Постанова
від 26.11.2013 по справі 904/5547/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.11.2013 року Справа № 904/5547/13

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Сизько І.А. (доповідач),

суддів: Герасименко І.М., Кузнецової І.Л.,

при секретарі судового засідання: Погорєловій Ю.А.,

за участю прокурора: Зіма В.Б., посвідчення №001419 від 27.08.2012р.;

представники сторін:

від позивача: Сорока В.М., довіреність №00.01.0110 від 15.04.2013р.;

представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу приватного виробничо-комерційного підприємства "Експромт" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.09.2013р. по справі №904/5547/13

за позовом прокурора Заводського району міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області в інтересах держави в особі комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область

до відповідача приватного виробничо-комерційного підприємства "Експромт", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за відпуск теплової енергії

ВСТАНОВИВ:

В липні 2013 року прокурор Заводського району м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в інтересах держави в особі комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до приватного виробничо-комерційного підприємства "Експромт" (далі ПВКП "Експромт") про стягнення заборгованості за відпуск теплової енергії у розмірі 160 496, 49 грн. та 11 948, 12 грн. пені.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 05.09.2013р. по справі №904/5547/13 (суддя Петрова В.І.) позов задоволено частково: стягнуто з ПВКП "Експромт" на користь комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" заборгованість за відпуск теплової енергії у розмірі 160 496, 49 грн. та 9 220, 46 грн. пені. Стягнуто з ПВКП "Експромт" на користь Державного бюджету України в особі Управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська судовий збір у сумі 3 394, 34 грн. В іншій частині позову відмовлено.

Рішення господарського суду мотивоване неналежним виконанням відповідачем умов договору на відпуск теплової енергії №422т від 01.11.2007р.

Не погодившись з рішенням суду, ПВКП "Експромт" звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.09.2013р. по справі №904/5547/13.

В апеляційній скарзі скаржник посилається на те, що позивачем в порушення умов договору не надано доказів направлення на адресу ПВКП "Експромт" та доказів отримання останнім платіжних вимог на оплату спожитої теплової енергії, в зв'язку з чим позивач не мав підстав для звернення до господарського суду з даним позовом.

В відзиві на апеляційну скаргу комунальне підприємство Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" просить у задоволенні апеляційної скарги ПВКП "Експромт" відмовити.

В відзиві на апеляційну скаргу прокурор Заводського району м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області просить апеляційну скаргу ПВКП "Експромт" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.09.2013р. по справі №904/5547/13 залишити без задоволення.

Представник відповідача в судові засідання Дніпропетровського апеляційного господарського суду 07.11.2013р. та 26.11.2013р. не з'явився, про час та місце судового засідання ПВКП "Експромт" було повідомлено належним чином (а.с.89, 96).

Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши повноту встановлення господарським судом обставин справи та правильність їх юридичної оцінки, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

01.11.2007р. між комунальним підприємством "Дніпродзержинськтепломережа", правонаступником якого відповідно п.1.1 Статуту є комунальне підприємство Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа", (постачальник) та ПВКП "Експромт" (споживач) укладений договір №422т на відпуск теплової енергії, предметом якого є продаж постачальником споживачеві теплової енергії для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання в кількості, у строки та на інших умовах, що зазначені в цьому договорі (п.1.1 договору).

За п. 2.2 та п. 2.3 договору, постачальник проводить відпуск теплової енергії для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання згідно з діючими ДБН по об'єктах споживача, згідно адрес: м. Дніпродзержинськ пр.Леніна, 43; облік відпущеної теплової енергії проводиться за приладами обліку.

Пунктом 5.1. договору встановлено, що розрахунки за теплову енергію проводяться в грошовій формі відповідно до тарифів, встановлених рішенням виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради (Облдержадміністрацією), або в іншій формі згідно з чинним законодавством. Рішенням виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради від 03.11.2006р. №732 тариф за 1 Гкал складає 271, 05 грн. з ПДВ. Інформація про зміну тарифів доводиться до споживача через засоби масової інформації і не є основою для перезаключення договору. Постачальник має право примінити нові узгоджені тарифи без додаткової згоди із споживачем. Розрахунковим періодом є календарний місяць. Споживач самостійно одержує платіжну вимогу у постачальника після 10-го числа наступного за розрахунковим місяця. Споживач на протязі розрахункового періоду сплачує постачальнику вартість зазначеної в договорі місячної кількості теплової енергії, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок місяця. Остаточний розрахунок до 20 числа наступного за розрахунковим місяця.

В п. 5.2. договору сторони визначили, що всі розрахунки за договором виконуються на підставі платіжних вимог та двостороннього акту про постачання теплової енергії, що виписує постачальник споживачу. Двосторонній акт про постачання теплової енергії споживач підписує і один екземпляр повертає постачальнику в 3-х денний термін. В разі не повернення акту в зазначений термін та відсутності мотивованої (письмової) відмови, кількість отриманої теплової енергії вважається беззаперечною та прийнятою до сплати.

Договір набуває чинності з дня його підписання обома сторонами та діє до 01.11.2008р., в частині проведення розрахунків - до повного їх здійснення. Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде заявлено однією із сторін (п. 9.1. договору).

Згідно ст. 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Позивач свої зобов'язання за договором виконав, поставивши відповідачу з 01.01.2012р. по 30.04.2013р. теплову енергію на загальну суму 182 496, 49грн., що підтверджується актами про постачання теплової енергії та платіжними вимогами (а.с.29-48, а.с.60-61).

Відповідач частково розрахувався за отриману теплову енергію, сплативши 22 000, 00грн. Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем за період з 01.01.2012р. по 30.04.2013р. становить 160 496, 49 грн.

Докази оплати відповідачем вартості теплової енергії в розмірі 160 496, 49 грн. сторонами не надано, в матеріалах справи відсутні.

Згідно ст. 610, ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання); боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Статтею 549 Цивільного кодексу України передбачено, що одним із видів неустойки є пеня, яка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно п. 5.1. договору на відпуск теплової енергії, за несвоєчасне виконання розрахунків за теплову енергію нараховується пеня у розмірі 0,5% належної до сплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ. Нарахування пені проводиться постачальником після 20 числа наступного за розрахунковим місяця, при наявності заборгованості у споживача.

В ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно п. 1 ч. 2 ст. 258 Цивільного кодексу України, позовна давність в один рік застосовується до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Згідно ч. 3 ст. 267 Цивільного кодексу України, позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Заява про застосування позовної давності щодо вимог про стягнення пені в матеріалах справи відсутня.

Пеня розрахована за загальний період з 21.02.2012р. по 04.06.2013р. по кожному періоду надання послуг окремо, з урахуванням проведених відповідачем оплат, ставки Національного Банку України у відповідний період, вимог ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України.

Господарський суд, перерахувавши пеню за вказаний період, встановив, що вона складає 9 220, 46 грн., тому вірно відмовив в задоволенні позовних вимог в частині стягнення пені в повному обсязі, як необґрунтовано нарахованої.

Стосовно доводів скаржника слід зазначити, що:

по-перше, відповідач неналежним чином виконав свої договірні зобов'язання перед позивачем, допустивши прострочення платежів, чим порушив умови укладеного з позивачем договору та приписи чинного законодавства;

по-друге, докази розірвання договору та сплати відповідачем заборгованості за договором відсутні;

по-третє, в п. 5.1 та в п. 5.2. договору сторони погодили, що споживач самостійно одержує платіжну вимогу у постачальника після 10-го числа наступного за розрахунковим місяця; споживач щомісячно зобов'язаний проводити звірку розрахунку за теплову енергію в бухгалтерії постачальника, у разі невиконання звірки на протязі кварталу сума боргу нараховується в безспірному порядку; двосторонній акт про постачання теплової енергії споживач підписує та один екземпляр повертає постачальнику в 3-х денний термін, а в разі неповернення акта в зазначений термін та відсутності мотивованої (письмової) відмови, кількість отриманої теплової енергії вважається беззаперечною та прийнятою до сплати.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 102, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу приватного виробничо-комерційного підприємства "Експромт", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.09.2013р. по справі №904/5547/13 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів до Вищого господарського суду України через апеляційний господарський суд.

Головуючий суддя І.А. Сизько

Суддя І.М. Герасименко

Суддя І.Л. Кузнецова

(Повний текст постанови складений 29.11.2013р.)

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення26.11.2013
Оприлюднено02.12.2013
Номер документу35663486
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5547/13

Ухвала від 24.04.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 15.04.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 26.11.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Рішення від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 21.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 13.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 18.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні