Постанова
від 17.12.2013 по справі 904/514/13-г
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2013 року Справа № 904/514/13-г

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Коробенка Г.П.

Куровського С.В.

За участю представників : ПАТ "Актабанк" - Миколюк Р.А.; ПП "Торговельний дім Самара" - Польянова Є.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ліквідатора ПП "Торговельний дім Самара" Мєшковської О.Є.

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.10.2013 р. по справі № 904/514/13-г про банкрутство ПП "Торговельний дім Самара",-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 16.01.2013 р. порушено провадження по справі № 904/514/13-г про банкрутство ПП "Торговельний дім Самара", на підставі ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" / в редакції Закону чинній до 18.01.2013 р./.

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 30.01.2013 р. по справі №904/514/13-г боржника - ПП "Торговельний дім Самара" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 1 рік, призначено ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії

Мєшковську О.Є., яку зобов'язано у п'ятиденний строк подати до офіційних друкованих органів оголошення про визнання банкрутом ПП "Торгівельний дім Самара".

До господарського суду Дніпропетровської області 16.04.2013 р. надійшов на затвердження звіт ліквідатора боржника та ліквідаційний баланс ПП "Торговельний дім Самара".

Кредитором - ПАТ "Актабанк" 04.06.2013 р. подано до суду клопотання про призначення судово-бухгалтерської експертизи.

До господарського суду Дніпропетровської області 18.06.2013 р. надійшло клопотання ПАТ "Актабанк" про припинення повноважень ліквідатора боржника Мєшковської О.Є.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. /суддя Примак С.А./ відмовлено в задоволенні клопотань ПАТ "Актабанк" про припинення повноважень ліквідатора банкрута та призначення судово - бухгалтерської експертизи, затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, боржника - ПП "Торговельний дім Самара" ліквідовано, провадження по справі № 904/514/13-г припинено.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.10.2013 р. по справі № 904/514/13-г /судді : Кузнецов В.О., Павловський П.П., Науменко І.М./ ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. в частині затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ПП "Торговельний дім Самара" скасовано, справу в цій частині направлено для розгляду до господарського суду Дніпропетровської області, апеляційне провадження за апеляційною скаргою Лівобережної ОДПІ м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. припинено.

В касаційній скарзі ліквідатор ПП "Торговельний дім Самара" Мєшковська О.Є. просить скасувати постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.10.2013 р. в частині скасування ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р., посилаючись на те, що вона постановлена з порушенням норм матеріального та процесуального права, ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. залишити без змін.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно ст.4 1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Як вбачається із матеріалів справи, провадження по справі про банкрутство ПП "Торговельний дім Самара" порушене господарським судом Дніпропетровської області, на підставі ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

якою передбачені особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Відповідно до ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

Спрощена процедура банкрутства, що передбачена ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами. У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Власником ПП "Торговельний дім Самара", відповідно до ч.1 ст.110 ЦК України, 06.09.2012 р. прийнято рішення про ліквідацію підприємства та призначення ліквідатором боржника Мєшковську О.Є. (а.с.52, т.1).

На виконання вимог ч.1 ст. 105 ЦК України, головою ліквідаційної комісї боржника було повідомлено орган, що здійснює державну реєстрацію, про припинення ПП "Торговельний дім Самара", про що свідчить наявний у справі витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.94, т.1).

В Бюлетені державної реєстрації № 225 (25) від 18.09.2012 р., тобто з дотриманням вимог ч.2 ст.105 ЦК України, ліквідатором здійснена публікація оголошення про ліквідацію ПП "Торговельний дім Самара" (а.с.63, 64, т.1).

Головою ліквідаційної комісії боржника 07.09.2012 р. направлено повідомлення про прийняття рішення щодо ліквідації товариства і створення

ліквідаційної комісії до кредиторів боржника та відповідних контролюючих органів (а.с.74-85, т.1).

Крім того, згідно вимог ст.ст.16, 20 Податкового кодексу України, 07.09.2012 р. ліквідатором направлено на адресу Лівобережної об'єднаної державної податкової інспекції м.Дніпропетровська довідку за формою №8-ОПП повідомлення про припинення юридичної особи (а.с.70, т.1).

Також, ліквідаційною комісією ПП "Торговельний дім Самара" проведена інвентаризація майна боржника і складений акт інвентаризації майна, дебіторської, кредиторської заборгованості боржника та баланс підприємства станом на 06.09.2012 р. (а.с.53,55,56, т.1).

Відповідно до вимог п.8 ст.111 ЦК України, ч.5 ст.60 ГК України, головою ліквідаційної комісії боржника складено проміжний ліквідаційний баланс, станом на 14.01.2013 р., який свідчить про неплатоспроможність боржника, а саме: у ПП "Торговельний дім Самара" відсутня дебіторська заборгованість, а кредиторська заборгованість складає 1 518 683,59 грн., активів боржник не має (а.с.58-60, т.1).

Головою ліквідаційної комісії 14.01.2013 р. підготовлено звіт за результатами розгляду даних інвентаризації, відомостей про дебіторську та кредиторську заборгованість прийнято рішення в у встановленому законом порядку звернутися із заявою до господарського суду про порушення справи про банкрутство ПП "Торговельний дім Самара", відповідно до ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (а.с.54, т.1).

Таким чином, господарським судом Дніпропетровської області встановлено, що власником боржника та головою ліквідаційної комісії були виконані вимоги, передбачені ч.5 ст.60, ч.4ст.105, ч.ч.1,3 ст.110, ч.1 ст.111 ЦК України щодо ліквідації боржника, що боржник є неплатоспроможним , відновлення платоспроможності боржника не можливе і постановою від 30.01.2013р. ПП "Торговельний дім Самара" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором боржника Мєшковську О.Є.

Постанова господарського суду Дніпропетровської області від 30.01.2013 р. по справі №904/514/13-г про визнання ПП "Торговельний дім Самара" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури не скасовувалась у встановленому Законом порядку і є чинною.

Згідно ст.35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), за винятком встановлених рішенням третейського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Ліквідатором боржника 16.04.2013 р. подано до господарського суду на затвердження звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ПП "Торговельний дім Самара" (а.с.124-130, т.1).

Затверджуючи звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та припиняючи провадження по справі, господарський суд першої інстанції виходив з того, що відповідно до поданого ліквідатором боржника Мєшковської О.Є. звіту, у боржника - ПП "Торговельний дім Самара" відсутні будь-які активи, за рахунок яких можна було б задовольнити вимоги кредиторів - ФОП ОСОБА_5 та ПАТ "Актабанк", а матеріали справи свідчать про те, що ліквідатор вчинив всі передбачені законом заходи для здійснення ліквідаційної процедури і дії ліквідатора відповідають вимогам чинного законодавства.

Також, господарський суд Дніпропетровської області виходив з того, що не вбачається підстав для задоволення клопотань про припинення повноважень ліквідатора банкрута та призначення судово - бухгалтерської експертизи, оскільки дані клопотання є безпідставними.

Переглядаючи справу в апеляційному порядку, Дніпропетровський апеляційний господарський суд , не погодившись з висновками господарського суду Дніпропетровської області, скасував ухвалу суду першої інстанції від 08.08.2013 р. в частині затвердження звіту ліквідатора , ліквідаційного балансу ПП "Торговельний дім Самара" та припинення провадження по справі, виходячи з того, що ліквідатор боржника не здійснив належних заходів спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, а також не здійснив публікацію оголошення в офіційних друкованих органах про визнання ПП "Торговельний дім Самара" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, відтак прийшов до висновку, що ухвала суду першої інстанції у зазначеній вище частині є передчасною.

Але з такими висновками суду апеляційної інстанції повністю погодитись не можна.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до чинного законодавства рішення суду є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності - на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України.

Як вбачається із матеріалів справи, провадження по справі про банкрутство ПП "Торговельний дім Самара" порушене ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 16.01.2013 р. на підставі ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" / в редакції Закону чинній до 19.01.2013 р./., постановою від 30.01.2013 р. боржника визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру на підставі ст. 51 Закону у зазначеній вище редакції.

Відповідно п.1, п.п. 1-1 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній після 19.01.2013 р., положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Відтак, апеляційний господарський суд прийшов до вірного висновку, що ліквідаційна процедура боржника повинна здійснюватись за Законом

України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній після 19.01.2013 р.

Разом з тим, висновки апеляційного суду, щодо відсутності оголошення в офіційних друкованих органах про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, а також не здійснення ліквідатором боржника всіх передбачених законом заходів по розшуку майна боржника і стягненню дебіторської заборгованості, не відповідають фактичним обставинам справи.

Як вбачається із матеріалів справи і було встановлено судом першої інстанції ліквідатором боржника Мєшковською О.Є., в межах ліквідаційної процедури, з метою виявлення майна ПП "Торговельний дім Самара" здійснювались заходи по розшуку майна боржника , а саме, надсилались запити до відповідних органів : МРВ-1 в м.Дніпропетровську УДАІ при УМВС України в Дніпропетровській області, Державної інспекції сільського господарства в Дніпропетровській області, Дніпропетровської регіональної філії ДП "Центр земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах", Державної реєстраційної служби Дніпропетровського МУЮ та із повідомлень, які надійшли ліквідатору вбачається, що об'єктів власності , автотранспортних засобів і механізмів, сільськогосподарської техніки, земельних ділянок та іншого рухомого або нерухомого майна за банкрутом не зареєстровано, дебіторської заборгованості у банкрута не має (а.с.142-156, т.1).

В матеріалах справи міститься витяг із Державного реєстру обтяжень рухомого майна ПП "Торговельний дім Самара" та рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно від 11.04.2013 р., із змісту якого вбачається, що інформація в Реєстрі права власності на нерухоме майно про право власності за ПП "Торговельний дім Самара" - відсутня (а.с.133-141, т.1).

Як також вбачається із матеріалів справи і було встановлено судом першої інстанції, у заставі ПАТ "Актабанк", згідно укладених кредитних договорів та договорів застави, знаходилось рухоме майно боржника - товар в обороті і майнові права, проте, матеріали справи, а саме: інвентаризаційний акт та проміжний ліквідаційний баланс боржника,

свідчать про те, що дебіторська заборгованість, яка була відступлена боржником за договором уступки права вимоги до порушення провадження по справі про банкрутство, а також будь-які активи у боржника, станом на час звернення із заявою про порушення справи про банкрутство ПП "Торговельний дім Самара" - відсутні.

Відсутність у боржника активів та дебіторської заборгованості на час порушення провадження по справі (16.01.2013 р.) і наявність кредиторської заборгованості в сумі 1 518 683,59 грн. була встановлена господарським судом Дніпропетровської області при винесенні постанови про визнання ПП "Торговельний дім Самара" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Крім того, в газеті "Голос України" від 06.02.2013 р. №24(5524) міститься оголошення про визнання ПП "Торговельний дім Самара" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника Мєшковську О.Є.

Таким чином, висновок суду апеляційної інстанції про те, що ліквідатор ПП "Торговельний дім Самара" не здійснив всіх заходів спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, зокрема, заходів щодо пред'явлення вимог до третіх осіб про повернення дебіторської заборгованості банкрута та не здійснив публікацію оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, є помилковим.

Згідно ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" / в редакції чинній після 19.01. 2013 р./ ліквідатор з дня свого призначення ліквідатор з дня свого призначення приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження, здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про

прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно п.6 ст.83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підставою для припинення провадження у справі є затвердження звіту ліквідатора боржника.

Господарським судом першої інстанції було встановлено, що ліквідаційний баланс ПП "Торговельний дім Самара" свідчить про відсутність у боржника майна, необхідного для задоволення вимог кредиторів - ФОП ОСОБА_5 та ПАТ "Актабанк".

Відповідно до п.5 ст.45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Господарський суд Дніпропетровської області перевіривши матеріали справи, давши належну оцінку зібраним по справі та дослідженим судом доказам, прийшов до обґрунтованого висновку, що ліквідаційна процедура здійснена у відповідності до вимог закону, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута підлягають затвердженню, ПП "Торговельний дім Самара" - ліквідації, а провадження по справі № 904/514/13-г - припиненню.

Разом з тим, колегія суддів зазначає, що господарський суд першої інстанції, належним чином обгрунтувавши свої висновки виходячи із доказів та фактичних обставин, обгрунтовано прийняв рішення щодо затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу і припинення провадження по справі , але помилково послався на Закон України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції чинній до 19 січня 2013 р., зокрема, на ст.ст. 31,32, п.6 ст. 40 Закону, замість п.6 ст. 83, як підставу припинення провадження по справі та ст.ст.45, 46 Закону, в редакції чинній після 19 січня 2013 р., тому в цій частині мотивувальна частина ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. по справі № 904/514/13-г підлягає зміні з підстав, викладених вище , а таке помилкове посилання суду першої інстанції в мотивувальній частині ухвали на Закон, в редакції чинній до 19 січня 2013 р., не впливає на її законність.

Таким чином, колегія суддів дійшла до висновку, що не вбачається

підстав для скасування ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. по справі № 904/514/13-г в частині затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу і припинення провадження по справі.

З висновками, викладеними в постанові Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.10.2013 р., якою частково скасовано ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р., погодитись не можна і вона підлягає скасуванню, з підстав, викладених вище, в частині скасування ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. про затвердження звіту ліквідатора боржника, ліквідаційного балансу та припинення провадження по справі про банкрутство ПП "Торговельний дім Самара" по справі № 904/514/13-г., а в іншій частині підстав для скасування постанови Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.10.2013 р.- не вбачається.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 - 111 13 ГПК України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу ліквідатора ПП "Торговельний дім Самара" Мєшковської О.Є. задовольнити.

Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.10.2013 р. в частині скасування ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. про затвердження звіту ліквідатора боржника, ліквідаційного балансу та припинення провадження по справі № 904/514/13-г - скасувати , в іншій частині постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.10.2013 р.- залишити без змін.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 08.08.2013 р. по справі № 904/514/13-г залишити без змін.

Головуючий - Ткаченко Н.Г.

Судді - Коробенко Г.П.

Куровський С.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення17.12.2013
Оприлюднено26.12.2013
Номер документу36334089
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/514/13-г

Постанова від 17.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 04.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 08.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Постанова від 23.10.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 22.08.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 08.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 01.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 22.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні