Рішення
від 02.06.2009 по справі 9/53-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/53-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

02.06.2009                                                                Справа №  9/53-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Ребристої С. В. при секретарі Шевченко М. С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Дочірньої компанія "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", м. Київ

до Відкритого акціонерного товариства "Херсонська теплоелектроцентраль",м. Херсон

про стягнення 142070,92 грн.

За участю представників сторін:

від позивача - Чижевська Р.В., головний юрисконсульт, довіреність № 170/10 від 26.12.2008 р.;

від відповідача - Польща Н.Ю., юрисконсульт, довіреність № 04/2649 від 23.12.2008 р.

          Дочірня компанія "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (позивач) звернулась до господарського суду з позовом про стягнення з відкритого акціонерного товариства "Херсонська теплоелектроцентраль" (відповідач) пені, інфляційних та трьох відсотків річних у розмірі 142070,92 грн. за порушення умов договору поставки природного №06/08-1540 БО-33 від 29.09.2008р., з яких: 52028,31 грн. пеня, 83558,85 грн. інфляційні, 6483,76 грн. 3% річних.

          Також позивач просить стягнути з відповідача понесені судові витрати.

          Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує невиконанням відповідачем грошових зобов'язань за договором поставки природного газу з посиланнями на положення ст.ст. 11-16, 258, 525, 526, 530, 549-552, 611, 625, 712 ЦК України та ст.ст. 193, 216-218, 23, 264-265 ГК України.

          Представник відповідача 20.05.2009 р. подав до суду клопотання, в якому просить долучити до матеріалів справи копію статуту, копію свідоцтва про Держреєстрацію, копію довідки про включення до ЄДРПОУ та копію ухвали про порушення справи про банкрутство № 6/247-Б-07. Дане клопотання суд прийняв до розгляду та долучив до матеріалів справи.

          27.05.2009 р. представником відповідача подано до суду відзив на позовну заяву, в якому відповідач не заперечує проти існування заборгованості перед позивачем. Одночасно у відзиві на позов відповідач просить суд надати йому відстрочку виконання рішення суду строком на чотири місяці, у зв'язку із скрутним матеріальним становищем підприємства. Даний відзив суд прийняв до розгляду та долучив до матеріалів справи.                     

          Представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі та у судовому засіданні висловив усне заперечення проти надання відстрочки виконання рішення відповідачу, через його необгрунтування документальними доказами.

          Представник відповідача позовні вимоги визнає, наявність заборгованості пояснює скрутним фінансовим станом.

          Представник позивача у судовому засіданні надав суду акт звірки розрахунків станом на 30.04.2009р. Даний акт суд прийняв до розгляду та долучив до матеріалів справи.

          Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд -

                                                  в с т а н о в и в:

          Матеріали справи свідчать, що між сторонами виникли цивільно-правові відносини з підстав передбачених ст. 11 Цивільного кодексу України.

          29 вересня 2008 року між ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України»(постачальник) та ВАТ «Херсонська ТЕЦ»(покупець) був укладений договір поставки природного газу для надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання №06/08-1540 БО-33. Згідно з цим договором ДК «Газ України»передала ВАТ «Херсонська ТЕЦ»протягом листопада - грудня 2008 року природний газ на загальну суму 4 804 571,06 грн., що підтверджується актами прийому-передач природного газу (а.с. 19-20).

          Відповідно до п. 6 даного договору оплата за газ та послуги за його транспортування здійснюється у такому порядку:

          - перша оплата в розмірі 34 відсотки від вартості запланованих місячних обсягів постачання та транспортування газу проводиться не пізніше 10 числа поточного місяця;

          - подальші оплати проводяться плановими платежами по 33 відсотки від вартості запланованих місячних обсягів постачання та транспортування газу до 20 та 30 (31) числа поточного місяця.

          Остаточний розрахунок за фактично спожиті та протранспортовані обсяги природного газу здійснюється на підставі акту приймання-передачі газу до 10 числа місяця, наступного за місяцем поставки газу.

          ДК «Газ України»свої зобов'язання згідно договору поставки природного газу для надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання №06/08-1540 БО-33 виконала в повному обсязі.

          Відповідач свої зобов'язання у встановлені договором строки не виконав, борг за отриманий природний газ оплачував невчасно, повністю розрахувався за спожитий природний газ лише 19.02.2009 року.

          У зв'язку з тим, що ВАТ «Херсонська ТЕЦ» порушило умови договору, оплатило поставлений природний газ з порушенням встановлених у договорі строків, ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» звернулась до суду із позовом про стягнення пені у розмірі 52028,31 грн., інфляційних у розмірі 83558,85 грн. та 3% річних у розмірі 6483,76 грн. за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання.

          Відповідно до положень ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання-відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

          Відповідно до приписів ч.1, ч.2 ст. 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

          Приписами ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України встановлено, що до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

          Положеннями ст.ст. 525, 526 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

           Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.          

Відповідно до положень ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до положень ч.1 ст. 612 ЦК України боржник  вважається  таким,  що  прострочив, якщо  він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

          Стаття 625 ЦК України допускає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних  від  простроченої  суми,  якщо  інший  розмір процентів не встановлений договором або законом.

          Відповідно до умов п. 7.2. даного договору поставки за несвоєчасну оплату спожитого газу покупець зобов'язаний сплатити на користь продавця пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу, за кожен день прострочки платежу.

          Крім того, умовами п. 9.3. сторони домовились, що строк позовної давності по даному договору та стягненню неустойки становить три роки.

          Індекс інфляції є статистичною інформацією, яка щомісячно надається Держкомстатом та публікується в газеті "Урядовий кур'єр" та на офіційному веб-сайті Державного комітету статистики України (http://www.ukrstat.gov.ua). Вимагати сплати суми боргу з врахуванням індексу інфляції є правом кредитора. Індекс інфляції, застосований у розрахунку, відповідає таким даним.

В разі, якщо сторони в договорі не передбачили сплату процентів річних та їх розмір, підлягають сплаті три проценти річних від простроченої суми за весь час прострочення. Проценти річних є самостійною формою цивільно-правової відповідальності за порушення грошових зобов'язань та можуть стягуватися поряд із пенею.

          Проаналізувавши заявлені позовні вимоги з положеннями чинного законодавства суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, оскільки вони узгоджені в установленому законом порядку.

          Доказів сплати штрафних санкцій відповідачем суду не надано.

          Згідно положень ст.ст. 4-2, 4-3 Господарського процесуального кодексу України правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

          Стаття 129 Конституції України відносить також до основних засад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляється в тому, що сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

               Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

          Відповідно до  положень ст.ст. 32, 33, 34  ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

          Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

          Докази подаються сторонами та  іншими учасниками судового процесу.

                   Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

                 Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

          Клопотання відповідача про надання відстрочки виконання рішення суду строком на чотири місяці викладене ним у відзиві на позов суд відхиляє, оскільки воно не обгрунтоване жодними документальними доказами.

          Одночасно, суд роз'яснює відповідачу, що за достатньої мотивації та документальної доведеності тяжкого фінансового стану підприємства, він не позбавлений права звернення до суду з заявою про розстрочку або відстрочку  виконання судового рішення за правилами ст. 121 ГПК України.

          Оскільки спір доведений до суду з вини відповідача, з останнього на користь позивача стягуються витрати по сплаті держмита в сумі 1420,71 грн. та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          За згодою представників сторін у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення, та повідомлено про дату та час виготовлення рішення у повному обсязі.

          На підставі ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 525, 526, 549, 599, 612, 625 Цивільного кодексу України, та керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

          1.Позов задовольнити повністю.

          2.Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Херсонська теплоелектроцентраль" (73015, м. Херсон, Бериславське шосе, 1, код ЄДРПОУ 00131771, р/р 26004691101 в ХФ ВАТ "Морський транспортний Банк" МФО 342285) на користь дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1, код ЄДРПОУ 31301827, р/р 26008301970 в ВАТ "Ощадбанк", м. Київ, МФО 300465) суму пені у розмірі 52028,31 грн., суму інфляційних у розмірі 83558,85 грн., суму 3% річних у розмірі 6483,76 грн., 1420,71 грн. витрат зі сплати держмита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Наказ видати стягувачу після набрання рішенням законної сили.          

  

      Суддя                                                                                        С.В. Ребриста

                   Дата підписання рішення,

          оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України,

          03 червня 2009 року.          

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення02.06.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3804564
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/53-09

Рішення від 24.03.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 02.06.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С.В.

Ухвала від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Судовий наказ від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Судовий наказ від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Судовий наказ від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Рішення від 27.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 17.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 16.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні