Постанова
від 05.11.2013 по справі 917/2034/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури

05.11.2013 року Справа № 917/2034/13

за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", вул. Леніна, 79, с. Лазірки, Оржицького району, Полтавської області, 37710 (ідентифікаційний код 32413217)

про визнання банкрутом в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Суддя Білоусов С.М.

Представники сторін:

голова ліквідаційної комісії: не з'явився.

Суть справи: розглядається заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", вул. Леніна, 79, с. Лазірки, Оржицького району, Полтавської області, 37710 (ідентифікаційний код 32413217) про визнання банкрутом в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 24.10.2013 р. порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор" за спрощеною процедурою, передбаченою статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі є встановлена під час роботи ліквідаційної комісії недостатність вартості майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів.

Згідно частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Таким чином, враховуючи вищезазначені вимоги Закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Згідно з частиною першою статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

14.09.2012 р. загальними зборами учасників ТОВ "Лазірківський елеватор" прийнято рішення про припинення Товариства шляхом ліквідації та створення ліквідаційної комісії. Головою ліквідаційної комісії призначено Хуторянського С.О. (протокол від 14.09.2012 р.).

На виконання вимог частини першої статті 105 Цивільного кодексу України боржник звернувся до державного реєстратора Оржицької райдержадміністрації для здійснення реєстраційної дії по внесенню відомостей про припинення юридичної особи, про що свідчить Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 03.09.2013 р. серії АЄ № 923713, в якому містяться дані про внесення 17.09.2012 р. відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про початок процедури припинення ТОВ "Лазірківський елеватор" за рішенням засновників.

Відповідно до частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Оголошення про припинення юридичної особи - ТОВ "Лазірківський елеватор" опубліковане в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації" №225 (25) від 18.09.2012 р.

Також 10.10.2012 р. у офіційному друкованому органі - газеті "Голос України" № 190 (5440) опубліковано оголошення про відкриття процедури ліквідації підприємства, призначення ліквідаційної комісії, адреси ліквідаційної комісії та визначено строк для подачі заяв із кредиторськими вимогами.

Згідно частини першої статті 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

На виконання вимог частини першої статті 111 Цивільного кодексу України, за результатами розгляду пред'явлених кредиторських вимог до боржника, проведеної інвентаризації активів і зобов'язань, складено проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Лазірківський елеватор" станом на 14.08.2013 р.

З проміжного ліквідаційного балансу боржника вбачається, що основні засоби, оборотні активи, дебіторська заборгованість, грошові кошти, кредиторська заборгованість перед кредиторами за товари, роботи, послуги, заборгованість по заробітній платі та фондами обов'язкового соціального страхування у ТОВ "Лазірківський елеватор" відсутні, його зобов'язання по податках та зборах складає 384 339,75 грн.

Таким чином, згідно поданих документів господарським судом встановлено, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, при цьому до звернення ліквідатора до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, було дотримано вимоги цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Відповідно до положень ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом.

Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Невиконання вимог, передбачених частиною першою цієї статті, є підставою для відмови у внесенні запису про ліквідацію юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої цієї статті, несуть солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Питання порушення власником майна боржника (уповноваженою ним особою), керівником боржника, головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) вимог частини першої цієї статті підлягає розгляду господарським судом при проведенні ліквідаційної процедури відповідно до цього Закону. У разі виявлення такого порушення про це зазначається в ухвалі господарського суду про затвердження ліквідаційного балансу та звіту ліквідатора банкрута, що є підставою для подальшого звернення кредиторів до власника майна боржника (уповноваженої ним особи), керівника боржника, голови ліквідаційної комісії (ліквідатора).

Враховуючи викладене, господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Вирішуючи питання щодо призначення ліквідатора банкрута встановлено наступне.

Відповідно до ст. 40 Закону у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно із положеннями ст. 95 Закону суд призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Враховуючи наявність клопотання боржника про покладення обов'язку ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", с. Лазірки - Васіна Євгена Євгенійовича у порядку ч.2 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд вважає за можливе призначити ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії Васіна Євгена Євгенійовича (36004, м. Полтава, пр-кт Вавілова, 5, кв. 11).

Керуючись ст.ст. 37, 38, 40, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд

ПОСТАНОВИВ :

1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Лазірківський елеватор", вул. Леніна, 79, с. Лазірки, Оржицького району, Полтавської області, 37710 (ідентифікаційний код 32413217).

2. Відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором Васіна Євгена Євгенійовича з наданням йому повноважень відповідно до положень вище вказаного Закону.

3. Зобов'язати ліквідатора повідомити про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надати державному органу з питань банкрутства відповідну інформацію для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

4. Господарську діяльність банкрута завершити закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

5. У банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

6. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута.

7. Відомості про фінансове становище банкрута не є конфіденційними і не становлять комерційну таємницю.

8. Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому ст. 44 Закону.

9. Скасувати арешт, якщо такий накладено на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

10. Вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникнуть під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури у місячний строк із дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

11. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених розділом ІІІ Закону.

12. З дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, а також припинити повноваження власника (власників) майна банкрута.

13. Ліквідатору в десятиденний термін з дня прийняття цієї постанови з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникнуть під час проведення процедур банкрутства, здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах (газетах "Голос України" або "Урядовий кур'єр"). Зазначені відомості повинні відповідати вимогам п. 4 ст. 38 Закону.

14. Зобов'язати ліквідатора скласти реєстр вимог кредиторів та представити його на затвердження суду в строк до 10.12.2013 року.

Засідання суду з приводу затвердження реєстру вимог кредиторів призначити на 24.12.2013 року на 09 год. 30 хв.

15. Зобов'язати ліквідатора під час проведення ліквідаційної процедури використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі.

16. Зобов'язати ліквідатора не рідше ніж один раз на місяць надавати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Зобов'язати ліквідатора письмово (один раз в два місяці) надавати суду документально підтверджений звіт про хід ліквідаційної процедури.

17. Копію ухвали направити боржнику, ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, відділу державної виконавчої служби та ДПІ за місцезнаходженням банкрута.

Суддя Білоусов С. М.

Дата ухвалення рішення05.11.2013
Оприлюднено07.11.2013
Номер документу34582718
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/2034/13

Ухвала від 28.01.2014

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 24.12.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 09.12.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Постанова від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Білоусов С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні