Ухвала
від 24.09.2013 по справі 01/1017
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

24 вересня 2013 року Справа № 01/1017

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Чевгуза О.В., при секретарі судового засідання Олійник ІС., за участю учасників провадження у справі:

від кредиторів: Карачун О.П. - представник за довіреністю Тальнівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області, Орлова Т.І. - представник за довіреністю публічного акціонерного товариства «Черкасиобленерго»,

розглядає у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області заяву Тальнівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області про розірвання мирової угоди

у справі за заявою малого приватного підприємства «Лан - 97», м. Київ

до державного підприємства «Іваньківський спиртовий завод», с. Іваньки, Маньківського району, Черкаської області

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 28 березня 2004 року порушено провадження у справі про банкрутство державного підприємства «Іваньківський спиртовий завод» (с. Іваньки, Маньківський район, Черкаська область, код 00374841).

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 02 серпня 2012 року затверджено мирову угоду укладену між державним підприємством «Іваньківський спиртовий завод» та головою комітету кредиторів -товариством з обмеженою відповідальністю «ВМК-Інвест», провадження у справі припинено.

Від Тальнівської міжрайонної державної податкової інспекції Черкаської області Державної податкової служби (правонаступник Тальнівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Черкаській області) (далі - заявник) надійшла заява про розірвання мирової угоди.

Заявник також подав уточнення до заяви, відповідно до якого станом на 23 вересня 2013 року розмір заборгованості за мировою угодою перед заявником склав 2120456 грн. 01 коп.

Заява призначена до розгляду в судовому засіданні.

Представники ТОВ «ВМК-Інвест», ВАТ «Уманьгаз» ДП «Газовик», ПГТ «Газкомсільбуд», ВАТ «Укртелеком» в особі центру електрозв'язку №2 Черкаської дирекції ВАТ «Укртелеком», боржника та арбітражний керуючий Постоленко Володимир Олексійович у судове засідання не з'явилися, причин неявки не повідомили.

Боржник доказів виконання мирової угоди не надав, у надісланій суду телеграмі розгляд справи спросив здійснювати за відсутності боржника.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України заява розглянута за наявними в ній матеріалами.

У судовому засіданні представники кредиторів заяву про розірвання мирової угоди підтримали з підстав у ній викладених.

Заслухавши учасників судового засідання, дослідивши наявні у справі матеріали, суд вважає за необхідне заяву Тальнівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області про розірвання мирової угоди задовольнити з наступних правових підстав та мотивів.

25.07.2012 комітетом кредиторів прийняте рішення про укладення мирової угоди та звернення до суду із заявою про її затвердження.

Мирова угода укладена між головою комітету кредиторів - товариством з обмеженою відповідальністю «ВМК-Інвест» та боржником, погоджена начальником Тальнівської МДПІ.

Ухвалою суду від 02.08.2012 затверджено мирову угоду, провадження у справі припинене.

Відповідно до умов мирової угоди сплата боргів кредиторів була розстрочена до 20.06.2015.

Заявник звернувся до господарського суду із заявою про розірвання мирової угоди на підставі ст. 39 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон).

Заявником зазначено, що після укладення мирової угоди боржником у справі було передано основні засоби на баланс державного підприємства «Укрспирт» згідно з актами №1, 2, 3 від 06.08.2012.

20.09.2012 відповідно до графіку проведення розрахунків настав термін сплати першого платежу в сумі 427278,21 грн., 20.12.2012 - другого платежу в сумі 427278,21 грн., 20.03.2013 - третього платежу в сумі 427278,21 грн., 20.06.2012 - четвертого платежу в сумі 427278,21 грн., 20.09.2012 - п'ятого платежу в сумі 427278,21 грн., які сплачені були частково в розмірі 15935,04 грн.

Відтак, умови морової угоди боржником не виконуються, господарська діяльність не здійснюється.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній на момент порушення провадження у даній справі та затвердження мирової угоди, мирова угода може бути розірвана за рішенням господарського суду у разі невиконання боржником умов мирової угоди щодо не менш як третини вимог кредиторів.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 02 серпня 2012 року затверджено мирову угоду укладену між державним підприємством «Іваньківський спиртовий завод» та головою комітету кредиторів -товариством з обмеженою відповідальністю «ВМК-Інвест» в наступній редакції: сторони визначили предметом угоди - розстрочку та (або) відстрочку вимог до боржника:

1.1. Предметом цієї мирової угоди є домовленість між Боржником і Кредиторами стосовно розстрочки погашення боргів Боржника перед Кредиторами.

1.2. Метою мирової угоди є відновлення платоспроможності Боржника та погашення його заборгованості на умові розстрочення виплати боргів Кредиторам.

1.3. Джерелами погашення заборгованості Державного підприємства "Іваньківський спиртовий завод" перед Кредиторами є обігові кошти та прибуток за результатами господарської діяльності, а також кошти від продажу майна, яке не використовується у виробничому процесі (список майна додається, додаток №1). За даною мировою угодою виконання зобов'язань Боржника третіми особами чи за рахунок обміну вимог кредиторів па активи боржника або його корпоративні права чи будь-яким іншим способом не передбачається.

2.1. Ця угода укладається щодо непогашених вимог Кредиторів до Боржника. На дату підписання цієї мирової угоди у Боржника не існує зобов'язань перед Кредиторами першої, другої та п'ятої черги, а тому ця угода передбачає умови погашення заборгованості перед Кредиторами третьої, четвертої та шостої черг.

2.2. Умови цієї мирової угоди не можуть бути гіршими щодо Кредиторів, які не брали участі в голосуванні або проголосували проти укладання мирової угоди, ніж для Кредиторів, які висловили згоду на укладення мирової угоди.

2.3. Боржник підтверджує свої борги перед кредиторами згідно списку додаток №2) до Мирової угоди в наступному розмірі: 5 127 338,51 грн., з яких:

2 472 309,01 грн. - сума заборгованості за реєстром вимог кредиторів, включаючи суму пені по податках та зборах 45533,37 грн., затверджена ухвалою господарською суду Черкаської області від 10 серпня 2004 року.

2655029,50 грн. - поточні зобов'язання по податках і зборах, що були задекларовані Боржником після порушення провадження у справі про банкрутство, включаючи суму пені по ПДВ - 2722,76 грн. (за станом на 01.07.2012), з них:

- 517 901,00 грн. - донараховані суми податкових зобов'язань з ПДВ за актом перевірки податкової інспекції №33/23-01/00374841 від 07.02.2011 р. та відповідно прийнятих рішень №0000042301 та №0000052301 від 28.02.2011 р. Вищезазначена сума включена до даної мирової угоди на підставі прийнятого рішення Київського апеляційного адміністративного суду від 29.05.2012 р.

3.1. Боржником та комітетом Кредиторів погоджено проведення повного розрахунку за сумою боргу вказаною в додатку № 2, що є невід'ємною частиною даної мирової угоди, протягом трьох років щоквартально рівними сумами за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3.2. В той же час Боржник зобов'язаний вчасно та в терміни передбачені законодавством України сплачувати до відповідних бюджетів податкові та грошові зобов'язання, які виникатимуть в період дії даної мирової угоди. Несплата таких зобов'язань є підставою для розірвання даної мирової угоди.

3.3. Порядок і умови виконання боржником зобов'язань визначаються у графіку погашення заборгованості Державного підприємства "Іваньківський спиртовий завод" перед Кредиторами третьої, четвертої і шостої черг. Цей графік є невід'ємною частиною даної мирової угоди і оформлюється у вигляді додатку №3 до мирової угоди.

Розподіл сум, визначених графіком погашення боргових зобов'язань за видами податків, здійснюється на підставі листів податкового органу. Вказаний лист податковий орган повинен надати Боржнику за 5 (п'ять) робочих днів до терміну сплати, зазначеного у графіку.

3.4. Боржник приступає до виконання зобов'язань перед Кредиторами після затвердження мирової угоди господарським судом Черкаської області відповідно до графіку погашення заборгованості Державного підприємства "Іваньківський спиртовий завод".

3.5. Завершення проведення розрахунків з Кредиторами за Мировою угодою має відбутися не пізніше 20.06.2015 року.

3.6. Кредитори зобов'язуються прийняти перераховані в рахунок погашення заборгованості грошові кошти Боржником протягом трьох років щоквартально рівними сумами за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", загальна сума боргу - 5 127 338,51 грн. (п'ять мільйонів сто двадцять сім тисяч триста тридцять вісім грн. 51 коп.)

3.7. Сторони допускають дострокове виконання зобов'язання.

3.8. У випадку прийняття рішення вищестоячою організацією про реорганізацію боржника - державного підприємства "Іваньківський спиртовий завод" до його правонаступника на тих же умовах переходять всі зобов'язання викладені в даній мировій угоді.

Згідно з додатком №3 до мирової угоди: за Мировою угодою, укладеною між державним підприємством "Іваньківськии спиртовий завод" та комітетом кредиторів державного підприємства "Іваньківськии спиртовий завод"в справі №01/1017 господарського суду Черкаської області погоджено наступний графік проведення розрахунків:

- до 20.09.2012 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427278,21 грн. (З черга) - за видами податків).

- до 20.12.2012 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427 278,21 грн. (З черга) - за видами податків).

- до 20.03.2013 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427278,21 грн. (З черга) - за видами податків),

- до 20.06.2013 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427278,21 грн. (З черга) - за видами податків).

- до 20.09.2013 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427278,21 грн. (З черга) - за видами податків),

- до 20.12.2013 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427 278,21 грн. (З черга) - за видами податків),

- до 20.03.2014 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427278,21 грн. (З черга) - за видами податків).

- до 20.06.2014 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427278,21 грн. (З черга) - за видами податків),

- до 20.09.2014 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 427278,21 грн. (З черга) - за видами податків),

- до 20.12.2014 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 315604,52 грн. (З черга) - за видами податків); кредитори (4 черга) згідно списку - 111673,69 грн. (12,1% від суми заборгованості кожному кредитору),

- до 20.03.2015 - загальну суму 427278,21 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - кредитори (4 черга) згідно списку - 427 278,21грн. (46.4% від суми заборгованості кожному кредитору),

- до 20.06.2015 - загальну суму 427278,20 грн. (за черговістю, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме - кредитори (4 черга) згідно списку - 381 744.83 грн. (41,5%) від суми заборгованості кожному кредитору). Тальнівська міжрайонна державна податкова інспекція - 45533,37 грн. (6 черга) - пеня за видами податків).

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що боржник порушує умови мирової угоди: виплату заборгованості згідно з графіком не здійснив.

Станом на 20 вересня 2013 року (термін сплати п'ятого платежу) заборгованість боржника за мировою угодою склала більш ніж третину вимог кредиторів від загальної суми, а саме 2120456 грн. 01 коп. з 5127338 грн. 51 коп.

Крім того, розірвання мирової угоди ініційовано кредитором, вимоги якого становлять більш ніж третину загального розміру грошових вимог до боржника.

Зазначене порушує права та законні інтереси кредиторів, тому мирова угода підлягає розірванню.

З системного аналізу норм ст. 39 Закону випливає, що поновлення провадження у справі про банкрутство відбувається як внаслідок визнання мирової угоди недійсною, так і внаслідок її розірвання, оскільки правові наслідки як при розірванні, так і при визнанні недійсною мирової угоди ідентичні (відновлення вимог кредиторів у повному розмірі у незадоволеній частині).

У випадку настання таких обставин, як визнання мирової угоди недійсною або її розірвання, провадження у справі поновлюється.

Поновлення провадження у справі про банкрутство означає відновлення всіх діючих судових процедур, які мали місце до припинення провадження у справі, а також процесуального статусу учасників справи.

Вказана позиція викладена у постановах Вищого господарського суду України у справах №Б26/8/02 від 06.08.2003, №23/753-б від 09.03.2010.

Згідно з ст. 39 Закону за заявою будь-кого із конкурсних кредиторів мирова угода може бути визнана господарським судом недійсною, якщо існують підстави для визнання угоди недійсною, передбачені цивільним законодавством України.

Визнання мирової угоди недійсною є підставою для поновлення провадження у справі про банкрутство, про що господарським судом виноситься ухвала, яка може бути оскаржена у встановленому порядку.

Вимоги конкурсних кредиторів, по яких зроблено розрахунки згідно з умовами мирової угоди, вважаються погашеними.

Повідомлення про поновлення провадження у справі про банкрутство боржника публікується в офіційних друкованих органах.

Мирова угода може бути розірвана за рішенням господарського суду у разі:

невиконання боржником умов мирової угоди щодо не менш як третини вимог кредиторів.

Розірвання мирової угоди господарським судом щодо окремого кредитора не тягне її розірвання щодо інших кредиторів.

У разі визнання мирової угоди недійсною або її розірвання вимоги кредиторів, щодо яких були надані відстрочка та (або) розстрочка платежів або прощення (списання) боргів, відновлюються в повному розмірі у незадоволеній частині.

У разі невиконання мирової угоди кредитори можуть пред'явити свої вимоги до боржника в обсязі, передбаченому цією мировою угодою. У разі порушення провадження у справі про банкрутство цього ж боржника обсяг вимог кредиторів, щодо яких було укладено мирову угоду, визначається в межах, передбачених зазначеною мировою угодою.

На підставі зазначеного, керуючись ст. 39 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 86 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Тальнівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області про розірвання мирової угоди задовольнити.

Розірвати мирову угоду, укладену між державним підприємством «Іваньківський спиртовий завод» та головою комітету кредиторів -товариством з обмеженою відповідальністю «ВМК-Інвест».

Провадження у справі поновити.

Незадоволені вимоги кредиторів державного підприємства «Іваньківський спиртовий завод», щодо яких була надана розстрочка та (або) відстрочка платежів, вважати відновленими в незадоволеній частині.

Вимоги конкурсних кредиторів, по яких зроблені розрахунки згідно з умовами мирової угоди, вважати погашеними.

Поновити процедуру розпорядження майном.

Поновити повноваження розпорядника майна державного підприємства «Іваньківський спиртовий завод» арбітражного керуючого Постоленка Володимира Олексійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) НОМЕР_1 від 09.07.2013, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1.

Накласти арешт на все майно державного підприємства «Іваньківський спиртовий завод» (с. Іваньки, Маньківського району, Черкаської області, код 00374841).

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Зобов'язати розпорядника майна боржника скликати загальні збори кредиторів, обрати комітет кредиторів.

Зобов'язати розпорядника майна опублікувати в офіційних друкованих органах повідомлення про поновлення провадження у справі про банкрутство боржника та надати суду докази виконання вимог суду щодо опублікування оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення24.09.2013
Оприлюднено26.09.2013
Номер документу33707939
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —01/1017

Постанова від 11.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 13.01.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 25.12.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 10.12.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні