Рішення
від 23.10.2013 по справі 0308/20347/12
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 0308/20347/12

Провадження № 2/161/693/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2013 року

Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:

головуючого судді Івасюти Л.В.

при секретарі Сидоренко О.В.

з участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача Данилюка О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Луцька справу за позовом ОСОБА_3 до релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон», треті особи на стороні відповідача - Волинське об'єднання церков християн віри Євангельської П'ятидесятників, Сектор у справах релігії та національностей управління інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Волинської обласної державної адміністрації, про скасування рішення загальних зборів, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 09 грудня 2012 року звернувся в суд з позовом до релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон» про скасування рішення загальних зборів відповідача від 25.04.2012р., 06.05.2012р., 13.05.2012р., 10.06.2012р., 05.08.2012р., 09.09.2012р., 07.10.2012р., 14.10.2012р.

Позов мотивує тим, що його незаконно звільнено з посади пастора релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать», оскільки таке рішення прийнято, на думку позивача, з порушенням закону та статуту відповідача, зокрема, не було кворуму на зборах та порушено процедуру скликання зборів. Також позивач зазначає, що підписи громадян, що ухвалили оскаржувані рішення є підробленими, оскільки цих громадян не було на зборах. Посилаючись на вимоги п. 4.2., 4.2.6, 6.1. статуту відповідача та ст. 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» вважає оскаржувані рішення відповідача незаконними і просить їх скасувати.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримав з наведених у позовній заяві мотивів, надавши суду письмові і усні пояснення. Представником позивача подано письмову заяву про уточнення позовних вимог, просив визнати незаконними і скасувати рішення загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать», що оформлені протоколом №1 від 25.04.2012р. та протоколом №2 від 06.05.2012р. Інші позовні вимоги просив залишити без розгляду.

Представник позивача ОСОБА_1 вказав, що релігійна громада помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» не є членом Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників, тому статут цієї релігійної організації не поширюється на діяльність релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать», що на даний час перейменована в церкву «Сіон». Тому рішення органів управління Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників не може мати юридичної сили для ОСОБА_3 та релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать». Загальні збори, на яких вирішено питання про звільнення ОСОБА_3 було скликано із порушенням вимог статуту без рішення церковної ради, а самі збори проведені незаконно, оскільки на зборах не були присутніми члени релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать».

Представник відповідача Данилюк О.В. в судовому засіданні позов не визнав та пояснив, що усі рішення по відношенню до позивача ОСОБА_3 прийняті законно. В кінці грудня 2011р. ОСОБА_3 був усно відсторонений Пресвітерською радою об'єднання від служіння та всіх священнодій за аморальну поведінку. В лютому 2012р. у зв'язку із тим, що ОСОБА_3 не погоджувався з рішенням керівництва церкви та об'єднання ХВЄП правлінням Волинського об'єднання за участі братської Ради церкви складено протокол №3 від 02.02.2012р., де було прийнято рішення про його відсторонення від посади пастора. Представник відповідача Данилюк О.В. вказав, що ОСОБА_3 відмовився від своєї обіцянки і вчинив бунтівні дії. Через це було терміново скликано збори церкви «Благодать» і звільнено ОСОБА_3 з посади пастора.

Представник відповідача посилається на те, що позивача ОСОБА_3 було звільнено з посади пастора за рішенням Волинського об'єднання церков ХВЄП, оскільки згідно із статутом цього об'єднання пастор помісної церкви може бути звільнений із зняттям сану. Дане рішення затверджено Союзом церков ХВЄП. Окрім цього, представник відповідача вказав, що рішення загальних зборів від 25.04.2012р. нікуди не подавалось і не мало ніяких наслідків для ОСОБА_3

Третя особа ОСОБА_5 в судове засідання не з'явився, заперечень на позов не подавав.

Третя особа Сектор у справах релігії та національностей управління інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Волинської обласної державної адміністрації повідомив, що вважає позов безпідставним. Подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Третя особа Волинське об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників повідомив, що вважає позов безпідставним.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні у справі письмові докази, суд приходить до висновку, що вказаний позов слід задовольнити з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 був одним із засновників та пастором релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» з часу заснування цієї релігійної організації. 07.10.2012р. церква змінила свою назву на релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон».

04.01.2008р. ОСОБА_3 було переобрано на посаді пастора церкви. Згідно рішенням членського зібрання релігійної громади «Благодать» від 27.11.2011р. вирішено підтвердити керівником громади пастора ОСОБА_3 з правом підпису всієї документації. Згідно із протоколом №1 засідання членського зібрання церкви «Благодать» від 25.04.2012р. вирішено, що згідно протоколу засідання правління від 02.02.2012р. ОСОБА_3 вилучений з церкви зі зняттям сану служителя. 25.04.2012р. було видано наказ №2 голови Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників про звільнення ОСОБА_3 від виконання обов'язків пастора релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» та призначено старшим пастором цієї церкви ОСОБА_5

Згідно із п. 2 протоколу зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» від 29.04.2012р. загальними зборами постановлено пастором релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» обрати ОСОБА_3

Відповідно до протоколу №2 від 06.05.2012р. загальними зборами прийнято рішення про звільнення ОСОБА_3 з посади пастора релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» та обрання пастором церкви ОСОБА_5

У відповідності до ст. 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями). Релігійними організаціями в Україні є релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об'єднання, що складаються з вищезазначених релігійних організацій. Релігійні об'єднання представляються своїми центрами (управліннями).

Згідно із п. 4.1.,4.2., 4.2.6 статуту релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» до керівних органів належать загальні збори помісної церкви та церковна рада помісної церкви. Вищим керівним органом Помісної церкви є загальні збори, які скликаються церковною радою два рази на рік, а при необхідності - і частіше. На загальних зборах можуть бути присутні служителі обласних (регіональних) об'єднань ВСЦ ХВЄП, а також члени інших релігійних громад за запрошенням Помісної Церкви. В компетенцію загальних зборів входить обрання членів церковної ради і служителів Помісної Церкви. До служителів Помісної церкви відносяться: пастор, диякони, заступники пастора та помічники пастора. Пастор обирається на загальних зборах строком на 4 роки. Після закінчення цього строку він може бути переобраний на новий строк.

Загальні збори є правомочними якщо на них присутні не менше 2/3 загальної чисельності членів Помісної церкви. Рішення з питань, перерахованих в п.п. 4.2.1.-4.2.4. вважаються прийнятими, якщо за них проголосувало не менше 2/3 присутніх на загальних зборах. Рішення з питань, перерахованих в п. 4.2.5. - 4.2.6. приймаються простою більшістю голосів членів Помісної церкви, присутніх на загальних зборах.

Членство в релігійній громаді помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» набувається згідно із статутом, п. 6.1. якого передбачено, що членом Помісної церкви може бути кожна людина, яка увірувала в Господа Ісуса Христа, як у свого особистого Спасителя, сповідує триєдиного Бога: Отця, Сина і Святого Духа, пережила народження згори, прийняла водне хрещення у вірі через повне занурення, сповідує хрещення Духом Святим з ознакою інших мов, згідно з положеннями цього статусу, відвідує богослужбові зібрання Помісної церкви і бере участь у заходах, які проводить Помісна церква. Вступ до помісної церкви - добровільний. Прийняття у члени Помісної церкви здійснюється за рішенням загальним зборів.

В релігійній громаді помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» ведеться книга членів церкви. У відповідності до книги членів церкви «Благодать» членами церкви станом на 06.05.2012р. записано членами 59 осіб, з яких 6 осіб є виключеними. Вказані відомості підтверджені і узгоджуються з рішеннями загальних зборів від 01.11.2009р., 04.12.2011р., 29.04.2012р. про прийняття та виключення членів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» .

Представником відповідача було висловлено заперечення такої кількості членів церкви, він покликається, на ту обставину, що членами церкви на час проведення зборів 06.05.2012р. були 168 осіб, з яких на зборах були присутніми 116 осіб. В якості доказу такої кількості членів церкви покликається на статистичну звітність, яка подавалась ОСОБА_3 до Волинського об'єднання ХВЄП та надає свідоцтва про прийняття водного хрещення. Судом вказані документи оцінюються критично, оскільки статистична звітність не містить посилань на прізвища членів церкви, що є обов'язковим для встановлення статусу члена релігійної громади, який може входити до складу вищого органу управління відповідача - загальних зборів. Також критично судом оцінюються свідоцтва про водне хрещення, оскільки даний доказ може свідчити виключно про факт прийняття громадянами водного хрещення як релігійного обряду за участю пастора церкви «Благодать» ОСОБА_3 Окрім цього, водне хрещення є однією з умов членства в церкві, але статус члена церкви виникає лише на підставі рішення загальних зборів. Судом критично оцінюється покликання представника відповідача Данилюка О.В., що рішення загальних зборів про прийняття членів церкви часто ухвалювались в усній формі, оскільки таку обставину не було підтверджено іншими доказами у справі. Доказування членства в церкві шляхом посилання на статистичну звітність та свідоцтва про прийняття водного хрещення є припущеннями, що є порушенням вимог ч. 4 ст. 60 ЦПК.

Згідно зі ст. 60 ЦПК кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відомості надані позивачем про членство в релігійній громаді помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» не були спростовані відповідачем, зокрема не було надано інших рішень загальних зборів (у формі протоколів, виписок чи витягів) про прийняття інших членів церкви, окрім тих що вказані в рішеннях загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» від 01.11.2009р., 04.12.2011р., 29.04.2012р.

У зв'язку із цим, суд прийшов до висновку, що в загальних зборах 25.04.2012р. та 06.05.2012р. із правом ухвального голосу могли брати участь члени церкви «Благодать», що зазначені у книзі членів церкви та протоколах про обрання членів . Протокол загальних зборів від 25.04.2012р. не містить посилань на персональний склад присутніх. Протокол від 06.05.2012р. містить додаток із підписами присутніх на зборах в кількості 116 осіб. Даний додаток затверджений підписами голови зборів ОСОБА_5, секретаря ОСОБА_6. Судом встановлено, що серед вказаного переліку осіб відсутні члени церкви «Благодать», які зазначені в книзі членів церкви «Благодать» та протоколах загальних зборів від 01.11.2009р., 04.12.2011р., 29.04.2012р. Тому рішення загальних зборів відповідача, що оформлене протоколом від 06.05.2012р. є незаконним, оскільки суперечить ст. 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» і п. 4.2.,4.2.6 статуту відповідача.

Згідно із п. 1.2. статуту Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників прийняття в члени об'єднання здійснюється за рішенням (вищого органу управління об'єднання).

Згідно із п. 1.3. статуту релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» за рішенням загальних зборів Помісної церкви Помісна церква на добровільних засадах входить до складу Всеукраїнського союзу Церков ХВЄП та Волинського об'єднання церков ХВЄП.

В ході судового розгляду не знайшли свого підтвердження посилання відповідача та третіх осіб, що релігійна громада помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» є членом Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників. Відповідачем та третіми особами не надано належних доказів членства церкви «Благодать» в Волинському об'єднанні церков християн віри євангельської п'ятидесятників та юридичної обов'язковості статуту цього об'єднання для позивача чи релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать». Зокрема суду не було надано рішення вищого органу управління релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» про вступ до Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників, а також не надано рішення вищого органу управління Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників про прийняття релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» до складу членів об'єднання. Судом критично оцінюється довідка , видана головою Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників Близнюком М.І., оскільки статус членства в об'єднанні, згідно із статутом об'єднання, підтверджується рішенням вищого органу управління об'єднання.

Також суд критично оцінює посилання представника відповідача на п. 1.3. релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» «Благодать» як на доказ членства церкви «Благодать» в Волинському об'єднанні християн віри євангельської п'ятидесятників. Такий пункт статуту відповідача може бути лише додатковим доказом членства при одночасній наявності рішення загальних зборів відповідача про вступ до об'єднання і рішення вищого органу управління об'єднання про прийняття відповідача в члени. Тому при відсутності рішень вищих органів управління щодо членства, доказування відповідачем такої обставини шляхом покликання на п. 1.3. статуту відповідача є припущеннями, що є порушенням вимог ч. 4 ст. 60 ЦПК.

Розділом 4 статуту релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» визначено структуру помісної церкви. Зокрема статут визначає, що пастор обирається на загальних зборах строком на 4 роки. Після закінчення цього строку він може бути переобраний на наступний строк. Судом встановлено, що згідно із повноваженнями загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать», які вказані у п. 4.2.1-4.2.6 статуту, відсутні повноваження для дострокового переобрання пастора церкви. Згідно із рішенням загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать», що оформлені протоколом від 29.04.2012р. пастором церкви обрано ОСОБА_3 Тому наступне рішення відповідача від 06.05.2012р. про звільнення ОСОБА_3 з посади пастора і призначення на дану посаду ОСОБА_5 суперечить статуту релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать», оскільки згідно із ст. 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації в Україні обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).

В судовому засіданні 21.10.2013р. відповідачем заявлено клопотання про закриття провадження у справі у зв'язку із тим, що позов не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. При цьому відповідач покликається на ст. 35 Конституції України та зміст ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03.04.2013р.

Згідно із мотивувальною частиною ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03.04.2013р. вказано, що відповідно до ст. 35 Конституції України церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави і, здійснюючи цю вимогу, державні органи в Україні не втручаються у внутрішнє самоуправління церкви.

Суд не вбачає підстав для закриття провадження у справі, оскільки розглядуваний позов не містить вимог, предметом яких є втручання у внутрішнє самоуправління церкви, наприклад прийняття судом рішень за органи управління, що входять до компетенції органів управління церкви чи прийняття судом вказівок органам управління церкви. Згідно з ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Згідно зі ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Згідно зі ст.ст 3,15 ЦПК кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо: захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин; інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідачем вказується на необхідність закриття провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 205 ЦПК, у зв'язку із тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. При цьому відповідач не зазначає в якому судочинстві слід розглядати наявний спір, що є обов'язковим для суду на підставі п. 2 ст. 206 ЦПК.

З наведених підстав заяву відповідача про закриття провадження у справі слід відхилити.

Таким чином, аналізуючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що оскаржувані рішення відповідача, що оформлені протоколами від 25.04.2012р. та від 06.05.2012р. ухвалені із порушенням вимог п. 4.2.4.2.6. статуту відповідача, а тому відповідно до ст.ст. ст. 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», їх слід визнати незаконними і скасувати.

Відповідно до ч.1 ст.88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею та документально підтверджені судові витрати.

Отже, з відповідача в користь позивача слід стягнути 107,30грн. судового збору.

Керуючись ст. ст. 8, 10, 60, 213-215, ЦПК України, ст.ст. 7, 12, 13 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Скасувати рішення загальних зборів релігійної громади Помісної Церкви Християн Віри Євангельської П'ятидесятників «Благодать» (код 26516391, м. Луцьк, вул. Глушець, 4), що оформлені протоколом №1 від 25 квітня 2012р. та протоколом №2 від 06 травня 2012р.

Стягнути з релігійної громади Помісної Церкви Християн Віри Євангельської П'ятидесятників «Сіон» (код 26516391, м. Луцьк, вул. Глушець, 4) в користь ОСОБА_3 (АДРЕСА_1) 107,30 грн. (сто сім гривень тридцять копійок) сплаченого судового збору.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області шляхом подання апеляційної скарги через Луцький міськрайонний суд в десятиденний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Луцького міськрайонного суду Л.В. Івасюта

Дата ухвалення рішення23.10.2013
Оприлюднено01.11.2013
Номер документу34403096
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування рішення загальних зборів

Судовий реєстр по справі —0308/20347/12

Рішення від 30.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Подолюк В. А.

Рішення від 30.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Подолюк В. А.

Рішення від 23.10.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 12.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Ухвала від 18.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Рішення від 23.10.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.12.2012

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні