Ухвала
від 14.10.2013 по справі 915/1868/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

УХВАЛА

"14" жовтня 2013 р. Справа № 915/1868/13

Суддя господарського суд Миколаївської області Бритавська Ю.С., розглянувши матеріали заяви за вх.№19857/13 від 11.10.2013р.

за заявою : Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1)

особа, щодо якої просять вжити запобіжні заходи: Очаківське районне споживче товариство (57550, Миколаївська обл., Очаківський р-н, с. Куцуруб, вул. Очаківська, 118, код ЄДРПОУ 01760115)

про: вжиття запобіжних заходів в порядку ст. 43-1 ГПК України, -

ВСТАНОВИВ:

11.10.2013р. до господарського суду Миколаївської області від Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 надійшла заява за вих.№77 від 11.10.2013р. про вжиття запобіжних заходів у вигляді накладення арешту на будівлю кафе «ІНФОРМАЦІЯ_1», що належить Очаківському районному споживчому товариству та розташоване в м. Очаків Миколаївської області по АДРЕСА_2.

Особою, відносно якої просять вжити запобіжні заходи, є Очаківське районне споживче товариство .

Подана заява ґрунтується на порушенні Очаківським районним споживчим товариством переважного права Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, як наймача, на придбання орендованого ним об'єкту нерухомості в разі його продажу.

Відповідно до ст. 43-1 ГПК України особа, яка має підстави побоюватись, що подача потрібних для неї доказів стане згодом неможливою або утрудненою, а також підстави вважати, що її права порушені або існує реальна загроза їх порушення, має право звернутися до господарського суду з заявою про вжиття, передбачених статтею 43-2 цього Кодексу, запобіжних заходів до подання позову.

Згідно зі ст. 43-3 ГПК України заява про вжиття запобіжних заходів повинна містити: 1) найменування господарського суду, до якого подається заява; 2) найменування заявника і особи, щодо якої просять вжити запобіжні заходи, їх поштові адреси; документи, що підтверджують за заявником-громадянином статус суб'єкта підприємницької діяльності; 3) вид і суть запобіжного заходу; 4) обставини, якими заявник обґрунтовує необхідність вжиття запобіжних заходів; 5) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; 6) підпис заявника або його представника, якщо заява подається представником. До заяви про вжиття запобіжних заходів додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених законом порядку і розмірі. Разом з заявою про вжиття запобіжних заходів подаються її копії відповідно до кількості осіб, щодо яких просять вжити запобіжні заходи.

За вимогами ч.1 ст. 43-4 ГПК України заява про вжиття запобіжних заходів розглядається не пізніше двох днів з дня її подання господарським судом, в районі діяльності якого належить провести ці процесуальні дії, з повідомленням заінтересованих осіб. Однак неявка їх не перешкоджає розглядові заяви.

Таким чином, заява Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про вжиття запобіжних заходів підлягає розгляду в засіданні суду.

При цьому, частиною першою статті 43-4 ГПК України встановлено дводенний строк розгляду господарським судом заяви про вжиття запобіжних заходів. У разі, якщо суд вважає за необхідне вчинити під час розгляду заяви певні процесуальні дії (наприклад, викликати представників заявника чи заінтересованих осіб, витребувати додаткові докази тощо), такі дії мають відбуватися в межах зазначеного строку.

Необхідно мати на увазі, що згідно з частиною другою статті 43-3 ГПК разом із заявою про вжиття запобіжних заходів подаються її копії відповідно до кількості осіб, щодо яких просять вжити запобіжні заходи. Однак, наведена норма не зобов'язує господарський суд здійснювати розсилання цих копій. Копії заяви можуть вручатися заінтересованим особам під час її розгляду, здійснюваного відповідно до статті 43-4 ГПК. Неодержання особою, щодо якої просять вжити запобіжні заходи, копії відповідної заяви або її відмова від одержання такої копії не є перешкодою для розгляду заяви.

Повідомлення заінтересованих осіб про час і місце розгляду заяви здійснюється господарським судом шляхом винесення відповідної ухвали з додержанням вимог статті 86 ГПК, а в разі необхідності - також шляхом надіслання телефонограми, телетайпограми, використання засобів електронного зв'язку тощо. Заяву про вжиття запобіжних заходів може бути розглянуто без участі особи, щодо якої просять вжити такі заходи, зокрема, коли існує вірогідність того, що будь-яка затримка у вжитті запобіжних заходів завдасть невиправної шкоди заявникові.

Що ж до заінтересованих осіб, то в розумінні статті 43-4 ГПК ними в будь-якому разі є заявник і особа, щодо якої він просить вжити запобіжних заходів. З огляду на конкретні обставини, наведені у заяві про вжиття запобіжних заходів, до числа заінтересованих осіб можуть бути віднесені також такі особи: - у яких знаходиться доказ, що його вимагає витребувати заявник; - яким належить приміщення, що підлягає оглядові; - у власності чи у користуванні яких перебуває майно, на яке заявник вимагає накласти арешт; - інші особи, прав або охоронюваних законом інтересів яких стосується розгляд заяви про вжиття запобіжних заходів.

Така ж правова позиція викладена і у п.п. 13, 14 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. №12 "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності", п.п. 5, 6, 7 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 20.04.2007р. №01-8/251 "Про деякі питання практики вжиття запобіжних заходів", п.п. 3,5 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007р. №01-8/123 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році".

Перевіривши заяву про вжиття запобіжних заходів суд встановив, що заявником її подано з додержанням вимог викладених у ст. 43-3 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 43-1 - 43-4, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про вжиття запобіжних заходів за вх.№19857/13 від 11.10.2013р. прийняти до розгляду.

2. Розгляд заяви Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про вжиття запобіжних заходів призначити на 14.10.2013р. о 16:30.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Миколаївської області за адресою: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22 в залі судових засідань №1 (9-ий поверх, каб. 912).

3. Повідомити заявника про розгляд судом заяви про вжиття запобіжних заходів шляхом направлення телефонограми.

4. Повідомити Очаківське районне споживче товариство про розгляд судом заяви про вжиття запобіжних заходів шляхом направлення телефонограми.

Суддя Ю.С. Бритавська

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення14.10.2013
Оприлюднено15.10.2013
Номер документу34086335
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1868/13

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 23.12.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні