Рішення
від 01.04.2009 по справі 43/27
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

43/27

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

01.04.09 р.                                                                                                       Справа № 43/27                               

Господарський суд Донецької області у складі судді І.В. Зубченко

При секретарі судового засідання Батурської М.О.

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Фудсервіс”, м. Донецьк

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Катюша”, м. Горлівка, Донецька область

про стягнення суми основного боргу в розмірі 1629,48грн., пені в сумі 51,43грн., штрафу в розмірі 1629,48 грн., всього – 3310,39грн.

Представники сторін:

від позивача: Фінів Н.М. за дов. №2/5 від 20.02.09р.

від відповідача: представник не з'явився

В судовому засіданні брали участь:

СУТЬ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю “Фудсервіс”, м. Донецьк, позивач, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю “Катюша”, м. Горлівка, Донецька область про стягнення суми основного боргу у розмірі 1629,48грн., пені у сумі 51,43грн., штрафу у розмірі 1629,48грн., всього – 3310,39грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на договір постачання товару з відстрочкою платежу №193/09-ФС від 14.10.08р. з додатком, товарно-транспортну накладну на переміщення алкогольних напоїв №ФСс-004985 від 16.12.08р., товарно-транспортну накладну №ФСс-004986 від 16.12.08р., односторонній акт звірки станом на 02.02.09р., акт звірки станом на 31.12.08р. Як на правові підстави – посилається на ст.193, 216-218 ГК України, ст.526 ЦК України.

Відповідач у судові засідання не з'явився, про час і місце слухання був належним чином повідомлений, що підтверджує штамп канцелярії суду на ухвалах від 10.02.09р., 23.02.09р.

Проте Товариство з обмеженою відповідальністю “Катюша” право на подання відзиву не використало і його представники в судове засідання не з'явилися. Причин нез'явлення останнє не пояснило та витребуваних господарським судом документів, необхідних для вирішення спору не надало.

До повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому, відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України №14/4-20620 від 17.02.09р. (вх.№02-41/8028 від 25.02.09р.) Товариство з обмеженою відповідальністю “Катюша” (ідентифікаційний код - 30500323) є юридичною особою та знаходиться за адресою: 84637, Донецька область, м. Горлівка, вул. Остапенка, 56.

Разом з тим, зважаючи на достатність представлених позивачем документів, неповідомлення відповідачем поважних причин нез'явлення у судове засідання справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України).

Перед початком розгляду справи по суті представника позивача було ознайомлено з правами та обов'язками у відповідності із ст.22 ГПК України.

Крім цього, позивачу у судовому засіданні роз'яснено вимоги ст.81-1 ГПК України.

Судом, відповідно до вимог ст.81-1 ГПК України складено протокол, який долучено до матеріалів справи.  

У відповідності до п.п.2, 3, 4 частини ст.129 Конституції України, основними засадами судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, забезпечення доведеності вини, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно ст.4І ГПК України - правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Відповідно до ст.4і ГПК України - судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Ст.33 ГПК України зазначає - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст.34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між позивачем та відповідачем укладено договір постачання товару з відстрочкою платежу №193/09-ФС від 14.10.08р., строком дії до 31.12.09р. Договір укладено без протоколу розбіжностей та додаткових угод.

Відповідно до пункту 1.1 договору позивач зобов'язується продати, а відповідач прийняти продукти харчування та алкогольні напої в обсягах і за ціною згідно товарно-транспортних накладних на одержання товару, що є додатком до договору.

Згідно пункту 3.2 договору ціни на товари, кількість і загальна вартість товарів, що відпускається встановлюється окремо на кожну партію товару відповідно до товарно-транспортних накладних.

Відповідно до пункту 3.3 договору, форма і порядок розрахунку – готівкою, безготівкова з відстрочкою платежу на п'ять календарних днів з моменту одержання товару. Товар вважається одержаним покупцем з моменту підписання товарно-транспортних накладних.

Згідно зі ст.193 Господарського кодексу України (далі ГК України) суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.  

          Відповідно до ст.ст.526, 527 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок та зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, цього Кодексу та інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.265 ГК України за договором поставки одна сторона – постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки другій стороні – покупцеві товар, а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення ЦК України про договір купівлі-продажу.

Відповідно до ст.692 ЦК України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно ст.530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Позивач свої зобов'язання за договором постачання товару з відстрочкою платежу №193/09-ФС від 14.10.08р. виконав належним чином, поставив відповідачу товар згідно товарно-транспортної накладної на переміщення алкогольних напоїв №ФСс-004985 від 16.12.08р., товарно-транспортної накладної №ФСс-004986 від 16.12.08р., підписаних обома сторонами, у загальній сумі 1629,48грн., належним чином копії яких містяться в матеріалах справи.

Факт отримання продукції підтверджується кільцевою довіреністю на отримання матеріальних цінностей, виданою на ім'я Гайдук Оксани Василівни та Дідковського Костянтина Костянтиновича, та підписом Дідковського Костянтина Костянтиновича у вищевказаних накладних в графі ”Прийняв (одержав)”.

Поряд з цим, як вбачається з накладних, відповідач, підписуючи їх, претензій по якості не мав.

Висновок стосовно того, що товар за вищевказаними документами був поставлений відповідачу позивачем саме на виконання договору постачання товару з відстрочкою платежу №193/09-ФС від 14.10.08р. суд робить виходячи з того, що в товарно-транспортних накладних умовою поставки зазначений договір №193/09-ФС від 14.10.08р.

Однаке, свої зобов'язання, всупереч ст.ст.526, 530, 692 ЦК України, ст.ст.193, 265 ГК України, відповідач станом на 01.04.09р. належним чином не виконав (доказів протилежного – суду не надано). Внаслідок чого, за відповідачем нараховується заборгованість у сумі 1629,48грн., яка підтверджена матеріалами справи, актом звірки станом на 31.12.08р., підписаним обома сторонами і підлягає стягненню в повному обсязі.

У пункті 5.2 договору зазначено, що за прострочення платежу понад 30 днів відповідач сплачує позивачу штраф у розмірі 100% від несплаченої суми отриманого товару.

Посилаючись на вказаний пункт договору, позивач просить стягнути з відповідача штраф у розмірі 1629,48грн.

Штраф нарахований відповідно до умов договору і підлягає стягненню.

Згідно зі ст.1 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань”, платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Відповідно до ст.ст.216–218 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за порушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій. Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. Господарські санкції застосовуються в установленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин. Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.  

Пунктом 5.1 договору сторонами передбачено, що у разі несвоєчасної сплати товару відповідач сплачує пеню в розмірі 0,5% за кожний день прострочення платежу, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, він неоплаченої суми отриманого товару.

Позивач у позовній заяві просить стягнути з відповідача 51,43грн. пені за період з 16.12.08р. по 02.02.09р. (включно).

Судом встановлено, що позивачем наданий невірний розрахунок пені, оскільки строк сплати за накладними настав 20.12.08р., відтак періодом нарахування пені, який відповідає обставинам справи, слід вважати період з 21.12.08р. по 02.02.09р.

Таким чином, розмір пені, який є арифметично вірним складає 46,04грн.

За таких обставин, враховуючи, що позов позивачем обґрунтований, відповідає законодавству, фактичним обставинам справи та підтверджений відповідними доказами, вимоги позивача є такими, що підлягають задоволенню частково у сумі 3305грн.

Судові витрати, а саме державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на сторін, відповідно до ст.49 ГПК України.

Беручи до уваги вищевикладене, керуючись ст.129 Конституції України, ст.ст.526, 527, 530, 692 Цивільного кодексу України, ст.ст. 193, 216-218, 265 Господарського кодексу України, ст.1 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань”, ст.ст.1, 4, 33, 34, 49, 75, 81, 82-85 ГПК України, суд, -

                                                                 ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю “Фудсервіс”, м. Донецьк, до Товариства з обмеженою відповідальністю “Катюша”, м. Горлівка, Донецька область про стягнення суми основного боргу у розмірі 1629,48грн., пені у сумі 51,43грн., штрафу у розмірі 1629,48грн., всього – 3310,39грн., задовольнити частково у сумі 3305грн.

В решті позову відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Катюша” (84637, Донецька область, м. Горлівка, вул. Остапенка, 56; ЄДРПОУ 30500323, МФО 334011) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Фудсервіс” (83030, м. Донецьк, вул. Рогачевська, 1-В; ЄДРПОУ 32965531, МФО 334635) суму основного боргу в розмірі 1629,48грн., пеню в сумі 46,04грн., штраф в розмірі 1629,48грн., витрати по сплаті державного мита у розмірі 101,83рн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 117,81грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

          

               Суддя                                                                                                                                           

Надруковано 3 прим.:

1          позивачу

1-          відповідачу,

1    у справу.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення01.04.2009
Оприлюднено17.04.2009
Номер документу3373228
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —43/27

Окрема ухвала від 29.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 10.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

Ухвала від 01.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

Ухвала від 10.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

Ухвала від 13.05.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Такмаков Ю.В.*

Ухвала від 06.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Такмаков Ю.В.*

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Такмаков Ю.В.*

Ухвала від 29.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні