Рішення
від 21.10.2013 по справі 914/3067/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.10.2013 р. Справа № 914/3067/13

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансово-промислова група «Альтком», м. Донецьк

до відповідача:Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі», смт. Шкло

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Реєстраційна служба Львівського міського управління юстиції, м. Львів

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: приватне акціонерне товариство «Виробничо-наукова компанія «Розточчя СТ»,смт. Шкло

про визнання недійсними рішень Загальних зборів учасників Консорціуму від 17.05.2013р. та від 05.07.2013р.

Суддя Н. Мороз

При секретарі Н. Кривка

Представники:

Від позивача: Струтинський О. В.

Від відповідача: Ганущин М.В., Стойко С.Є

Від третіх осіб: н/з

Суть спору:

ТзОВ «Фінансово-промислова група «Альтком», м. Донецьк, звернулась із позовом до Консорціуму «Концесіні транспортні магістралі», м. Шкло, Львівська область, про визнання недійсним рішення Загальних зборів Учасників Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі», що були проведені 17.05.2013 р. та 05.07.2013 р.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 08.08.2013р. порушено провадження у справі та призначено розгляд на 22.08.2013 р. Розгляд справи відкладався з мотивів, зазначених в ухвалах суду.

Ухвалою суду від 12.09.2013р. в задоволенні поданої позивачем заяви про забезпечення позову від 29.07.2013р. №29/07-1 відмовлено.

В судових засіданнях представник позивача позов підтримав з мотивів, зазначених у позовній заяві, поясненнях. Ствердив, зокрема, що позивач є учасником відповідача, якому належить 24,87% у Статутному капіталі Консорціуму «Концесіні транспортні магістралі». Оскаржуваними рішеннями зборів було звільнено із займаних посад президента та віце-президента Консорціуму, членів Правління Консорціуму, Ревізійної комісії та Спостережної ради, обрано новий склад цих органів управління. Вважає, що оскаржувані рішення були прийняті поза встановленою статутом процедурою. Однак, повідомленням від 22.04.2013 р. не правління Консорціуму, а ВАТ "Виробничо-наукова компанія "Розточчя СТ", не звертаючись до правління ініціювало скликання позачергових зборів 17.05.2013 р. При цьому, листом ВАТ «ВНК «Розточчя СТ» вимагало скликання чергових, а не позачергових загальних зборів. Жодні рішення Спостережною радою Консорціуму щодо позачергових Загальних зборів учасників, скликаних на 17.05.2013 р. не приймались, порядок денний не затверджувався, а тому належно затверджений порядок денний зборів позивачу не надходив. У листі ВАТ "ВНК "Розточчя СТ" від 22.04.2013 р. місце проведення скликаних на 17.05.2013 р. Загальних зборів учасників Консорціуму визначене за адресою пров. Новий, 1, смт. Шкло Яворівського району Львівської області; у листі ВАТ "ВНК "Розточчя СТ" від 13.05.2013 р. місце проведення скликаних на 17.05.2013 р. Загальних зборів учасників Консорціуму визначене за адресою м.Львів, вул. Наукова, 7а, кім. 603; у листі Консорціуму від 05.06.2013 р. №29 вказано, що місце проведення скликаних на 17.05.2013 р. Загальних зборів учасників Консорціуму знаходилось за адресою м.Львів, вул. Володимира Великого, 54, офіс 48. Повідомлення про скликання Загальних зборів учасників Консорціуму на 05.07.2013 р. фактично позивачем отримано 27.06.2013 р., тобто після спливу передбачених п. 10.4.1 Статуту Консорціуму строків. Всупереч статуту, повідомленнями ВАТ "ВНК "Розточчя СТ" від 22.04.2013 р. та від 13.05.2013 р., самостійно і на власний розсуд встановлена процедура реєстрації для участі у роботі загальних зборів учасників, згідно з якою представники учасників нібито повинні мати при собі оригінали сертифікатів, які були емітовані Консорціумом та підтверджують право власності на частку у статутному капіталі Консорціуму. Скликання і проведення Загальних зборів учасників Консорціуму 05.07.2013 р. ґрунтується на незаконних рішеннях, прийнятих Загальними зборами учасників Консорціуму від 17.05.2013 р., що скликані і проведені з порушенням визначеної Статутом процедури. Реєстрація учасників для участі у роботі Загальних зборів учасників 05.07.2013 р. здійснювалась із застосуванням дискримінаційних вимог до представників учасників щодо пред'явлення оригіналів сертифікатів, а також за відсутності у реєстраційної комісії оригіналів книг реєстрації сертифікатів, у зв'язку з чим частка ТОВ "ФПГ "Альтком" у статутному капіталі Консорціуму у реєстраційному листі була зменшена до 12,5%.

Представник відповідача позов заперечив з мотивів, зазначених у відзиві. Ствердив, зокрема, що у відповідності зі статутом консорціуму, у зв'язку із не реагуванням зі сторони правління консорціуму на звернення учасника про скликання загальних зборів, такі збори були скликані самостійно учасником ВТ «ВНК «Розточчя СТ». На зборах було забезпечено кворум. Посилається на відсутність порушення прав позивача оскаржуваними рішеннями. Просить у позові відмовити.

Третя особа- ПАТ «ВНК «Розточчя СТ» явку представника в судове засідання 21.10.2013р. не забезпечила. Згідно письмових та усних пояснень вимоги позивача вважає безпідставними та такими що не підлягають задоволення.

Представникам роз'яснено їх права та обов»язки згідно ст.22 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи в їх сукупності, заслухавши пояснення представників, дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд встановив наступне:

У відповідності до п. 6.1.2. Статуту Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі» ТОВ «Фінансово-промислова група «Альтком» належить 25% у Статутному капіталі Консорціуму "Трансмагістраль". Згідно з рішенням господарського суду Донецької області від 20.10.2009 р. у справі №19/54пн ТОВ «Фінансово-промислова група «Альтком» належить 24,87% у Статутному капіталі Консорціуму "Трансмагістраль". Зі змісту рішення вбачається, що різниця в розмірах частки позивача, зазначеної в статуті та у рішенні суду пов'язана із відчуженням ТзОВ «Альтком-бетон» частки у статутному капіталі Консорціуму, що складає 0,13%. Позивач не заперечував належність йому 24,87% у статутному капіталі Консорціуму, що підтверджується змістом позовної заяви.

Відповідно до п. 1 ст. 120 ГК України господарські об'єднання утворюються як асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, інші об'єднання підприємств, передбачені законом. Консорціум - тимчасове статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Згідно ст. 122 ГК України, господарські об'єднання мають вищі органи управління (загальні збори учасників) та утворюють виконавчі органи, передбачені статутом господарського об'єднання. Вищий орган господарського об'єднання затверджує статут господарського об'єднання та вносить зміни до нього: вирішує питання про прийняття в господарське об'єднання нових учасників та виключення учасників з його складу; утворює виконавчий орган господарського об'єднання відповідно до його статуту чи договору; вирішує фінансові та інші питання відповідно до установчих документів господарського об'єднання.

Згідно з п. 5.4.1 Статуту Консорціуму учасники Консорціуму мають право брати участь в управлінні справами Консорціуму в порядку, визначеному Статутом. Згідно п. 5.5.1 Статуту учасники зобов'язані дотримуватись вимог Статуту Консорціуму. Згідно ст.ст. 9-14 Статуту, управління Консорціумом здійснюється через систему органів управління Консорціуму, щодо кожного з яких вказаними вище статтями визначені повноваження, межі компетенції та порядок їх роботи.

Пунктом 10.2. Статуту Консорціуму визначено, що чергові Загальні збори Учасників Консорціуму скликаються Правлінням Консорціуму щороку у першу п'ятницю квітня місяця у Львівській області, Україна. Порядок та підстави проведення позачергових Загальних зборів Учасників Консорціуму врегульовано п.10.3. Статуту. Зокрема, п. 10.3.1. Статуту встановлено, що позачергові Загальні збори Учасників Консорціуму скликаються Правлінням Консорціуму на письмову вимогу одного або більше Учасників, які володіють у сукупності більш як 10 (десятьма) відсотками голосів. Відповідно до п. 10.3.2. та п. 10.3.3. Статуту Правління Консорціуму зобов'язане протягом п'яти днів з моменту отримання письмової вимоги про скликання зборів прийняти рішення про їх скликання з порядком денним, запропонованим ініціатором. Якщо протягом п'яти днів Правління не виконало вимоги про скликання Загальних зборів Учасників, ініціатор скликання вправі самостійно прийняти рішення про скликання Загальних зборів та провести процедуру такого скликання. Згідно п. 10.1 Статуту вищим органом управління Консорціуму є Загальні збори Учасників, які можуть бути черговими або позачерговими. В роботі Загальних зборів Учасників мають право брати участь всі його Учасники. Згідно з п.10.2 Статуту чергові Загальні збори Учасників скликаються Правлінням Консорціуму щороку в першу п'ятницю квітня-місяця. Згідно з п. 10.3.1 Статуту, позачергові Загальні збори учасників скликаються Правлінням Консорціуму, серед іншого, на письмову вимогу одного або більше учасників, які володіють у сукупності більш, як 10 (десятьма) відсотками голосів. Згідно зі статтею 12 Статуту Правління Консорціуму є виконавчим органом Консорціуму, що здійснює керівництво його поточною діяльністю, до компетенції якого, серед іншого, належить здійснення контролю за дотриманням Консорціумом норм діючого законодавства, а також прийняття рішення про дату скликання та порядок денний Загальних зборів Учасників, організація їх проведення.

Згідно зі статтею 11 Статуту Консорціуму, Спостережна рада є органом управління, щопредставляє інтереси учасників у перерві між проведенням Загальних зборів учасників Консорціуму, в т.ч. здійснює попередній розгляд питань, що належить до компетенції Загальних зборів учасників. Згідно із п.10.3.6 Статуту порядок денний, конкретні місце та час проведення загальних зборів учасників формує правління консорціуму, а у випадках позачергових зборів учасників-ініціатор скликання, та подає на обов'язкове затвердження Спостережній раді. Порядок денний Загальних зборів Учасників формується за 20 днів до їх початку. Згідно із п. 10.3.7 статуту,приміщення для проведення Загальних зборів Учасників повинно бути зручним, відповідати вимогам щодо забезпечення усім Учасникам зборів можливості повноцінної участі у роботі органу. Відповідно до п. 10.4.2, остаточний порядок денний з включенням запропонованих питань надсилається не пізніше 5 днів до проведення зборів. Згідно із п. 10.4.1 Статуту про час і місце проведення Загальних зборів Учасників, а також їх порядок денний усі Учасники Консорціуму, члени Спостережної ради та Правління повідомляються персонально не пізніше, ніж за 15 днів до проведення зборів.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не вживав заходів для скликання та проведення чергових загальних зборів з 2008 р., що не заперечується сторонами.

02.04.2013р. ВАТ «ВНК «Розточчя» направлено на адресу Правління Консорціуму та Президента Консорціуму лист від 01.04.2013 р. про скликання чергових Загальних зборів Учасників Консорціуму. Однак, доказів вжиття заходів для розгляду даного листа та скликання загальних зборів правлінням Консорціум,у суду не надано.

Посилання позивача на скликання загальних зборів не уповноваженим суб'єктом не враховує положень п. 10.3.2. та п. 10.3.3. Статуту. Як вбачається з п.п. 5.3, 6.1.2 Статуту Консорціуму, ВАТ «НВК «Розточчя СТ» є учасником консорціуму, якому належить 60,5% у статутному капіталі. Відтак, вказане товариство має право вимагати скликання позачергових загальних зборів із запропонованим ним порядком денним, а у випадку невиконання цієї вимоги правлінням у 5-денний строк, - вправі самостійно прийняти рішення про скликання Загальних зборів та провести процедуру такого скликання.

Водночас, посилання позивача на недотримання ініціатором зборів процедури їх скликання знаходить підтвердження у матеріалах справи. Так, всупереч п. 10.3.6 Статуту, ініціатор скликання не забезпечив подання на затвердження спостережній раді порядку денного, часу та місця проведення загальних зборів при тому, що жодних доказів чи посилань на існування будь-яких перешкод для цього суду надано не було. Зазначене порушення не є формальним оскільки позбавило можливості включення інших, окрім запропонованих, питань до порядку денного, поставило під сумнів легітимність проведення зборів та породило невизначеність із місцем їх проведення, що позбавило учасників можливості прийняти участь у зборах.

23.04.2013 року ВАТ «ВНК «Розточчя СТ» направило всім учасникам Консорціуму повідомлення від 22.04.2013 р. про скликання позачергових Загальних зборів Учасників, призначених на 17.05.2013 року з переліком питань, які будуть розглядатися на зборах. Однак, враховуючи те, що затверджений спостережною радою порядок денний підлягає доведенню до відома учасників, зазначений факт не впливає на юридичну характеристику спірних відносин.

У листі ВАТ "ВНК "Розточчя СТ" від 22.04.2013 р. місце проведення скликаних на 17.05.2013 р. Загальних зборів учасників Консорціуму визначене за адресою пров. Новий, 1, смт. Шкло Яворівського району Львівської області; у листі ВАТ "ВНК "Розточчя СТ" від 13.05.2013 р. місце проведення скликаних на 17.05.2013 р. Загальних зборів учасників Консорціуму визначене за адресоюм.Львів, вул. Наукова, 7а, кім. 603; у листі Консорціуму від 05.06.2013 р. №29 вказано, що місце проведення скликаних на 17.05.2013 р. Загальних зборів учасників Консорціуму знаходилось за адресоюм.Львів, вул. Володимира Великого, 54, офіс 48. Зазначене свідчить про перешкоди учасникам прийняти участь у зборах.

Всього на збори 17.05.2013р. зявились 4 (чотири) учасники, з 585 голосами, що складає 73,125% від загальної кількості голосів акціонерів. З матеріалів справи вбачається, що позивач на зборах присутній не був, хоча намагався це зробити, але не зміг визначити місце реєстрації в силу неодноразової зміни адрес проведення зборів та їх неточності, чим підтверджується посилання на істотний характер порушення у скликанні загальних зборів.

Згідно з пп. 10.8.7, 10.9, 10.10 Статуту Консорціуму, обрання та відкликання Голови та членів Спостережної ради, вирішення питання про розмір та умови виплати їм винагороди належать до виключної компетенції Загальних зборів учасників і не можуть бути делеговані іншим органам управління Консорціуму. Згідно з п. 11.2 Статуту Консорціуму, Спостережна рада обирається Загальними зборами Учасників у повному складі (голова та 4 члени), а кожен член Спостережної ради може виставити свою кандидатуру для повторного призначення на виборах після завершення відповідного терміну. При цьому члени Спостережної ради є посадовими особами та можуть отримувати за виконувані ними функціональні обов'язки грошову винагороду. Розмір та умови виплати такої винагороди визначаються Загальними зборами Учасників. Членом Спостережної ради може бути виключно Учасник Консорціуму (його представник), проте він не може одночасно входити у склад Правління Консорціуму чи Ревізійної комісії.

Рішення, прийняті Загальними зборамиУчасників Консорціуму, оформлено Протоколом №17/05/13 Загальних зборів Учасників Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі» від 17.05.2013 р.

На вказаних Загальних зборах учасників Консорціуму 17.05.2013 р. прийняті рішення щодо обрання нового складу Правління та обрання нового Президента Консорціуму та відкликано попередній склад Спостережної ради Консорціуму. Однак, згідно з п. 10.12.4 Статуту Консорціуму рішення щодо обрання та відкликання Президента, членів Спостережної ради приймаються більшістю у 3/4 (три чверті) голосів Учасників, які беруть участь у Загальних зборах Учасників. Оскільки у роботі Загальних зборів учасників Консорціуму 17.05.2013 р. взяли участь учасники, що у сукупності володіють 73,125% часток у Статутному капіталі Консорціуму, можлива участь у роботі органу управління представника ТОВ "ФПГ "АЛЬТКОМ", яке володіє часткою у Статутному капіталі Консорціуму у розмірі 24,87%, прямо впливала на можливість прийняття вказаних рішень щодо зміни складу органів управління Консорціуму.

Як зазначено в протоколі №17/05/13 Загальних зборів учасників Консорціуму від 17.05.2013 р., голосування за питанням "Обрання Спостережної ради Консорціуму" здійснювалось лише стосовно питання представництва окремих учасників Консорціуму у Спостережній раді, а не стосовно персонального складу Спостережної ради. Таким чином, Загальними зборами учасників Консорціуму від 17.05.2013 р. прийнято рішення, наслідком якого є припинення функціонування як законно обраного складу Спостережної ради, так і Спостережної ради як органу управління, визначеного Статутом Консорціуму, з відповідними повноваженнями, оскільки новий склад Спостережної ради Консорціуму не голосувався і не обраний.

Новообраний Президент Консорціуму став ініціатором скликання позачергових зборів Консорціуму, та у передбачений Статутом спосіб, скликав збори, які відбулися 05.07.2013 року. Рішення, прийняті на Загальних зборах учасників Консорціуму, оформлено Протоколом 05/07-13.

Та обставина, що рішення зборів від 17.05.2013 р. прийняті всупереч закону, вони не породили правових наслідків, а відтак посилання позивача на незаконність рішень і наступних зборів, скликаних і проведених нелегітимними органами, за відсутності законно обраного складу Спостережної ради, що володіє виключними повноваженнями, заслуговує на увагу.

Згідно п. п. 18, 19 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 року № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»,при вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення. Господарські суди також мають враховувати, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства обов'язково необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи такого порушення не встановлено, у господарського суду відсутні підстави для задоволення позову. Якщо під час розгляду справи судом буде встановлено, що допущені товариством порушення порядку повідомлення учасника не призвели до неможливості його участі у загальних зборах, а також у разі встановлення судом факту присутності акціонера на загальних зборах, зазначені порушення не є підставами для визнання рішень загальних зборів акціонерів недійсними.

Таким чином, порушення приписів Статуту Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі», допущені під час скликання та проведення 17.05.2013 р. та 05.07.2013 р. Загальних зборів учасників Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі», обумовили незаконність та недійсність рішень, прийнятих на Загальних зборах учасників Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі», що відбулися 17.05.2013 р. та 05.07.2013 р., і є безумовними підставами для задоволення позову.

Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого права у випадку їх порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Керуючись ст.ст. 1, 4-3, 21, 32, 33, 38, 43, 49, 82, 83, 84, 85, 116 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати недійсними рішення Загальних зборів Учасників Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі», (ЄДРПОУ 30480564), що були проведені 17.05.2013 р. та 05.07.2013 р.

3. Стягнути з Консорціуму «Концесійні транспортні магістралі», м. Шкло, провулок Новий, 1 (код ЄДРПОУ 30480564) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансово-промислова група «Альтком», м. Донецьк, вул. Харітонова, 2 (код ЄДРПОУ 32882570) 1 147, 00 грн. судового збору.

4. Наказ видати у відповідності до ст. 116 ГПК України.

Суддя Мороз Н.В.

Рішення складено 25.10.2013р.

Дата ухвалення рішення21.10.2013
Оприлюднено30.10.2013
Номер документу34388276
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними рішень Загальних зборів учасників Консорціуму від 17.05.2013р. та від 05.07.2013р

Судовий реєстр по справі —914/3067/13

Ухвала від 22.08.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Постанова від 22.01.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Рішення від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 08.08.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні