Постанова
від 28.04.2009 по справі 8/213-08
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

8/213-08

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.04.2009                                                                                       Справа№  8/213-08

       Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Лотоцької Л.О. –доповідача;   

суддів: Бахмат Р.М., Євстигнеєва О.С.

при секретарі судового засідання Марунич Н.В.

       За участю прокурора Кріпак Н.В., посвідчення № 180 від 19.09.2008 року.

       За участю представників сторін, які були присутні у судовому засіданні 14.04.2009 року:

від відповідача: Кориняк О.Г., довіреність №94  від 04.03.09,  представник;

від позивачів - 1, 2, 3: представники у судове засідання не з'явились про час, місце та дату слухання справи повідомлені належним чином.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційне подання Нікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області на рішення господарського суду Дніпропетровської області  від  08.01.2009 року у справі № 8/213-08

за позовом Нікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області  в інтересах держави в особі:

    1)          Нікопольської міської ради, м. Нікополь

    2)          Управління з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ

    3)          Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області, м. Нікополь

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест",смт. Ювілейне, Дніпропетровської області

про  зобов'язання звільнити земельну ділянку та демонтувати будівлі

ВСТАНОВИВ:

         У вересні 2008 року Нікопольський міжрайонний прокурор Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Нікопольської міської ради, Управління з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області, Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області звернувся в господарський суд Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" про зобов'язання відповідача демонтувати самовільно збудовані конструкції та повернути самовільно зайняту  земельну ділянку площею 0,0185 га,  розташовану на території м.Нікополя, Дніпропетровської області по вул.В.Усова, 34-а,  державі в особі Нікопольської міської ради.

          Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 08.01.2009 року (суддя Дубінін І.Ю.) в задоволенні позовних вимог відмовлено.

          Не погодившись з вказаним рішенням суду першої інстанції, Нікопольський міжрайонний прокурор Дніпропетровської області подав апеляційне подання, в якому просить рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.01.2009 року по справі № 8/213-08 скасувати, прийняти нове рішення, яким задовольнити його вимоги: зобов'язати відповідача повернути самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0185 га, розташовану на території м. Нікополя, Дніпропетровської області по вул. В.Усова, 34-а, державі в особі Нікопольської міської ради; зобов'язати відповідача демонтувати самовільно збудовані конструкції.              

      Прокурор вважає, що вказане рішення суду є незаконним та підлягає скасуванню, оскільки, висновки суду, викладені в рішенні, не відповідають обставинам справи та має місце неправильне застосування норм матеріального права.

       Прокурор зазначає, що з метою забезпечення виконання визначених Законом повноважень в сфері контролю за використанням та охороною земель в серпні 2008 року Нікопольським міжрайонним відділом з контролю за використанням та охороною земель ініційовано проведення позапланової перевірки додержання земельного законодавства ТОВ II «НЗ-Інвест»при використанні земельної ділянки по вул. В.Усова, 34-а, про що 01.08.2008 року направлено відповідне повідомлення директору ТОВ II «НЗ-Інвест».

            За результатами перевірки, постановою начальника Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель від 11.08.2008 року директор ТОВ II «НЗ-Інвест»Калашніков О.Ю. притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 53-1 КУпАП у вигляді штрафу розміром 340 грн. Штраф правопорушником сплачено.

               Прокурор зазначає, що за наслідками проведеної 08.09.2008 року перевірки з питань виконання ТОВ II «НЗ-Інвест»припису щодо усунення порушень земельного законодавства, пов'язаного з самовільним зайняттям земельної ділянки, встановлено, що припис від 06.08.2008 року № 108 посадовими особами ТОВ II «НЗ-Інвест»не виконаний. За результатами проведеної перевірки 11.09.2008 року відносно представника ТОВ II «НЗ-Інвест»головним спеціалістом Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель складено протокол про адміністративне правопорушення, за наслідками розгляду якого 11.09.2008 року винесено постанову про накладення адміністративного стягнення розміром 170 грн. Штраф сплачено в повному обсязі.

           Прокурор зазначає, що вказані акти перевірок та документи реагування відповідачем до вищестоящих органів контролю та до суду не оскаржувались, Акти перевірок були складені в присутності представників відповідачів, заперечень по суті викладеного змісту не містять, що вказує на факт визнання відповідачем самовільного використання земельної ділянки та узгодження даних щодо місця розташування самовільно зайнятої земельної ділянки. Факт сплати відповідачем збитків, заподіяних самовільних використанням земельної ділянки та адміністративних штрафів також вказує на те, що відповідачем дане порушення визнано.

           У відзиві на апеляційну скаргу Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" просить подання Нікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області залишити без задоволення.

     Відповідач вимоги заявлені в апеляційній скарзі не визнає і вважає рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.01.2009р. у справі № 8/213-08 таким, що відповідає нормам матеріального та процесуального права.

            Відповідач зазначає, що позовні вимоги скаржника ґрунтуються на актах перевірок від 06.08.2008р. та 08.09.2008р., які не відповідають вимогам чинного законодавства, не містять передбачених обов'язкових відомостей.

           Відповідач вважає, що здійснюючи державний контроль за використанням та охороною земель, державний інспектор з метою встановлення меж та розмірів земельних ділянок, повинен керуватися даними земельно-кадастрової документації, даними інвентаризації та даними землеустрою, які уповноважені проводити виключно юридичні та фізичні особи, які отримали ліцензії на проведення робіт по землеустрою, забезпечені відповідною матеріально-технічною базою, спеціалістами та фахівцями для проведення згаданих робіт.

            Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 02.03.2009 року апеляційна скарга була прийнята до розгляду, її розгляд було призначено у судовому засіданні на 24.03.2009 року.

            Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 24.03.2009 року розгляд справи відкладався до 14.04.2009 року.

                У судовому засіданні 14.04.2009 року оголошувалась перерва до 28.04.2009 року.

      Позивачі-1,2,3 наданим їм процесуальним правом не скористалися та не забезпечили у судове засідання явку своїх повноважних представників, але, зважаючи на ту обставину, що в матеріалах справи знаходяться поштові повідомлення з відповідною відміткою, яка підтверджує, що про час та місце розгляду апеляційного подання Нікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області позивачі-1,2,3 були повідомлені належним чином, Дніпропетровський апеляційний господарський суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у відсутності представників позивачів-1,2,3.

      Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення прокурора та представника відповідача, перевіривши відповідність оскарженого рішення нормам діючого законодавства, Дніпропетровський апеляційний господарський суд дійшов висновку, що апеляційне подання підлягає задоволенню з наступних підстав:

       Відповідно  до ч.1 ст.5 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" державний контроль за використанням та охороною земель здійснює спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів, у системі якого зазначений контроль, відповідно до ч.1 ст.6 зазначеного  Закону,  здійснює державна інспекція з контролю за використанням та охороною земель і її територіальні органи.

         Здійснюючи державний контроль за використанням земель, Нікопольський міжрайонний  відділ з контролю за використанням та охороною земель 6 серпня 2008 року провів перевірку дотримання вимог земельного законодавства Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест".

        Перевіркою встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" за відсутності дозвільних та правовстановлюючих документів на землю зайнято земельну ділянку загальною площею 0,0185 га (на час перевірки встановлено, що ведуться  будівельні роботи по встановленню залізних конструкцій, частковому зняттю асфальтного покриття) для подальшого використання під реконструкцію і розширення нежитлового приміщення магазину по вул.В.Усова, 34-а, м.Нікополь, що є порушенням ст.ст.124,125 Земельного кодексу України.

       За результатами проведеної перевірки начальником Нікопольського міжрайонного  відділу з контролю за використанням та охороною земель складено акт перевірки від 06.08.2008 року з яким ознайомлений директор товариства Калашников О.Ю.

        В той же день був складений та вручений Калашникову О.Ю. припис № 108 про усунення виявлених порушень земельного законодавства.

   Постановою начальника Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель від 11.08.2008 року № 1202 директора Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест"  Калашникова О.Ю. за порушення вимог ст.ст.124,125 Земельного кодексу України притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в сумі 340 грн., який був сплачений добровільно 22.08.2008 року за квитанцією №12.

     Також добровільно сплачено за квитанцією № 10 від 22.08.2008 року нарахована відповідно розрахунку шкода, заподіяна самовільним зайняттям земельних ділянок в сумі  1 339,91 грн.

            08.09.2008 року Нікопольським міжрайонним відділом з контролю за використанням та охороною земель проведена перевірка виконання припису про усунення порушень земельного законодавства.

           Перевіркою встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" в особі директора  Калашникова О.Ю. не виконаний припис від 06.08.2008 року № 108 щодо усунення порушення земельного законодавства, пов'язаного з самовільним зайняттям земельної ділянки площею 0,0185 га по вул.В.Усова, 34-а в м.Нікополі, де ведуться будівельні роботи  по встановленню залізних конструкцій, частковому зняттю асфальтового покриття для подальшого використання під реконструкцію і розширення нежилого приміщення магазину без дозвільних правовстановлюючих документів на землю.

    За результатом проведеної перевірки складено протокол про адміністративне правопорушення, а 11.09.2008 року постановою № 1238 відповідальна особа товариства притягнена до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в сумі 170 грн., які були сплачені добровільно.

         На підставі ст.ст. 90,116,125,157,212 Земельного кодексу України прокурор просив зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" демонтувати самовільно збудовані конструкції та повернути самовільно зайняту  земельну ділянку площею 0,0185 га,  розташовану на території м.Нікополя, Дніпропетровської області по вул.В.Усова, 34-а,  державі в особі Нікопольської міської ради.

          За змістом п.1 ст. 124 Земельного кодексу України передача земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

             Статтями 125,126 Земельного кодексу України регламентовано, що право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

         Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

            Статтею 212 Земельного кодексу України передбачено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

              Поняття "самовільне зайняття земельних ділянок" визначено у ст.1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" як будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

           Приймаючи до уваги, що дії Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель щодо проведених перевірок дотримання  відповідачем земельного законодавства та застосованих до посадових осіб товариства адміністративних санкцій у встановленому законом порядку не оскаржені.

              Факт допущенного відповідачем порушення земельного законодавства підтверджений відповідними актами і фактично визнаний відповідачем, про що свідчить добровільне відшкодування шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки та сплата штрафу, колегія суддів на підставі ст.43 Господарського процесуального кодексу України оцінюючи надані докази у їх сукупності, дійшла висновку, що позовні вимоги підлягали задоволенню.

             При цьому Дніпропетровський апеляційний господарський суд враховує, що межі та розмір самовільно зайнятої відповідачем земельної ділянки підтверджується матеріалами справи –актом обстеження від 06.08.2008 року № 37, викопіюванням з генплану, ситуаційним планом.

             З урахуванням викладеного рішення прийняте господарським судом за неповністю дослідженими обставинами справи, що є підставою для його скасування.

      Керуючись статями 103-105 Господарського процесуального кодексу України, Дніпропетровський апеляційний господарський суд, -          

ПОСТАНОВИВ:

          Апеляційне подання Нікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області задовольнити.

           Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.01.2009 року у справі № 8/213-08 скасувати.

           Прийняти нове рішення.

           Позовні вимоги задовольнити повністю.

           Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест",смт. Ювілейне повернути самовільно зайняту  земельну ділянку площею 0,0185 га,  розташовану на території м.Нікополя, Дніпропетровської області по вул.В.Усова, 34-а,  державі в особі Нікопольської міської ради.

           Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест",смт. Ювілейне демонтувати самовільно збудовані конструкції.

         Стягнути  з Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест",смт. Ювілейне (вул.Мічуріна,5, смт. Ювілейне, Дніпропетровської області,52005, ЄДРПОУ 34560674) на користь державного бюджету  127,50 грн. державного мита, в тому числі за розгляд справи апеляційною інстанцією та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

         Зобов'язати господарський суд Дніпропетровської області видати накази відповідно до вимог ст.ст. 116-117 Господарського процесуального кодексу України.

        

      Головуючий суддя                                                            Л. О. Лотоцька

      Суддя                                                                                   Р. М. Бахмат

      Суддя                                                                                   О.С.Євстигнеєв

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.04.2009
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3595160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/213-08

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 17.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 22.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 28.04.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лотоцька Л.О.

Судовий наказ від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 27.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 01.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні