Ухвала
від 23.12.2013 по справі 804/15095/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

23 грудня 2013 р. Справа № 804/15095/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Турової О.М.

за участю секретаря судового засідання: Шабанова Д.В.

представника позивача: Цифри В.В.

представника відповідача-1: Вовчук І.В.

представника відповідача-2: Гущі Ю.В.

представника відповідача-3: Шингур К.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпропетровську питання про залучення Головного управління Держземагентсва у Дніпропетровській області у якості відповідача, а також про зупинення провадження у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат»

до Державної інспекції сільського господарства у Дніпропетровській області, Відділу Держземагенства у Васильківському районі Дніпропетровської області, Васильківської районної державної адміністрації у Дніпропетровській області

про визнання незаконним та скасування припису та зобов'язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Дніпропетровського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат» до Державної інспекції сільського господарства у Дніпропетровській області, Відділу Держземагенства у Васильківському районі Дніпропетровської області, Васильківської районної державної адміністрації у Дніпропетровській області про визнання незаконним та скасування припису та зобов'язання вчинити певні дії.

У судовому засіданні 23 грудня 2013 року судом поставлено на вирішення питання про залучення до участі у цій справі у якості відповідача-4 Головного управління Держземагентсва у Дніпропетровській області.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно розпорядження голови Дніпропетровської облдержадміністрації від 30.06.2005 року №179-р-05 «Про вилучення та надання земельної ділянки для несільськогосподарських потреб» ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат» була виділена земельна ділянка загальною площею 9,94 га з них ріллі за рахунок землевласників, у тому числі ОСОБА_5 - 2,29 га. На позивача був покладений обов'язок по сплаті у рахунок компенсації втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на користь місцевих бюджетів. В свою чергу Відділ Держземагенства у Васильківському районі Дніпропетровської області зобов'язаний був внести зміни в планово-картографічний матеріал та земельно-кадастрову документацію щодо цільового призначення означеної земельної ділянки.

Так, на виконання розпорядження від 30.06.2005 року №179-р-05 головою Васильківської районної державної адміністрації у Дніпропетровській області було винесено розпорядження від 03.03.2007 року №109-р-07 «Про надання згоди на обмін земельних ділянок», однак у ньому була відсутня земельна ділянка ОСОБА_5, за рахунок якої був передбачений відвід земельної ділянки для потреб розміщення кар'єру по видобутку ільменітових пісків на території Зеленогайської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області.

У пред'явленому адміністративному позові ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат», зокрема, просить суд зобов'язати Васильківську районну державну адміністрацію у Дніпропетровській області винести розпорядження щодо проведення міни земельної ділянки із земель запасу на земельну ділянку ОСОБА_5, підготувати та укласти з власником земельної ділянки угоду про обмін, посвідчити та зареєструвати укладену угоду відповідно до діючого законодавства, а також зобов'язати Відділ Держземагенства у Васильківському районі Дніпропетровської області внести зміни в планово-картографічний матеріал та земельно-кадастрову документацію щодо цільового призначення земельної ділянки, відведеної ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат».

Зважаючи на те, що згідно п.7 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012р. №1051, повноваженнями щодо внесення до Державного земельного кадастру або надання відмови у внесенні відомостей (змін до них) про землі в межах районів, міст, селищ, сіл; обмеження у використанні цих земель наділені саме Державні кадастрові реєстратори територіальних органів Держземагентства в Автономній Республіці Крим та областях, виникла необхідність щодо залучення Головного управління Держземагенства у Дніпропетровській області до участі у цій справі у якості відповідача-4.

Представники сторін проти залучення Головного управління Держземагенства у Дніпропетровській області у якості відповідача-4 не заперечували.

Так, зі змісту ст.52 КАС України вбачається, що суд зобов'язаний встановлювати належність особи, зазначеної позивачем у якості відповідача, з огляду на те, чи повинна вона відповідати за позовними вимогами, заявленими в адміністративному позові.

При цьому наведеною процесуальною нормою передбачена можливість залучення до участі у справі другого відповідача, якщо суд приходить до висновку, що саме ця особа має відповідати за пред'явленим позовом.

Крім того, з метою недопущення порушення строків розгляду адміністративних справ, встановлених ст.122 КАС України, на вирішення було поставлено питання про зупинення провадження у справі до 14 січня 2014 року, оскільки у разі залучення відповідача-4, останньому необхідний час для ознайомлення з матеріалами справи та підготовки письмових пояснень чи заперечень відносно позову.

Представник сторін проти зупинення провадження у справі не заперечували.

Пунктом 4 частини 2 статті 156 КАС України передбачено, що суд має право зупинити провадження у справі, зокрема, в разі наявності відповідних причин за обґрунтованим клопотанням сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, - до терміну, встановленого судом.

З огляду на означене, з метою забезпечення повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи по суті заявлених позовних вимог, а також з метою дотримання строків розгляду адміністративних справ, встановлених ст.122 КАС України, суд приходить до висновку щодо зупинення провадження у справі до 14.01.2014р. на підставі п.4 ч.2 ст.156 КАС України.

Керуючись ст.ст. 52, 156, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

у х в а л и в:

Залучити до участі у справі №804/15095/13-а у якості відповідача-4 Головне управління Держземагентсва у Дніпропетровській області.

Викликати представника Головного управління Держземагентсва у Дніпропетровській області у наступне судове засідання з розгляду справи, яке призначити на 14 січня 2014 року о 10 годині 00 хвилин.

Роз'яснити відповідачу-4, що у разі незгоди з адміністративним позовом він має право подати на нього письмові заперечення та докази на їх підтвердження. У випадку визнання позову - направити на адресу суду відповідну заяву.

Зупинити провадження в адміністративній справі №804/15095/13-а до 14 січня 2014 року.

Повний текст ухвали виготовлено 26 грудня 2013 року.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та у строки, визначені ст. 186 КАС України, та набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Суддя О.М. Турова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.12.2013
Оприлюднено27.12.2013
Номер документу36359122
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/15095/13-а

Ухвала від 29.11.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Постанова від 11.02.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 23.12.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 19.11.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні