Рішення
від 08.10.2013 по справі 901/2828/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08.10.2013Справа № 901/2828/13 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф»

до відповідача Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго»

про спонукання до виконання певних дій

Суддя Чонгова С.І.

Представники:

Від позивача - не з'явився;

Від відповідача ПАТ «ДТЕК Крименерго» - Ключник О.О., довіреність № 143Д від 29.05.2013, юрисконсульт;

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф» звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим із позовом до відповідача - Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго», у якому просить зобов'язати Публічне акціонерне товариство «ДТЕК Крименерго» виконати умови пунктів 2.1.1 та 2.1.2. договору «Про приєднання до електричних мереж» в частині здійснення необхідних заходів та виконання робіт, передбачених технічними умовами № 61/025-586-12; визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф» право на приєднання до електричних мереж відповідача на підставі Технічних умов № 61/025-586-12 без врахування їх терміну дії. Крім того, судові витрати позивач просить покласти на відповідача.

Позовні вимоги з посиланням на статті 509, 525, 526, 598 Цивільного кодексу України, обґрунтовані тим, що технічні умови, які є у позивача не відповідають технічним умовам, які має відповідач.

Відповідач позовні вимоги не визнає за підставами, визначеними у відзиві, зазначаючи, що вимога про зобов'язання ПАТ «ДТЕК Крименерго» визнати право на приєднання до електричних мереж ПАТ «ДТЕК Крименерго» на підставі технічних умов № 61/025-586-12 без врахування їх терміну дії не має правового юридичного сенсу, так як це право надано позивачу законом і не може бути визнане судом, та така вимога не приводить до порушення прав позивача, а тому не може бути предметом спору та самостійно розглядатись в окремій справі. Більш того, технічні умови погоджені сторонами.

Також ПАТ «ДТЕК Крименерго» вважає, що позивач невірно обрав спосіб захисту свого порушеного права, а саме відповідно до ст. 1 Господарського процесуального Кодексу України. До господарського суду звертаються особи за захистом своїх порушених чи оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

В заяві про збільшення позовних вимог позивач просить про зобов'язання ПАТ «ДТЕК Крименерго» виконати п. 2.1.1 та п. 2.1.2 договору «Про приєднання до електричних мереж» від 08.05.2012 року № 61/025-586-12, укладеного між ТОВ «Кримеколайф» до електромереж ПАТ «ДТЕК Крименерго», прийняти обладнання та оформити акт допуску на підключення електрообладнання ТОВ «Кримеколайф» протягом 10 днів з дня набрання законної сили судового рішення, а також, у разі необхідності виконання ПАТ «ДТЕК Крименерго» робіт, пов'язаних із забезпеченням потужності у точці приєднання зобов'язати ПАТ «ДТЕК Крименерго» виконати такі роботи протягом 10 днів з дня набрання законної сили судового рішення, визнати за ТОВ «Кримеколайф» право на приєднання до електричних мереж ПАТ «ДТЕК Крименерго» на підставі Технічних умов №61/025-586-12 без врахування їх терміну дії.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу, суд,

ВСТАНОВИВ:

Згідно вимогам статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частина 1 статті 626 Цивільного кодексу України зазначає, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Стаття 627 Цивільного кодексу України передбачає, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства (стаття 628 Цивільного кодексу України).

Стаття 629 Цивільного кодексу України зазначає, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

08.05.2013 між ПАТ «Крименерго» (відповідач) та ТОВ «Кримеколайф» (позивач) був укладений договір про приєднання до електричних мереж, яким сторони встановили, що при виконанні умов цього договору, а також при вирішенні усіх питань, які не обумовлені цим Договором, сторони зобов'язуються керуватися Законом України «Про електроенергетику» від 16.10.1997 № 575/97-ВР, Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 № 3038-VI, «Порядком прийняття до експлуатації закінчених будівництвом об'єктів», затвердженого Постановою Кабінету міністрів від 13.04.2011 № 461, Правилами користування електричною енергією, затвердженими Постановою Національної комісії регулювання електричної енергетики України від 30.07.1996 № 28, іншими нормативно-правовими актами діючого законодавства України.

Пунктом 1.10 Правил користування електричною енергією (затверджених Постановою Національної комісії регулювання електричної енергетики України від 31.07.1996 № 28) встановлено, що електропередавальна організація не має права відмовити в передачі електричної енергії постачальникам електричної енергії, у приєднанні до її мереж інших електропередавальних організацій або замовників за умови дотримання ними вимог законодавства України, зокрема цих Правил та нормативно-технічних документів.

Відповідно до п. 1.1. договору про приєднання до електричних мереж № 61/025-586-12 від 08.05.2012 року Власник здійснює приєднання та підключення електроустановок Замовника до своїх електричних мереж після виконання технічних умов, укладання Замовником договору про постачання електричної енергії, сплати за підключення, та у випадках, обумовлених Правилами користування електричної енергії чи про технічне забезпечення електропостачання.

Пунктом 1.2. сторони передбачили, що технічні умови є невід'ємною частиною договору на приєднання та містять початкові данні для проектування.

Згідно з п. 2.2.1 договору Власник зобов'язаний виконати вимоги технічних умов на приєднання електроустановок Замовника до електричних мереж Власника у точці приєднання в повному обсязі у передбачені строки.

Пунктом 2.2.2 договору зазначено, що Власник зобов'язаний забезпечити розробку проектної документації згідно вимог технічних умов у встановленому порядку.

Згідно з п. 2.2.3 договору Замовник має узгодити з Власником мереж проектну документацію у встановленому порядку. Зміни до проектної документації можуть бути внесені проектною організацією з вимоги Власника мереж для забезпечення можливості приєднання у зв'язку із необхідністю.

Відповідно до п. 3. 1 договору приєднання електроустановок Замовника до мереж Власника здійснюється на безоплатній основі за умови виконання вимог технічних умов, які є додатком до договору та визначає обсяг робіт, що необхідно виконати Замовнику з метою забезпечення необхідної потужності та можливості приєднання.

Згідно п. 2.1.1 договору Власник зобов'язаний підключити електроустановки Замовника до своїх електромереж протягом 10 робочих днів після виконання вимог договору, прийняття обладнання та оформлення акту допуску на підключення електроустановки Замовника.

Відповідачем були надані позивачу технічні умови на нежитлові приміщення винзаводу ТОВ «Кримеколайф» Ніжньогірський район, с. Ліственне, вул. Верня, 57 (оригінал яких був наданий позивачем для огляду у судовому засіданні).

Згідно з зазначеними технічними умовами позивачем був виконаний робочий проект електропостачання нежитлових приміщень винзаводу ТОВ «Кримеколайф» Ніжньогірський район, с. Ліственне, вул. Верхня, 57 239-08-2012- ЕС., який був погоджений Експертним висновком №10.34212393.3814-12 на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці робочого проекту «Електропостачання нежитлових приміщень вин заводу ТОВ «Кримеколайф» Ніжньогірський район, с. Ліственне, вул. Верхня, 57 25 вересня 2012 року.

Тобто, позивачем були виконані умови договору щодо виконання вимог технічних умов на приєднання до електричних мереж відповідача.

Позивач неодноразово звертався з листами до відповідача щодо виконання ним умов договору, копії яких додані до матеріалів справи (а.с. 54, 58, 62, 64, 67, 70, 73).

Відповідно до ст. 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідач заперечує щодо виникнення у нього зобов'язань за договором, посилаючись на те, що у нього існують інші технічні умови на приєднання позивача до електричних мереж.

Суд не приймає до уваги заперечення відповідача, виходячи з наступного.

Примірники технічних умов підписані тільки уповноваженою особою відповідача, тобто відповідач мав можливість змінити свій примірник.

Крім того, позивачем розроблено робочий проект, який погоджений відповідачем 14.08.2012 р., тобто через три місяці після отримання технічних умов.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог позивача у частині зобов'язання ПАТ «ДТЕК Крименерго» виконати п. 2.1.1 та п. 2.1.2 договору «Про приєднання до електричних мереж» від 08.05.2012 року № 61/025-586-12, укладеного між ТОВ «Кримеколайф» та ПАТ «ДТЕК Крименерго», а саме: підключити електрообладнання ТОВ «Кримеколайф» до електромереж ПАТ «ДТЕК «Крименерго», прийняти обладнання та оформити акт допуску на підключення електрообладнання ТОВ «Кримеколайф» протягом 10 днів з дня набрання законної сили судовим рішенням.

Згідно з ч. 2 ст. 16 Цивільного Кодексу України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути примусове виконання обов'язку в натурі.

Вимоги позивача щодо того, що у разі необхідності виконання ПАТ «ДТЕК Крименерго» робіт, пов'язаних із забезпеченням потужності у точці приєднання зобов'язати ПАТ «ДТЕК Крименерго» виконати такі роботи протягом 10 днів з дня набрання законної сили судового рішення задоволенню не підлягають.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

На день розгляду справи у цій частині права позивача не порушені, отже вимога є умовною і передчасною.

Вимога позивача щодо визнання за ТОВ «Кримеколайф» право на приєднання до електричних мереж ПАТ «ДТЕК Крименерго» на підставі Технічних умов № 61/025-586-12 без врахування їх терміну дії задоволенню не підлягає, оскільки у позивача вже виникло право на приєднання до електричних мереж на підставі саме Технічних умов, а у відповідача виникли зобов'язання щодо приєднання позивача до електричних мереж також на підставі саме цих же Технічних умов.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України при частковому задоволенні позову витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача пропорційно задоволеним вимогам.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Повне рішення складено 11.10.2013.

Керуючись статтями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Зобов'язати Публічне акціонерне товариство «ДТЕК Крименерго» виконати п. 2.1.1 та п. 2.1.2 договору «Про приєднання до електричних мереж» від 08.05.2012 року № 61/025-586-12, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф» та Публічним акціонерним товариством «ДТЕК Крименерго», а саме: підключити електрообладнання Товариства з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф» до електромереж Публічного акціонерного товариства «ДТЕК «Крименерго», прийняти обладнання та оформити акт допуску на підключення електрообладнання Товариства з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф» протягом 10 днів з дня набрання законної сили судовим рішенням.

3. В частині позовних вимог щодо зобов'язання Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго» виконати роботи, пов'язані із забезпеченням потужності у точці приєднання, у разі необхідності, протягом 10 днів з дня набрання законної сили судовим рішенням, у позові відмовити.

4. В частині позовних вимог щодо визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф» права на приєднання до електричних мереж Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго» на підставі Технічних умов №61/025-586-12 без врахування їх терміну дії, у позові відмовити.

5. Стягнути з Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго» (ЄДРПОУ 31173704; вул. Київська, 74/6, м. Сімферополь, АР Крим, 95000) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Кримеколайф» (ЄДРПОУ 34212393, вул. Верхня, 57, с. Листвинне, Нижньогірського району, АР Крим, 97124) 1147,00 грн. судового збору.

6. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Суддя С.І. Чонгова

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення08.10.2013
Оприлюднено14.10.2013
Номер документу34051324
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —901/2828/13

Постанова від 25.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 03.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Постанова від 25.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Борисова Юлія Володимирівна

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Борисова Юлія Володимирівна

Рішення від 08.10.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

С.І. Чонгова

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

С.І. Чонгова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні