Рішення
від 11.11.2013 по справі 919/1134/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2013 року справа № 919/1134/13

За позовом державного підприємства "Адміністрація морських портів України"

(пр. Перемоги, буд. 14, м. Київ, 03115)

в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України"

(вул. Лягіна, 27, м. Миколаїв, 54017),

до товариства з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим"

(вул. Леніна, 50, м. Севастополь, 99011)

про стягнення 15,35 доларів США

Суддя Плієва Н.Г.

за участю:

представника позивача - Берестовенко Р.Г., довіреність б/н від 07.08.2013

представник відповідача - не з'явився

Суть спору:

Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" звернулось до господарського суду міста Севастополя з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „Галеон-Крим" про стягнення заборгованості за договором № 2/п-12 від 02.02.2013 у розмірі 1 136,35 доларів США, що становить 9 082,85 грн, з яких: 1121,00 доларів США - сума основного боргу, 15,35 доларів США - пеня.

Ухвалою господарського суду міста Севастополя від 04.10.2013 позовна заява прийнята до розгляду, порушено провадження у справі та справу призначено до судового розгляду на 17.10.2013.

Відповідно до положень статті 77 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи було відкладено на 11.11.2013.

Ухвалою суду від 11.11.2013 припинено провадження у справі в частині позовних вимог про стягнення суми основного боргу за договором № 2/п12 від 02.02.2012 у розмірі 1120,00 доларів США.

Отже, остаточно позивач просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 15,35 доларів США.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити з підстав, викладених у позові.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини нез'явлення суд не повідомив, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності представника відповідача в порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши представника позивача, суд,

ВСТАНОВИВ:

02.02.2012 між державним підприємством «Дельта-лоцман» (далі - підприємство) та товариством з обмеженою відповідальністю «Галеон - Крим» (далі - агент) укладено договір № 2/п12 (далі - Договір) /а.с. 11-14/.

Відповідно до пункту 1.1 Договору підприємство зобов'язалось за заявками агента надавати послуги з лінійного і портового лоцманського проведення, послуги по перешвартуванню, перетягуванню (переміщенню) суден в акваторії порту, надавати послуги Служби регулювання руху суден у зонах дії центрів і постів регулювання руху суден та надавати право проходження по Бузько-Дніпровсько-лиманському, Херсонському морському каналам та глибоководному судновому ходу р. Дунай -Чорне море, а також надавати інформаційну послугу судну при проходженні судном ГСХ, а агент зобов'язався прийняти та оплатити надані послуги. При цьому споживачем послуг підприємства є судновласник в розумінні статті 20 Кодексу торговельного мореплавства.

Пунктом 2.2.1 Договору передбачено, що відповідач зобов'язується своєчасно подавати на адресу підприємства заявки на лоцманське обслуговування, надання послуг по перешвартуванню, перетягуванню (переміщенню) суден в акваторії порту, руху суден, надання інформаційної послуги судну при проходженні судном глибоководного судового ходу та послуг служби регулювання руху суден.

Згідно із пунктом 2.1.2 Договору підприємство зобов'язалось надавати відповідачу рахунки для сплати зборів і платежів за користування зазначеними послугами. Рахунки направляються поштою або вручаються агенту під розписку. В необхідних випадках рахунки попередньо можуть направлятися факсом.

Пунктами 2.2.3 та 2.2.4 Договору встановлено обов'язок відповідача здійснювати своєчасну оплату відповідно до умов договору по суднах, що плавають під іноземним прапором - у вільно конвертованій валюті, а під прапором України - в національній валюті України, вказуючи в банківських документах необхідну розшифровку платежу по кожному судну.

Порядок оплати встановлений пунктами 4.2.1, 4.2.2 та 4.3 Договору, відповідно до яких, до подання заявки Відповідач (агент) здійснює передплату в розмірі повної вартості, в тому числі ПДВ, послуг, що мають бути надані Позивачем на підставі цієї заявки, остаточний розрахунок здійснюється агентом на протязі десяти банківських днів з дати отримання рахунку. Зобов'язання по оплаті вважаються виконаними агентом з моменту зарахування грошових коштів на рахунок підприємства.

Відповідно до п. 5.4. Договору, з урахуванням змін внесених додатковою угодою від 27.04.2012 в разі порушення строків здійснення остаточного розрахунку, агент за вимогою підприємства несе відповідальність у вигляді сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої вартості послуг за кожний день прострочення.

Розділом 8 договору сторони визначили термін дії договору, договір діє з 01.01.2012 до 31.12.2013.

Додатковою угодою від 27.04.2012 до договору № 2/п-12 від 02.02.2012, укладеною між ДП «Дельта -лоцман», ТОВ «Галеон-Крим» та ДП «Адміністрація морських портів України» в порядку та на умовах, визначених додатковою угодою, сторони домовились про заміну з 13.06.2013 ДП «Дельта-лоцман» на ДП «Адміністрація морських портів України», як зобов'язану та управнену сторону у Договорі. Відповідач у пункті 2 Додаткової угоди підтвердив згоду на заміну сторони у договорі.

Отже, починаючи з 13.06.2013 всі права та обов'язки за договором перейшли від ДП «Дельта-лоцман» до ДП «Адміністрація морських портів України».

Неналежне виконання відповідачем умов договору щодо своєчасної оплати послуг з лоцманського проведення та послуги служби регулювання руху суден, які знаходились під агентуванням відповідача стало підставою для звернення позивача до суду з вимогами про стягнення з пені у розмірі 15,35 доларів США.

Оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з огляду на таке.

Статтею 84 Кодексу торговельного мореплавства України встановлено, що у морському порту справляються такі цільові портові збори: корабельний, причальний, якірний, канальний, маяковий, вантажний, адміністративний та санітарний. При цьому, інші види зборів можуть встановлюватися законодавчими актами України. Розмір портових зборів установлюється Кабінетом Міністрів України.

Положенням про портові збори, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2000 № 1544, з наступними змінами та доповненнями, встановлені розміри, порядок нарахування та сплати портових зборів. При цьому визначені розміри лише наступних портових зборів: корабельного, канального, маякового, причального, якірного, адміністративного та санітарного.

Статтею 110 Кодексу торговельного мореплавства України встановлено, що у районах інтенсивного судноплавства (портові та узбережні води, вузькості, перетин морських шляхів) рішенням центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту створюються служби регулювання руху суден, що здійснюють радіолокаційне обслуговування суден. Зона дії і порядок руху суден у зоні встановлюються Правилами плавання у цій зоні, що затверджуються центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту. Під радіолокаційним обслуговуванням мається на увазі контроль за безпекою судноплавства, регулювання руху суден, рятувальних операцій, інформування про рух суден, стан засобів навігаційного облаштування, гідрометеорологічні умови та інші фактори, що впливають на безпеку плавання. Перелік послуг, що надаються конкретною службою регулювання руху суден, ступінь обов'язковості окремих видів радіолокаційного обслуговування повідомляються в обов'язковій постанові начальника морського порту, лоціях і Повідомленнях мореплавцям.

Частиною першою статті 111 Кодексу торговельного мореплавства України, передбачено, що служба регулювання руху суден діє відповідно до Типового положення про службу регулювання руху суден, що затверджується центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту.

Згідно з пунктом 4.1 Типового положення про службу регулювання руху суден, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 28.05.2001 № 340, служби регулювання руху суден (надалі - СРРС) створюються для надання послуг з регулювання руху суден, які перебувають у зоні дії СРРС, з метою забезпечення безпеки мореплавства, ефективності судноплавства, охорони людського життя на морі, запобігання забрудненню довкілля з суден.

Наказом Міністерства транспорту України "Про забезпечення лоцманського проведення і регулювання руху суден у територіальних, внутрішніх водах та на внутрішніх водних шляхах України" від 15.04.2004 № 312 на державне підприємство "Дельта-лоцман" з 00 годин 00 хвилин 01.05.2004 покладено здійснення функцій з забезпечення лоцманського проведення та регулювання руху суден на судноплавних шляхах у територіальних водах, на фарватерах, каналах, на акваторіях, підхідних каналах, внутрішніх і зовнішніх рейдах портів та терміналів усіх форм власності за рахунок зборів за послуги лоцманських служб і постів (служб) регулювання руху суден.

Відповідно до статті 115 Кодексу торговельного мореплавства України, із суден, що користуються послугами служби регулювання руху суден, справляється збір, порядок справляння і розмір якого встановлюються центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту за погодженням з центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики.

Наказом Міністерства транспорту України від 27.06.1996 № 214, з наступними змінами і доповненнями, затвердженні збори і плати за послуги, що надаються суднам у морських торговельних портах України, та передбачено, що збори та плата справляються у портах із суден закордонного плавання зазначених груп і плавучих споруд, що плавають під Державним Прапором України та іноземним прапором, у тому числі лоцманський збір та збір за користування послугами служби регулювання рухом суден.

Стаття 509 Цивільного кодексу України та стаття 173 Господарського кодексу України визначають зобов'язання (в тому числі господарське зобов'язання) як правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити кошти тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України та статтею 174 Господарського кодексу України, зокрема, з договорів та інших правочинів (угод).

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Судом встановлено, що відповідач за договором № 2/п12 від 02.02.2012 зобов'язався оплачувати виставлені підприємством рахунки у повному обсязі протягом 10 банківських днів з дати отримання рахунку. Як вбачається з поштових повідомлень про вручення поштового відправлення, рахунок СР-0000158 від 09.07.2013 на суму 544,39 доларів США відповідач отримав 16.07.2013, а рахунок СР-0000236 від 18.07.2013 на суму 576,61 долар США отримав 26.07.2013. Однак, у визначений договором строк отримані рахунки оплачені ТОВ "Галеон-Крим" не були. Отже, відповідач припустився порушення умов Договору стосовно своєчасної оплати послуг з лоцманського проведення та послуги служби регулювання руху суден, у зв'язку з чим у нього перед позивачем утворилась заборгованість у розмірі 1121,00 дол. США (544,39+576,61), яка була погашена відповідачем у повному обсязі 06.11.2013, тобто після звернення позивача до суду з даним позовом.

Позивач просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 15,35 доларів США.

В силу частини другої статті 20 Господарського кодексу України, захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання здійснюється, зокрема, шляхом застосування до особи, яка порушила право, штрафних санкцій, а також іншими способами, передбаченими законом.

Статтею 549 Цивільного кодексу України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно із статтями 1 та 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до п. 5.4. Договору, з урахуванням змін внесених додатковою угодою від 27.04.2012 в разі порушення строків здійснення остаточного розрахунку, агент за вимогою підприємства несе відповідальність у вигляді сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої вартості послуг за кожний день прострочення.

З огляду на зазначене, суд вважає правомірним нарахування відповідачу за порушення грошового зобов'язання пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Судом встановлено, що пеня на суму боргу за рахунками № СР-0000158 від 09.07.2013 та № СР-0000236 від 18.07.2013 повинна бути нарахована наступним чином, за формулою:

пеня = сума боргу х подвійну облікову ставку НБУ : 365 днів х кількість днів прострочення

Сума боргу (дол. США)Період простроченняКількість днів простроченняСума пені за період прострочення (дол. США) 544,39 31.07.2013- 11.09.2013 43 8,98 576,61 10.08.2013- 11.09.2013 33 7,30

Всього: 16,28

Отже з урахуванням вказаного розрахунку суд дійшов висновку, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню пеня у розмірі 16,28 доларів США. В той же час, оскільки позивачем заявлено до стягнення пеня у розмірі 15,35 грн суд вважає за необхідне стягнути саме заявлену суму, оскільки відповідно до положень статті 83 Господарського процесуального кодексу України господарський суд може виходити за межі позовних вимог лише якщо про це є клопотання заінтересованої сторони.

У відповідності зі статтею 99 Конституції України грошовою одиницею України є гривня, а частина перша статті 192 Цивільного кодексу України передбачає, що законним платіжним засобом на території України є грошова одиниця України.

Згідно з положеннями статей 524, 533 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинно бути виражено у грошовій одиниці України - гривні, але сторони за договором можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання у іноземній валюті. Грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

У пункті 14 Пленум Верховного Суду України, від 18.12.2009, № 14 "Про судове рішення у цивільній справі" зазначено, що у разі пред'явлення позову про стягнення грошової суми в іноземній валюті суду слід у мотивувальній частині рішення навести розрахунки з переведенням іноземної валюти в українську за курсом, встановленим Національним банком України на день ухвалення рішення.

Згідно відомостям Національного Банку України станом на 11.11.2013 офіційний курс долара США складає 799,33 грн за 100 доларів США, отже, сума заборгованості у гривневому еквіваленті дорівнює 122,70 грн (7,9933 х 15,35).

Відповідно до положень статті 49 Господарського процесуального кодексу України при задоволенні позову господарські витрати покладаються на відповідача, отже, з ТОВ «Галеон-Крим» на користь позивача підлягає стягненню витрати, пов'язані зі сплатою судового збору у розмірі 1720,50 грн.

На підставі наведеного, керуючись статтями 43, 49, 82, 84, 85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим" (вул. Леніна, 50, м. Севастополь, 9901, ідентифікаційний код 37251049, р/р 2600630116561, банк «Тавріка», МФО 300788, або з інших рахунків) на користь державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (пр. Перемоги, буд. 14, м. Київ, 03115, ідентифікаційний код 38727770, р/р 260091640, ПАТ «ПУМБ», МФО 334851, або на інший рахунок) пеню у розмірі 15,35 доларів США (п'ятнадцять доларів 35 центів), що в гривневому еквіваленті дорівнює 122,70 грн (сто двадцять дві грн 70 коп), а також витрати зі сплати судового збору у розмірі . 1720,50 грн (одна тисяча сімсот двадцять грн 50 коп).

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18.11.2013.

Суддя підпис Н.Г. Плієва

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення11.11.2013
Оприлюднено21.11.2013
Номер документу35351892
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/1134/13

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Рішення від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні