Постанова
від 13.11.2008 по справі 50/11
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

50/11

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 13.11.2008                                                                                           № 50/11

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Отрюха  Б.В.

 суддів:            Верховця А.А.

          Тищенко  А.І.

 при секретарі:            

 За участю представників:

 від Прокуратри м.Києва: Карпенко Н.М. - старший прокурор

від позивача:   не з»явився

від відповідача 1: Філон В.І. – юрист

від відповідача 2: не з»явився

 

 розглянувши у відкритому судовому засіданніапеляційне подання Заступника прокурора м.Києва, апеляційну скаргу Київська міська рада

 на рішення Господарського суду м.Києва від 16.07.2008

 у справі № 50/11  

 за позовом                               Заступник прокурора м.Києва

 до                                                   Комунальне підприємство по будівництву і експлуатації паркінгів, гаражів, автостоянок для автотранспорту "Автопарк-Сервіс" Святошинського району

                                                  Приватне підприємство "ЛКСК"

 третя особа позивача             

 третя особа відповідача            

 про                                                  звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, знесення самовільнозбудованих споруд

 

ВСТАНОВИВ:

 Рішенням Господарського суду м. Києва від 16.07.2008р. по справі № 50/11 припинено провадження по справі в частині звільнення незаконно займаної земельної ділянки за адресою вул. Симиренка, 22-Г, м.Київ та приведення її у належний стан. В задоволенні позову в частині знесення самовільно збудованих споруд відмовлено.

     Заступник прокурора м.Києва не погоджуючись з прийнятим рішенням, звернувся з апеляційним поданням, просить рішення скасувати, оскільки вважає, що  прийняте рішення не відповідає  обставинам справи та  нормам матеріального права.

     Київська міська рада також звернулась з апеляційною скаргою, просить рішення скасувати, та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

     В обґрунтування апеляційного подання Заступник прокурора м.Києва посилається на те, що місцевий суд постановляючи рішення про припинення провадження у справі в частині звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки  та приведення її в належний син виходив з того, що є рішення Господарського суду м.Києва № 35/107 від 05.04.2007р. між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, що не відповідає дійсності. Рішенням суду у справі № 35/107 задоволено позов прокурора Святошинського району м.Києва в інтересах Київської міської ради до КП «Автопарк-Сервіс» про зобов»язання останнього передати на баланс Київської міської ради спірну земельну ділянку. ПП «ЛКСК» у справі № 35/107 виступало як третя особа, а не відповідач і до нього не заявлялось жодних зобов»язань.  

      Крім того, в порушення вимог чинного законодавства КП «Автопарк-Сервіс» не оформило права користування земельною ділянкою та не будучи користувачем земельної ділянки передало її для забудови ПП «ЛКСК», тобто  розпорядилось нею.

     Позивач в обґрунтування апеляційної скарги також зазначає, що місцевий суд припиняючи провадження у справі № 50/11 залишив поза увагою ту обставину, що вимога звільнити самовільно зайняту земельну ділянку, знести самовільно збудовані споруди та повернути її в належному ставні власнику стосувалась не лише КП «Автопарк-Сервіс», а також ПП «ЛКСК».

      В судове засідання представник позивача та відповідача 2 не з»явились, про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. Дослідивши матеріали справи, вислухавши думку представників прокуратури та відповідача 1, колегія приходить до висновку про можливість розгляду справи у відсутності представника позивача та відповідача 2,  оскільки в матеріалах справи достатньо доказів для розгляду справи по суті спору.

      Розглянувши апеляційну скаргу, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників прокуратури та відповідача колегія встановила  наступне.          

      Комунальне підприємство по будівництву і експлуатації паркінгів, гаражів, автостоянок для автотранспорту «Автопарк-сервіс»  Святошинського району м.Києва створено на підставі  рішення 5 сесії  ХХІУ скликання Святошинської районної в м.Києві ради № 63 від 01.10.02р., на основі комунальної власності територіальної громади Святошинського району  м.Києва.

      Відповідно до вимог статей 6 і 10 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" державним інспектором Київдержземінспекції проведена перевірка з питань дотримання вимог земельного законодавства при використанні Комунальним підприємством по будівництву і експлуатації паркінгів, гаражів, автостоянок для автотранспорту „Автопарк-Сервіс" Святошинського району земельної ділянки площею 9600 кв.м., що розташована за адресою: м. Київ, вул. Симиренка, 22-Г.

В результаті проведеної перевірки встановлено, що вищезазначена  земельна ділянка використовується під автостоянку без документів на право користування землею, що підтверджується копією акту перевірки від 18.05.06р. № 637/26, проведеної Управлінням з контролю за використанням та охороною земель в м. Києві.

Документи, що посвідчують право власності або право користування вказаною земельною ділянкою в тому числі на умовах оренди передбачені ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України у Комунального підприємства по будівництву і експлуатації паркінгів гаражів, автостоянок для автотранспорту „Автопарк-Сервіс" Святошинського району відсутні.

       Відповідно до ст.3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

       Згідно ст. 83 Земельного кодексу України у комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земель приватної та державної власності, а також земельні ділянки за їх межами, на яких розташовані об»єкти комунальної власності.

       Оскільки спірна земельна ділянка не перебуває у державній або приватній власності, вона знаходиться в комунальній власності територіальної громади м.Києва, яка реалізує це право відповідно до ст. 80 Земельного кодексу  України через органи місцевого самоврядування – Київську міську раду.

       Відповідно до ст. 9 Земельного кодексу України Київській міській раді надано широкі повноваження у галузі земельних відносин. Зокрема, їй належить право розпорядження земель комунальної власності відповідно до Земельного кодексу України, вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до Закону.

       Статтею 123 Земельного кодексу України визначено порядок надання у постійне користування земельних ділянок юридичним особам, яке здійснюється на підставі рішень органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок.

       Відповідно до  ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості) одержання документа, що посвідчує право на неї та державної реєстрації забороняється. Право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.

       Згідно ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» самовільне зайняття земельних ділянок – будь-які  дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі ( на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

       З матеріалів справи вбачається, що КП «Автопарк - Сервіс» не оформило право користування земельною ділянкою та не будучи власником (користувачем) земельної ділянки, розпорядилось нею передавши її ПП «ЛКСК» для забудови.     

       Місцевим судом було припинено провадження у справі в частині звільнення незаконно займаної земельної ділянки розташованої за адресою м. Київ, вул. Симиренка, 22-Г та приведення її у належний стан на  тій підставі, що Господарським судом м. Києва 05.04.2007р. винесено рішення у справі № 35/107 з аналогічним предметом позову, постановлене за позовом прокурора Святошинського району м.Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради до КП «Автопарк-Сервіс» про звільнення незаконно займаної земельної ділянки розташованої за адресою: м. Київ, вул. Симиренка, 22-Г, яке набрало чинності та знаходиться на виконанні. В задоволенні позову в частині знесення самовільно забудованих споруд відмовлено.

       Одночасно колегією встановлено, що під час виконання  рішення Господарського суду м.Києва  № 35/107 від 05.04.2007р. до ВДВС Святошинського РУЮ у м.Києві звернувся директор КП «Автопарк-Сервіс» з листом про фактичне невикористання земельної ділянки його підприємством, оскільки остання відповідно до інвестиційної угоди № 5 від 18.11.03 передана ПП «ЛКСК».

18.11.2003р. між КП «Автопарк-сервіс» та ПП «ЛКСК» (інвестор) було  укладено інвестиційний договір № 5 на будівництво автостоянки, предметом якого є спільне проектування, будівництво та введення в експлуатацію автомобільне стоянки по вул. Симиренка, 22-г у м. Києві, а також набуття права власності на неї.

       Відповідно  до п. 4.1.1 - 4.1.7 договору КП «Автопарк-сервіс» спільно з інвестором зобов'язалося виконувати вимоги чинного містобудівного та земельного законодавства пі час розробки та затвердження проектно-кошторисної документації, проведення будівельні робіт, введення об'єкту в експлуатацію та при оформленні права користування земельної ділянкою.

       В результаті проведеної перевірки також встановлено, що у КП «Автопарк-Сервіс» відсутні будь-які документи, розроблені і затверджені згідно умов інвестиційного договору, зокрема, графік фінансування об»єкту, його освоєння і поетапного введення в експлуатацію, акти вводу в експлуатацію, погодження відповідних контролюючих органів, документи встановленого зразка, що підтверджують правомірність використання земельної ділянки.

        Відповідно до листа Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації № 03-25/44499 від 28.12.07р. проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки,  розташованої по вул. Симиренка, 22-Г в м.Києві від КП «»Автопарк-Сервіс» не надходив,  Київська міська рада рішення з цього приводу не приймала, документи, що посвідчують право користування земельною ділянкою в управлінні не зареєстровано.  

       Відповідно до ч.2. ст. 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його права на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, що існував до порушення прав і запобіганню вчиненню дій, що порушують права чи створюють небезпеку порушення прав.

      Згідно ст. 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.  Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.

     Враховуючи вищевикладене, колегія приходить до висновку, що відповідачі не мали правових підстав розміщувати на земельній ділянці, що розташована в м.Києві по вул..Симиренка, 22-Г, будь - які об»єкти, тому  позовні вимоги про передачу спірної земельної ділянки на баланс Київської міської ради, привівши її у придатний до використання стан є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

     Оскільки відносно відповідача Комунального підприємства по будівництву та експлуатації паркінгів, гаражів, автостоянок для автотранспорту «Автопарк-Сервіс» Святошинського району Господарським судом м.Києва було винесено рішення № 35/107 від 05.04.2007р., яке набрало чинності, в цій частині провадження у справі підлягає припиненню на підставі ч.2 ст. 80 ГПК України.

В іншій частині позовні вимоги підлягають задоволенню.

     Оцінюючи вищенаведені обставини, колегія приходить до висновку, що рішення Господарського суду м.Києва підлягає зміні, а апеляційна скарга та апеляційне подання   підлягають частковому задоволенню.

     Керуючись ст. 101, 103, 105  ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

  Апеляційне подання Заступника прокурора м.Києва задовольнити частково.

      Апеляційну скаргу Київської міської ради задовольнити частково.

      Рішення Господарського суду  м. Києва  від 16.07.2008 року по справі № 50/11 змінити.

     Викласти резолютивну частину рішення у наступній редакції:

     «Позовні вимоги задовольнити частково. Зобов»язати Приватне підприємство «ЛКСК» (08132, Київська обл.., м.Вишневе, вул..Промислова, 8, свідоцтво № 550 про сплату єдиного податку № 245861) звільнити самовільно займану земельну ділянку площею 9600 кв.м., що розташована в м.Києві по вул.. Симиренка, 22-Г , знести самовільно збудовані споруди та повернути її в належному стані власнику Київській міській раді.

       Видати наказ.

       Стягнути з Приватного підприємства «ЛКСК» (08132, Київська обл.., м.Вишневе, вул..Промислова, 8, свідоцтво № 550 про сплату єдиного податку № 245861) до Державного бюджету України (р/р 31110095700011 банк ГУ ДКУ у м.Києві  УДК у Шевченківському районі м.Києва  код банку 820019, код ЄДРПОУ 26077968) 85, 00 грн. по сплаті державного мита за подання позовної заяви.

      Видати наказ.

      Стягнути з Приватного підприємства «ЛКСК» (08132, Київська обл.., м.Вишневе, вул..Промислова, 8, свідоцтво № 550 про сплату єдиного податку № 245861) на користь Київської міської ради (01044, м.Київ, вул..Хрещатик, 36, код 22883141) 42 грн. 50 коп. за подання апеляційної скарги.»

       Видати наказ.

       Видачу наказів доручити Господарському суду м.Києва.

       Провадження у справі № 50/11 у відношенні Комунального підприємства по будівництву та експлуатації паркінгів, гаражів, автостоянок для автотранспорту «Автопарк-Сервіс» Святошинського району припинити.

       Матеріали справи № 50/11 повернути Господарському суду м. Києва.

  

 Головуючий суддя                                                                      Отрюх  Б.В.

 Судді                                                                                          Верховець А.А.

                                                                                          Тищенко  А.І.

 24.11.08 (відправлено)

Дата ухвалення рішення13.11.2008
Оприлюднено17.04.2009
Номер документу3371757
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/11

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 19.04.2011

Цивільне

Кам’янобрідський районний суд м. Луганська

Родіонов С. О.

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 05.05.2011

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 30.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 15.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 27.04.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дзюбко П.О.

Постанова від 13.11.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні