Ухвала
від 09.10.2013 по справі 2а-14155/12/2670
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"09" жовтня 2013 р. м. Київ К/800/28027/13

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддів при секретарі судового засідання за участю представника Міністерства юстиції УкраїниЗайця В.С. (суддя-доповідач), Голяшкіна О.В., Стрелець Т.Г., Петриченко Ю.П., Пантюхової Л.Р. розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Міністерства юстиції України та Державної реєстраційної служби України на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2013 року у справі за позовом Державної реєстраційної служби України до Політичної партії «Робітнича партія України» про анулювання реєстраційного свідоцтва партії, -

ВСТАНОВИВ:

В жовтні 2012 року Державна реєстраційна служба України пред'явила позов до Політичної партії «Робітнича партія України» про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії «Робітнича партія України» № 205-п.п. від 07 листопада 2011 року.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 16 листопада 2012 року позовні вимоги задоволено. Анульовано реєстраційне свідоцтво Політичної партії «Робітнича партія України» №205-п.п. від 07 листопада 2011 р.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2013 року апеляційну скаргу Політичної партії «Робітнича партія Україна» задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано та прийнято нове рішення, яким у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись із прийнятими рішенням суду апеляційної інстанції, скаржники оскаржили його.

У касаційних скаргах Міністерство юстиції України та Державна реєстраційна служба України, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального права, просять скасувати рішення суду апеляційної інстанції, а рішення суду першої інстанції залишити в силі.

Касаційні скарги задоволенню не підлягають із огляду на наступне.

Встановлено, що відповідно до свідоцтва № 205-п.п. Міністерством юстиції 07 листопада 2011 року зареєстрована політична партія «Робітнича партія України». В порушення вимог частини 6 статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія протягом шести місяців з дня реєстрації не забезпечила утворення та не провела реєстрацію в порядку, встановленому цим Законом, своїх обласних, міських, районних організацій у більшості областей України. Позивач, як орган, який зареєстрував політичну партію, на підставі статті 24 вищенаведеного Закону звернувся в суд з позовом про анулювання реєстраційного свідоцтва відповідача з підстав не виконання вимог статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні». Судами також встановлено, що на час розгляду справи в суді першої інстанції відповідач у 14 областях України провів реєстрацію обласних організацій.

Суд першої інстанції, задовольняючи позовні вимоги, виходив із того, що станом на липень 2012 р. відповідачем було зареєстровано лише 12 обласних організацій, при цьому 5 із них були зареєстровані з порушенням шестимісячного строку, що встановлений частиною 6 статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні» та провів у 12 областях реєстрацію обласних організацій.

Відповідно до частини 1 статті 24 Закону України «Про політичні партії в Україні» у разі невиконання політичною партією вимоги частини шостої статті 11 цього Закону, виявлення протягом трьох років з дня реєстрації політичної партії недостовірних відомостей у поданих на реєстрацію документах, невисування політичною партією своїх кандидатів по виборах Президента України та виборах народних депутатів України протягом десяти років орган, який зареєстрував політичну партію, має звернутися до Верховного Суду України з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва. Інші підстави для анулювання реєстраційного свідоцтва не допускаються.

Враховуючи викладене, суд першої інстанції прийшов до висновку, що оскільки Політична партія «Робітнича партія України» протягом шести місяців з дня реєстрації не зареєструвала у встановленому порядку обласних, міських, районних організацій у більшості областей України, містах Києві, Севастополі та Автономній Республіці Крим, порушила вимоги частини 1 статті 24 Закону України «Про політичні партії в Україні», що є безумовною підставою для анулювання реєстраційного свідоцтва.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції, апеляційний суд зазначив, що відповідно до положень Закону України «Про політичні партії в Україні» з урахуванням Рішення Конституційного Суду України від 16 жовтня 2007 року № 9-рп/2007 та статті 36 Конституції України, якою передбачено, що громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також враховуючи роль і місце політичних партій у суспільному житті та конституційно-правові вимоги щодо їх утворення і діяльності та припинення, порушення шестимісячного строку, протягом якого політична партія забезпечує створення та реєстрацію своїх структурних утворень у чотирнадцяти адміністративно-територіальних одиницях України, не може бути безумовною підставою для анулювання свідоцтва такої політичної партії, у разі, коли на час розгляду справи в суді відповідні підстави відсутні.

Оскільки на час звернення Державної реєстраційної служби України із позовом про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії «Робітнича партія України», відповідачем утворено та зареєстровано 14 обласних і прирівняних до них партійних організацій, суд апеляційної інстанції прийшов до висновку про безпідставність позовних вимог.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується з наведеним висновками суду апеляційної інстанції виходячи з наступного.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія протягом шести місяців з дня реєстрації забезпечує утворення та реєстрацію в порядку, встановленому цим Законом, своїх обласних, міських, районних організацій у більшості областей України, містах Києві, Севастополі та в Автономній Республіці Крим.

Рішенням Конституційного Суду України № 9-рп/2007 від 16 жовтня 2007 року щодо офіційного тлумачення положень частини шостої статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні» визначено, що положення частини шостої статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні», якими передбачається, що політична партія протягом шести місяців з дня реєстрації забезпечує утворення та реєстрацію своїх обласних, міських організацій у більшості областей України, містах Києві, Севастополі та в Автономній Республіці Крим, треба розуміти як обов'язок кожної політичної партії забезпечити утворення та реєстрацію своїх обласних і прирівняних до них партійних організацій не менш як у чотирнадцяти адміністративно-територіальних одиницях України з перелічених у частині другій статті 133 Конституції України (тобто, не менше ніж чотирнадцять адміністративно-територіальних одиниць).

Згідно частини 1 статті 24 Закону України «Про політичні партії в Україні» у разі невиконання політичною партією вимоги частини шостої статті 11 цього Закону орган, який зареєстрував політичну партію, має звернутися до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва. Інші підстави для анулювання реєстраційного свідоцтва не допускаються.

З наведених законодавчих норм вбачається обов'язок політичної партії у шестимісячний строк після проведення її реєстрації забезпечити утворення та реєстрацію своїх обласних, міських організацій не менше як у 14 адміністративних одиницях, не виконання яких є підставою для органу, який провів реєстрацію партії, звернутися в суд про анулювання свідоцтва про реєстрацію партії.

Як вбачається із матеріалів справи станом на 20 вересня 2012 року політичною партією «Робітнича партія України» були утворені та зареєстровані партійні організації у чотирнадцяти адміністративно-територіальних одиницях України, зокрема: регіональну партійну організацію Робітничої партії України в Вінницькій області (дата реєстрації 27 квітня 2012 року, свідоцтво № 139); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Львівські області (дата реєстрації 28 квітня 2012 року, свідоцтво № 341); регіональну партійну організацію Робітничої партії України в Донецькій області (дата реєстрації 04 травня 2012 року, свідоцтво № 180); регіональну партійну організацію Робітничої партії України в Житомирській області (дата реєстрації 04 травня 2012 року, свідоцтво № П-211-12); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Луганській області (дата реєстрації 04 травня 2012 року, свідоцтво № 182); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Дніпропетровській області (дата реєстрації 04 травня 2012 року, свідоцтво № 401); регіональну партійну організацію Робітничої партії України в Закарпатської області (дата реєстрації 07 травня 2012 року, свідоцтво № 697-08-15-12-8); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Миколаївській області (дата реєстрації 06 червня 2012 року, свідоцтво № 265); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Запорізькій області (дата реєстрації 08 червня 2012 року, свідоцтво № 183-п); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Автономній Республіці Крим (дата реєстрації 19 червня 2012 року, свідоцтво № 207); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у місті Києві (дата реєстрації 25 червня 2012 року, свідоцтво №0007-2012 п.п); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Сумській області (дата реєстрації 16 липня 2012 року, свідоцтво № 61); регіональну партійну організацію Робітничої партії України у Черкаській області (дата реєстрації 03 серпня 2012 року, свідоцтво № 178); регіональну партійну організацію Робітничої партії України м. Севастополя (дата реєстрації 20 вересня 2012 року, свідоцтво № 188).

Позивач звернувся з позовом про анулювання свідоцтва про реєстрацію політичної партії «Робітнича партія України» з підстав порушення нею вимог частини 6 статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні» 16 жовтня 2012 року.

Оскільки станом на час пред'явлення позову Державною реєстраційною служби України про анулювання свідоцтва про реєстрацію політичної партії «Робітнича партія України» підстави анулювання свідоцтва, що визначені частиною 6 статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні» були відсутні, колегія суддів Вищого адміністративного суду України приходить до висновку, що суд апеляційної інстанції відмовив в задоволенні позовних вимог обґрунтовано.

Доводи, викладені в касаційних скаргах, не спростовують висновків суду апеляційної інстанції та встановлених обставин справи.

Відповідно до частини 1 статті 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Оскільки суд апеляційної інстанції не допустив порушень норм матеріального права при ухваленні судового рішення чи вчиненні процесуальних дій, підстав для задоволення касаційних скарг немає.

Керуючись статтями 220, 221, 223, 224, 230, 231 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Касаційні скарги Міністерства юстиції України та Державної реєстраційної служби України залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2013 року без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та в порядку, передбачених статтями 237 - 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:

Дата ухвалення рішення09.10.2013
Оприлюднено14.11.2013
Номер документу35193473
СудочинствоАдміністративне
Сутьанулювання реєстраційного свідоцтва партії

Судовий реєстр по справі —2а-14155/12/2670

Ухвала від 07.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Санін Б.В.

Ухвала від 10.09.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Ухвала від 09.10.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Ухвала від 09.10.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Ухвала від 15.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Постанова від 11.04.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шелест С.Б.

Ухвала від 13.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Ухвала від 05.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Постанова від 16.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Санін Б.В.

Ухвала від 18.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Санін Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні