Ухвала
від 23.10.2013 по справі 913/2663/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел./факс 55-17-32, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

23 жовтня 2013 року Справа № 913/2663/13

Провадження №19/913/2663/13

За позовом Прокурора Станично-Луганського району , смт.Станиця Луганська Луганської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Луганській області, м.Луганськ

до відповідача Комунального підприємства «Артіль-Широківський сільськкомунгосп Станично-Луганського району Луганської області» , м.Луганськ

про стягнення 1630094 грн. 57 коп.

Суддя господарського суду Луганської області Косенко Т.В.

Секретар судового засідання Дрожанова О.В.,

у засіданні брали участь:

від заявника: Голоденко К.О. - прокурор відділу, посвідчення № 020155 від 03.09.2013;

від позивача: Крайнюк Ю.В. - головний спеціаліст юридичного сектору, юрисконсульт, довіреність № 5 від 15.02.2013;

від відповідача: Шемета Л.І. - директор, згідно витягу з ЄДР за № 17368494 станом на 15.10.2013, паспорт серії ЕМ № 633871 виданий Станично-Луганським РВ УМВС України в Луганській області 22.05.2000.

ВСТАНОВИВ:

Суть спору: заявник звернувся до суду з вимогою про стягнення з відповідача збитків, заподіяних порушенням вимог законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів на суму 1630094 грн. 57 коп.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 02.10.2013 було порушено провадження у справі та справу призначено до розгляду на 23.10.2013.

В судовому засіданні 23.10.2013 представники заявника та позивача виклали свою позицію, за якою підтримали позовні вимоги та просили задовольнити позов.

Представник відповідача усно проти задоволення позову заперечив, вважаючи позовні вимоги безпідставними та необґрунтованими, та надав суду супровідним листом № 46 від 22.10.2013 копії документів по справі на виконання вимог ухвали суду.

Заявника, ухвалою суду від 02.10.2013, було зобов'язано враховуючи приписи ст.27 Господарського процесуального кодексу України, надати письмові пояснення з нормативним обґрунтуванням, яким чином прийняте рішення по даній справі може вплинути на права або обов'язки Широківської сільської ради та Управління Державного казначейства у Станично-Луганському районі щодо однієї із сторін, зазначити, на яких саме підставах належить залучити їх до участі у справі.

23.10.2013 на виконання вимог ухвали суду, прокурором та позивачем були надані аналогічні за змістом письмові пояснення за № 125-3761 вих13 від 21.10.2013 та № 02/2087 від 21.10.2013, в яких були надані пояснення стосовно зарахування заявленої суми збитків до спеціального фонду місцевого бюджету Широківської сільської ради Станично-Луганського району Луганської області, а також, викладеного клопотання з нормативним обґрунтуванням щодо залучення третіх осіб до участі у справі.

В своїх пояснення заявник та позивач посилаються на наступне.

Відповідно до ст.47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» для фінансування заходів щодо охорони навколишнього природного середовища утворюються Державний, республіканський Автономної Республіки Крим та місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища. Республіканський Автономної Республіки Крим та місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища утворюються у складі республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та відповідного місцевого бюджету за місцем заподіяння екологічної шкоди за рахунок частини грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в результаті господарської та іншої діяльності, згідно з чинним законодавством.

Державний фонд охорони навколишнього природного середовища утворюється за рахунок частини грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в результаті господарської та іншої діяльності, згідно з чинним законодавством.

Згідно зі ст.11 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» від 06.12.12 № 5515-VI джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України на 2013 рік у частині доходів є 30 % грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності (з урахуванням п. 7 ч. 3 ст. 29 Бюджетного кодексу України). А п.7 ч.2 ст.69 Бюджетного кодексу України передбачено, що до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать 70 % грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, в тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів - 50 %, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 20 %.

Враховуючи, що рішення по даній справі може вплинути на права та обов'язки Головного управління Державної казначейської служби України у Луганській області (так як Управління здійснює контроль за використанням бюджетних коштів), Луганської обласної ради (обласний бюджет), Широківської сільської ради Станично-Луганського району Луганської області (місцевий бюджет), заявник та позивач просять залучити їх до справи у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Відповідно до ст.27 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

В п.п.1 п.1.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» роз'яснено, що Господарський процесуальний кодекс України передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (ст.27 Господарського процесуального кодексу України). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Як вбачається, у зазначених вище третіх осіб існують певні правові відносини, саме з відповідачем, оскільки при сплаті останнім збитків, саме вони є кінцевим отримувачем цих коштів. Тобто, у даному випадку, третіх осіб слід залучити до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

На підставі вищевикладеного, суд частково задовольняє клопотання заявника та позивача і залучає до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Луганську обласну раду (91016, м.Луганськ, пл.Героїв ВВВ, б.3), Широківську сільську раду Станично-Луганського району Луганської області (93600, Луганська область, Станично-Луганський район, с.Широкий, вул.Леніна, б.1), Головне управління Державної казначейської служби України у Луганській області (91055, м.Луганськ, вул.Луначарського, б.93).

Розглянувши матеріали справи, враховуючи необхідність залучення до участі у справі третіх осіб, господарський суд вважає доцільним відкласти розгляд справи для повного, об'єктивного та всебічного з'ясування всіх обставин у справі.

Керуючись ст.ст.27, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи відкласти на 21 листопада 2013 року, об 11 год. 00 хв.

2. Судове засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м.Луганськ, вул.Коцюбинського, 2, 6-й поверх, в залі судових засідань № 606.

3. Залучити до участі у справі, у якості третіх осіб які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

- Луганську обласну раду (91016, м.Луганськ, пл.Героїв ВВВ, б.3);

- Широківську сільську раду Станично-Луганського району Луганської області (93600, Луганська область, Станично-Луганський район, с.Широкий, вул.Леніна, б.1);

- Головне управління Державної казначейської служби України у Луганській області (91055, м.Луганськ, вул.Луначарського, б.93).

4. Зобов'язати заявника:

- надати письмові пояснення на відзив відповідача, нормативне обґрунтування та документальне підтвердження викладених в поясненнях доводів;

- надати оригінали документів, які додані до позовної заяви в копіях, - для огляду у судовому засіданні (якісно виготовлені та належним чином засвідчені копії - до матеріалів справи) ;

- надати до матеріалів справи оригінал поштового опису вкладення від 27.09.2013, який свідчить про направлення позовної заяви від 26.09.2013 № 125-3475 вих з додатками, на адресу позивача;

- надіслати на адресу вищевказаних третіх осіб позовну заяву від 26.09.2013 № 125-3475 вих, докази надіслання (фіскальний чек та опис вкладення), - в оригіналах надати до матеріалів справи.

5. Зобов'язати позивача:

- надати письмові пояснення на відзив відповідача, нормативне обґрунтування та документальне підтвердження викладених в поясненнях доводів;

- надати оригінали документів, які додані до позовної заяви в копіях, для огляду в засіданні;

- у разі часткової/повної сплати суми, що заявлена у позові, надати оригінали відповідних платіжних документів для огляду, належним чином засвідчені копії - до матеріалів справи.

6. Зобов'язати відповідача:

- надати відзив на позовну заяву, докази його надсилання/вручення позивачу, заявнику та третім особам, нормативне обґрунтування та документальне підтвердження викладених у відзиві доводів;

- у разі часткової/повної сплати суми, що заявлена у позові, надати оригінали відповідних платіжних документів для огляду, належним чином засвідчені копії - до матеріалів справи.

7. Зобов'язати третіх осіб:

- надати письмові пояснення на відзив відповідача, документальне підтвердження пояснень при наявності заперечень;

- надати письмові пояснення щодо заявлених вимог та механізму зарахування збитків до відповідних фондів згідно положень законодавства, зазначених у ст.11 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та ст.69 Бюджетного кодексу України.

Звернути увагу учасників судового процесу на необхідність надіслання поштової кореспонденції по даній справі за адресою: 91016, м.Луганськ, вул.Коцюбинського, б.2.

Витребувані судом документи мають бути подані учасниками судового процесу, до початку судового засідання, до канцелярії суду з метою реєстрації автоматизованою системою документообігу суду та присвоєння кожному з них реєстраційного номеру (п.п.3.1.8. п.3 Інструкції з діловодства в господарських судах України). До того ж, документи повинні бути оформлені належним чином, а саме за змістом ст.36 Господарського процесуального кодексу України йдеться про подання письмових доказів в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, крім того, п.5.27. Національного стандарту України «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації» (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Явка компетентних та повноважних представників сторін, заявника та третіх осіб в засідання суду обов'язкова. Повноваження представників повинні бути оформлені у відповідності з вимогами ст.28 Господарського процесуального кодексу України та п.п.1.8, 2.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» (копії документів, що підтверджують повноваження представників, повинні бути засвідченні належним чином).

Суддя Т.В.Косенко

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення23.10.2013
Оприлюднено30.10.2013
Номер документу34387578
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/2663/13

Рішення від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 02.10.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні