Рішення
від 18.10.2013 по справі 569/13878/13-ц
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/13878/13-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2013 року

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі судді - Долі В.А.

при секретарі - Глотовій П.В.

з участю

позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

представника третьої особи - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4, третя особа на стороні відповідача - Рівненська міська рада, про визнання державного акту та рішення органу місцевого самоврядування недійсними ,

ВСТАНОВИВ:

25 липня 2013 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_4, третя особа на стороні відповідача - Рівненська міська рада, про визнання державного акту та рішення органу місцевого самоврядування недійсними.

В обґрунтування позову посилається на те, що 31 липня 2007 року помер його батько ОСОБА_5. Після його смерті відкрилась спадщина, на належні йому 72/100 частин житлового будинку № 24 по вул. Литовська в м. Рівне, Рівненської області. 21 грудня 2012 року на підставі свідоцтва про право на спадщину він отримав у власність 36/100 вище вказаного житлового будинку. Рішенням Рівненської міської ради від 17 березня 2005 року № 1276 громадянці ОСОБА_4 передано у власність земельну ділянку площею 0,0275 га по вул. Литовській, 24 у м. Рівне для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд. На підставі даного рішення ОСОБА_4 видано державний акт на право власності на земельну ділянку від 06 жовтня 2005 року який зареєстрований за № 010558300905. Вищезазначене рішення Рівненської міської ради про передачу у власність земельної ділянки ОСОБА_4 вважає прийнятим з порушенням вимог земельного законодавства оскільки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є співвласниками житлового будинку за вищевказаною адресою, в якому їм належать на праві власності відповідно 28/100 та 72/100 частини будинку. При цьому вищезазначеним рішенням міської ради ОСОБА_4 передано у власність земельну ділянку площею 0,0275 га, що складає 35/100 частини від загальної площі земельної ділянки. Згідно ч. 2 п. в ст. 89 Земельного кодексу України у спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки співвласників житлового будинку, ч. 5 цієї ж статті визначено, що поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом. Вважає, що приватизація земельної ділянки одним співвласником житлового будинку суперечить вимогам ст. 89 Земельного кодексу України.

В судовому засіданні позовні вимоги повністю підтримав та просив суд визнати незаконним рішення Рівненської міської ради від 17 березня 2005 року № 1276 «Про передачу земельних ділянок у власність, затвердження проекту землеустрою та скасування окремих пунктів рішень Рівненської міської ради» та скасувати його у частині передачі у приватну власність безоплатно земельної ділянки по вул. Литовська, 24 в м. Рівне для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд для громадянки ОСОБА_4; визнати недійсним державний акт на право приватної власності на земельну ділянку № 010558300905 від 06 жовтня 2005 року, на земельну ділянку площею 0,0275 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, по вул. Литовська, 24 в м. Рівне, Рівненської області, та стягнути з відповідача судові витрати.

Представник відповідача позовні вимоги не визнала повністю просила в їх задоволенні відмовити, суду пояснила, що згідно рішення Рівненського міського суду від 17 квітня 1984 року попередній власниці частини будинку в м.Рівне по вулиці Литовській, 24 (квартири №2) ОСОБА_6 виділено в користування земельну ділянку розміром 202,8 кв.м. у відповідності до висновку і плану технічної експертизи з північно-східної частини і також проїзд до кв.№2 шириною 3 м, починаючи від межі ділянки з будинком 15 по пр.ОСОБА_3 ( що складає 72 кв.м.), а в користування ОСОБА_7 і ОСОБА_8 виділено земельну ділянку згідно плану і висновку бюро технічної інвентаризації розміром 521,7 кв.м. з південно-західної сторони, зобов'язано ОСОБА_7 і ОСОБА_8 не чинити ОСОБА_6 перешкод в користуванні проїздом з вул. Литовської до кв.№2. Батько позивача, ОСОБА_5, неодноразово, починаючи з 18 липня 2006 року, подавав позови до Рівненського міського суду з приводу усунення перешкод в користуванні проїздом та скасування рішення Рівненської міської ради №1276 від 17 березня 2005 року, що є предметом даного спору . Проїзд площею 72 м.кв. був виділений ОСОБА_6І.(як власнику квартири №2) по вказаному рішенню із земель міста, а саме тому площа земельної ділянки, переданої Рівненською міською радою у власність відповідача, як теперішньому власнику цієї квартири, складає 0,0275 га (202,8 кв.м. кв.м.=274.8 кв.м.).

Представник третьої особи заперечив проти задоволення позову, пояснив, що до позову не подано жодного доказу на підтвердження заявлених позовних вимог, тому він необґрунтований та задоволенню не підлягає.

Свідок ОСОБА_6 суду показала, що їй рішенням Рівненського міського суду від 17 квітня 1984 року була виділена в користування земельна ділянка, яка зараз належить відповідачці.

Заслухавши пояснення сторін, показання свідка, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 задоволенню не підлягають, свій висновок суд мотивує наступним.

31 липня 2007 року помер ОСОБА_5 - батько позивача.

Після його смерті відкрилась спадщина, на належні йому 72/100 частин житлового будинку № 24 по вул. Литовська в м. Рівне, Рівненської області.

21 грудня 2012 року на підставі свідоцтва про право на спадщину позивач отримав у власність 36/100 вище вказаного житлового будинку.

Рішенням Рівненської міської ради від 17 березня 2005 року № 1276 громадянці ОСОБА_4 передано у власність земельну ділянку площею 0,0275 га по вул. Литовській, 24 у м. Рівне для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

На підставі даного рішення ОСОБА_4 видано державний акт на право власності на земельну ділянку від 06 жовтня 2005 року який зареєстрований за № 010558300905.

Позивач вважає, що надання Рівненською міською радою земельної ділянки відповідачу, як одному із співвласників житлового будинку на вул. Литовській, 24 в м. Рівному здійснено з порушенням, оскільки не враховано інтереси інших власників житлового будинку на користування земельною ділянкою.

У відповідності до частини 3 статті 10 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Позивач не навів жодного доказу порушення свого права на користування спірною земельною ділянкою, не надавши жодного документа, який би свідчив про правомірне (в розумінні ст. 125 Земельного кодексу України) право користування земельною ділянкою, чи рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельної ділянки.

Позивач вказує, що відповідачу надана земельна ділянка більшого розміру із загальної площі земельної ділянки на вул. Литовській, 24 в м. Рівному. При цьому позивачем не надано жодного документа чи технічної документації із землеустрою, які визначали б межі та загальну площу земельної ділянки за адресою: вул. Литовська, 24 в м. Рівному.

Приписами статті 81 Земельного кодексу України визначено, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та державних органів приватизації щодо земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 12 ЗК України визначено повноваження сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин. Зокрема, частиною 1 вказаної статті сільські, селищні, міські ради у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст наділено повноваженнями щодо розпорядження землями територіальних громад, передачею земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу.

Частиною 1 статті 122 ЗК України передбачено, що міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Згідно пункту 34 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вирішення відповідно до Закону питань регулювання земельних відносин є виключною компетенцією пленарних засідань сільських, селищних, міських рад.

Відповідно до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Право власності на земельну ділянку із земель комунальної власності виникає лише за наявності відповідного рішення органу місцевого самоврядування і тільки в межах, вказаних у цьому рішенні. Повноваження щодо передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадян на території міста Рівне є виключною компетенцією Рівненської міської ради і підставою для скасування рішень ради може слугувати лише порушення прав третіх осіб чи порядку передачі земельних ділянок у власність.

Земельна ділянка на вул. Литовській, 24 в місті Рівному надана у приватну власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на підставі рішення Рівненської міської ради від 17 березня 2005 року № 1276.

Рішення Рівненської міської ради від 17 березня 2005 року № 1276 прийняте на підставі Земельного кодексу України в редакції станом на 14.12.2004 року.

Так, відповідно до ч. 1-2 ст. 118 Земельного кодексу України громадянин зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до місцевої ради за місцезнаходженням земельної ділянки. Рішення органу місцевого самоврядування щодо приватизації земельної ділянки приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки.

Підставою для прийняття оскаржуваного рішення Рівненської міської ради було рішення Рівненського міського суду від 17 квітня 1984 року, згідно якого було виділено в користування земельну ділянку попередньому співвласнику будинковолодіння на вул. Литовській, 24 в м. Рівному - ОСОБА_6

Відповідно до ст.. 120 ЗК України при переході права власності на будівлю до набувача переходить право на користування земельною ділянкою, на які вона розміщена.

Таким чином виділення в користування земельної ділянки громадянці ОСОБА_6 згідно рішення суду породжує право на користування цією ділянкою в набувача будівлі - ОСОБА_4

Отже, судом не встановлено підстав для визнання незаконним рішення Рівненської міської ради від 17 березня 2005 року № 1276 та визнання недійсним державного акту на право приватної власності на земельну ділянку № 010558300905 від 06 жовтня 2005 року, а тому в задоволенні позову слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.10,60,212-215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_4, третя особа на стороні відповідача - Рівненська міська рада, про визнання державного акту та рішення органу місцевого самоврядування недійсними - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Рівненської області через Рівненський міський суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 22 жовтня 2013 року.

Суддя: підпис ОСОБА_9

Рішення суду не набрало законної сили.

КОПІЯ ВІРНО:

Суддя Рівненського

міського суду ОСОБА_9

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення18.10.2013
Оприлюднено17.01.2014
Номер документу34306645
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/13878/13-ц

Ухвала від 27.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н. М.

Рішення від 18.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 18.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н.М. Н. М.

Ухвала від 26.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н.М. Н. М.

Рішення від 18.10.2013

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В.А. В. А.

Ухвала від 17.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Боймиструк С.В. С. В.

Ухвала від 13.09.2013

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В.А. В. А.

Ухвала від 20.08.2013

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Цвіркун О.С. О. С.

Ухвала від 06.08.2013

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Цвіркун О.С. О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні