Рішення
від 27.03.2009 по справі 9/53-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/53-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

07.04.09р.

Справа № 9/53-09

За позовом  Прокурора Тернівського району м.Кривого Рогу Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Міністерства палива та енергетики України, м.Київ, в особі: Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго",

м.Дніпропетровськ в особі: Криворізьких міських електричних мереж, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області 

до  Житлового кооперативу "Рудничний-1", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області   

про стягнення 13 216 грн. 78 коп.

Суддя  Подобєд І.М.

При секретарі судового засідання Фуркаленко І.Л.

Представники:

  Від позивача -  Лелеко В.В. - ю/к, довіреність №388 від 06.10.08р. Від відповідача - Олещук О.В. - голова кооперативу

  В судовому засіданні прийняли участь - Дидюк Н.О. - прокурор відділу прокуратури

           Дніпропетровської області, посв. .№ 32 від 10.03.09р. 

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Тернівського району м.Кривого Рогу Дніпропетровської області  звернувся у січні 2009 року із позовом до Житлового кооперативу "Рудничний-1",  в якому просить господарський суд стягнути з відповідача  на користь ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж грошові кошти в сумі 13 216 грн. 78 коп. збитків  за період з 22.09.2007р. по 22.09.2008р., спричинених споживанням електричної енергії із порушенням Правил користування електричною енергією, а саме споживанням електроенергії без договору енергопостачальної організації у приміщенні за адресою:                  м. Кривий Ріг, вул. Ватутіна, буд.14, про що був складений відповідний акт від 22.09.08р. Б№000196. Обґрунтовує свої вимоги порушенням відповідачем п.п. 1.3, 5.1, 6.40 Правил користування електричною енергією.

Відповідач проти позову заперечує. Вказує у відзиві на позов, що відповідно до п. 6.1 Правил користування електричною енергією, обсяги електричної енергії, які підлягають оплаті, мають визначатися відповідно до даних розрахункового обліку електричної енергії про її фактичне споживання. Однак, позивач всупереч цьому, для розрахунку заборгованості  взяв показники споживання електричної енергії, яке здійснювалося не лише для освітлення сходів та підвалу будинку, а й квартир мешканців усього будинку №14 по вул. Ватутіна. У зв'язку із цим, розрахунок суми позовної заяви не відповідає дійсності та є непомірно завищеним. Крім цього, вказує також на те, що він був позбавлений свого законного права оскаржити рішення комісії у суді, оскільки в порушення п. 6.42 Правил користування електричною енергією, представники постачальника електричної енергії -  ВАТ "ЕК "Дніпрообленеро" під час вручення протоколу №300 від 30.09.2008р. відповідачу не ознайомили відповідача з його правом щодо можливого оскарження рішення комісії, хоча на них покладається такий обов'язок. Що стосується відсутності договору на споживання електричної енергії для освітлення сходів та підвалу вище зазначеного будинку, то до 01.01.2009р. не було можливості укласти такий договір у зв'язку із тим, що  були відмінені технічні умови для укладення даного виду договору. На підставі вищезазначеного просить відмовити позивачу у задоволенні позову у повному обсязі.

В судовому засіданні 07.04.09р. за згодою сторін та прокурора оголошено вступну та резолютивну частину судового рішення, згідно ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін і прокурора, дослідивши надані докази, господарський суд -

встановив:

ВАТ "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі свого структурного підрозділу Криворізькі міські електричні мережі (позивач), власником 75 % акцій якої є держава, у відповідності до Закону України "Про електроенергетику" від 16.10.1997р.           № 575/97-ВР та "Правил користування електричною енергією", затверджених постановою НКРЕ України від 31.07.1996 року №28 (зі змінами та доповненнями), провадить постачання електроенергії її споживачам.

При проведенні Позивачем у жовтні 2008 року перевірки дотримання Житловим кооперативом "Рудничний-1" (Відповідачем) Правил користування електричною енергією було виявлено факт споживання електричної енергії на об'єкті по вул. Ватутіна, буд.14 у м.Кривому Розі без укладення договору, про що був складений відповідний акт-протокол від 22.09.08р. Б№000196, у якому Позивач зафіксував, що Відповідачем були порушені пункти 1.3, 5.1 та 6.40 зазначених Правил.

Статтею 26 Закону України „Про електроенергетику” від 16.10.1997р. та пунктом 1.3 Правил користування електричною енергією встановлено, що споживання електричної енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

Відповідно до ст. 27 Закону України „Про електроенергетику”, правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч.1 ст. 224 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

До того ж, відповідно до частин 1 і 2 ст. 1212 Цивільного кодексу України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. За правилами ч. 2 ст. 1213 Цивільного кодексу України, у разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Згідно ч.1 п. 6.41 вказаних Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

Відповідно до ч. 1 п. 6.42 Правил користування електричною енергією, на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем  збитків.

Як видно із протоколу засідання комісії по розгляду акта про порушення споживачем правил користування електричною енергією споживачем-юридичною особою №300 від 30.09.2008р. та пояснень представника Відповідача, він був присутнім на засіданні комісії, якою розглядався вищевказаний акт-протокол від 22.09.08р. Б № 000196 та якою було прийнято рішення про проведення нарахування за період 12 місяців з 22.09.2007р. по 22.09.2008р.  згідно з пунктом №2.6 та за формулою №2.7 та 2.8 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричної енергією, затвердженою Постановою НКРЕ від 04.05.2006р. № 562 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 04.06.2006р. за № 782/12656, тобто виходячи із потужності самовільного підключення (яке визначене, виходячи з найменшої поперечної площі перерізу проводів (кабелів), що використані в схемі самовільного підключення до мережі, та допустимого тривалого струму, який може ними протікати) та тривалістю роботи обладнання протягом доби.

На підставі зазначеного рішення комісії та у відповідності до вказаної Методики  Позивачем був проведений розрахунок суми спричинених підприємству збитків, розмір яких за період з 22.09.2007р. по 22.09.2008р. становить суму 13216 грн. 78 коп. (в тому числі ПДВ 2202,79 грн.) за 54256 кВт*год електричної енергії.

Відповідач доказів про добровільну оплату вказаних збитків суду на час розгляду справи не надав.

Частиною 5 п. 6.42 Правил користування електричною енергією встановлено, що споживач має право оскаржити до суду рішення комісії протягом 10 робочих днів з дня вручення протоколу споживачу. Водночас ці Правила не містять приписів про обов'язкове роз'яснення споживачу його права на оскарження такого рішення комісії та про правові наслідки, у разі не повідомлення споживача про таке право.

Доводи Відповідача про те, що обсяг електричної енергії не відповідає фактично спожитій ним електричній енергії, не можуть бути прийняті судом до уваги, оскільки у Відповідача був відсутній як договір на поставку електричної енергії так і прийнятий у встановленому порядку прилад обліку електричної енергії, що споживалась для освітлення вказаного об'єкту. За таких обставин обсяги фактично спожитої електричної енергії обґрунтовано визначені Позивачем розрахунковим шляхом із застосуванням вищевказаної Методики.

Доводи Відповідача щодо неможливості укладення договору на постачання електричної енергії у зв'язку із відміною технічних умов не можуть бути прийняті до уваги, оскільки бездоговірне споживання електричної енергії на вказаному об'єкті відбувалося тривалий час (декілька років) і Відповідачем не доведено належними доказами фактів створення зі сторони Позивача перешкод в укладенні такого договору.

В силу положень ст. 16 Цивільного кодексу України та ст. 20 Господарського кодексу України, держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом відшкодування збитків.

На підставі викладеного, з урахуванням встановлених обставин, із яких видно, що Відповідач здійснював споживання необлікованої електричної енергії, чим Позивачу було спричинено збитки на суму 13216 грн. 78 коп., позовні вимоги Прокурора в інтересах держави в особі Позивача про примусове стягнення з Відповідача зазначених збитків –є  обґрунтованими і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати у справі покладаються на відповідача, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 4, 32-33, 43-45, 49, 82-85, 115-118 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Житлового кооперативу "Рудничний-1" на користь Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі: Криворізьких міських електричних мереж суму 13216 грн. 78 коп. збитків.

Стягнути з Житлового кооперативу "Рудничний-1" в доход державного бюджету України суму 132 грн. 16 коп. витрат на держмито, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскаржене протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя

 І.М. Подобєд

Рішення підписано 21.04.09р.

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.03.2009
Оприлюднено29.04.2009
Номер документу3439835
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/53-09

Рішення від 24.03.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 02.06.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С.В.

Ухвала від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Судовий наказ від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Судовий наказ від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Судовий наказ від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Рішення від 27.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 17.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 16.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні