Рішення
від 23.04.2009 по справі 20/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

23.04.09                                                                                           Справа№ 20/12

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Гідрогеолог”, м. Моршин

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю  “Мінзавод”, м. Моршин

третя особа: Регіональне відділення Фонду державного майна України у Львівській області

про визнання права власності та повернення майна.

та за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю  “Мінзавод”, м. Моршин

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Гідрогеолог”, м. Моршин

третя особа: Регіональне відділення Фонду державного майна України у Львівській області

про визнання права власності.

         Суддя  Манюк П.Т.   

         При секретарі Чопко К.

Представники:

від позивача (відповідач за зустрічним позовом): Гандзюк С.В. - представник

від відповідача (позивач за зустрічним позовом): Окуневський В.П. –представник

від третьої особи: Голуб М.Б. - представник

Зміст ст.22 ГПК України представникам сторін роз'яснено.

Суть позову:

Розглядається справа за позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю “Гідрогеолог” до Товариства з обмеженою відповідальністю  “Мінзавод” за участю третьої особи: Регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській області про визнання права власності та повернення майна, та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю  “Мінзавод” до Товариства з обмеженою відповідальністю “Гідрогеолог” за участю третьої особи  Регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській області  про визнання права власності.

Розгляд справи відкладався з підстав викладених у відповідних ухвалах суду.

Ухвалою суду від 23.03.2009 р. залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –Регіональне відділення Фонду державного майна України у Львівській області.

03.04.09 р. через канцелярію суду відповідачем подано зустрічну позовну заяву до Товариства з обмеженою відповідальністю  “Гідрогеолог”, за участю третьої особи –Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області про визнання права власності.

Оскільки, зустрічний позов взаємно пов‘язаний з первісним,  предметом позовних вимог,  як по первісному так і по зустрічному позову є визнання права власності на майно, а саме на адмінкорпус, комору та побутові приміщення у будинку № 45а на вул. Привокзальна, м. Моршин,  суд прийняв зустрічну позовну заяву до розгляду з первісним позовом.

Представник позивача за первісним позовом позовні вимоги підтримав, просив їх задоволити з підстав викладених у позовній заяві та матеріалах справи.

Представник відповідача за первісним позовом, проти позову заперечив, просив суд визнати право власності на майно за ТзОВ “Мінзавод”.

Представник третьої особи у поданому поясненні повідомив, що інформація про майно, яке є предметом спору у даній справі в Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області відсутня, вказане майно не є предметом договорів оренди з позивачем.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив наступне:

Товариство з обмеженою відповідальністю “Гідрогеолог” (надалі – позивач) звернулося із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю “Мінзавод” (надалі –відповідач) про визнання права власності на майно. В обґрунтування позовних вимог вказує на те, що 01.07.2007 р. позивач за актом приймання –передачі майна передав, а відповідач прийняв в користування для виробничих цілей майно розташоване за адресою м. Моршин, вул. Привокзальна, 45а, а саме  адмінкорпус, комору та побутові приміщення.

Позивач звертався з листами від 03.10.2008 р. №8/13  та від 03.11.2008 р. № 8-15 до відповідача про здійснення звороту майна, переданого по акту 01.07.2007 р., балансовою вартістю 12 635,00 грн. у зв”язку із виходом ТзОВ “Гідрогеолог” зі складу засновників ТзОВ “Мінзавод”.

Відповідач у  своїх відповідях на листи № 8/13 та № 8-15 зазначив, що товариство власними коштами здійснило ремонт та провело технічну інвентаризацію майна. Крім цього 20.06.2008 р., згідно Протоколу №5 зборів засновників ТзОВ “Мінзавод”, майно  внесено в статутний фонд підприємства. У листі від 11.11.2008 р. № 8/20 відповідач зазначив, що приміщення які розташовані у будинку № 45а на вул. Привокзальній в місті Моршин не відносяться до державного майна та не включені до інших договорів оренди державного майна. ТзОВ “Мінзавод”, відповідно до рішення зборів засновників товариства від 06.10.2008 р., здійснило  повну оплату вартості спірного майна у сумі 12 635,00 грн.,  копію платіжного доручення долучено до матеріалів справи. У зустрічній позовній заяві просить визнати за ним право власності на майно, розташоване за адресою: м. Моршин, вул. Привокзальна, 45а, а саме  адмінкорпус, комору та побутові приміщення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що у задоволенні позовних вимог за первісним позовом слід відмовити, а позовні вимоги за зустрічним позовом підлягають до задоволення виходячи із наступних мотивів:

Відповідно до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як вбачається з матеріалів справи, ТзОВ “Гідрогеолог” передало, а ТзОВ “Мінзавод” прийняло в користування для виробничих цілей майно розташоване за адресою м. Моршин, вул. Привокзальна, 45а, факт передачі майна підтверджується актом прийому передачі від 01.07.2007 р.

Судом встановлено, що при передачі майна сторонами було проведено обстеження споруд, які передаються та визнано загальний технічний стан споруд незадовільним, що підтверджується Актом оцінки технічного стану споруд від 01.07.2007 р., який скріплений підписами та печатками сторін.

Зважаючи на незадовільний технічний стан майна, Відповідачем проводились  за кошти підприємства ремонтні роботи, для чого закуплялись будівельні матеріали, що підтверджується накладними, копії яких долучено до матеріалів справи. Відповідач здійснив та оплатив у Стрийському МБТІ поточну технічну інвентаризацію на об”єкти вул. Привокзальна №45а в  м. Моршин, що підтверджується Актом передачі виконаних робіт  від 26.10.2007 р.

В подальшому вказане майно було включено в баланс ТзОВ “Мінзавод” в якості внеску ТзОВ “Гідрогеолог” в статутний фонд, балансова вартість якого становила 12 635,00 грн., що підтверджується протоколом №5 зборів засновників ТзОВ “Мінзавод” від 20.06.2008 р.

          Відповідно до ст.115 Цивільного кодексу України, господарське товариство є власником майна, переданого йому учасниками у власність як вклад до статутного капіталу.

         Відповідно   до ст. 85.  ГК  України   господарське  товариство  є  власником   майна, переданого йому у власність засновниками і учасниками як внески.

          Відповідно до п.4.11. Статуту  ТзОВ “Мінзавод” –при виході Учасника йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути поверненено повністю або частково в натуральній формі та відповідно до п.4.13 Статуту при виході учасника з Товариства його частка після повного внесення може бути придбана самим товариством.

          ТзОВ “Мінзавод” проведено оплату за майно яке було передано йому ТзОВ “Гідрогеолог”, як внесок у статутний фонд товариства,  у розмірі 12 635,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням від 29 жовтня 2008 року № 360.

          Виходячи із викладеного суд вважає, що позовні вимоги за зустрічним позовом підлягають до задоволення, а в задоволенні первісного позову слід відмовити.

Судові витрати покладаються на позивача за первісним позовом.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 115, 328, 330, 388 ЦК України, ст. 85 ГК України,   ст.ст. 43, 47-1, 49,  ст.ст. 82-85 ГПК України,  суд,-

        в и р і ш и в :

1. У задоволені позовних вимог за первісним позовом відмовити.

2.          Зустрічний позов задоволити повністю.

3. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю “Мінзавод” право власності на адмінкорпус, комору та побутові приміщення що розташовані за адресою: вул. Привокзальна, 45а у м. Моршин.  

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Гідрогеолог” (82482, м. Моршин, вул. Л.Українки, 6, код ЄДРПОУ 30605590) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Мінзавод”  (82482, м. Моршин, вул. 50-річчя УПА, 2/58,  код ЄДРПОУ 32282674) 85,00 грн.  держмита та 118,00 грн. витрат на інформаційно- технічне забезпечення судового процесу.

5. Наказ видати  відповідно ст. 116 ГПК України.

    

Суддя                                                                                             Манюк П.Т.        

Дата ухвалення рішення23.04.2009
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3592690
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності та повернення майна.

Судовий реєстр по справі —20/12

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні