Рішення
від 07.11.2013 по справі 923/1435/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2013 р. Справа № 923/1435/13

Господарський суд Херсонської області у складі судді Гридасова Ю.В. при секретарі Зуденко Є.С., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго", м. Херсон,

до Приватної виробничо-комерційної фірми "Вітос", м. Херсон,

про розірвання договору про постачання електричної енергії,

за участю представників:

позивача - Блищик Є.Л., представник, дов. № 07/2503-13 від 16.07.13 р.;

відповідача - не прибув.

Позивач звернувся до господарського суду Херсонської області з позовною заявою у якій просить розірвати укладений між Публічним акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" та Приватною виробничо-комерційною фірмою "Вітос" договір про постачання електричної енергії № 759 від 21.04.2004 р. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на припинення права власності відповідача на об'єкт постачання електричної енергії.

Представник позивача в ході судового засідання підтримав вимоги, викладені у позовній заяві.

Відповідач, повідомлений про дату, час і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, не скористався своїм правом на участь у вирішенні спору, про причини неявки господарський суд не повідомив. Відзив на позовну заяву до дня засідання суду не представив.

Відповідно до положень ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні 07.11.13 оголошено вступну та резолютивну частини рішення по справі.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

21.04.2004 р. між Відкритим акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія" Херсонобленерго" (правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго") та Приватною виробничо-комерційною фірмою "Вітос" укладено договір про постачання електричної енергії № 759. Відповідно до умов даного договору Постачальник (ПАТ "ЕК" Херсонобленерго") зобов'язаний продавати електричну енергію Споживачу (ПВКФ "Вітос") для забезпечення потреб електроустановок Споживача, що встановлені на об'єкті "деревообробний цех" за адресою: м. Херсон, пр. Сенявіна, 39.

28.08.2013 р. до ПАТ "ЕК" Херсонобленерго" звернулась Фізична особа-підприємець Гусак В'ячеслав Георгійович із заявою про укладення договору про постачання електричної енергії на об'єкт, що знаходиться за адресою: м. Херсон, пр. Сенявіна, 39. При цьому до заяви були додані документи, що передбачені 5.4. Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики N 28 від 31.07.96 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 2 серпня 1996 р. за N 417/1442) (надалі за текстом рішення - ПКЕЕ) для укладенні договору про постачання електричної енергії. Зокрема, на виконання пп. 8 п. 5.4. ПКЕЕ щодо необхідності надання заявником копії документа, яким визначено право власності чи користування на об'єкт (приміщення) або копію документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об'єкта) заявником надано необхідні документи. Так, заявником надано копію свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів ВТІ № 792107 (серія та номер: 1437, виданий 23.07.2013 р.) та копії витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, відповідно до яких приватним нотаріусом зареєстровані права власності Гусака В'ячеслав Георгійовича на нежитлові будівлі та земельну ділянку, що розташовані за адресою: м. Херсон, пр. Сенявіна, 39. Підставою виникнення права власності на зазначений об'єкт є вищевказане свідоцтво про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів. Датою державної реєстрації права власності на зазначений об'єкт є 23.07.2013 р.

Спірним договором передбачено виконання господарських зобов'язань, які на даний час виконувати неможливо обома сторонами через вищевказані обставини.

Пунктом 6.18 Правил користування електричною енергією передбачено, що у разі звільнення займаного приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією споживач зобов'язаний повідомити постачальника електричної енергії та (у разі наявності відповідного договору) електропередавальну організацію або основного споживача не пізніше ніж за 20 робочих днів до дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією та надати заяву щодо розірвання договору, і в цей самий термін здійснити сплату всіх видів платежів, передбачених відповідними договорами, до заявленого споживачем дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією включно.

Постачальник електричної енергії зобов'язаний припинити постачання електричної енергії за договором, а електропередавальна організація (основний споживач) - передачу електричної енергії (спільне використання технологічних електричних мереж) з заявленого споживачем дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією.

Разом з тим, пунктом 2.5. укладеного між сторонами договору про постачання електричної енергії передбачено, що у разі звільнення споживачем займаного приміщення, реорганізації, ліквідації, відчуження в будь-який спосіб займаного приміщення споживач зобов'язаний повідомити постачальника за 20 діб до дня зміни власника приміщення і в цей самий термін здійснити сплату усіх видів платежів, передбачених цим договором до дня зміни власника приміщення включно, а постачальник зобов'язаний припинити постачання електричної енергії з дня звільнення споживачем приміщення.

Пунктом 1.13 ПКЕЕ встановлено, що укладення, внесених змін, подовження чи розірвання дії будь-якого із договорів здійснюються відповідно до вимог законодавства та цих Правил, в той же час п.5.23. ПКЕЕ передбачено, що зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, здійснюється у порядку, визначеному законодавством України.

Відповідно до ст.651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із ст. 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результат її розгляду.

ПАТ "ЕК" Херсонобленерго" було направлено на адресу відповідача Додаткову угоду від 27.09.2013 р. про розірвання договору № 759 від 21.04.2004 р.

ПВКФ "Вітос" на даний час відмовляється від укладення додаткової угоди про розірвання договору про постачання електричної енергії № 759 від 21.04.2004 р. Про цей факт свідчить те, що відповідач надав позивачу заяву про відмову пропозиції розірвати вказаний договір (отримана позивачем 07.10.2013 р. вхідний № 10/4773-37).

Відповідно до ч.4 ст.188 ГК України у разі якщо сторони не досялги згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Відповідно до ст. 622 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

На даний час правовідносини між сторонами зазнали істотних змін, а умови договору про постачання електричної енергії не можуть виконуватись сторонами. Даний факт свідчить про те, що якщо б на момент укладення договору № 759 відповідачеві на праві власності не належав об'єкт, договір про постачання електричної енергії з ним міг би бути укладений. Таким чином, відносини між сторонами з питання постачання електричної енергії зазнали істотних змін, що є підставою для розірвання спірного договору.

За вказаних обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити.

2. Розірвати укладений між Публічним акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" та Приватною виробничо-комерційною фірмою "Вітос" договір про постачання електричної енергії № 759 від 21.04.2004 р.

3. Стягнути з Приватної виробничо-комерційної фірми "Вітос" (ідентифікаційний код - 21277208, адреса - 73000, м. Херсон, вул. Фрітаун, 14-А) на користь Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (ідентифікаційний код - 05396638, адреса - 73000, м. Херсон, вул. Пестеля, 5) 1147грн.00коп. витрат на сплату судового збору, на поточний рахунок № 26007010068166 у ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

(Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом).

Повне рішення складено "13" листопада 2013 р.

Суддя Ю.В. Гридасов

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення07.11.2013
Оприлюднено13.11.2013
Номер документу35174643
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1435/13

Постанова від 12.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 12.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Постанова від 24.12.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 03.12.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Рішення від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні