Ухвала
від 12.12.2013 по справі 0308/20347/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 0308/20347/12 Головуючий у 1 інстанції: Івасюта Л.В. Провадження № 22-ц/773/1780/13 Категорія: 57 Доповідач: Мудренко Л. І.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2013 року місто Луцьк

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Волинської області в складі:

головуючого - судді Мудренко Л. І.

суддів - Матвійчук Л. В., Осіпука В. В.,

при секретарі - Губарик К. А.,

з участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Данилюка О. В.,

третьої особи на стороні відповідача - ОСОБА_3,

представників третіх осіб на стороні відповідача - ОСОБА_4, ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_6 до релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Сіон", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_3, Волинське об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників, Сектор у справах релігії та національностей управління інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Волинської обласної державної адміністрації, про скасування рішення загальних зборів за апеляційною скаргою відповідача релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Сіон" на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23 жовтня 2013 року,

В С Т А Н О В И Л А :

В грудні 2012 року ОСОБА_6 звернувся в суд з позовом до Релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Сіон" про скасування рішення загальних зборів відповідача і, уточнивши позовні вимоги, просив суд визнати незаконними та скасувати рішення загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать", що оформлені протоколом № 1 від 25.04.2012 р. та протоколом № 2 від 06.05.2012 р.

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23 жовтня 2013 року позов задоволено. Вирішено питання про судові витрати.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням, відповідач релігійна громада помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Сіон" подав апеляційну скаргу, в якій просить вказане рішення суду скасувати, у зв'язку з порушенням судом норм матеріального і процесуального права та ухвалити нове рішення про відмову в позові.

В судовому засіданні представник відповідача Данилюк О.В. підтримав апеляційну скаргу із зазначених у ній підстав, просив скаргу задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_1 просив апеляційну скаргу відхилити, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Третя особа на стороні відповідача ОСОБА_3 та представники третіх осіб ОСОБА_4, ОСОБА_5 апеляційну скаргу підтримали.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, законність і обґрунтованість рішення суду, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу відповідача та його представника слід відхилити, а рішення суду першої інстанції залишити без змін з наступних підстав.

У відповідності до ст. ст. 7, 8, 12, 13 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (далі - Закон) релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і змінюють персонал згідно із своїм статутом (положенням). Статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації. Статут (положення) релігійної організації приймається на загальних зборах віруючих громадян або на релігійних з'їздах, конференціях. Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

Судом першої інстанції встановлено, що статутом релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать" передбачено наступне: згідно із п. 4.1. статуту до керівних органів помісної церкви належать загальні збори членів помісної церкви, церковна рада помісної церкви. Вищим керівним органом помісної церкви є загальні збори, які скликаються церковною радою два рази на рік, а при необхідності - і частіше. На загальних зборах можуть бути присутні служителі обласних (регіональних) об'єднань ВСЦ ХВСП, а також члени інших релігійних громад на запрошення помісної церкви. В компетенцію загальних зборів входить, зокрема, - обрання членів церковної ради і служителів помісної церкви (до служителів помісної церкви відносяться: пастор, диякони, заступники та помічники пастора); - прийняття в члени помісної церкви, виключення з членів помісної церкви. Загальні збори вважаються правомочними, якщо на них присутні не менше 2/3 загальної чисельності членів помісної церкви. Рішення про обрання членів церковної ради і служителів помісної церкви вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 2/3 присутніх на загальних зборах; рішення про прийняття в члени помісної церкви, виключення з членів помісної церкви приймаються простою більшістю голосів членів помісної церкви, присутніх на зборах. Загальні збори можуть бути скликані достроково, якщо за це проголосувало не менше 60% членів церковної ради. Пастор обирається на загальних зборах строком на 4 роки, після закінчення цього строку він може бути переобраний на новий строк (п. 4.2. статуту).

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_6 був одним із засновників та пастором релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать" з часу заснування цієї релігійної організації. 04.01.2008 р. ОСОБА_6 було переобрано на посаді пастора церкви.

Згідно витягу з протоколу членського зібрання релігійної громади "Благодать" від 27.11.2011 р. вирішено підтвердити керівником громади пастора ОСОБА_6 з правом підпису всієї документації.

Відповідно до протоколу № 1 засідання членського зібрання церкви "Благодать" від 25.04.2012 р. вирішено, що згідно протоколу засідання правління від 02.02.2012 р. ОСОБА_6 вилучений з церкви зі зняттям сану служителя. Наказом голови Волинського об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників № 2 від 25.04.2012 р. ОСОБА_6 звільнено від виконання обов'язків пастора релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать" та призначено старшим пастором цієї церкви ОСОБА_3

Рішенням загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать" від 29.04.2012 року (п. 2 протоколу зборів) постановлено обрати ОСОБА_6 пастором релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать".

Відповідно до протоколу № 2 від 06.05.2012 р. загальними зборами прийнято рішення про звільнення ОСОБА_6 з посади пастора релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать" та обрання пастором церкви ОСОБА_3

07.10.2012 р. церква змінила своє найменування на релігійна громада помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Сіон" (а.с. 24, 25).

Судом встановлено, що згідно рішень загальних зборів від 01.11.2009 р., 04.12.2011 р., 29.04.2012 р. про прийняття та виключення членів релігійної громади членами церкви є 59 осіб, з яких 6 осіб є виключеними, що підтверджується і книгою членів церкви. З огляду на ці обставини судом першої інстанції підставно не взято до уваги доводи представника відповідача про те, що рішення загальних зборів про прийняття членів церкви часто ухвалювались в усній формі, оскільки таку обставину не було підтверджено належними доказами в справі, інших рішень загальних зборів про прийняття членів церкви суду надано не було. Доказування членства в церкві шляхом посилання на статистичну звітність є припущенням, що є порушенням вимог ч. 4.ст. 60 ЦПК України.

Отже, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інстанції правильно встановив, що в загальних зборах 25.04.2012 р. та 06.05.2012 р. із правом ухвалювального голосу могли брати участь члени церкви "Благодать", що зазначені в протоколах про прийняття членів церкви від 01.11.2009 р., 04.12.2011 р., 29.04.2012 р. (а.с. 133, 135, 136). Протокол загальних зборів від 25.04.2012 р. не містить посилань на персональний склад присутніх. Протокол від 06.05.2012 р. містить додаток з підписами присутніх на зборах в кількості 116 осіб, серед вказаного переліку осіб відсутні члени церкви "Благодать", які зазначені в протоколах про прийняття членів церкви від 01.11.2009 р., 04.12.2011 р., 29.04.2012 р., а тому не можуть бути взяті до уваги твердження представника відповідача, що членами церкви на час проведення зборів 06.05.2012 р. було 168 осіб, з яких на зборах були присутні 116 осіб. Відтак висновок суду про незаконність рішення загальних зборів відповідача, що оформлені протоколами від 25.04.2012 року та від 06.05.2012 року є правильним, як такі що суперечить ст. 7 Закону та статуту відповідача.

Доводи відповідача щодо членства релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Благодать" у Волинському об'єднанні християн віри євангельської п'ятидесятників не підтверджені належними доказами. А посилання представника відповідача як на доказ на п. 1.3. статуту релігійної громади без одночасної наявності рішення загальних зборів відповідача про вступ до об'єднання і рішення вищого органу управління об'єднання про прийняття відповідача в члени об'єднання, які не були надані суду, та на довідку Волинського об'єднання церков ХВЄП, суд першої інстанції правильно не взяв до уваги, оскільки при відсутності рішень вищих органів управління щодо членства, доказування цієї обставини посиланням на положення статуту є лише припущенням, що суперечить вимогам ч. 4 ст. 60 ЦПК.

Не можуть бути взяті до уваги твердження апеллянта в апеляційній скарзі, які підставно відхилив і суд першої інстанції про те, що протокол зборів не є тим правовим актом, законність чи дійсність якого може оспорюватись в судовому порядку, оскільки в даній справі має місце оскарження рішення колегіального органу релігійної громади, що полягає в позбавленні з підстав, передбачених законом, юридичної сили прийнятого цим органом рішення.

Частинами 1 та 3 ст. 60 ЦПК України передбачено, що кожна строна зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Згідно із ч. 1 ст. 58, ч. 2 ст. 59 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Виходячи з вищенаведеного, повно та об'єктивно дослідивши всі обставини справи, суд першої інстанції обґрунтовано задовольнив позов.

Наведені в апеляційній скарзі доводи не спростовують висновків суду, вони були предметом розгляду в суді першої інстанції і їм дана правильна правова оцінка.

Отже, рішення постановлене з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для його зміни чи скасування колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. ст. 303, 307, 308, 314, 315 ЦПК України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу відповідача релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Сіон" відхилити.

Рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23 жовтня 2013 року в даній справі залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення12.12.2013
Оприлюднено23.12.2013
Номер документу36136818
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0308/20347/12

Рішення від 30.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Подолюк В. А.

Рішення від 30.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Подолюк В. А.

Рішення від 23.10.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 12.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Ухвала від 18.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Рішення від 23.10.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.12.2012

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні