Ухвала
від 24.10.2013 по справі 917/2034/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна , 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про порушення провадження у справі про банкрутство

24.10.2013 року Справа № 917/2034/13

за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", вул. Леніна, 79, с. Лазірки, Оржицького району, Полтавської області, 37710 (ідентифікаційний код 32413217)

про визнання банкрутом в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Суддя Білоусов С.М.

Представники:

від заявника (боржника): Васін Є.Є., голова ліквідаційної комісії, паспорт серії КН 881806 виданий Ленінським РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області 24.03.1999 р.

Суть справи: розглядається заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", вул. Леніна, 79, с. Лазірки, Оржицького району, Полтавської області, 37710 (ідентифікаційний код 32413217) про визнання банкрутом в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

У судовому засіданні представник боржника підтримав заяву про порушення провадження у справі та просив її задовольнити.

Призначення ліквідатора буде вирішено судом в наступному судовому засіданні при розгляді питання про визнання боржника банкрутом.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника заявника (боржника), суд встановив:

10.10.2013 р. до господарського суду Полтавської області надійшла заява від Васіна Є.Є. - голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", с. Лазірки (далі - ТОВ "Лазірківський елеватор") № 1 від 10.10.2013 р. (вх.№2461/13) про визнання банкрутом в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 14.10.2013 р. прийнято заяву ТОВ "Лазірківський елеватор" до розгляду, справу призначено до розгляду в підготовчому засіданні.

Згідно з абз. 2 ч. 5 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності).

З поданих боржником документів вбачається наступне.

ТОВ "Лазірківський елеватор" зареєстроване Оржицькою районною державною адміністрацією Полтавської області 20.06.2003 р. відповідно до п. 1.5 статті 1 Статуту ТОВ "Лазірківський елеватор" учасником Товариства є Акціонерне товариство "Страхова компанія "Залізничні шляхи" (код ЄДРПОУ 22523595, адреса місцезнаходження: 36011, Полтавська область, м. Полтава, вул. Шевченка, 3).

14.09.2012 р. загальними зборами учасників ТОВ "Лазірківський елеватор" прийнято рішення про припинення Товариства шляхом ліквідації та створення ліквідаційної комісії. Головою ліквідаційної комісії призначено Хуторянського С.О. (протокол від 14.09.2012 р.).

Державним реєстратором Оржицької райдержадміністрації Полтавської області 17.09.2012 р. внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців рішення засновників (учасників) ТОВ "Лазірківський елеватор" про припинення Товариства.

Оголошення про припинення юридичної особи - ТОВ "Лазірківський елеватор" опубліковане в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації" №225 (25) від 18.09.2012 р.

Також 10.10.2012 р. у офіційному друкованому органі - газеті "Голос України" № 190 (5440) опубліковано оголошення про відкриття процедури ліквідації підприємства, призначення ліквідаційної комісії, адреси ліквідаційної комісії та визначено строк для подачі заяв із кредиторськими вимогами.

В процесі ліквідації підприємства, ліквідаційною комісією встановлено, що основні засоби, оборотні активи, дебіторська заборгованість, грошові кошти, кредиторська заборгованість перед кредиторами за товари, роботи, послуги, заборгованість по заробітній платі та фондами обов'язкового соціального страхування у ТОВ "Лазірківський елеватор" відсутні, його зобов'язання по податках та зборах складає 384 339,75 грн.

За результатами проведеної роботи ліквідаційна комісія склала проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Лазірківський елеватор", який перевірений незалежним аудитором (Звіт №47 від 21.08.2013 р. з надання впевненості щодо достовірності проміжного ліквідаційного балансу Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор" станом на 14.08.2013 р. аудиторської фірми ТОВ "Січень-аудит" , Свідоцтво №3422 від 24.06.2004 р. про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово надають аудиторські послуги). Даним звітом встановлено, що проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Лазірківський елеватор" є достовірним і відповідає вимогам чинного законодавства, вартості майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів.

Протоколом загальних зборів учасників ТОВ "Лазірківський елеватор" від 02.09.2013 р. затверджено проміжний ліквідаційний баланс підприємства станом на 14.08.2013 р. та прийнято рішення звернутись до господарського суду Полтавської області з заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "Лазірківський елеватор".

Розмір вимог кредиторів до ТОВ "Лазірківський елеватор" (які підтверджені судовими рішеннями та постановами органів державної виконавчої служби про відкриття виконавчих проваджень) становить 384 339 грн. 75 коп. Зазначена сума перевищує 300 розмірів мінімальної заробітної плати, є безспірною, не задоволена боржником протягом трьох місяців після встановленого для її погашення строку. Доказів погашення заборгованості станом на день розгляду справи суду не подано.

Протоколом загальних зборів учасників ТОВ "Лазірківський елеватор" від 03.09.2013 р. звільнено голову ліквідаційної комісії Хуторянського С.О. відповідно до його заяви про звільнення за власним бажанням і призначено головою ліквідаційної комісії Васіна Є.Є.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно з ч. 2 та ч. 3 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи. У разі звернення до господарського суду боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з'ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.

Відповідно до частини 1 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Враховуючи наявне рішення про відкриття ліквідаційної процедури, беручи до уваги, що майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, а також наявність встановлених законом передумов для звернення до суду з заявою про визнання банкрутом відповідно до статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зокрема, дотримання порядку проведення ліквідації ТОВ "Лазірківський елеватор" за відповідним рішенням власника про ліквідацію, суд вважає за можливе порушити провадження за заявою про визнання боржника банкрутом відповідно до положень статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. 9 статті 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається про: порушення провадження у справі про банкрутство; визнання вимог кредитора та їх розмір; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів …

В свою чергу, правовий аналіз норм ст. ст. 10, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вказує на те, що провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, не передбачає стадії розпорядження майном боржника.

Як зазначено в ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 9, 10, 16, 19, 22, 95, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суд

УХВАЛИВ :

1. Порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", вул. Леніна, 79, с. Лазірки, Оржицького району, Полтавської області, 37710 (ідентифікаційний код 32413217).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів по зобов'язанням, терміни виконання яких настали до дня введення мораторію згідно вимог частини 1 статті 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

- забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

- забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

- не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

- зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

- не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

3. Засідання суду щодо вирішення питання про визнання боржника банкрутом призначити на 05.11.2013 о 09 год. 30 хв.

Явку голови ліквідаційної комісії визнати необов'язковою.

4. Копію ухвали надіслати голові ліквідаційної комісії, Оржицькому районному суду, ВДВС Оржицького РУЮ, Реєстраційній службі Оржицького районного управління юстиції, Лубенській ОДПІ та державному органу з питань банкрутства.

Суддя Білоусов С. М.

Дата ухвалення рішення24.10.2013
Оприлюднено30.10.2013
Номер документу34387735
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Судовий реєстр по справі —917/2034/13

Ухвала від 28.01.2014

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 24.12.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 09.12.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Постанова від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні