Ухвала
від 25.09.2013 по справі 916/1969/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"25" вересня 2013 р.Справа № 916/1969/13

За позовом: Приватного підприємства „Одеса-Інвест";

до відповідача: Одеського обласного комунального підприємства „Видавництво Чорномор'я";

про зобов'язання виконувати умови договору та стягнення 267 768,00 грн.

Суддя Щавинська Ю.М.

Представники сторін:

від позивача: Бороган В.В. - довіреність від 20.05.2013 року;

від відповідача: Сікан О.М. - довіреність № 397 від 03.09.2013 року.

Приватне підприємство "Одеса-Інвест" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Одеського комунального підприємства "Видавництво Чорномор'я", в якій просить суд стягнути з відповідача збитки у сумі 157 768 грн., а також судові витрати.

В обґрунтування заявлених вимог позивач вказує на те, що між ним та Одеським комунальним підприємством „Видавництво Чорномор'я" (Орендодавець) було укладено договір оренди від 01 грудня 2012р., згідно якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитлові приміщення другого поверху виробничого корпусу (літ.В) та першого поверху виробничого корпусу (літ.Е) загальною площею 121,3 м2 та 731,3 м2 відповідно; поліграфічне обладнання: рулонно-газетна офсетна друкарська машина "CityLine Express" 2004 року виготовлення (інв. № 5231); рулонно-газетна друкарська машина "CityLine Express" 2008 року виготовлення (інв. № 5301); рулонно-газетна офсетна друкарська машина "NewsLine S30" 2001 року виготовлення (інв. № 5194), що розташоване на першому поверсі виробничого корпусу; системи прямого експонування пластин "Computer-to-Plate" 2006 року виготовлення (інв. № 5249), які розташовані на другому поверсі виробничого корпусу, та знаходяться у будівлі за адресою: м. Одеса, пл. Незалежності, 1.

Разом з тим, порушуючи його право користування майном, відповідач 29.05.2013р. приблизно о 15.30 год. без будь-якого письмового або усного сповіщення з боку керівництва ООКП „Видавництво „Чорномор'я" ПП „Одеса-Інвест" відключив позивача від електроенергії, у зв'язку з чим, частина обладнання, яка працювала на момент відключення електроенергії, була пошкоджена.

Внаслідок відключення електроенергії позивач був вимушений укласти з ПП „Пром-Лайн" договір оренди генератора марки АДG, на обслуговування якого було витрачено 7 768 грн. Крім того, 01 червня 2013 року між Позивачем ат ТОВ „Промстрой Проект" був укладений договір №2-13/Р по ремонту рулонно-газетної офсетної друкарської машини "CityLine Express" 2004 року виготовлення (інв. № 5231); рулонно-газетної друкарської машини "CityLine Express" 2008 року виготовлення (інв. № 5301). Згідно акту виконаних робіт від 14.06.2013 року вартість послуг з урахуванням ремонту пошкодженого обладнання та здійснення пуско-наладочних робіт склала 203 243,00 грн., що підтверджується актом здачі-приймання робіт. Однак у зв'язку з тяжким фінансовим становищем позивачем було сплачено за ремонт обладнання 150 000 грн.

Враховуючи вищевикладене, позивач вважає, що понесені ним збитки на суму 157 768 грн. (150 000 грн. + 7 768 грн.) підлягають відшкодуванню.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 29.07.2013 року порушено провадження у справі № 916/1969/13.

29.08.2013р. до суду надійшла заява ПП "Одеса-Інвест" про збільшення розміру позовних вимог, згідно якої позивач просить зобов'язати Одеське комунальне підприємство „Видавництво Чорномор'я" виконувати належним чином умови договору оренди майна, що укладено 01 грудня 2012р. між Одеським комунальним підприємством „Видавництво Чорномор'я" (Орендодавець) та Приватним підприємством "Одеса-Інвест" (Орендар), а також стягнути з відповідача збитки у розмірі 267 768,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відключення ПП „Одеса-Інвест" від електропостачання Одеським комунальним підприємством „Видавництво Чорномор'я", яке було зроблено в порушення взятих на себе зобов'язань за договором оренди нерухомого майна від 01.12.2012р., без будь-якого попередження, шляхом вимкнення тумблерів трансформаторній підстанції ТП-3952, ТП- 3953, призвело до порушення позивачем договірних зобов'язань по договорам про надання поліграфічних послуг (друкування газет, журналів, буклетів та інш.), які ПП „Одеса-Інвест" уклало із третіми особами.

Позивач зазначає, що такі дії відповідача свідчать про те, що у будь-яку мить без будь-якого попередження Відповідач може повторно здійснити відключення ПП „Одеса-Інвест" від електропостачання та/або водопостачання, заборонити та/або перешкоджати допуску робітників ПП „Одеса-Інвест" до виконання свої трудових, обов'язків, в'їзду або виїзду на територію Відповідача автотранспорту ПП „Одеса-Інвест" та/або автотранспорту для ПП „Одеса-Інвест", тобто чинити перешкоди у здійсненні ПП „Одеса-Інвест" підприємницької діяльності, порушуючи при цьому не тільки норму ст. 43 ГК України, якою закріплено, то підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом, але й норму Конституції України, а саме ст. 42, у якій закріплено, що кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Таким чином, позивач вважає, що якщо не зобов'язати відповідача виконувати умови договору оренди від 01.12.2012 року належним чином, то це призведе до постійного збільшення збитків з боку позивача, оскільки несанкціоноване вимкнення від електропостачання на добу призведе не тільки до накладання на Позивача штрафних санкцій та приниження її ділової репутації, але до втрати клієнта, тобто Позивач постійно буде не одержувати доходи, які б він міг б реально одержати за звичайних обставин, якби право Позивача не було порушене (упущена вигода).

В обґрунтування заяви про збільшення розміру позовних вимог позивач посилається на те, що в період з 17.07.2013 р. по 06.08.2013 р. ним були доплачені грошові кошти за ремонт пошкодженого обладнання у сумі 110 000,00 грн.

09.09.2013 року за вх. № 26893/13 до суду від представника позивача надійшло клопотання щодо витребування доказів в порядку ст. 38 ГПК України. Так, позивач просить суд:

- зобов'язати ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» надати до суду інформацію про щомісячну заборгованість ООКП «Видавництво «Чорномор'я» перед ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго»;

- надати інформацію про те, чи є у співробітників ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» самостійний доступ до трансформаторних підстанцій ТП-3952, ТП -3953;

- надати інформацію про те, чи знаходиться на балансі ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» трансформаторні підстанції ТП-3952, ТП -3953, які розташовані на території ООКП «Видавництво «Чорномор'я»;

- надати інформацію пр групу електробезпеки повинна бути у відповідального за електрогосподарство підприємства, щоб мати допуск до ТП - 3952;

- надати інформацію про те, яке відключення від електропостачання ООКП «Видавництво «Чорномор'я» було проведене 29.05.2013 року (повне чи вибіркове);

- надати інформацію про те, коли було здійснено підключення до електропостачання ООКП «Видавництво «Чорномор'я» та у зв'язку із чим, тобто, якщо було здійснено погашення заборгованості за раніше спожиту електроенергію, то на яку суму;

- надати інформацію про те, чи відправлялися на адресу ООКП «Видавництво «Чорномор'я» листи-попередження про примусове відключення підприємства від електропостачання у разі несплати боргу, якщо так, то надати копії цих листів-попереджень.

При цьому, представник позивача зазначеним клопотанням просить суд витребувати у відповідача - ООКП «Видавництво «Чорномор'я» таку інформацію:

- хто станом на 29.05.2013 року займав посаду головного енергетика (відповідального за електрогосподарство) ООКП "Видавництво "Чорномор'я" та яка група електробезпеки була у цієї особи;

- хто на ООКП "Видавництво "Чорномор'я" має допуск до обслуговування ТП-3952, ТП-3953, а також викликати у наступне судове засідання для надання пояснень електромонтера ООКП "Видавництво "Чорномор'я" Семенова Миколу Григоровича, який 29.05.2013 року від ім'я ООКП "Видавництво "Чорномор'я" здійснив допуск представників Південного РЕСу до ТП - 3952.

У судовому 25.09.2013 року представник позивача повністю підтримав подане раніше ним клопотання в порядку ст. 38 ГПК України про витребування інформації у ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» та ООКП «Видавництво «Чорномор'я», наполягав на його задоволенні.

Представник позивача зазначив, що вказана інформація необхідна для з'ясування деяких обставин, необхідних при розгляді справи. При цьому, зауважив, що він перед поданням до суду вказаного клопотання самостійно звертався до ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» з запитом про надання вищепереліченої інформації, однак, листом від 04.06.2013 року за № 2627 ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» зазначило, що вказану інформацію надати не має можливості, оскільки між ПП «Одеса - Інвест» та ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» відсутні договірні правовідносини.

Суд з'ясував думку представника відповідача щодо клопотання, наданого представником позивача про витребування вищезазначеної інформації. Представник позивача частково заперечував проти задоволення клопотання в порядку ст. 38 ГПК України. Зазначив, що витребування у ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» щомісячної заборгованості ООКП «Видавництво «Чорномор'я» перед ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» не є доцільним та не стосується спору, щодо витребування іншої інформації у ПАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" - не заперечував, посилаючись на те, що вона, дійсно, необхідна для повного та об'єктивного розгляду справи. При цьому, зауважив, що витребування інформації у ООКП «Видавництво «Чорномор'я» щодо того, хто станом на 29.05.2013 року займав посаду головного енергетика (відповідального за електрогосподарство) ООКП "Видавництво "Чорномор'я" та яка група електробезпеки була у цієї особи, та інформацію щодо того, хто на ООКП "Видавництво "Чорномор'я" має допуск до обслуговування ТП-3952, ТП-3953, а також виклику у наступне судове засідання електромонтера ООКП "Видавництво "Чорномор'я" Семенова Миколу Григоровича, який 29.05.2013 року від ім'я ООКП "Видавництво "Чорномор'я" здійснив допуск представників Південного РЕСу до ТП - 3952 для надання ним пояснень - заперечував, посилаючись на необгрунтованість клопотання в цій частині.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

При цьому, за змістом статті 65 ГПК України, з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя в необхідних випадках при підготовці справи до розгляду зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору , чи знайомиться з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження. Водночас, статтею 38 ГПК України також передбачено повноваження суду своєю ухвалою витребувати необхідні докази.

Крім того, відповідно до приписів п. 2.1. Постанови Пленуму ВГСУ від 26 грудня 2011 року № 18 „Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", згідно з частиною другою статті 4 3 ГПК та статтею 33 ГПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Якщо подані сторонами та іншими учасниками судового процесу докази є недостатніми, господарський суд може за їх клопотанням чи за власною ініціативою витребувати в порядку підготовки справи до розгляду необхідні для цього письмові і речові докази, інші матеріали (пункти 3, 4, 6, 8 і 11 статті 65 ГПК), притому не лише від учасників судового процесу, а й від інших підприємств, установ, організацій, державних органів.

Згідно до ст.115 Господарського процесуального кодексу України ухвали господарського суду є обов'язковими на всій території України.

З урахуванням викладеного, враховуючи, що запитувана інформація необхідна для здійснення судом визначених чинним законодавством України повноважень щодо розгляду судової справи № 916/1969/13, для встановлення повної та об'єктивної істини у справі, суд вважає за необхідне зобов'язати надати ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» наступну інформацію:

- чи мають співробітники ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» самостійний доступ до трансформаторних підстанцій ТП-3952, ТП -3953, що знаходяться на території ООКП «Видавництво «Чорномор'я»;

- чи знаходяться на балансі ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» трансформаторні підстанції ТП-3952, ТП -3953, які розташовані на території ООКП «Видавництво «Чорномор'я»;

- яке відключення від електропостачання ООКП «Видавництво «Чорномор'я» було проведене 29.05.2013 року (повне чи вибіркове);

- коли було здійснено підключення до електропостачання ООКП «Видавництво «Чорномор'я» та у зв'язку із чим;

- чи відправлялися на адресу ООКП «Видавництво «Чорномор'я» листи-попередження про примусове відключення підприємства від електропостачання у разі несплати боргу, якщо так, то надати копії цих листів-попереджень.

Щодо витребування інформації у ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» про наявність щомісячної заборгованості ООКП «Видавництво «Чорномор'я» перед ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго" та групи електробезпеки, яка повинна бути у відповідального за електрогосподарство підприємства, щоб мати допуск до ТП - 395, суд вважає, що вказані відомості не стосуються розгляду справи, у зв'язку із чим відмовляє в задоволенні клопотання в цій частині.

Суд також відмовляє у задоволенні клопотання щодо витребування у відповідача інформації щодо того, хто станом на 29.05.2013 року займав посаду головного енергетика (відповідального за електрогосподарство) ООКП "Видавництво "Чорномор'я", та яка група електробезпеки була у цієї особи, а також інформації щодо того, хто на ООКП "Видавництво "Чорномор'я" мав допуск до обслуговування ТП-3952, ТП-3953 та виклику у наступне судове засідання електромонтера ООКП "Видавництво "Чорномор'я" Семенова Миколу Григоровича для надання пояснень, оскільки, вважає такі вимоги передчасними.

Керуючись ст.ст. 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити чатково.

2 . Зобов'язати ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» надати в строк до 15.10.2013 року наступну інформацію:

- чи мають співробітники ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» самостійний доступ до трансформаторних підстанцій ТП-3952, ТП -3953, що знаходяться на території ООКП «Видавництво «Чорномор'я»;

- чи знаходяться на балансі ПАТ «Енергопостачальна компанія «Одесаобленерго» трансформаторні підстанції ТП-3952, ТП -3953, які розташовані на території ООКП «Видавництво «Чорномор'я»;

- яке відключення від електропостачання ООКП «Видавництво «Чорномор'я» було проведене 29.05.2013 року (повне чи вибіркове);

- коли було здійснено підключення до електропостачання ООКП «Видавництво «Чорномор'я» та у зв'язку із чим;

- чи відправлялися на адресу ООКП «Видавництво «Чорномор'я» листи-попередження про примусове відключення підприємства від електропостачання у разі несплати боргу, якщо так, то надати копії цих листів-попереджень.

3. В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Суддя Щавинська Ю.М.

Дата ухвалення рішення25.09.2013
Оприлюднено01.10.2013
Номер документу33808805
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання виконувати умови договору та стягнення 267 768,00 грн.

Судовий реєстр по справі —916/1969/13

Ухвала від 15.04.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 25.03.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 12.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Постанова від 03.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні