Ухвала
від 24.12.2013 по справі 255/15917/13-к
ВОРОШИЛОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ДОНЕЦЬКА

255/15917/13-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2013 року Ворошиловський районний суд м. Донецька у складі:

головуючого - судді Салькової В.С.,

при секретарі Барановій Т.В.,

за участю прокурора Пліса І.О.,

захисника ОСОБА_1,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Донецьку обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки м. Білоярська Тюменської області РФ, громадянки України, розлученої, працюючої приватним підприємцем, з вищою освітою, раніше не судимої, маючої малолітню дитину 2007 року народження, зареєстрованої та мешкаючої за адресою: АДРЕСА_1,

у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 обвинувачується в тому, що, працюючи старшим диспетчером таксі ТОВ «Авто-Союз», яке надає послуги з автоперевезень службою таксі, та відповідно до рішення Пролетарської районної у м. Донецьку ради № 1/1 від 10.11.2010 року будучи зареєстрованою депутатом вказаної ради шостого скликання від Партії Регіонів, перебуваючи у м. Донецьку, з корисливих мотивів наживи та власного збагачення стала переслідувати мету на створення фіктивного підприємництва для мінімізації податкових зобов'язань іншим суб'єктам господарювання.

В липні 2009 року ОСОБА_2 всупереч ст. 42 Господарського Кодексу України здійснила придбання суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Донтрансторг» (ЄДРПОУ 36061529), яке на момент придбання було зареєстроване в органах виконавчої влади та перебувало на податковому обліку в ДПІ Київського району м. Донецька.

Так, ОСОБА_2, перебуваючи у невстановленому органом досудового розслідування місці на території м. Донецька, з метою прикриття незаконної діяльності з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток суб'єктам реального сектору економіки, не маючи на меті намірів здійснювати установчу діяльність, у липні 2009 року, більш точна дата слідством не встановлена, запропонувала водієві таксі ТОВ «Авто-Союз» ОСОБА_3, який був не обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_2, стати засновником та директором юридичної особи ТОВ «Донтрансторг» з відповідною заробітною платою, на що останній погодився.

Для подальшої перереєстрації підприємства ТОВ «Донтрансторг» в уповноважених органах державної влади ОСОБА_2 залучила ОСОБА_4 для вчинення дій з приводу перереєстрації товариства, не посвідчуючи останню про злочинні наміри

Так, ОСОБА_2 склала статут ТОВ «Донтрансторг» у новій редакції, протокол загальних зборів учасників товариства № 2 від 10.07.2009 року, відповідно до якого власник ТОВ «Донтрансторг» ОСОБА_5 передає право власності на свою частку у розмірі 100% від статутного фонду ТОВ «Донтрансторг» в грошовому виразі 52 500 грн. громадянину ОСОБА_3, а також довіреність від 10.07.2009 року від імені ОСОБА_3 як директора ТОВ «Донтрансторг», про уповноваження ОСОБА_4 на представництво інтересів юридичної особи в органах державної влади.

10.07.2009 року ОСОБА_3, не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_2, діючи за попередньою домовленістю з останньою, прибув до приватного нотаріуса Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2, де в якості покупця підписав договір купівлі-продажу у попереднього власника ОСОБА_5 частки у розмірі 100% статутного капіталу юридичної особи ТОВ «Донстрансторг», а також пакет документів, раніше підготовлений ОСОБА_2 в офісному приміщені ТОВ «ВІП-Консалтинг» за адресою: м. Донецьк, вул. Артема, буд. 112.

Після нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу юридичної особи ТОВ «Донтрансторг» у приватного нотаріуса Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_6 ОСОБА_3 отримав від попереднього власника печатку ТОВ «Донтрансторг», статут товариства у новій редакції та довіреність від 10.07.2009 року про уповноваження ОСОБА_4 на представництво інтересів юридичної особи в органах державної влади, які на офісному приміщенні за адресою м. Донецьк, вул. Артема, б. 112, передав ОСОБА_2 на її усну вимогу.

Таким чином, ОСОБА_2 отримала найвищі повноваження на управління суб'єктом підприємницької діяльності юридичною особою ТОВ «Донтрансторг», тим самим створила можливість підпорядкувати діяльність юридичної особи ТОВ «Донтрансторг» на досягнення злочинної мети, спрямованої на прикриття незаконної діяльності по переведенню безготівкових коштів в готівку, а також надання незаконних послуг суб'єктам реального сектору економіки з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток.

Крім того, ОСОБА_2 в жовтні 2010 року з корисливих мотивів наживи та власного збагачення стала переслідувати мету на повторне створення фіктивного підприємництва для мінімізації податкових зобов'язань іншим суб'єктам господарювання, всупереч ст. 42 Господарського Кодексу України, та за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_7 здійснила придбання суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Східдон-Маркет» (ЄДРПОУ 37253177), яке на момент придбання було зареєстроване в органах виконавчої влади та перебувало на податковому обліку в ДПІ Київського району м. Донецька.

Так, ОСОБА_2, перебуваючи у невстановленому органом досудового розслідування місці на території м. Донецька, з метою прикриття незаконної діяльності з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток суб'єктам реального сектору економіки, не маючи на меті намірів здійснювати установчу діяльність, у вересні 2010 року, більш точна дата слідством не встановлена, отримала пропозицію від ОСОБА_7 на придбання суб'єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Східдон-Маркет» з метою прикриття незаконної діяльності, на що погодилась.

Отримавши згоду ОСОБА_2 на участь у придбанні суб'єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_7 повідомив останній, що мешканець м. Луганська ОСОБА_8, який є одноосібним власником юридичної особи ТОВ «Східдон-Маркет», має бажання продати право власності на частку у статутному фонді товариства у розмірі 100%.

Після чого, ОСОБА_7 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_2, у вересні 2010 року запропонував своєму знайомому ОСОБА_9, який не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_2 та ОСОБА_7, стати засновником та директором юридичної особи ТОВ «Східдон-Маркет» з відповідною заробітною платою, на що останній погодився.

01.10.2010 року ОСОБА_9, не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_2 та ОСОБА_7, діючи за домовленістю з ОСОБА_7, прибув до офісу приватного нотаріуса Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_10, розташованого за адресою: АДРЕСА_3, де в якості покупця підписав договір купівлі-продажу у попереднього власника ОСОБА_11 частки у розмірі 100% статутного капіталу юридичної особи ТОВ «Східдон-Маркет», а також пакет документів, що раніше був підготовлений ОСОБА_2 та ОСОБА_7 в офісному приміщені ТОВ «ВІП-Консалтинг» за адресою: м. Донецьк, вул. Артема, буд. 112.

Після нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу юридичної особи ТОВ «Східдон-Маркет» ОСОБА_9 отримав від попереднього власника печатку ТОВ «Східдон-Маркет», а також статут товариства у новій редакції та довіреність від 01.10.2010 року про уповноваження ОСОБА_4 на представництво інтересів юридичної особи в органах державної влади, які у невстановленому слідством місті в період часу з 01.01.2010 року по 04.10.2010 року, більш точна дата слідством не встановлена, передав ОСОБА_7 на його усну вимогу.

Таким чином, ОСОБА_2, діючи спільно з ОСОБА_7 на досягнення єдиної злочинної мети, отримала найвищі повноваження на управління суб'єктом підприємницької діяльності - юридичною особою ТОВ «Східдон-Маркет», тим самим створила можливість підпорядкувати діяльність юридичної особи ТОВ «Східдон-Маркет» на прикриття незаконної діяльності по переведенню безготівкових коштів в готівку, а також надання незаконних послуг суб'єктам реального сектору економіки з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток.

Крім того, ОСОБА_2 у липні-серпні 2009 року, більш точна дата слідством не встановлена, маючі найвищі повноваження на управління суб'єктом підприємницької діяльності юридичною особою ТОВ «Донтрансторг», який нею придбано у липні 2009 року з метою прикриття незаконної діяльності з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток, перебуваючи в офісному приміщенні ТОВ «ВІП-Консалтинг» за адресою м. Донецьк, вул. Артема, буд. 112, отримала від ОСОБА_7, обізнаного про наміри останньої, пропозицію щодо надання послуг з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки.

Так, ОСОБА_7 запропонував здійснити виготовлення за грошову винагороду від імені службових осіб ТОВ «Донтрансторг» документів первинного бухгалтерського та податкового обліку по фінансово-господарських відносинах, які у дійсності не проводились, з суб'єктом господарювання ПП «Нафтахімтрейд», та, з метою надання вказаним операціям вигляду законних, включення їх до складу податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток ТОВ «Донтрансторг», на що ОСОБА_2 погодилась.

Для реалізації спільної злочинної мети ОСОБА_2 та ОСОБА_7, діючи погоджено, усвідомлюючи, що виготовлені ними від імені службових осіб ТОВ «Донтрансторг» документи первинного бухгалтерського та податкового обліку по фінансово-господарських відносинах з суб'єктом господарювання ПП «Нафтахімтрейд», які у дійсності не проводились, будуть використані службовими особами ПП «Нафтахімтрейд» в бухгалтерському обліку та при складанні податкової звітності товариства з податку на додану вартість та податку на прибуток у відповідних звітних періодах, у серпні, вересні, жовтні, листопаді та грудні 2009 року, перебуваючи у м. Донецьку за адресою: м. Донецьк, вул. Артема, буд. 112, за попереднім погодженням зі службовими особами ПП «Нафтахімтрейд» номенклатури товару, ціни та обсягів поставки, які необхідно документально підтвердити, роздрукували, підписали від імені «ОСОБА_3» та скріпили печаткою договори купівлі-продажу нафтопродуктів від 01.08.09 року № 0108-676, № 010809, № 0108-675, де юридична особа ПП «Нафтахімтрейд» є покупцем, а юридична особа ТОВ «Донтрансторг» продавцем, які ОСОБА_7 за погодженням з ОСОБА_2 у серпні, вересні, листопаді та грудні 2009 року в офісному приміщенні за адресою м. Донецьк, вул. Артема, буд. 112, передав службовим особам ПП «Нафтахімтрейд» для відображення у бухгалтерському обліку та розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток.

Внаслідок погоджених дій ОСОБА_2 та ОСОБА_7, спрямованих на сприяння службовим особам ПП «Нафтахімтрейд» в ухиленні від сплати податків, у період з серпня по грудень 2009 року документально підтверджено фінансово-господарські операції, які фактично не відбувались, між ТОВ «Донтрансторг» та ПП «Нафтахімтрейд» на загальну суму 2 203 290 грн.

Отримані від ОСОБА_7 виготовлені за попередньою змовою з ОСОБА_2 документи первинного бухгалтерського та податкового обліку, складені від імені підконтрольної ОСОБА_2 юридичної особи ТОВ «Донтрансторг», службові особи ПП «Нафтохімтрейд» використали при розрахунку сум податку на додану вартість та сум податку на прибуток у відповідних звітних періодах, внаслідок чого ухилились від сплати до державного бюджету України податків на загальну суму 822 374 грн.

Крім того, ОСОБА_2 в грудні 2009 року, більш точна дата слідством не встановлена, маючі найвищі повноваження на управління суб'єктом підприємницької діяльності юридичною особою ТОВ «Донтрансторг», який нею придбано у липні 2009 року з метою прикриття незаконної діяльності з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток, перебуваючи в офісному приміщенні ТОВ «ВІП-Консалтинг» за адресою м. Донецьк, вул. Артема, буд. 112, отримала від ОСОБА_7, обізнаного про наміри останньої, пропозицію щодо надання послуг з мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки. Так, ОСОБА_7 запропонував здійснити виготовлення за грошову винагороду від імені службових осіб ТОВ «Донтрансторг» документів первинного бухгалтерського та податкового обліку по фінансово-господарських відносинах, які у дійсності не проводились, з суб'єктом господарювання ПП «Літар», та, з метою надання вказаним операціям вигляду законних, включення їх до складу податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток ТОВ «Донтрансторг», на що ОСОБА_2 погодилась.

Для реалізації спільної злочинної мети ОСОБА_2 та ОСОБА_7, діючи погоджено, усвідомлюючи, що виготовлені ними від імені службових осіб ТОВ «Донтрансторг» документи первинного бухгалтерського та податкового обліку по фінансово-господарських відносинах з суб'єктом господарювання ПП «Літар», які у дійсності не проводились, будуть використані службовими особами ПП «Літар» в бухгалтерському обліку та при складанні податкової звітності товариства з податку на додану вартість та податку на прибуток у відповідних звітних періодах, у грудні 2009 року, січні, травні, червні, липні 2010 року, перебуваючи в офісному приміщення ТОВ «ВІП-Консалтинг» у м. Донецьку за адресою: вул. Артема, буд. 112, за попереднім погодженням зі службовими особами ПП «Літар» номенклатури товару, ціни та обсягів поставки, які необхідно документально підтвердити, роздрукували, підписали від імені «ОСОБА_3» та скріпили печаткою договори купівлі-продажу нафтопродуктів від 20.12.09 року б/н, № 0102/56 від 01.01.10 року, № 01.01/10 від 01.01.10 року, договору б/н від 01.01.10 року, де юридична особа ПП «Літар» є покупцем, а юридична особа ТОВ «Донтрансторг» продавцем, видаткові накладні для документального підтвердження факту виконання умов вказаних договорів від імені ТОВ «Донтрансторг» ПП «Літар» по безтоварних операціях з придбання паливно-мастильних матеріалів у ТОВ «Донтрансторг» податкові накладні, які ОСОБА_7 за погодженням з ОСОБА_2 у грудні 2009 року, січні, травні, червні, липні 2010 року в офісному приміщенні за адресою м. Донецьк, вул. Артема, буд. 112, передав службовим особам ПП «Літар» для відображення у бухгалтерському обліку та розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток у відповідних звітних періодах.

Внаслідок погоджених дій ОСОБА_2 та ОСОБА_7, спрямованих на сприяння службовим особам ПП «Літар» в ухиленні від сплати податків, у період з грудня 2009 року по липень 2010 року документально підтверджено фінансово-господарські операції, які фактично не відбувались, між ТОВ «Донтрансторг» та ПП «Літар» на загальну суму 1 450 715 грн.

Отримані від ОСОБА_7 виготовлені за попередньою змовою з ОСОБА_2 документи первинного бухгалтерського та податкового обліку, складені від імені підконтрольної ОСОБА_2 юридичної особи ТОВ «Донтрансторг», службові особи ПП «Літар» використали при розрахунку сум податку на додану вартість та сум податку на прибуток у відповідних звітних періодах, внаслідок чого ухилились від сплати до державного бюджету України податку на додану вартість у розмірі 290 143 грн. та податку на прибуток у розмірі 362 679 грн., а всього податків на загальну суму 652 822 грн.

Своїми погодженими діями ОСОБА_2 та ОСОБА_7 у період з серпня 2009 року по грудень 2009 року, а також з грудня 2009 року по липень 2010 року шляхом надання засобів для вчинення злочину - документального забезпечення відображення у бухгалтерському та податковому обліку безтоварних фінансово-господарських операцій з постачання паливно-мастильних матеріалів на адресу ПП «Нафтахімтрейд» та ПП «Літар» від підконтрольного ОСОБА_2 суб'єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Донтрансторг», сприяли ухиленню службовими особами ПП «Нафтахімтрейд» та ПП «Літар» від сплати податків на загальну суму 822 374 грн. та 652 822 грн. відповідно, та сприяли ухиленню від сплати податків на загальну суму 1 475 196 грн., що в три тисячі і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є великим розміром.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_2 кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України як повторне, за попередньою змовою групою осіб, здійснення фіктивного підприємництва; та за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України як пособництво службовій особі підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, шляхом надання засобів для здійснення злочину, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів у великих розмірах.

В підготовчому судовому засіданні обвинуваченою ОСОБА_2 та її захисником ОСОБА_1 заявлене клопотання про закриття кримінального провадження із звільненням від кримінальної відповідальності на підставі п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011 році», оскільки злочини, за якими обвинувачується ОСОБА_2, скоєні нею в 2009 та 2010 роках, тобто до часу набрання законної сили Законом України «Про амністію в 2011 році». ОСОБА_2 має малолітню доньку - ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_5, у відношенні якої не позбавлена батьківських прав.

Крім того, ОСОБА_2 в підготовчому судовому засіданні заявлене про повне визнання вини у скоєних кримінальних правопорушеннях, надана письмова згода на застосування щодо неї положень п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011 році».

Вислухавши думку прокурора, який не заперечував проти задоволення вказаного клопотання, дослідивши обвинувальний акт, суд приходить до наступного висновку.

Як вбачається з обвинувального акту, інкриміновані обвинуваченій діяння були вчинені нею у період часу з липня 2009 року по жовтень 2010 року.

Згідно п. «в» ст. 1, ст. 6 Закону України «Про амністію у 2011 році», який набрав чинності 28.07.2011 року, звільняються від кримінальної відповідальності особи, що обвинувачуються у скоєнні умисних злочинів, які не є тяжкими або особливо тяжкими відповідно до ст. 12 КК України, не позбавлені батьківських прав та на день набрання чинності цим Законом мають дітей, яким не виповнилося 18 років, або дітей-інвалідів незалежно від їх віку, якщо вказані злочини вчинені ними до набрання чинності цим Законом.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 має малолітню дитину ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_5 (свідоцтво про народження НОМЕР_1, видане 27.09.2007 року ВРАЦС Кіровського РУЮ в м. Донецьку), якій на день набрання чинності Законом України «Про амністію у 2011 році» виповнилося три роки. Згідно листа заступника голови Пролетарської районної в м. Донецьку ради з питань діяльності виконавчих органів - керуючого справами № 01-12-1198 від 23.12.2013 року, ОСОБА_2 не позбавлена батьківських прав відносно дитини ОСОБА_12

Враховуючи положення ч. 1 ст. 5 КК України, ч. 1 ст. 58 Конституції України, суд вважає за можливе застосувати до обвинуваченої положення Закону України «Про амністію у 2011 році» та Закону України «Про застосування амністії в Україні» в редакції від 19.12.2006 року, оскільки вони є більш сприятливими для обвинуваченої.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв'язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити заявлене обвинуваченою та її захисником клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 5 КК України, ч. 1 ст. 58 Конституції України, п. «в» ст. 1, ст. 6 Закону України «Про амністію у 2011 році», Законом України «Про застосування амністії в Україні» в редакції від 19.12.2006 року, п. 1 ч. 2 ст. 284, п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Звільнити ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України, на підставі ст. 6, п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011 році».

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_2, обвинуваченої у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України, - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Донецької області через даний суд протягом семи днів з дня проголошення.

Суддя В.С. Салькова

Дата ухвалення рішення24.12.2013
Оприлюднено10.01.2014
Номер документу36496068
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —255/15917/13-к

Ухвала від 04.04.2014

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

Ухвала від 04.04.2014

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

Ухвала від 04.04.2014

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

Ухвала від 04.04.2014

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

Ухвала від 04.04.2014

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

Ухвала від 04.02.2014

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

Ухвала від 24.12.2013

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

Ухвала від 24.12.2013

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Салькова В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні