Рішення
від 25.11.2013 по справі 349/767/13-ц
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/767/13-ц

Провадження № 2/349/260/13

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25 листопада 2013 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретарів Мартиновської І.П., Сірко І.В.

розглянувши у відкритому заочному судовому засіданні в залі суду №4 в м.Рогатині цивільну справу за позовом державного територіально-галузевого об’єднання «ОСОБА_1 залізниця» до Рогатинської районної державної адміністрації, ОСОБА_2, третіх осіб на стороні відповідача - Підмихайлівської сільської ради, відділу Держземагенства в Рогатинському районі про визнання незаконним та скасування розпорядження Рогатинської РДА від 19.12.2008 року №333 в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та визнання недійсним Державного ОСОБА_3 на землю, виданого на підставі оскаржуваного розпорядження, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 територіально-галузеве об’єднання «ОСОБА_1 залізниця» звернулося до суду із позовом до Рогатинської районної державної адміністрації, ОСОБА_2, третьої особи на стороні відповідача - Підмихайлівської сільської ради, про визнання незаконним та скасування розпорядження Рогатинської РДА від 19.12.2008 року №333 в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та визнання недійсним Державного ОСОБА_3 на землю, виданого на підставі оскаржуваного розпорядження.

Ухвалою суду від 07 червня 2013 року до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору було залучено відділ Дерржземагенства в Рогатинському районі (а.с.34-35).

У позовній заяві зазначено, що під час виконання робіт з інвентаризації земель державного територіально-галузевого об’єднання «Львіська залізниця» та виготовлення ОСОБА_3 на право постійного користування земельними ділянками виявилося, що на території Підмихайлівської сільської ради (за межами населеного пункту) в смузі відведення залізниці (в межах обслуговування залізничної колії відокремленим підрозділом «Ходорівська дистанція колії» залізниці) на 80 км+464 м до 80 км+491 м ПК 6 перегону Журавно - Букачівці (ліва сторона по ходу кілометрів) на відстані 42 м від осі колії розташована земельна ділянка ОСОБА_2, яка передана йому на підставі розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19.12.2008 № 333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність» для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Ширина смуги відведення залізниці в даному місці становить 48 м від осі колії. Площа перекриття земельної ділянки ОСОБА_2 зі смугою відведення залізниці становить 0,0157 га. Даний факт підтверджується актом обстеження земельної ділянки Ходорівської дистанції колії ДТГО «ОСОБА_1 залізниця» від 11.10.2012 та кадастровим планом перекриття смуги відведення залізниці на території Підмихайлівської сільської ради земельною ділянкою ОСОБА_2, який виготовлено ТзОВ «Західзем».

Розпорядження Рогатинської РДА є таким, що суперечить чинному законодавству та таким, що порушує право Залізниці на користування наданою їй земельною ділянкою для обслуговування залізничного полотна та забезпечення безпеки руху.

Згідно «Плану смуги відведення земель лінії Ходорів - ОСОБА_1 залізниці», виготовленого в 1962 році Дорпроектом Південно - Західної залізниці, ширина смуги відведення на перегоні Журавно - Букачівці становить від 50 м до 60 м. Земельна ділянка ОСОБА_2 починається на відстані 42 м від осі колії.

Відповідно до норм законодавства, яке існувало при облаштуванні залізничного полотна та смуги відведення («Инструкция о нормах и порядке отвода земель для железных дорог и использовании полосы отвода», яку затверджено 30.01.1963 Міністерством шляхів сполучення СРСР, «Положение о землях предоставленных транспорту», яке затверджено постановою Ради народних комісарів СРСР від 07.02.1933 №50, «Об упорядочении отвода земель для железных дорогВ» , яке затверджено постановою Ради Міністрів СРСР від 27.01.1962 №83), вимоги щодо виготовлення та отримання Державного ОСОБА_3 не передбачалися, а землі транспорту вважалися землями спеціального призначення, які використовувалися на підставі особливих положень про ці землі відповідно до п. п. 54, 55 «Общих начал землепользования и землеустройства» (постанова Центрального виконавчого комітету СРСР від 15.12.1928).

Оформлення прав органів шляхів сполучення на землі, що закріплювалися за ними, проводилося шляхом відведення за схемою згідно вищезазначених нормативних актів.

Дані обставини підтверджуються також і п. 2 Положення про землі транспорту, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 08.01.1981 № 24, де зазначено, що «размеры земельных участков, предоставляемых для указанных целей, определяются в соответствии с утвержденными в установленном порядке нормами или проектно-технической документацией».

В подальшому при зміні законодавства та введенні інституту ОСОБА_3 в Земельному кодексі вимоги щодо їх оформлення поширювалися тільки на нові земельні ділянки при їх відведенні та не вимагалося отримання актів на існуючі та наявні у користуванні землі.

Проте, всупереч зазначеному, частина земельної ділянки смуги відведення Залізниці була передана у власність ОСОБА_2 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, де відповідач веде господарську діяльність у безпосередній близькості до залізничної колії, хоча згідно затвердженого Плану смуги відведення ширина смуги відведення становить від 50 м до 60 м. Просили позов задовольнити. Визнати незаконним та скасувати розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19.12.2008 № 333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність» в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; визнати недійсним ОСОБА_3 на право на земельну ділянку, виданий ОСОБА_2 на підставі оскаржуваного розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації;

Представник позивача ОСОБА_4, який діє на підставі довіреності № НЮ-47 від 01.01.2013 року (а.с.63), позов підтримав повністю із підстав, наведених у позовній заяві. Просив позов задовольнити повністю. У судове засідання, призначене на 25.11.2013 року не прибув, направив клопотання про слухання справи у його відсутності, не заперечував відносно ухвалення заочного рішення в справі (а.с.62).

Представники Рогатинської районної державної адміністрації, Підмихайлівської сільської ради, відділу Держземагенства в Рогатинському районі, відповідач ОСОБА_2 у судове засідання, призначене на 25.11.2013 року, не прибули, не повідомили суд про причини своєї неявки, хоча про день, час та місце слухання справи були повідомлені у встановленому законом порядку.

Суд, з письмової згоди представника позивача по справі, ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням статті 224 ЦПК України.

Небажання відповідачів надавати докази в обґрунтування своїх заперечень проти позову, зокрема з причини ухилення від участі в судових засіданнях, дає суду право при заочному розгляді справи обмежитися доказами, наданими позивачем, що повністю відповідає положенням ч.1 ст.224 ЦПК України.

Суд, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ОСОБА_3 обстеження земельної ділянки Ходорівської дистанції колії ДТГО «ОСОБА_1 залізниця» на перегоні Журавно-Букачівці 81 км ПК 4, складеного 11 жовтня 2012 року, встановлено, що смуга відведення залізниці складає 45 м від осі колії. Земельна ділянка ОСОБА_2 знаходиться на відстані 35 м від колії (а.с.7).

Факт перекриття смуги відведення ДТГО «ОСОБА_1 залізниця» на території Підмихайлівської сільської ради (за межами населено пункту) 80 км + 464 м до 80 км + 491 м земельною ділянкою гр.ОСОБА_2 площею 0,0157 га підтверджується кадастровим планом, складеним ТзОВ «Західзем», планом смуги відводу лінії Ходорів-Станіслав ОСОБА_1 залізниці (а.с.8, 14-17).

Розпорядженням Рогатинської районної державної адміністрації №333 від 19.12.2008 року «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність було вирішено передати (виділити в натурі на місцевості) у власність громадян земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Підмихайлівської сільської ради в розмірі середньої земельної частки (паю) відповідно до схеми розподілу земельних часток (паїв) на території Підмихайлівської сільської ради (а.с.11).

ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 0,3816 га у межах згідно за планом на території Підмихайлівської сільської ради Рогатинського району для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19.12.2008 року №333 (а.с.61).

ОСОБА_3 інспекції сільського господарства в Івано-Франківській області встановлено, що відповідно до наданих матеріалів, кадастрових планів, згідно даних кадастру, файли IN 4 ДТГО «ОСОБА_1 залізниця» на території Підмихайлівської сільської ради за результатами геодезичної зйомки, проведеної ТзОВ «Західзем», накладаються на геодані земельних ділянок, які передані у власність громадянам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель, які перебували у колективній власності КСП Агрофірми «Золотий колос» (а.с.30-31)

Гарантоване у статті 14 Конституцї України право власності на землю може набуватися і реалізовуватися громадянами виключно відповідно до закону.

За ст.373 ЦК України право власності на землю гарантується Конституцією України. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Суспільні відносини, що виникають у процесі функціонування залізничного транспорту, регулюються Законами України «Про транспорт», «Про залізничний транспорт».

Статтями 68 Земельного кодексу України, ст.11 Закону України «Про транспорт» та ст.6 Закону України «Про залізничний транспорт» до земель залізничного транспорту належать землі смуг відведення під залізничним полотном та його облаштуваннями, станціями з усіма будівлями і спорудами енергетичного, локомотивного, вагонного, колійного, вантажного і пасажирського господарства, сигналізації та зв’язку, водопостачання, каналізації; під захисними та укріплювальними насадженнями, службовими, культурно-побутовими будівлями та іншими спорудами, необхідними для забезпечення роботи залізничного транспорту. Такі землі призначені для виконання покладених на підприємства і організації залізничного транспорту завдань щодо експлуатації, ремонту, вдосконалення і розвитку об’єктів залізничного транспорту.

За ст.67 ЗК України до земель транспорту належать землі, надані підприємствам, установам та організаціям залізничного, автомобільного транспорту і дорожнього господарства, морського, річкового, авіаційного, трубопровідного транспорту та міського електротранспорту для виконання покладених на них завдань щодо експлуатації, ремонту і розвитку об’єктів транспорту. Землі транспорту можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності.

У судовому засіданні встановлено, що частина земельної ділянки в розмірі 0,0157 га, яка передана у власність ОСОБА_2, відноситься до земель залізничного транспорту. ОСОБА_3 територіально-галузеве об’єднання «ОСОБА_1 залізниця» використовує спірну земельну ділянку відповідно до Плану межі смуги відведення лінії «Ходорів-Станіслав» ОСОБА_1 залізниці в адміністративних межах на той час Станіславської області, розробленим у м.Києві в 1962 році (а.с.9,14-17).

Відповідно до ч. 2 ст. 149 Земельного кодексу України вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

У судовому засіданні встановлено, що вилучення ділянки у встановленому порядку у залізниці не проводилося. Із залізницею, як суміжним користувачем, не було погоджено проект відведення земельної ділянки, акт встановлення і узгодження зовнішніх меж землекористування в натурі та не було отримано погодження на вилучення земельної ділянки.

Відповідно до п. б) ч. 4 ст. 84 Земельного кодексу України до земель державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать, зокрема, землі під державними залізницями.

Пунктом 5 постанови Верховної Ради України № 562 від 18.12.1990 «Про порядок введення в дію Земельного кодексу України» передбачено, що громадяни, підприємства, установи, організації, які мають у користуванні земельні ділянки, надані їм до введення в дію кодексу, зберігають свої права на користування до оформлення ними у встановленому порядку права власності на землю чи землекористування. Пунктом 6 Постанови Верховної Ради Української PCP «Про земельну реформу» (із змінами та доповненнями) було передбачено, що землекористувачі повинні до 01.01.2008 оформити право власності або право користування землею. Рішенням Конституційного Суду України від 22.09.2005 у справі № 5-рп/2005 щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо зобов’язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право користування, визнані неконституційними. Таким чином, оформлення права постійного користування відповідно до норм Земельного кодексу України, на землі, які фактично перебувають у користуванні Залізниці, не є обмеженими у часі.

Таким чином, при прийнятті оскаржуваного розпорядження і видачі на підставі нього державного акта на земельну ділянку не враховано вищенаведені норми законодавства та порушено права та інтереси Залізниці, а тому оскаржуване розпорядження підлягає визнанню незаконним та скасуванню.

Згідно з п. З ст. 152 Земельного кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав та визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Частина 1 ст. 155 Земельного кодексу України передбачає, що у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. У даному випадку підставою для звернення до суду є порушення права користування земельною ділянкою. Згідно з ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а відповідно до ч. 2 п. 10 цієї статті способом захисту цивільних прав та інтересів є визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. У даному випадку таким є оскаржуване розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставах, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За ст.125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності на земельну ділянку посвідчується ОСОБА_3 актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

За таких обставин та доказів, досліджених та перевірених у судовому засіданні, суд приходить до висновку, що розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19.12.2008 року №333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність» в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; ОСОБА_3 акт серія ЯЖ №566215 на право власності на земельну ділянку площею 0,3816 га кадастровий номер 2624484900:04:005:0205 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Підмихайлівської сільської ради Рогатинського району, виданий ОСОБА_2 на підставі розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19.12.2008 року №333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність підлягають до скасування.

На підставі ст.14 Конституції України,ст.ст. 12, 116,123 Земельного кодексу України, керуючись ст.ст.10,11,60,212,214 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задовольнити повністю.

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19.12.2008 року №333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність» в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати недійсним ОСОБА_3 акт серія ЯЖ №566215 на право власності на земельну ділянку площею 0,3816 га кадастровий номер 2624484900:04:005:0205 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Підмихайлівської сільської ради Рогатинського району, виданий ОСОБА_2 на підставі розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19.12.2008 року №333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Івано - Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10 - денний строк з дня проголошення особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення може бути переглянуто судом за заявами відповідачів , поданими протягом десяти днів з дня отримання ними копії цього рішення.

Головуючий: Лошак О.О.

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.11.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу35577352
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/767/13-ц

Ухвала від 07.06.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Рішення від 25.11.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 13.05.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні