в протоколі №9 загальних зборів ТОВ „Арабиан-Одессей" від 11.09.2012р., в якому зазначено про виключення ОСОБА_2 із складу учасників ТОВ „Арабиан-Одессей", не вказано, які саме факти невиконання своїх статутних обов'язків стали підставою для виключення ОСОБА_2, в чому полягала систематичність невиконання позивачем своїх обов'язків, якими діями (бездіяльністю) ОСОБА_2 перешкоджала досягненню цілей товариства.

Посилання на кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.191 ККУ порушене щодо ОСОБА_2, не є таким доказом, оскільки, як підставно зазначив господарський суд, належним доказом може бути тільки обвинувальний вирок. До того ж, кримінальне провадження порушено 28.02.2013р. , а рішення про виключення ОСОБА_2 зі складу учасників товариства прийнято 11.09.2012р.

Господарським судом зроблено правильний висновок про допущені порушення вимог чинного законодавства і статуту товариства при проведенні загальних зборів 11.09.2012р., про порушення рішеннями цих зборів прав учасника товариства, не повідомленого належним чином про час і місце проведення загальних зборів, порядок денний.

Та обставина, що ОСОБА_3 може одноособово приймати рішення, як учасник, що володіє 80% статутного капіталу, не звільняє її від обов'язку дотримання норм чинного законодавства, особливо, якщо мова йде про виключення іншого учасника зі складу товариства.

З огляду на викладене, судова колегія вважає, що рішення господарського суду прийняте відповідно до норм матеріального та процесуального права на підставі належно здійсненої юридичної оцінки обставин справи.

Підстави передбачені ст. 104 ГПК України, для зміни чи скасування рішення господарського суду в матеріалах справи і доводах скарги - відсутні.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103-105 ГПК України,

суд постановив:

Рішення господарського суду Одеської області від 23.09.2013р. у справі №916/2046/13 - залишити без змін, апеляційну скаргу - без задоволення.

Повний текст складено та підписано 06.11.2013р.

Головуючий суддя Т.А. Величко

Судді : Л.І. Бойко

С.В. Таран

Дата ухвалення рішення05.11.2013
Оприлюднено08.11.2013
Номер документу34582777
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2046/13

Ухвала від 22.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 05.11.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 19.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 02.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні