Рішення
від 05.12.2013 по справі 912/1693/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2013 рокуСправа № 912/1693/13 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Колодій С.Б. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/1693/13

за позовом: Прокурора Олександрівського району в інтересах держави уповноваженим органом якої виступає Державне публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" в особі Кіровоградської філії "Національної акціонерної компанії "Украгролізинг", м. Кіровоград

до: приватного підприємства "Агростар", Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Голикове

про стягнення 12 987,06 грн.

за участю представників сторін:

від прокуратури - Драганова Г.Г., посвідчення прокурора № 019540 від 12.08.2013 р.;

від позивача - Жученя В.С., довіреність № 4/20-36-13 від 14.01.2013 р.;

від відповідача - Шарий П.А., довіреність № 3 від 01.01.2013 р.;

слухач - Постовий К.С., особу встановлено.

Прокурор Олександрівського району звернувся до господарського суду Кіровоградської області в інтересах держави уповноваженим органом якої виступає Державне публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" в особі Кіровоградської філії "Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" з позовом про стягнення з відповідача 12 987,06 грн. штрафу за невиконання умов договору фінансового лізингу щодо страхування предмету лізингу.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором фінансового лізингу в частині укладання договору страхування предмета лізингу.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідач в судовому засіданні 05.12.2013 р. подав заперечення, за змістом яких вважає позовні вимоги необґрунтованими, оскільки в договорі фінансового лізингу № 11-11-192 стз-фл/640 п. 6 (страхування) відсутній механізм, порядок та послідовність страхування.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

05.12.2011 року між державним публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" (лізингодавець, позивач) та приватним підприємством "Агростар" (лізингоодержувач, відповідач) укладено договір фінансового лізингу № 11-11-193 стз-фл/642, за умовами якого лізингодавець передає лізингоодержувачу у користування на визначений договором строк предмет лізингу, яке набувається ним у власність у постачальника, самостійно обраного лізингоодержувачем, та визначений у додатку до Договору "Найменування, кількість, ціна і вартість предмета лізингу", що є специфікацією предмета лізингу, а останній сплачує за це лізингові платежі на умовах договору (п.1.1 договору).

У додатку №1 до договору фінансового лізингу визначено предмет лізину, а саме: культиватор "Horsh Агро-Союз" FG-12.30 загальною вартістю 587 650,00 грн. (а.с.15).

Згідно підпункту 3.4.3 договору, лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати лізингові платежі відповідно до умов договору.

Лізингоодержувач зобов"язаний застрахувати предмет лізингу на умовах, передбачених розділом 6 Договору (п. 3.4.9 Договору).

Пунктом 4.3 договору сторони погодили, що з моменту підписання акту лізингоодержувач за користування предметом лізингу сплачує лізингодавцю чергові лізингові платежі, що включають:

- відшкодування вартості предмета лізингу рівними частками за весь термін лізингу від суми невідшкодованої попереднім платежем вартості предмета лізингу;

- комісію за супроводження договору в розмірі, визначеному пунктом 4.1 даного договору.

Розмір лізингових платежів, їх складових частин встановлюються додатком до договору "Графік сплати лізингових платежів" (п.4.4. договору).

Пунктом 5.1 договору встановлено, що предмет лізингу передається лізингоодержувачу за актом за умови надходження платежів у розмірі та в порядку, визначеному пунктом 4.2 договору.

Згідно п.6.1 договору предмет лізингу та страхові ризики, пов'язані з експлуатацією предмета лізингу, підлягають страхуванню протягом 10 календарних днів з дати підписання акта з обов'язковим попереднім погодженням умов договору страхування та компанії страховика з лізингодавцем.

Відповідно до п. 6.2 договору лізингоодержувач з підписанням договору лізингу здійснює страхування предмета лізингу та страхових ризиків, пов'язаних з володінням і користуванням предметом лізингу, при цьому вигодонабувачем за договором страхування є лізингодавець. Предмет лізингу підлягає страхуванню лізингоодержувачем протягом всього строку дії договору.

За порушення умов розділу 6 та/або п. 3.4.12 договору лізингоодержувач сплачує лізингодавцю штраф в розмірі 4% від невідшкодованої вартості предмета лізингу (п.7.3 договору).

На виконання умов договору лізингодавець передав, а лізингоодержувач прийняв у користування визначений договором предмет лізингу, що підтверджується актом приймання-передачі сільськогосподарської техніки від 20.12.2011 р. (а.с.17).

На виконання розділу 6 Договору лізингоодержувачем з моменту отримання предмета лізингу щорічно укладався договір його страхування.

Так, договір страхування предмету лізингу було укладено 04.04.2012 р. № 105.1305.04./2012 в ПрАТ "Українська промислова страхова компанія", згідно якого ПП "Агростар" страхова премія була сплачена 12.06.2012 р.

Станом на час подання позову відповідачем не застраховано с/г техніку, яка є предметом договору № 11-11-193 стс-фл/642 від 05.12.2011.

В зв'язку із порушенням відповідачем умов договору фінансового лізингу в частині страхування предмета лізингу позивач направив претензію від 24.07.2013 р. за № 256, в якій запропонував негайно в 3-х денний термін з моменту отримання даної претензії застрахувати предмет лізингу у відповідності розділу 6 Договору фінансового лізингу (а.с.27).

Враховуючи те, що ПП "Агростар" не виконав вимоги договору щодо страхування предмету лізингу, Кіровоградська філія ДПАТ НАК "Украгролізинг" звернулось до господарського суду з позовом про зобов'язання відповідача виконати умову договору фінансового лізингу № 11-11-193 стс-фл/642 від 05.12.2011 р. в частині стягнення 12 987,06 грн. штрафу за порушення виконання такого зобов'язання.

Дослідивши в сукупності всі обставини та матеріали справи господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, враховуючи наступне.

Укладений між позивачем і відповідачем договір фінансового лізингу №11-11-193 стс-фл/642 є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов'язань, а саме майново-господарських зобов'язань згідно ст. ст. 173, 174, 175 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України, і згідно ст. 629 Цивільного кодексу України є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до частини 1 статті 292 Господарського кодексу України - це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна, що належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоодержувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Згідно статті 806 Цивільного кодексу України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі). До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом. До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом.

Частина 2 статті 1 Закону України "Про фінансовий лізинг" передбачає, що за договором фінансового лізингу лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Матеріалами справи підтверджується передача майна у лізинг відповідачу, користування ним та сплата відповідачем лізингових платежів згідно умов договору.

Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України "Про фінансовий лізинг" предмет лізингу та/або пов'язані із виконанням лізингових договорів ризики підлягають страхуванню, у разі якщо їх обов'язковість встановлена законом або договором. Витрати на страхування за договором лізингу несе лізингоодержувач, якщо інше не встановлено договором.

Як зазначено вище, пунктом 6.1 договору передбачено, що предмет лізингу та страхові ризики, пов'язані з експлуатацією предмета лізингу, підлягають страхуванню протягом 10 календарних днів з дати підписання акта з обов'язковим попереднім погодженням умов договору страхування та компанії-страховика з Лізингодавцем.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі статтею 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Згідно статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Всупереч покладених на відповідача обов'язків, останній зобов'язання зі страхування предмету лізингу, станом на момент подачі позову до суду, не виконав, договір страхування предмету лізингу не уклав.

Однак, після порушення провадження у справі, а саме 06.11.2013 р., відповідач здійснив страхування предмета лізингу, що підтверджується копією договору серії МЗ № 173/009/13000589 (а.с. 61-62).

При цьому, матеріалами справи підтверджується відсутність такого договору страхування предмету лізингу за договором фінансового лізингу № 11-11-193 стс-фл/642 від 05.12.2011 р. на момент звернення з позовом до суду (позов подано 28.10.2013 р.), за вказаних обставин позивач просить стягнути штраф у розмірі 12 987,06 грн. за порушення виконання такого зобов'язання.

Доказів належного виконання зобов'язання по страхуванню предмету лізингу протягом строку, визначеного умовами договору, відповідачем не надано.

Слід відзначити, що положення договору в частині страхування предмету лізингу покликані захистити інтереси власника (в даному випадку - позивача) від пошкодження або втрати такого предмету лізингу незалежно від розміру сплачених лізингових платежів.

Судом встановлено, що відповідачем порушено положення розділу 6 договору повторного фінансового лізингу № 11-11-193 стс-фл/642 від 05.12.2011 р. щодо страхування предмету лізингу.

Згідно частини 1 статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Частиною 4 статті 231 Господарського кодексу України встановлено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Пунктом 7.3 договору сторони погодили, що за порушення умов розділу 6 договору лізингоодержувач сплачує лізингодавцю штраф в розмірі 4% від невідшкодованої вартості предмета лізингу.

Враховуючи, що судом встановлено факт порушення відповідачем зобов'язання з обов'язкового страхування предмету лізингу (розділ 6 договору), тому стягнення з відповідача штрафу у розмірі 12 987,06 грн. (324 676,59 грн. (невідшкодована вартість предмета лізингу) х 4%) є правомірним.

Враховуючи викладене, позовні вимоги обґрунтовані, заявлені відповідно до вимог чинного законодавства, підтверджуються належними доказами, наявними в матеріалах справи на суму 12 987,06 грн.

На підставі статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 34, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Агростар" (27333, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Голикове, вул. Маршала Конєва, 2, код ЄДРПОУ 32840929) на користь Державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" в особі Кіровоградської філії Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" (25006, м.Кіровоград, вул. Тімірязєва, б. 84, кімн. 118, код ЄДРПОУ 24717375) 12 987,06 грн. штрафу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з приватного підприємства "Агростар" (27333, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Голикове, вул. Маршала Конєва, 2, код ЄДРПОУ 32840929) на користь Державного бюджету України (р/р 31211206783002 в Головному Управлінні Державної казначейської служби України у Кіровоградській області, МФО 823016, код 38037409, отримувач коштів УК у м. Кіровограді (м. Кіровоград) 22030001) - 1147,00 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області протягом десяти днів з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Повне рішення складено 10.12.2013 р.

Суддя С. Б. Колодій

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.12.2013
Оприлюднено11.12.2013
Номер документу35869744
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1693/13

Ухвала від 03.01.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 04.02.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Ухвала від 27.12.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Рішення від 05.12.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

Ухвала від 30.10.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні