Постанова
від 17.09.2009 по справі 8/213-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

8/213-08

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 17 вересня 2009 р.                                                                                    № 8/213-08  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого      Бакуліної С.В.,

суддів:Глос О.І., Олійника В.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-ін вест"

на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 28.04.2009 р.

у справі№8/213-08

господарського суду Дніпропетровської області

за позовомНікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі:1)          Нікопольської міської ради;2)          Управління з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області;3)          Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області;

доТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-ін вест"

прозобов'язання звільнити земельну ділянку та демонтувати будівлі

у судовому засіданні взяли участь представники:

від позивача-1:не з'явився

від позивача-2:не з'явився

від позивача-3:не з'явився

від відповідача:Килимник О.Г.

від прокуратури:Рудак О.В. —представник Генеральної

прокуратури України

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 08.01.2009 р. у справі №8/213-08 (суддя Дубінін І.Ю.) у позові Нікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Нікопольської міської ради; Управління з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області; Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області до ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-ін вест" про зобов'язання звільнити земельну ділянку та демонтувати будівлі відмовлено.

Не погоджуючись із рішенням господарського суду, Нікопольським міжрайонним прокурором Дніпропетровської області було внесено апеляційне подання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 28.04.2009 р. у справі №8/213-08 (судді: Лотоцька Л.О., Бахмат Р.М., Євстигнеєв О.С.) апеляційне подання Нікопольського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області задоволено; рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.01.2009 року у справі №8/213-08 скасовано; прийнято нове рішення, яким позовні вимоги задоволено повністю: зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" повернути самовільно зайняту  земельну ділянку площею 0,0185 га,  розташовану на території м.Нікополя, Дніпропетровської області по вул.В.Усова, 34-а,  державі в особі Нікопольської міської ради; демонтувати самовільно збудовані конструкції; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" на користь Державного бюджету  127,50 грн. державного мита, в тому числі за розгляд справи апеляційною інстанцією, та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

У касаційній скарзі ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-ін вест" просить скасувати постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 28.04.2009 р. у справі №8/213-08 та залишити без змін рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.01.2009 р. у справі №8/213-08, посилаючись на неправильне застосування господарським судом апеляційної інстанції норм матеріального права, а саме: ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", ст.ст. 24, 29 Закону України "Про планування та забудову територій", ст.ст. 124–126 Земельного кодексу України, Порядку планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2003 р. №312, оскільки: по-перше, Дніпропетровським апеляційним господарським судом при прийнятті постанови від 28.04.2009 р. не взято до уваги, що земельна ділянка площею 0,1066 га, розташована на території м.Нікополя Дніпропетровської області по вул.В.Усова, 34-а, перебуває в законному користуванні відповідача (що підтверджується договором оренди земельної ділянки від 21.12.2007 р., укладеним між орендодавцем —Нікопольською міською радою та орендарем —ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-ін вест" і зареєстрованим у Нікопольському районному відділі ДРФ центру Державного земельного кадастру, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 24.03.2008 р.), а конструкції, розміщені на орендованій земельній ділянці, зведено з додержанням вимог ст.ст. 24, 29 Закону України "Про планування і забудову територій".

Відповідно до розпорядження заступника Голови Вищого господарського суду України Осетинського А.Й. від 16.09.2009 р. №02.03-10/532 змінено склад колегії суддів та призначено колегію суддів у складі: головуючого —судді Бакуліної С.В., суддів: Глос О.І., Олійника В.Ф.

Позивач-1, позивач-2 та позивач-3 не скористалися своїм процесуальним правом на участь своїх представників у судовому засіданні касаційної інстанції.

Заслухавши пояснення представників відповідача та прокуратури, перевіривши матеріали справи та проаналізувавши на підставі встановлених у них фактичних обставин правильність застосування господарським судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1117 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція виходить із обставин, встановлених у справі господарськими судами першої та апеляційної інстанцій, а саме.

Господарськими судами першої та апеляційної інстанцій встановлено наступне.

Здійснюючи державний контроль за використанням земель, нікопольський міжрайонний відділ з контролю за використанням та охороною земель 06.08.2008 р. провів перевірку дотримання вимог земельного законодавства Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест", якою встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" за відсутності дозвільних та правовстановлюючих документів на землю зайнято земельну ділянку загальною площею 0,0185 га (на час перевірки встановлено, що ведуться будівельні роботи зі встановлення залізних конструкцій, часткового зняття асфальтного покриття) для подальшого використання під реконструкцію та розширення нежитлового приміщення магазину по вул.В.Усова, 34-а, м.Нікополь, що є порушенням ст.ст. 124, 125 Земельного кодексу України.

За результатами проведеної перевірки начальником Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель було складено акт перевірки від 06.08.2008 р., з яким було ознайомлено директора товариства Калашникова О.Ю. У той же день було винесено та вручено директору ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" Калашникову О.Ю. припис №108, в якому його зобов'язано в термін до 06.09.2008 р. усунути порушення земельного законодавства України.

Постановою про накладення адміністративного стягнення начальника Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель від 11.08.2008 року №1202 директора ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" Калашникова О.Ю. за порушення вимог ст.ст. 124, 125 Земельного кодексу України притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в сумі 340,00 грн., який було сплачено добровільно 22.08.2008 р. за квитанцією №12 (т. 2, а.с. 14).

Також відповідачем було добровільно сплачено за квитанцією від 22.08.2008 р. №10 1339,91 грн. шкоди, нарахованої відповідно до розрахунку шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки (т. 2, а.с. 15–16).

08.09.2008 р. Нікопольським міжрайонним відділом з контролю за використанням та охороною земель проведена перевірка виконання припису про усунення порушень земельного законодавства, якою встановлено, що на момент повторної перевірки 08.09.208 р. ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" в особі директора Калашникова О.Ю. не виконано припис від 06.08.2008 р. №108 щодо усунення порушення земельного законодавства, пов'язаного з самовільним зайняттям земельної ділянки площею 0,0185 га по вул.В.Усова, 34-а в м.Нікополі, де ведуться будівельні роботи по встановленню залізних конструкцій, частковому зняттю асфальтового покриття для подальшого використання під реконструкцію і розширення нежилого приміщення магазину без дозвільних правовстановлюючих документів на землю, що є порушенням ст.ст. 124, 125 Земельного кодексу України; зазначено про відповідальність за невиконання припису, передбачену ст. 1885 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу.

За результатом проведеної перевірки складено протокол про адміністративне правопорушення від 11.09.2008 р. №81, а постановою від 11.09.2008 р. №1238 відповідальна особа товариства Серьогін В.М. притягнена до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в сумі 170,00 грн., які були сплачені добровільно.

Оскільки земельна ділянка площею 0,0185 га, розташована на території м.Нікополя Дніпропетровської області по вул.В.Усова, 34-а, використовується відповідачем самовільно за відсутності дозвільних та правовстановлюючих документів на землю, Нікопольський міжрайонний прокурор Дніпропетровської області звернувся до господарського суду Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Нікопольської міської ради Дніпропетровської області, Управління контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області; Нікопольського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області з позовом до суб'єкта підприємницької діяльності —ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" про зобов'язання СПД —ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-інвест" повернути самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0185 га, розташовану на території м.Нікополя Дніпропетровської області по вул.В.Усова, 34 "А", державі в особі Нікопольської міської ради та демонтувати самовільно збудовані конструкції на підставі ст. 121 Конституції України, ст.ст. 90, 116, 125, 157, 212 Земельного кодексу України.

Відмовляючи в позові, господарський суд першої інстанції виходив із того, що: по-перше, прокурором та позивачами не надано належних доказів, які б підтверджували розмір самовільно зайнятої земельної ділянки та її межі відповідно до земельно-кадастрової документації; по-друге, надана позивачем-3 план-схема земельної ділянки не може бути взята до уваги, оскільки розробляти документацію з землеустрою можуть лише особи, які отримали ліцензію на проведення робіт із землеустрою.

Скасовуючи рішення господарського суду першої інстанції та задовольняючи позов, господарський суд апеляційної інстанції виходив із того, що факт допущеного відповідачем порушення земельного законодавства підтверджено наявними у справі доказами, в т.ч. відповідними актами та фактично визнано відповідачем, про що свідчить добровільне відшкодування шкоди відповідачем, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки та сплата штрафу.

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що вис новки господарського суду апеляційної інстанції щодо наявності підстав для задоволення позову є законними та обґрунтованими з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 1117 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права на підставі встановлених фактичних обставин справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до п. 12 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів —відповідні органи виконавчої влади.

Згідно з п. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації; право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації; приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється; право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України; право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

Факт самовільного користування відповідачем земельною ділянкою площею 0,0185 га по вул.В.Усова, 34-а в м.Нікополі за відсутності дозвільних та правовстановлюючих документів на землю встановлено господарськими судами, підтверджено матеріалами справи, в т.ч. актами перевірки дотримання вимог земельного законодавства, приписами про усунення порушень земельного законодавства, протоколами про адміністративні порушення та постановами про накладення адміністративного стягнення та відповідачем не спростовано.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельної ділянки —будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Відповідно до ст. 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними; приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки; повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Доводи касаційної скарги про наявність у відповідача договору оренди спірної земельної ділянки (що не було взято до уваги апеляційним господарським судом) не можуть бути взяті до уваги, оскільки предметом спору є не звільнення орендованої відповідачем земельної ділянки площею 0,1066 га, яка розташована у м.Нікополі по вул.В.Усова, 34-а, а звільнення самовільно зайнятої відповідачем ділянки площею 0,0185 га, яка знаходиться за межами земельної ділянки, наданої відповідачу в оренду згідно з договором оренди від 28.01.2008 р.

З огляду на викладене, постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 28.04.2009 р. у справі №8/213-08 відповідає вимогам чинного законодавства та фактичним обставинам справи, у зв'язку з чим підстав для її скасування не вбачається.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1115, 1117, п. 1 ст. 1119, ст. 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ТОВ з іноземними інвестиціями "НЗ-ін вест" на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 28.04.2009 р. у справі №8/213-08 залишити без задоволення, а постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 28.04.2009 р. у справі №8/213-08 —без змін.

ГоловуючийС.Бакуліна

Судді:О.Глос

В.Олійник

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення17.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4886043
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/213-08

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 17.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 22.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 28.04.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лотоцька Л.О.

Судовий наказ від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 27.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 01.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні