Постанова
від 27.09.2013 по справі 802/3704/13-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

27 вересня 2013 р. Справа № 802/3704/13-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Богоноса М.Б.,

за участю:

секретаря судового засідання: Мельника Віктора Сергійовича

представника позивача: Каленюк Т.А.

відповідача: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Липовецького районного центру зайнятості

до: ОСОБА_2

про: стягнення суми матеріального забезпечення

ВСТАНОВИВ:

05.09.2013 року до Вінницького окружного адміністративного суду звернувся позивач - Липовецький районний центр зайнятості (Липовецький РЦЗ) з адміністративним позовом до відповідача - ОСОБА_2 (далі - ОСОБА_2) про стягнення суми матеріального забезпечення.

Позовні вимоги мотивовані тим, що громадянин ОСОБА_2, перебуваючи на обліку в Липовецькому районному центрі зайнятості, отримав допомогу по безробіттю та платні соціальні послуги в загальній сумі 14777,81 грн. Проте, при проведенні перевірки виявлені відомості щодо реєстрації його як фізичної особи-підприємця, що свідчить про його зайнятість та є перешкодою у набутті статусу безробітного. Однак, протиправно отримані кошти ОСОБА_2 у добровільному порядку не погасив, що стало підставою для звернення з позовом до суду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав із підстав зазначених у позовній заяві.

Відповідач проти задоволення адміністративного позову заперечував, посилаючись на завчасне подання до податкових органів заяви про припинення підприємницької діяльності. Також зазначив, що він не займається підприємницькою діяльністю та знаходиться у стані припинення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази у їх сукупності, суд встановив наступне.

Із наданих заяв суд встановив, що гр. ОСОБА_2 неодноразово звертався до Липовецького районного центру зайнятості щодо надання статусу безробітного з виплатою допомоги по безробіттю, а також брав участь в оплачуваних громадських роботах (а.с.8-13). Крім того, у своїх заявах про надання статусу безробітного відповідач зазначав, що не зареєстрований як фізична особа-підприємець.

Згідно із ч. 2 ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Згідно наданих позивачем матеріалів встановлено, що гр. ОСОБА_2, перебуваючи на обліку в Липовецькому районному центрі зайнятості як безробітний в період з 07.12.2007 року по 19.05.2008 року, з 30.12.2008 року по 05.06.2009 року, з 18.12.2009 року по 30.06.2010 року, з 02.02.2011 року по 16.06.2011 року, з 24.01.2012 року по 14.07.2012 року, з 04.02.2013 року по 19.05.2013 року, отримував допомогу по безробіттю, брав участь в оплачуваних соціальних роботах у період з 22.03.2011 року по 31.03.2011 року, з 01.04.2011 року по 30.04.2011 року та одночасно був зареєстрований як фізична особа - підприємець.

Вказані обставини були встановлені Липовецьким районним центром зайнятості за наслідками розслідування страхового випадку (а.с.18). Зазначені відомості позивачем були отримані від державного реєстратора, відповідно до яких ОСОБА_2 перебуває у статусі підприємця з 29.09.2004 року та знаходиться у стані припинення, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців (а.с.15).

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про зайнятість населення"від 05.07.2012 року, який набув чинності з 01.01.2013 року, безробітним визнаються особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи.

В Україні до зайнятого населення, відповідно до п. б ч. 3 ст. 1 Закону України "Про зайнятість населення" від 01.03.1991 № 803-XII (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин), належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах, зокрема, громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени особистих селянських господарств, діяльність яких здійснюється відповідно до Закону України "Про особисте селянське господарство".

Статус безробітного, згідно ч.2 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 року, який набув чинності з 01.01.2013 року, надається зазначеним у частині першій цієї статті особам за їх особистою заявою у разі відсутності підходящої роботи з першого дня реєстрації у територіальних органах Державної служби зайнятості України, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

Так, ч. 1 ст. 3 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 року, який набув чинності з 01.01.2013 року, гарантується право кожного на вільно обрану зайнятість, а частиною 3 цієї ж статті передбачено, що зайнятість населення забезпечується шляхом встановлення відносин, що регламентуються трудовими договорами (контрактами), провадження підприємницької та інших видів діяльності, не заборонених законом.

Проте, обов'язковою умовою для встановлення відносин, пов'язаних з провадженням підприємницької діяльності, є державна реєстрація особи як підприємця.

Відповідно до ст. 43 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" датою державної реєстрації фізичної особи - підприємця є дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Стаття 46 вищевказаного Закону передбачає, що фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Водночас, із матеріалів справи видно, що внесення запису 16.07.2013 року "в стані припинення підприємницької діяльності" є лише одним із обов'язкових етапів до державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, та які в подальшому передують внесенню державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. Саме статус фізичної особи - підприємця засвідчує право особи на зайняття підприємницькою діяльністю та підтвердженням забезпечення її зайнятості, що відповідно є підставою для відмови їй у наданні статусу безробітного.

Таким чином, у зв' язку з тим , що на дату реєстрації в Центрі зайнятостіОСОБА_2 перебував в стані припинення підприємницької діяльності, запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено не було, то на момент оформлення статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю відповідач відносився до зайнятого населення.

Крім того, відповідальність особи за порушення вимог законодавства з питань соціального забезпечення на випадок безробіття передбачена абз. 1 ч. 3 статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", відповідно до якої, сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Пунктами 6, 7 Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Державної податкової адміністрації України від 13 лютого 2009 р. N 60/62, постановою правління Пенсійного фонду України від 13 лютого 2009 р. N 7-1, визначено, що у разі встановлення центром зайнятості відповідно до цього Порядку належності безробітної особи до категорії зайнятих така особа знімається з обліку як безробітна в установленому законодавством порядку та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг. Рішення про повернення коштів особою чи роботодавцем оформлюється наказом. Протягом двох робочих днів після прийняття рішення центр зайнятості надсилає особі чи роботодавцю рекомендованим листом повідомлення про необхідність протягом 15 календарних днів з дня отримання повідомлення повернути незаконно виплачені кошти.

29.07.2013 року заступником директора Липовецького районного центру зайнятості винесено наказ № 117 про повернення незаконно виплачених коштів допомоги по безробіттю ОСОБА_2 в сумі 14777,81 грн. Відповідач добровільно кошти у встановлений строк добровільно не повернув, що в свою чергу стало причиною звернення позивача з даним позовом до суду.

Із системного аналізу з'ясованих судом обставин адміністративної справи та положень чинного законодавства, суд приходить до висновку, що кошти по безробіттю та оплачувані соціальні послуги, виплачені ОСОБА_2 Липовецьким районним центром зайнятості, були отримані ним безпідставно, на підставі поданих недостовірних відомостей, а тому вони підлягають стягненню на користь позивача.

Враховуючи встановлені обставини справи, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Липовецького районного центру зайнятості суми матеріального забезпечення та вартості наданих соціальних послуг в розмірі 14777 грн. 81 коп., (чотирнадцять тисяч сімсот сімдесят сім гривень вісімдесят одну копійку) з них 13388 грн. 14 коп. (тринадцять тисяч триста вісімдесят вісім гривень чотирнадцять копійок) допомога по безробіттю та 1389 грн. 67 коп. (одна тисяча триста вісімдесят дев'ять гривень шістдесят сім копійок) витрат за участь в оплачуваних громадських роботах за наступними реквізитами платежу:

11617 грн. 00 коп. на р/р 37171304900273 УДКСУ у Липовецькому районі, код платежу 50040400, МФО 802015 код 37336986 - повернення допомоги по безробіттю за 2007 - 2012 роки;

1771 грн. 14 коп. на р/р 37170001000994, УДКСУ у Липовецькому районі, код платежу 50040400, МФО 802015, код 20088161 - повернення допомоги по безробіттю за 2013 рік;

1389 грн. 67 коп. на р/р 37171304900273 УДКСУ у Липовецькому районі, код платежу 50040400, МФО 802015 код 37336986 - повернення коштів по оплачуваних громадських роботах.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Богоніс Михайло Богданович

Дата ухвалення рішення27.09.2013
Оприлюднено10.10.2013
Номер документу34004376
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/3704/13-а

Ухвала від 02.10.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 18.09.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 10.09.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 07.11.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 25.10.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 10.01.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Розваляєва Т.С.

Ухвала від 05.12.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Амєлін С.Є.

Ухвала від 07.11.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 25.10.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Постанова від 27.09.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні