Рішення
від 18.05.2009 по справі 6/63-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/63-09

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18.05.09           Справа № 6/63-09.

         Господарський суд Сумської області у складі: головуючого -судді Костенко Л.А.,

                                                                                       при секретарі  Балицькому В.В.,

                                                                                       за участю представників сторін:

                                                                                       від позивача –Білик С.І.,

                                                                                       від відповідача Мальований О.П.,

розглянувши матеріали справи  № 6/63-09, порушеної за позовом  – Товариства з обмеженою відповідальністю “ВАРТА ЛТД”,  м.Суми до відповідача –Державного комунального підприємства по ремонту та експлуатації житла  “Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління № 7”,  м. Суми,  третя особа , що не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  Сумська міська рада, третя особа без самостійних вимог  на стороні відповідача Комунальне підприємство “Міськводоканал”  про визнання договору дійсним, -

          

                                                             В С Т А Н О В И В:

       Предмет спору: позивач просить суд  визнати дійсним договір  купівлі-продажу нерухомого майна від 03.02.2009 року,  укладений між ним та Державним комунальним підприємством по ремонту та експлуатації житла  “Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління № 7” та визнати за позивачем право власності на  нежитлове  приміщення –основне Літ А-1 загальною площею 124, 4 кв. м, яке знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Янки Купали, 13.

       Відповідач позовні вимоги визнав повністю.

       Третя особа , що не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  Сумська міська рада подала до суду заперечення проти позову в якому вказано, що укладений правочин є нікчемним, оскільки порушує публічний порядок ; нежитлове приміщення яке є предметом договору є власністю територіальної громади м.Суми Також Сумська міська рада вказує в запереченні на те, що при ознайомленні з матеріалами інвентарної справи на нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: м.Суми, вул.  Янки Купали, 13 площею 124, 4 кв. м, яке є предметом спірного договору, встановлена реєстрація права власності за «Сумським міським водопроводом», правонаступником якого є комунальне підприємство «Міськводоканал».

       Ухвалою суду від 13.04.2009р. залучено до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача комунальне підприємство «Міськводоканал».

        Вказана третя особа подала суду відзив на позовну заяву в якому вказала, що 06 серпня 2008 року комісією в складі представників комунального підприємства Міськводоканал» Сумської міської ради при виїзді на місце раніше діючої Оболонської водпровідно-насосної станції по вул. Янки Купала, 13 було виявлено, що будівля насосної станції перебуває в аварійному стані. Вищезазначене приміщення, в непридатному для експлуатації стані, знаходиться на балансі КП «Міськводоканал» Сумської міської ради з серпня 2008 р. - оприбутковане результатом інвентаризації. Листом від 31.12.08 р. за вихідним № 1536/01-62 про вилучення приміщень по вул. Соборній, 6 та вул. Янки Купала, 13 Управління майна комунальної власності Сумської міської ради повідомило, що нежитлове приміщення по вул. Янки Купала, 13, загальною площею 124, 4 кв. м, передано в оренду ТОВ «Варта - ЛТД». У зв'язку з тим, що в постійному користуванні КП «Міськводоканал» Сумської міської ради знаходиться земельна ділянка по вул. Янки Купали, 13, площею 1 117 м2, на якій була розташована будівля Оболонської насосної станції, підприємство листом від 29.03.09 р. за вихідним № 19/1796 звернулося до міського голови з проханням про передачу вказаної ділянки землі міській громаді. Іншою інформацією по предмету позову КП «Міськводоканал» не володіє.

       Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

        03 лютого 2009 року між Державним комунальним підприємством по ремонту та експлуатації житла «Виробничим житловим ремонтно-експлуатаційним управлінням № 7» (Продавець)та Товариством з обмеженою відповідальність «ВАРТА ЛТД» (Покупець) було укладено договір купівлі-продажу.  Згідно даного договору відповідач передав позивачу у власність об'єкт нерухомого майна - окремо розташовану будівлю, а саме:

•   Нежитлове приміщення - основне, літ А-І, загальною площею 124,4 м2. (в тому числі підвал- п/д, тамбур - а) з огорожею - № 4.          

Нерухоме майно знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Янки Купала, буд 13

       З матеріалів справи встановлено, що  Державне комунальне підприємство по експлуатації та ремонту житла «Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління № 7» було створено в 1992 році Сумською міською радою, на основі власності Сумської міської територіальної громади з метою виробничої, житлово-експлуатаційної і ремонтної діяльності, надання житлово-комунальних, побутових та інших послуг населенню, забезпечення законних прав і інтересів фізичних і юридичних осіб, та одержання відповідного прибутку.

        Згідно п. 5.1. Статуту підприємства Засновником (Сумською міською радою) підприємству було передано майно, в тому числі нерухоме майно що є предметом договору купівлі-продажу від „03" лютого 2009 року, укладеного між Державним комунальним підприємством по ремонту та експлуатації житла «Виробничим житловим ремонтно-експлуатаційним управлінням № 7» (м. Суми, вул. Робоча, буд. 57, код 14025110) та Товариством  з обмеженою відповідальністю «ВАРТА ЛТД» (м. Суми, вул. Харківська, буд. 4, кв. 37, код 34327883).   Яке було поставлено на баланс Державного комунального підприємства по експлуатації та ремонту житла «Виробничого житлового ремонтно-експлуатаційного управління № 7», що підтверджується журналом обліку основних засобів ДКП «ВЖРЕУ-7» 1997-2004 роки.

          Відповідно до ст. 5 Статуту підприємства Майно Державного комунального підприємства по експлуатації та ремонту житла «Виробничого житлового ремонтно-експлуатаційного управління № 7» є власністю територіальної громади м. Суми і належить Підприємству на праві повного господарського відання.

Майно підприємства складають основні фонди, оборотні кошти та інші цінності, передані Засновником.

           Постановою господарського суду Сумської області у справі №6/132-05 від „17" квітня 2006 року Державне комунальне підприємство по експлуатації та ремонту житла „ВЖРЕУ-7" було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Мальованого Олександра Павловича (ліцензія серія АБ №216893 від „04" квітня 2005 року).

           Відповідно до ч.1 ст.26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

         З метою повернення майнових активів, що належать підприємству-банкруту на праві повного господарського відання для подальшого їх включення до складу ліквідаційної маси і задоволення вимог кредиторів з коштів від їх реалізації та на виконання Розпорядження міського голови від 07.11.2008 року № 1078-Р здійснено інвентаризацію рухомого та нерухомого майна територіальної  громади   міста  Суми,   що   належать   банкрутам   Державним   комунальним підприємствам по експлуатації та ремонту житла «ВЖРЕУ 1-7» на праві повного господарського відання, серед яких є і відповідач.

          В ході інвентаризації проведеної Управлінням комунального майна Сумської міської ради та залученими ліквідатором осіб було виявлено нерухоме майно в тому числі об'єкт нерухомого майна - окремо розташовану будівлю, а саме:

•          Нежитлове приміщення - основне, літ А-І, загальною площею 124,4 м2. (в тому числі

підвал - п/д, тамбур - а) з огорожею - № 4.

         Нерухоме майно знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Янки Купала, буд 13  і належить ДКП „ВЖРЕУ 7" на праві повного господарського відання.

На черговому засіданні комітету кредиторів, що відбулося 11 грудня 2008 року за участю Заступника міського голови Єфименко К.В. та Начальника управління комунального майна Сумської міської ради Щербака В.І. в ході вивчення результатів проведеної інвентаризації та відповідно до ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" комітетом кредиторів було вирішено: «Затвердити склад ліквідаційної маси до якого включити наявні майнові активи, що належать Державному комунальному підприємству по експлуатації та ремонту житла «ВЖРЕУ 7» на праві повного господарського відання виявлених в ході спільної інвентаризації майнових активів, яка проводилась на виконання Розпорядження міського голови від 07.11.2008 року № 1078-Р за винятком нежитлових приміщень - дитячих кімнат, майнових активів, не виявлених в ході інвентаризації та майнових активів, які мають 100% зносу, морально застарілі та неробочих приладів і обладнання, що не підлягають ремонту, або затрати на ремонт перевищують їх вартість.»

         21 січня 2009 року за участю Заступника міського голови Єфименко К.В. та Начальника управління комунального майна Сумської міської ради Щербака В.І. проведено чергове засідання комітету кредиторів Державного комунального підприємства по експлуатації та ремонту житла «ВЖРЕУ 7», на якому вирішено: «Після оцінки реалізувати майнові активи згідно затвердженого переліку по заявочному принципу за ціною не нижче оціночної.

         Таким чином відповідачем в особі ліквідатора Мальованого О.П. виконані вимоги законодавства щодо включення об»єкту нерухомого майна- нежитлового приміщення по вул. Янки Купала, буд 13 до ліквідаційної маси та на законних підставах укладено договір купівлі- продажу від 03.02.2009р. між позивачем та відповідачем.

         Сторони  договору досягли домовленості з  усіх істотних умов договору (предмет, ціна, порядок оплати, порядок передачі майна). Факт передачі майна підтверджується актом приймання- передачі від 09.02.2009р. Позивач повністю сплатив відповідачу вартість нерухомого майна, що становить 78554 грн. та підтверджено платіжним дорученням №16 від 05.02.2009р.

         Таким чином, суд дійшов висновку, що позивач правомірно набув право власності на вищезазначене майно, а договір купівлі- продажу є дійсним.

         Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини. Згідно із частиною 1 статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Відповідно до частини 2 вказаної статті право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

          Відповідно до ч. З ст. 334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору не посвідченого нотаріально, дійсним.

          Пунктом 2 ст. 220 ЦК України передбачено, що якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

         Суд дослідив заперечення Сумської міської ради та вважає їх безпідставними з огляду на таке:

         Сумська міська рада подала до суду довідку КП «Сумське МБТІ», згідно якої нерухоме майно що є предметом позову є власністю комунального підприємства «Водопровод».

         Ухвалою суду від 30.04.2009р. Сумську міську раду було зобов»язано надати довідку з Єдиного державного реєстру підприємств щодо включення до реєстру  Сумського міського «Водопроводу». Відповідної довідки суду надано не було, натомість суд повідомлено, що в зв»язку із відсутністю ідентифікаційного коду підприємства Сумський міський водопровід та відсутністю в Єдиному державному реєстрі будь- яких даних за назвою підприємства- довідку із Єдиного державного реєстру Сумською міською радою отримано не було.

          Також судом досліджений статут Комунального підприємства «Сумський міський водоканал» в зв»язку із посиланням Сумської міської ради на ту обставину, що останній є правонаступником підприємства  «Водопровод», а відповідно є власником спірного майна.

         Статут Комунального підприємства «Міськводоканал» затверджено рішенням Сумської міської ради №1407-МР від 28.09.2005р. не містить положень про правонаступництво будь- яких підприємств взагалі.

          Також в ході розгляду даної справи встановлено, що нежитлове приміщення по вул. Янки Купала, буд 13 в м.Суми не належить на праві власності будь- якому підприємству, а перебувало у власності територіальної громади м.Суми і було закріплено на праві повного господарського відання, зокрема за відповідачем.

          Відповідно до ст.49 ГПК України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача сплачене держане мито в розмірі 85 грн. та 118 грн. витрат на інформаційно- технічне забезпечення судового процесу.

          З відповідача також підлягає стягненню в доход державного бюджету за вимогою про визнання права власності на майно в розмірі 785 грн. 54 коп.

        Тому, враховуючи  вищевикладене та керуючись ст.ст. 82-85 ГПК України, ч.2 ст.11, ч.2 ст.220, ч.3 ст. 334 ЦК України, суд-

                                                                 В И Р І Ш И В :

 1.  Позов задовольнити у повному обсязі.

 2. Визнати договір купівлі-продажу нежитлового приміщення від „03" лютого 2009 року, укладений  між Державним комунальним підприємством по ремонту та експлуатації житла «Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління № 7» (м. Суми, вул. Робоча, буд. 57, код 14025110) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВАРТА ЛТД» (м. Суми, вул. Харківська, буд. 4, кв. 37, код 34327883) та не посвідчений нотаріально дійсним.

 3. Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю  «ВАРТА ЛТД» (м. Суми, вул. Харківська, б. 4, кв. 37; код ЄДРПОУ 34327883) на об'єкт нерухомого майна - окремо розташованубудівлю, а саме:

•          Нежитлове приміщення - основне, літ А-І, загальною площею 124,4 м. кв. (в тому числі підвал -п/д, тамбур - а) з огорожею - № 4, яке знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Янки

Купала, буд 13 (тринадцять).

 4. Стягнути з Державного комунального підприємства по ремонту та експлуатації житла «Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління  № 7» (м. Суми, вул. Робоча, буд. 57, код 14025110) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю  «ВАРТА ЛТД» (м. Суми, вул. Харківська, б. 4, кв. 37; код ЄДРПОУ 34327883) 85 грн. витрат по сплаті державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно- технічне забезпечення судового процесу.

 5. Стягнути з Державного комунального підприємства по ремонту та експлуатації житла «Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління  № 7» (м. Суми, вул. Робоча, буд. 57, код 14025110)  в доход державного бюджету м.Суми ( рахунок 31112095700002, код бюджетної класифікації 22090200, символ 095, МФО 837013, код 23636315) 785 грн. 54 коп. державного мита за вимогою про визнання права власності на майно.

 6.  Накази видати після набрання рішенням законної сили.

 7. Копію рішення направити сторонам та третім особам по справі.

                 СУДДЯ                                                                                                     Л.А.КОСТЕНКО

                 Повний текст рішення складено та підписано 20.05.2009р.

Дата ухвалення рішення18.05.2009
Оприлюднено28.05.2009
Номер документу3681013
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/63-09

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 30.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 20.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 22.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 22.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Постанова від 25.06.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Гулова А.Г.

Рішення від 18.05.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Ухвала від 30.04.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні