Рішення
від 30.07.2014 по справі 0308/20347/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 0308/20347/12 Провадження № 22-ц/773/1217/14 Головуючий у 1 інстанції: Івасюта Л.В. Категорія: 59 Доповідач: Подолюк В. А.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 липня 2014 року місто Луцьк

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Волинської області в складі:

головуючого - судді Подолюка В.А.,

суддів - Данилюк В.А., Шевчук Л.Я.,

при секретарі - Янко О.А.,

з участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

представника третьої особи на стороні відповідача -ОСОБА_2.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_4, Волинське об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників, Сектор у справах релігії та національностей управління інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Волинської обласної державної адміністрації, про скасування рішення загальних зборів за апеляційною скаргою відповідача релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників "Сіон" на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23 жовтня 2013 року,

В С Т А Н О В И Л А :

В грудні 2012 року ОСОБА_3 звернувся в суд з уточненими під час розгляду справи позовними вимогами до Релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон» про визнання незаконними та скасувати рішення загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать», що оформлені протоколом № 1 від 25.04.2012 р. та протоколом № 2 від 06.05.2012 р.

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23 жовтня 2013 року позов задоволено та стягнуто з відповідача судові витрати в сумі 107 грн.30 коп. на користь позивача.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням, відповідач релігійна громада помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон» подав апеляційну скаргу, в якій просить вказане рішення суду скасувати, у зв'язку з порушенням судом норм матеріального і процесуального права та ухвалити нове рішення про відмову в позові. Зазначає, що суд не взяв до уваги ту обставину, що на зборах були присутніми 116 осіб із 168 членів церкви, а посилання суду на реєстр як належний доказ щодо кількості громадян є безпідставним. Також не відповідають положенням Статуту та встановленим обставинам справи висновки суду про те, що релігійна громада помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» не є членом Волинського об'єднання Церков християн віри євангельської п'ятидесятників. Відповідно до судової практики з вирішення аналогічних спорів та положень ст. 35 Конституції України судом першої інстанції безпідставно було відхилено клопотання про закриття провадження у справі.

В судовому засіданні представник третьої особи ОСОБА_2 підтримав апеляційну скаргу із зазначених у ній підстав, просив скаргу задовольнити, представник позивача ОСОБА_1 апеляційну скаргу просить відхилити, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, законність і обґрунтованість рішення суду, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити, а рішення суду першої інстанції скасувати, виходячи з наступних підстав.

У відповідності до ст. ст. 7, 8, 12, 13 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (далі - Закон) релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями). Статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону. Статут (положення) релігійної організації приймається на загальних зборах віруючих громадян або на релігійних з'їздах, конференціях. Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

Судом першої інстанції встановлено, що статутом релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» передбачено наступне: згідно із п. 4.1. Статуту до керівних органів помісної церкви належать загальні збори членів помісної церкви, церковна рада помісної церкви. Вищим керівним органом помісної церкви є загальні збори, які скликаються церковною радою два рази на рік, а при необхідності - і частіше. На загальних зборах можуть бути присутні служителі обласних (регіональних) об'єднань ВОЦ ХВЄП, а також члени інших релігійних громад на запрошення помісної церкви. В компетенцію загальних зборів входить, зокрема, - обрання членів церковної ради і служителів помісної церкви (до служителів помісної церкви відносяться: пастор, диякони, заступники та помічники пастора); - прийняття в члени помісної церкви, виключення з членів помісної церкви. Загальні збори вважаються правомочними, якщо на них присутні не менше 2/3 загальної чисельності членів помісної церкви. Рішення про обрання членів церковної ради і служителів помісної церкви вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 2/3 присутніх на загальних зборах; рішення про прийняття в члени помісної церкви, виключення з членів помісної церкви приймаються простою більшістю голосів членів помісної церкви, присутніх на зборах. Загальні збори можуть бути скликані достроково, якщо за це проголосувало не менше 60% членів церковної ради. Пастор обирається на загальних зборах строком на 4 роки, після закінчення цього строку він може бути переобраний на новий строк (п. 4.2. Статуту).

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 був одним із засновників та пастором релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» з часу заснування цієї релігійної організації. 04.01.2008 р. ОСОБА_3 було переобрано на посаді пастора церкви (а.с.65 т.1).

Згідно витягу з протоколу членського зібрання релігійної громади «Благодать» від 27.11.2011 р. вирішено підтвердити керівником громади пастора ОСОБА_3 з правом підпису всієї документації.

Відповідно до протоколу № 1 засідання членського зібрання церкви «Благодать» від 25.04.2012 р. вирішено, що згідно протоколу засідання правління від 02.02.2012 р. ОСОБА_3 вилучений з церкви зі зняттям сану служителя. Наказом голови Волинського об'єднання Церков християн віри євангельської п'ятидесятників № 2 від 25.04.2012 р. ОСОБА_3 звільнено від виконання обов'язків пастора релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» та призначено старшим пастором цієї церкви ОСОБА_4

Рішенням загальних зборів релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» від 29.04.2012 року (п. 2 протоколу зборів) постановлено обрати ОСОБА_3 пастором релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать».

Відповідно до протоколу № 2 від 06.05.2012 р. загальними зборами прийнято рішення про звільнення ОСОБА_3 з посади пастора релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» та обрання пастором церкви ОСОБА_4 (а.с.12-15,82 т.1).

Церква «Благодать» з моменту реєстрації входила в склад Волинського об'єднання Церков ХВЄП, у жовтні 2012 року змінила своє найменування на релігійна громада помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон» (а.с. 24, 25,120).

Судом встановлено, що згідно рішень загальних зборів від 01.11.2009 р., 04.12.2011 р., 29.04.2012 р. про прийняття та виключення членів релігійної громади членами церкви в зазначений період було 59 осіб, з яких 6 осіб є виключеними. На зборах 25 квітня 2012 року були присутні представники Волинського об'єднання Церков ХВЄП та 102 члени церкви, а 6 травня 2012 року відповідно до протоколу № 2 на зборах були присутніми 116 чоловік із 168 всіх членів церкви, що відповідно до п.4.2.6 Статуту при наявності 2/3 членів церкви збори вправі вирішувати усі питання порядку денного.

Отже, колегія суддів вважає, що висновки суду першої інстанції про те, що рішення зборів, яке оформлене протоколом від 25.04.2012 р. та від 06.05.2012 р. є незаконними та суперечать ст.7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» і п. п. 4.2; 4.2.6 Статуту, оскільки протокол від 25 квітня 2012 року не містить посилань на персональний склад присутніх, а в протоколі № 2 від 6 травня 2012 року серед вказаного переліку осіб відсутні члени церкви «Благодать», які зазначені в протоколах про прийняття членів церкви від 01.11.2009 р., 04.12.2011 р., 29.04.2012 р., є неправильними, оскільки стосуються внутрішньої діяльності церкви щодо кількості членів релігійної громади в різний період, а не щодо кількості присутніх на зборах.

Також колегія суддів погоджується з доводами відповідача щодо членства релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Благодать» у Волинському об'єднанні Церков християн віри євангельської п'ятидесятників підтвердженими належними доказами, - довідкою (а.с.120), наказом № 01 від 4 січня 2008 року про призначення ОСОБА_3 пастором церкви «Благодать», п. 1.3. Статуту релігійної громади, участю представників Волинського об'єднання Церков ХВЄП в проведенні зборів 25 квітня 2012 року, 6 травня 2012 року та 2 лютого 2012 року №3 (а.с.4,11-12,65,81-84).

Відповідно до ст. 35 Конституції України та положень ч. ч. 2, 4 ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, здійснюючи цю вимогу, державні органи в Україні не втручаються у внутрішнє самоуправління церкви.

З порядку денного даних зборів вбачається, що зборами приймалося рішення про звільнення позивача з посади пастора церкви (керівника), вилучення його з числа членів церкви, обрання пастором церкви ОСОБА_4 та підтвердження перебування церкви «Благодать» у складі Волинського об'єднання Церков ХВЄП з визнанням місця проведення богослужіння.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку про безпідставність позову ОСОБА_3 до релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон», оскільки пунктами 4.2.3;4.2.6 Статуту визначено, що в компетенцію загальних зборів помісної церкви входить, у тому числі обрання служителів помісної церкви. До служителів помісної церкви відноситься, зокрема й пастор. Загальні збори вважаються правомочними, якщо на них присутні не менше 2/3 загальної кількості членів помісної церкви, що мало місце в даному випадку.

Висновки суду першої інстанції про задоволення позову не відповідають встановленим обставинам справи, зроблені без врахування наведених норм законодавства в зв'язку з чим рішення підлягає скасуванню відповідно до п. п.3, 4 ч.1 ст.309 ЦПК України з ухваленням нового рішення про відмову в позові

Керуючись ст. ст. 303, 307, 309, 314, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів,-

В И Р І Ш И Л А :

Апеляційну скаргу відповідача релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон» задовольнити.

Рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23 жовтня 2013 року в даній справі скасувати, ухвалити нове рішення.

В позові ОСОБА_3 до релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «Сіон»,треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - ОСОБА_4, Волинське об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників, Сектор у справах релігії та національностей управління інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Волинської обласної державної адміністрації, про скасування рішень загальних зборів відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення і може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення30.07.2014
Оприлюднено06.08.2014
Номер документу40030986
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0308/20347/12

Рішення від 30.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Подолюк В. А.

Рішення від 30.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Подолюк В. А.

Рішення від 23.10.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 12.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Ухвала від 18.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Рішення від 23.10.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.12.2012

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні