Постанова
від 08.01.2014 по справі 805/15358/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 січня 2014 р. Справа №805/15358/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 13-05 год.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Волгіної Н.П.,

при секретарі судового засідання - Алфьорової А.Ю., за участю:

позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Панченко Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області, голови комісії з проведення реорганізації державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області державної податкової служби Айдіної Олени Володимирівни

про визнання протиправним та скасування наказу, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1, звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області, голови комісії з проведення реорганізації державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області державної податкової служби Айдіної Олени Володимирівни, в якому просить суд:

- визнати протиправним і скасувати наказ голови комісії з проведення реорганізації державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області державної податкової служби Айдіної Олени Володимирівни від 19 серпня 2013 року № 11-О про звільнення позивача з роботи;

- поновити ОСОБА_1 на попередній роботі в Великоновосілківському відділенні Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області;

- стягнути з Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області на користь позивача заробітну плату за час вимушеного прогулу з 19 серпня 2013 року по день поновлення її на посаді;

- стягнути з Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області на користь позивача компенсацію за спричинену незаконним звільненням моральну шкоду в сумі 4 000,00 грн.

В обґрунтування позову позивачем зазначено наступне.

З квітня 1994 року ОСОБА_1 працювала в Державній податковій інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області. З 6 березня 2012 року позивач займала посаду головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян.

В 2013 року відбулася реорганізація місцевих органів податкової служби у зв'язку із створенням Міністерства доходів і зборів України. Державна податкова інспекція у Великоновосілківському районі Донецької області реорганізувалась у структурний підрозділ (відділення) Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції головного управління Міндоходів у Донецькій області. При цьому відбулося скорочення чисельності працівників районної інспекції, під яке потрапила позивач.

19 серпня 2013 року наказом голови комісії з проведення реорганізації державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби Айдіної О.В. ОСОБА_1 звільнено з займаної посади головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян.

Позивач вважає, що наказ про її звільнення прийнято з грубими порушеннями норм Кодексу законів про працю України, оскільки приймати на роботу та звільняти працівників має право тільки власник або уповноважений ним орган, позивач має переважне право на залишення на роботі на підставі стажу роботи, кваліфікації та продуктивності праці, вона єдиною особою в сім'ї, яка мала самостійний заробіток до звільнення, є інвалідом 3 групи. Крім цього, на засідання профкому вона всупереч ст. 42 Кодексу законів про працю Україн, не була запрошена.

Зазначила, що її звільнення з займаної посади призвело до моральних страждань позивача, втрати нормальних життєвих зв'язків, у зв'язку із чим позивач відповідно до ст. 237-1 Кодексу законів про працю України просить суд стягнути з Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області моральну шкоду у розмірі 4 000,00 грн (а.с. 2-4 т.1).

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтримала позовні вимоги та просила суд адміністративний позов задовольнити у повному обсязі.

Представник Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області у судовому засіданні заперечувала проти задоволення позовних вимог, мотивуючи свої заперечення наступним.

Позивач у період з квітня 1994 року по серпень 2013 року працювала в державних податкових органах, остання посада (з березня 2012 року по серпень 2013 року) - головний державний інспектор з питань доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС.

В результаті реорганізації податкових органів, зміни статусу ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області тиа скороченням її штату 19 серпня 2013 року наказом Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області державної податкової служби від № 11-о ОСОБА_1 звільнено з займаної посади головного державного податкового інспектора з питань доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян в зв'язку зі скороченням штату працівників на підставі п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України.

Зауважила, що при звільненні позивача були враховані кваліфікаційні характеристики позивача, її якісні характеристики; звільнення відбулось за наявності згоди на це фпрофспілкової організації з дотримання вимог законодавства щодо строків попередження про майбутнє звільнення. Зазначила, що наказ про звільнення позивача підписаний уповноваженою особою - головою ліквідаційної комісії.

Тобто, при звільненні позивача були дотримані усі вимоги чинного законодавства, якими регламентується процедура вивільнення працівника за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України.

Зазначила, що оскільки звільнення позивача було здійснено цілком законно, вимоги позивача і про стягнення моральної шкоди також є безпідставними.

Враховуючи наведене вище, представник Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області просила відмовити у задоволені адміністративного позову ОСОБА_1 у повному обсязі (а.с. 22-24 т. 1, а.с. 1-6 т. 2).

Голова комісії з проведення реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС Айдіна Олена Володимирівна в судове засідання не з'явилась, про дату, час та місце судового розгляду повідомлена судом належним чином. В матеріалах справи міститься заява Айдіної О.В. від 29 листопада 2013 року про розгляд справи за її відсутності. Також у заяві зазначено, що вона заперечує проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 (а.с. 25 т.1).

Заслухавши позивача та представника першого відповідача, дослідивши матеріали справи, дослідивши та проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупності, судом встановлено наступне.

ОСОБА_1 з 1994 року працювала в ДПІ у Великновосілківському районі Донецької області ДПС. З 6 березня 2012 року займала посаду головного державного інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян Державній податковій інспекції у Великновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби (а.с. 6, 160-164 т.1).

Указом Президента України від 24 грудня 2012 року № 726 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади" утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної митної служби України та Державної податкової служби України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 229 "Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів" реорганізовано Державну податкову інспекцію у Великоновосілківському районі ДПС шляхом приєднання її до Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів, яка утворена як територіальний орган Міністерства доходів і зборів України.

5 червня 2013 року Державною податковою службою України прийнято наказ № 37 «Про реорганізацію територіальних органів Державної податкової служби у Донецькій області», відповідно до якого розпочато реорганізацію територіальних органів ДПС у Донецькій області та утворено комісії з проведення реорганізації територіальних органів ДПС у Донецькій області у Донецькій області, зокрема, головою комісії з проведення реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби призначено першого заступника начальника ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС Айдіну О.В. (а.с. 44-50 т.1).

10 червня 2013 року начальником ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС Петровою Л.В. прийнято наказ № 101 «Про реорганізацію ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС», відповідно до якого розпочато реорганізацію зазначеної ДПІ шляхом приєднання її до Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області та затверджено персональний склад комісії з проведення реорганізації (а.с. 36-38 т. 1). З даним наказом 10 червня 2013 року ознайомлена, окрім інших, і ОСОБА_1 (а.с. 39-40, 120-126 т.1).

Згідно із Витягом з наказу Головного управління Міндоходів у Донецькій області від 12 червня 2013 року № 46-о у зв'язку із відпусткою голови комісії Айдіної О.В. виконання обов'язків з проведення реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС з 12 червня 2013 року покладено на Арих В.П. (а.с. 43 т.1).

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 14 червня 2013 року державну реєстрацію Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області (код ЄДРПОУ 38761392) проведено 12 червня 2013 року, про що зроблено відповідний запис в реєстрі № 1 244 102 0000 001055 (а.с. 82 т.1).

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Серії НОМЕР_1 з 1 жовтня 2013 року юридичну особу Державну податкову інспекцію у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби (код ЄДРПОУ 22008290) припинено за рішенням засновників (а.с. 35 т.1).

Наказом від 14 червня 2013 року № 106 «Про попередження працівників Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі», який підписаний виконуючою обов'язки голови комісії з проведення реорганізації ДПІ, заступником начальника ДПІ у Великоновосілківському районі Арих В.П. працівників інспекції попереджено про наступне звільнення із займаних посад з 19 серпня 2013 року за п. 1 ст. 40 КЗпП України. Із зазначеним наказом відповідно до додатку № 1 ознайомлена і ОСОБА_1 (а.с. 26-29 т. 1).

17 червня 2013 року головного державного податкового інспектора із забезпеченням доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян ОСОБА_1 письмово попереджено про наступне звільнення (а.с. 63 т.1).

25 червня 2013 року виконуючою обов'язки голови комісії з проведення реорганізації Державної податкової інспекції Арих В.П. голові профспілкової організації ДПІ у Великоновосілківському районі направлено лист № 1752/8/04 з проханням дати згоду на звільнення 10 працівників у зв'язку з реорганізацією ДПІ у Великоновосілківському районі шляхом приєднання до Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області, в тому числі, у списку значиться і ОСОБА_1 (а.с. 62 т.1).

Відповідно до протоколу № 5 від 27 червня 2013 року проведено засідання профспілкового комітету ДПІ у Великоновосілківському районі, на якому розглянуто подання адміністрації ДПІ у Великоновосілківському районі про скорочення чисельності працівників в інспекції у зв'язку із реорганізацією. За результатами проведеного засідання прийнято протокол № 5, яким постановлено дати згоду на скорочення працівників, в тому числі, ОСОБА_1 згідно з п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (а.с. 60-61 т.1).

5 липня 2013 року ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС прийнято наказ № 113, яким наказ ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС від 10 червня 2013 року № 101 «Про реорганізацію державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби» та додаток 1 до цього наказу викладено у новій редакції (а.с. 64-69 т.1).

22 липня 2013 року ОСОБА_1 запропоновано вакантну посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області, від якої вона відмовилась (а.с. 30 т.1).

Як пояснила судовому засіданні позивач, вона проживає у АДРЕСА_1, тому бажала продовжити працювати у Великоновосілківському відділенні Мар'їнської ОДПІ Міндоходів, а запропонована посада рахувалась у складі відділу обслуговування платників податків, який фактично знаходиться у м. Мар'їнка Донецької області.

Наказом голови комісії з проведення реорганізації Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби Айдіної О.В. від 19 серпня 2013 року № 11-О ОСОБА_1 звільнено з посади головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі у зв'язку зі скороченням штату працівників на підставі п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (а.с. 7, 31 т.1).

13 вересня 2013 року Головним управлінням Міндоходів у Донецькій області ОСОБА_1 направлено лист за вих. № 3268/10/05-99-04-03 на її звернення від 2 вересня 2013 року, в якому зазначено, що ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС реорганізована шляхом приєднання до Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області. Зазначено, що про реорганізацію інспекції та наступне звільнення заявницю попереджено 17 червня 2013 року. При вирішенні питання щодо наявності у працівників інспекції переважних прав на залишення на роботі відповідно до ст. 42 КЗпП України, пропозиції щодо нових вакансій надавались працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. Зазначено, що враховуючи досвід роботи позивача, не дивлячись на оголошення ОСОБА_1 догани у червні 2013 року, останній була запропонована вакантна посада головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Мар'їнської ОДПІ, від якої вона відмовилась. Зауважено, що третя група інвалідності отримана позивачем на загальних підставах, а її звільнення відбулось не з мотивів інвалідності. Також вказано, що у затвердженій організаційній структурі та штатному розписі у Великоновосілківському відділенні Мар'їнської ОДПІ посада з функціями із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян, які виконувала позивач, не передбачена (а.с. 127-128 т.1).

Не погодившись з наказом Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області № 11-О від 19 серпня 2013 року та отриманою відповіддю позивач звернулась до суду із даним позовом.

При вирішенні справи по суті суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до преамбули Закону України "Про державну службу" від 16 грудня 1993 року № 3723-XII (далі - Закон № 3723-XII), зазначений закон регулює суспільні відносини, які охоплюють діяльність держави щодо створення правових, організаційних, економічних та соціальних умов реалізації громадянами України права на державну службу. Цей Закон визначає загальні засади діяльності, а також статус державних службовців, які працюють в державних органах та їх апараті.

Згідно ст. 30 Закону № 3723-ХІІ державна служба припиняється у випадках, зазначених цією статтею, та за загальними підставами, передбаченими Кодексом законів про працю України.

Враховуючи, що правовідносини стосовно припинення публічної служби внаслідок ліквідації публічного органу (яким була ДПІ Великоновосілківського району Донецької області ДПС) нормами спеціальних законів не врегульовані, беручи до уваги приписи ст. 30 Закону № 3723-ХІІ, суд дійшов висновку, що при розгляді даної справи застосуванню підлягають норми Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року (зі змінами та доповненнями), відповідно до ч. 1 ст. 1 якого зазначений Кодекс регулює трудові відносини всіх працівників, сприяючи зростанню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, підвищенню ефективності суспільного виробництва і піднесенню на цій основі матеріального і культурного рівня життя трудящих.

Згідно ст. 37 КЗпП України підставами припинення трудового договору є, в тому числі, ініціатива власника або уповноваженого ним органу у разі скорочення чисельності або штату працівників.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Згідно ч. 2 ст. 40 вказаного кодексу передбачено, що звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Як зазначено у п. 19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року № 9 "Про практику розгляду судами трудових спорів", розглядаючи трудові спори, пов'язані зі звільненням за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, суди зобов'язані з'ясовувати, чи дійсно у відповідача мали місце зміни в організації виробництва і праці, зокрема, ліквідація, реорганізація або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників, чи додержано власником або уповноваженим ним органом норм законодавства, що регулюють вивільнення працівника, які є докази щодо змін в організації виробництва і праці, про те, що працівник відмовився від переведення на іншу роботу або що власник або уповноважений ним орган не мав можливості перевести працівника з його згоди на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, чи не користувався вивільнюваний працівник переважним правом на залишення на роботі та чи попереджувався він за 2 місяці про наступне вивільнення. У випадках зміни власника підприємства (установи, організації) чи його реорганізації (злиття з іншим підприємством, приєднання до іншого підприємства, поділу підприємства, виділення з нього одного або кількох нових підприємств, перетворення одного підприємства в інше, дія трудового договору працівника продовжується (ч. 3 ст. 36 КЗпП). При реорганізації підприємства або при його перепрофілюванні звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП може мати місце, якщо це супроводжується скороченням чисельності або штату працівників, змінами у їх складі за посадами, спеціальністю, кваліфікацією, професіями.

При вирішенні питання чи мала місце реорганізація відповідача, скорочення чисельності або штату працівників, суд зазначає наступне.

Як встановлено в судовому засіданні реорганізація Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі ДПС відбувалась на підставі Указу Президента України від 24 грудня 2012 року № 726 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади", яким утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної митної служби України та Державної податкової служби України, постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 229 "Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів", якою реорганізовано ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС шляхом приєднання її до Марїнської ОДПІ ГУ Міндоходів, а також наказів Державної податкової служби України: від 26 квітня 2013 року № 11 «Про реорганізацію Державної податкової служби в окремих областях, м. Києві та Севастополі, Центрального офісу», Державної податкової служби у Донецькій області від 27 квітня 2013 року № 149 «Про реорганізацію Державної податкової служби у Донецькій області», наказів Міністерства доходів і зборів України від 26 квітня 2013 року № 80 «Про затвердження чисельності працівників територіальних органів Міндоходів», від 26 квітня 2013 року № 81 «Про затвердження тимчасових типових структур територіальних органів Міндоходів», наказу Державної податкової служби України від 7 травня 2013 року № 15 «Про делегування повноважень», наказу Міністерства доходів і зборів України від 22 травня 2013 року № 120 «Про затвердження чисельності працівників державних податкових інспекцій головних управлінь Міндоходів», наказу Державної податкової служби України від 5 червня 2013 року № 37 «Про реорганізацію територіальних органів Державної податкової служби у Донецькій області», наказу Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області Державної податкової служби від 6 червня 2013 року № 101 «Про реорганізацію Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області Державної податкової служби» та наказу Державної податкової інспекції у Великоновосіл-ківському районі від 10 червня 2013 року № 101 «Про реорганізацію Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби»

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 14 червня 2013 року 12 червня 2013 року проведено державну реєстрацію Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області (а.с. 82 т.1), а згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 14 листопада 2013 року з 1 жовтня 2013 року юридичну особу - Державну податкову інспекцію у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби (код ЄДРПОУ 22008290) припинено за рішенням засновників (а.с. 35 т.1).

В результаті реорганізації змінився статус юридичної особи, на якому працювала позивач - ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС втратила статус юридичної особи та стала структурним підрозділом новоствореного Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області. При цьому, в результаті цієї реорганізації кількісно та якісно змінився штат Великоновосілківської ДПІ. Так, відповідно до штатного розпису ДПІ у Великоновосіл-ківському районі Донецької області ДПС на 2013 рік (а.с. 110-111 том 1) кількісний склад інспекції до її реорганізації складав 41 посаду, в тому числі у штаті була й посада головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян (порядковий номер 12), яку займала позивач. Після реорганізації інспекції відповідно до штатного розпису Марїнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області на 2013 рік (від 17 червня 2013 року та від 14 жовтня 2013 року) загальна кількість посад у Великоновосілківському відділенні Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області склала 22 посади, серед яких відсутня посада інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян (а.с. 103-109, 197-203 том 1).

Враховуючи наведене вище, суд дійшов висновку, що у період з червня по вересень 2013 року дійсно відбувалась реорганізація ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС, в якій працювала позивач, при цьому, в результаті цієї реорганізації мало місце скорочення чисельності (штату) працівників та зміна у їх складі за посадами.

Вирішуючи питання - чи мала місце якісна зміна функціональних обов'язків посадових осіб, які займали посади у ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС, суд зазначає наступне.

Відповідно до посадової інструкції головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної та розгляду звернень громадян ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС (зазначену посаду до її звільнення займала позивач) основними його завданнями є: організація особистого прийому громадян посадовими особами ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС та забезпечення розгляду звернень громадян; надання публічної інформації; координація та контроль діяльності Центру обслуговування платників податків; координація та організація роботи структурних підрозділів ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС щодо організації та підготовки відповідей на звернення громадян і запити на інформації (а.с. 112-119 т.1).

Відповідно до закріплених функцій за структурними підрозділами Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області, затвердженими Розпорядженням Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 27 червня 2013 року № 2-р в редакції, затвердженої розпорядженням від 6 грудня 2013 року № 35-р (за поясненням представника відповідача, станом на час розгляду справи посадові інструкції щодо посадових осіб Мар'їнської ОДПІ Міндоходів ще не затверджені) за посадовими особами Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів не закріплені функції щодо забезпечення доступу до публічної та розгляду звернень громадян, які здійснювала позивач (а.с. 130-147). Разом із цим, надання консультацій відповідно до Податкового кодексу та законодавства з питань сплати єдиного внеску (а.с. 139 т. 1), забезпечення прийому громадян, розгляд звернень громадян, запитів та звернень народних депутатів, а також запитів на отримання публічної інформації здійснює Відділ обслуговування платників податків (а.с. 144 том 1).

Таким чином, в результаті реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС якісно змінились і функціональні обов'язки посадових осіб, які займали посади у цієї інспекції.

При вирішенні питання - чи додержані власником або уповноваженим ним органом норми законодавства, що регулюють вивільнення працівника за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, суд зазначає наступне.

Частиною 2 ст. 40 КЗпП України у передбачено, що звільнення працівників у зв'язку зі зміною в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Згідно ч.ч. 1 та 2 ст. 49-2 КЗпП України при вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

При вирішенні питання щодо наявності чи відсутності у позивача переважного права на залишення на роботі суд керується приписами ст. 42 КЗпП України, відповідно до якої при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається: 1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців; 2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком; 3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації; 4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва; 5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; 6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій; 7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання; 8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років, з часу повернення на постійне місце проживання до України; 9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби. Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.

Розглядаючи питання щодо кваліфікації позивача та працівників інспекції, які були переведені під час реорганізації ДПІ, суд бере до уваги наявну освіту зазначених осіб, присвоєння їм кваліфікаційних розрядів (класів, категорій, рангів), підвищення кваліфікації, тимчасове виконання вказаними особами обов'язків більш кваліфікованих працівників, а також продуктивність їх праці (якість виконуваної роботи, відсутністю стягнень тощо).

Як вбачається з списку працівників ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС станом на 19 червня 2013 року у складі зазначеної інспекції (до реорганізації) рахувалось 44 особи (крім 41 особи, передбачених штатним розписом, в штаті були 3 особи, які працювали в інспекції на умовах строкового трудового договору на час знаходження постійних працівни-ків у відпустках по догляду за дитиною), а саме: ОСОБА_48., ОСОБА_67, ОСОБА_68., ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_49, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_15, ОСОБА_1, ОСОБА_51., ОСОБА_52., ОСОБА_53., ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_54, ОСОБА_23, ОСОБА_55., ОСОБА_56, ОСОБА_57., ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_58, ОСОБА_31, ОСОБА_59., ОСОБА_33, ОСОБА_60., ОСОБА_61., ОСОБА_62, ОСОБА_63, ОСОБА_64., ОСОБА_39, ОСОБА_40, ОСОБА_41, ОСОБА_42, ОСОБА_65., ОСОБА_44, ОСОБА_66., ОСОБА_46, ОСОБА_47 (а.с. 28-29 том 1).

Враховуючи, що після реорганізації у Великоновосілківському відділенні Мар'їнської ОДПІ Міндоходів штат складає 22 посадові особи, з яких 5 посадових осіб - начальники відділів та секторів, суду представником відповідача була надана довідка (пояснення) щодо кваліфікаційної (професійної) оцінки 18 осіб, які були переведені на посади головних інспекторів та головних ревізорів-інспекторів у Великоновосілківське відділення (17 - на постійній основі, 1 особа - на час відпустки по догляду за дитиною іншої особи), тобто, на посади, на які претендувала позивач (а.с. 1-6 т. 2).

Також суду надані службові характеристики на зазначених вище осіб, атестаційні листи, накази про заохочення, про виконання обов'язків тимчасово відсутній працівників (що займають вищі посади), подяки (копії цих документів долучені до матеріалів справи).

Відповідно до наданих документів:

ОСОБА_53 під час реорганізації інспекції була переведена з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу оподаткування юридичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу оподаткування та контролю об'єктів і операцій Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області від 1 липня 2013 року № 2-о «Про призначення працівників» (а.с. 93 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_53, остання має вищу економічну освіту, кваліфікація - інженер економіст, стаж роботи в державних органах - з 2001 року, в податкових органах працює з 2006 року, у період з 2006 по 2012 роки працювала на посаді завідуючого сектором адміністрування податку на додану вартість відділу оподаткування юридичних осіб. До державної служби відноситься відповідально, професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції отримала почесні грамоти. У січні 2008 року їй присвоєно спеціальне звання радник податкової служби ІІІ рангу. Дисциплінарних стягнень не має. У жовтні 2007 року підвищила свою кваліфікацію в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів органів Державної податкової служби України, про що отримала відповідне свідоцтво (а.с. 26-27, 34-36 т. 2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_53. відповідає займаній посаді (а.с. 29-30 т. 2). За час праці в податковій інспекції виконувала обов'язки начальника відділу юридичних осіб, а саме: з 13 травня 2013 року по 1 червня 2013 року (наказ державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області від 13 травня 2013 року № 21-в) (а.с. 32-33 т. 2) та з 11 липня 2013 року по 25 липня 2013 року (наказ державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області від 5 липня 2013 року № 45-в) (а.с. 31 т. 2);

ОСОБА_52 переведена з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу оподаткування юридичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу оподаткування та контролю об'єктів і операцій Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області від 1 липня 2013 року № 2-о «Про призначення працівників» (а.с. 93 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_52., остання має вищу економічну освіту, в державній податковій службі працює з 1996 року, у листопаді 2005 року їй присвоєно спеціальне звання інспектора податкової служби І рангу. До державної служби відноситься відповідально, професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції неодноразово отримувала почесні грамоти та подяки. Дисциплінарних стягнень не має. Має двох дітей 1997 та 2002 року народження (а.с. 18-19, 23, 24, 25 т.2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік відповідає займаній посаді (а.с. 21-22 т.2);

ОСОБА_63 переведена з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу податкового контролю ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу оподаткування та контролю об'єктів і операцій Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 93 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_63, остання має вищу економічну освіту, спеціальність - спеціаліст з обліку та аудиту. В державних податкових органах працює з 1996 року. В серпні 2004 року їй присвоєно спеціальне звання інспектор податкової служби І рангу. Відповідно до наказу державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області від 13 травня 2013 року № 19-в з 16 лютого 2013 року по 15 лютого 2014 року виконувала обов'язки начальника відділу податкового контролю (а.с. 14-15 т. 2). До державної служби відноситься відповідально, професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції отримала диплом та грамоту. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 11-12,16, 17 т.2);

ОСОБА_61 переведена з посади начальника відділу податкового контролю ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу оподаткування та контролю об'єктів і операцій Великоно-восілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 93 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_61., остання має вищу економічну освіту, в державній податковій службі працює з 1994 року. В 2010 році їй присвоєно спеціальне звання «Радник податкової служби 2 рангу». До державної служби відноситься відповідально, свої обов'язки виконує професійно, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції неодноразово отримувала почесні грамоти та подяки. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 7-8, 10 т.2);

ОСОБА_55 переведена з посади заступника начальника відділу оподаткування фізичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу доходів і зборів з фізичних осіб Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 94 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_55., остання має вищу економічну освіту, кваліфіка-ція - магістр з економіки підприємства. В державних органах працює з 2003 року, у державній податковій службі - з 2006 року. У березні 2012 року їй присвоєно спеціальне звання «Інспектор податкової служби 1 рангу». Відповідно до наказу ДПІ у Великоновосіл-ківському районі Донецької області від 1 жовтня 2012 року № 57-в з 15 жовтня 2012 по 29 жовтня 2012 року виконувала обов'язки начальника відділу оподаткування фізичних осіб державної податкової інспекції (а.с. 56-57 т. 2). До державної служби відноситься відповіда-льно, професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень шляхом самоосвіти, за період роботи в інспекції її нагороджено почесною грамотою. Дисциплінарних стягнень не має. (а.с. 53, 55 т.2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік відповідає займаній посаді (а.с. 58-59);

ОСОБА_54 переведений з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу оподаткування фізичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу доходів і зборів з фізичних осіб Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 94 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики, ОСОБА_54 має дві вищі освіти, одна з яких - економічна, має кваліфікацію бухгалтер-фінансист. У державній податковій службі працює з 1993 року. У жовтні 2006 року йому присвоєно спеціальне звання «Радник податкової служби ІІІ рангу». У період з 2006 по 2007 роки працював на посаді начальника відділу оподаткування фізичних осіб. Професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень шляхом самоосвіти, за період роботи в інспекції його нагороджено почесною грамотою. Дисциплінарних стягнень не має. У 2008 році підвищив свою кваліфікацію в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів органів Державної податкової служби України. З 2010 року має ІІІ групу інвалідності (а.с. 46, 48-49, 52 т. 2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік відповідає займаній посаді (а.с. 50-51 т.2);

ОСОБА_60 переведена з посади головного державного податкового інспектора відділу прогнозування, аналізу, обліку та звітності ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу доходів і зборів з фізичних осіб Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (тимчасова посада на час відпустки по догляду за дитиною іншої особи, а.с. 94 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_60. має вищу освіту з управління праці, працює в ДПІ у Великоновосілківському районі з 1994 року. В травні 2002 року їй присвоєно спеціальне звання «Інспектор податкової служби 1 рангу». Професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень шляхом самоосвіти. Дисциплінарних стягнень не має. За період роботи в інспекції її нагороджено почесною грамотою (а.с. 41, 45 том 2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік відповідає займаній посаді (а.с. 43-44 т.2);

ОСОБА_57 переведений з посади головного державного податко-вого інспектора-ревізора відділу оподаткування фізичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного ревізора-інспектора відділу доходів і зборів з фізичних осіб Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (тимчасова посада на час відпустки по догляду за дитиною іншої особи а.с. 94 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_57. має дві вищі освіти, одна з яких економічна. У державній податкові службі працює з 1995 року, у квітні 2005 року йому присвоєно спеціальне звання «Радник податкової служби ІІІ рангу». До державної служби відноситься відповідально, професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції двічі відзначався подяками. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 37 т.2). Відповідно до атестаційного листу за 2009 рік ОСОБА_57. відповідає займаній посаді (а.с. 39-40 т.2);

ОСОБА_65, переведений з посади головного державного податко-вого інспектора відділу інформатизації та обліку платників податків ДПІ у Великоновосіл-ківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора сектору ІТ та обліку платників Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 95 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_65 має вищу економічну освіту, в органах державної податкової служби працює з 1993 року. В листопаді 2004 року йому присвоєно спеціальне звання «Радник податкової служби ІІІ рангу». Професійно та відповідально виконує свої обов'язки. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 60 т.2). У березні 2003 року підвищив свою кваліфікацію в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів органів Державної податкової служби України, про що має відповідне свідоцтво (а.с. 62 т. 2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_65 відповідає займаній посаді (а.с. 63-64 т.2);

ОСОБА_66 переведений з посади головного державного податко-вого інспектора відділу інформатизації та обліку платників податків ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора сектору ІТ та обліку платників Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 94 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_66., він має вищу економічну освіту, працює в ДПІ у Великоновосілківському районі з 1996 року. У 2005 році йому присвоєно спеціальне звання «Радник податкової служби ІІІ рангу». До державної служби відноситься відповідально, постійно підвищує власну кваліфікацію. Пройшов курси дистанційного навчання (а.с. 65 т.2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_66. відповідає займаній посаді (а.с. 67-68 т.2);

ОСОБА_51 переведена з посади начальника відділу оподаткування юридичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора сектору обліку та звітності податкових платежів та єдиного соціального внеску Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 94 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_51. має вищу економічну освіту, в податкових органах працює з 1996 року. У березні 2010 року їй присвоєно спеціальне «Радник податкової служби ІІІ рангу». До державної служби відноситься відповідально, професійно виконує свої обов'язки, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції її нагороджено почесною грамотою. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 77, 79 т. 2);

ОСОБА_59 переведена з посади з посади головного державного податкового інспектора відділу прогнозування, аналізу, обліку та звітності ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора сектору обліку та звітності податкових платежів та єдиного соціального внеску Великоновосіл-ківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 1 липня 2013 року № 2-о (а.с. 94 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_59., остання має вищу економічну освіту, працює в ДПІ з 1993 року, у вересні 2002 року їй присвоєно спеціальне звання «Інспектора податкової служби І рангу». До державної служби відноситься відповідально, професійно виконує свої обов'язки, дотримується правил поведінки державного службовця, володіє спеціальними знаннями і організаторськими здібностями, постійно підвищує свій професійний рівень шляхом самоосвіти. За період роботи в інспекції нагороджена почесною грамотою. Дисциплінарних стягнень на має (а.с. 69, 71 т.2). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_59. відповідає займаній посаді (а.с. 75-76 т.2). За час праці в податковій інспекції виконувала обов'язки начальника відділу прогнозування, аналізу, обліку та звітності ДПІ, а саме: з 20 вересня 2012 року по 28 вересня 2012 року (наказ ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області від 3 вересня 2012 року № 48-в (а.с. 74 том 2) та з 14 травня 2013 року по 29 травня 2013 року (наказ ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області від 13 травня 2013 року № 21-в (а.с. 72-73 том 2);

ОСОБА_62 переведений з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу податкового контролю ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 2 серпня 2013 року № 17-о «Про призначення працівників» (а.с. 100 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_62 має вищу економічну освіту, в органах податкової служби працює з 1990 року, в тому числі працював начальником відділу оподаткування фізичних осіб. В листопаді 1999 року йому присвоєно спеціальне звання «Радник податкової служби 1 рангу». Свої обов'язки виконує професійно, дотримується правил поведінки державного службовця постійно працює над підвищенням ділової кваліфікації, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції неодноразово отримував почесні грамоти та подяки (а.с. 176 т.1, а.с. 123, 124, 125, 126 т.2). Щорічну оцінку виконання державним службовцем посадових обов'язків і завдань за 2009 рік пройшов з відміткою «добре» (а.с. 177-179 т.1). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_62 відповідає займаній посаді (а.с. 180-181т. 25 червня 2013 року ОСОБА_62 погодився із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора сектору надання адміністративних послуг Великоновосілківського відділення Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області (а.с. 106 т. 2), а 2 серпня 2013 року у зв'язку зі змінами у штатному розписі погодився із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів (а.с. 107 т.2);

ОСОБА_49 переведена з посади головного спеціаліста з питань кадрової роботи ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 2 серпня 2013 року № 17-о «Про призначення працівників» (а.с. 100 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_49, остання має вищу економічну освіту, на державній службі працює з 1999 року, в ДПІ у Великоновосілківському районі працює з 2005 року. В січні 1999 року їй присвоєно 12 ранг державного службовця. Свої обов'язки виконує професійно, дотримується правил поведінки державного службовця постійно працює над підвищенням ділової кваліфікації, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції неодноразово отримувала почесні грамоти та подяки. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 192 т.1). Щорічну оцінку виконання державним службовцем посадових обов'язків і завдань за 2009 рік пройшла з відміткою «добре» (а.с. 193 т.1). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_49 відповідає займаній посаді (а.с. 194 т.1). 25 червня 2013 року ОСОБА_49 погодилась із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора сектору надання консультативних послуг Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів (а.с. 112 т.2), а 2 серпня 2013 року у зв'язку зі змінами у штатному розписі погодилась із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів (а.с. 113 т. 2). Відповідно до пенсійного посвідчення Серії НОМЕР_2 ОСОБА_49 з 11 жовтня 2013 року є пенсіонером по інвалідності (3 група з дитинства) (а.с. 122 т. 2);

ОСОБА_47 переведений з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу оподаткування фізичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 2 серпня 2013 року № 17-о «Про призначення працівників» (а.с. 100 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_58 має дві вищі освіти, в тому числі - економічну. В державній службі працює з 2003 року, з 2006 року - в ДПІ у Великоновосілківському районі. В січні 2006 року йому було присвоєно спеціальне звання «Інспектора податкової служби 1 рангу». Свої обов'язки виконує з дотриманням вимог посадової інструкції та положення про сектор і відділ, дотримується правил поведінки державного службовця постійно працює над підвищенням ділової кваліфікації, постійно підвищує свій професійний рівень (а.с. 172 т.1). Щорічну оцінку виконання державним службовцем посадових обов'язків і завдань за 2008 рік пройшов з відміткою «добре», відповідає займаній посаді (а.с. 173-175 т.1). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік відповідає займаній посаді (а.с. 195 т.1). 25 червня 2013 року ОСОБА_58 погодився із запропонованою вакантною посадою завідувача сектору надання адміністративних послуг Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів (а.с. 110 т. 2), а 2 серпня 2013 року у зв'язку зі змінами у штатному розписі погодився із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів (а.с. 111 т. 2);

ОСОБА_56 переведена з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу оподаткування фізичних осіб ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 2 серпня 2013 року № 17-о «Про призначення працівників» (а.с. 101 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_56 має вищу економічну освіту, в органах податкової служби працює з 1991 року, в ДПІ у Великоновосілківському районі - з 1992 року. В травні 2004 року їй присвоєно спеціальне звання інспектора податкової служби 1 рангу. Свої обов'язки виконує професійно, дотримується правил поведінки державного службовця постійно працює над підвищенням ділової кваліфікації, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції неодноразово отримувала почесні грамоти та подяки. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 182 т.1, а.с. 127, 128, 129, 130 т. 2). Щорічну оцінку виконання державним службовцем посадових обов'язків і завдань за 2009 рік пройшла з відміткою «добре» (а.с. 183-184 т.1). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_56 відповідає займаній посаді (а.с. 185-186 т.1). 25 червня 2013 року ОСОБА_56 погодилась із запропонованою вакантною посадою завідувача сектору з питань координації погашення заборгованостей Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області (а.с. 108 т.2), а 2 серпня 2013 року у зв'язку зі змінами у штатному розписі погодилась із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів у Донецькій області (а.с. 109 т. 2);

ОСОБА_50 переведена на посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 2 серпня 2013 року № 17-о «Про призначення працівників» (а.с. 101 том 2, а.с. 28-29 том 1). Станом на час реорганізації ОСОБА_50 знаходилась (і знаходиться станом на час розгляду справи) у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 25 червня 203 року погодилась із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора сектору з питань координації погашення забогованостей Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів у (а.с. 116 т. 2), а 2 серпня 2013 року у зв'язку зі змінами у штатному розписі погодилась із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення (а.с. 117 т.2);

ОСОБА_64 переведений з посади головного державного податкового ревізора-інспектора відділу оподаткування фізичних осіб ДПІ у Великоновосіл-ківському районі ДПС на посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів наказом Мар'їнської ОДПІ Міндоходів від 2 серпня 2013 року № 17-о «Про призначення працівників» (а.с. 101 том 2, а.с. 28-29 том 1). Відповідно до службової характеристики ОСОБА_64. має вищу економічну освіту. В ДПІ у Великоновосілківському районі працює свої обов'язки виконує професійно, дотримується правил поведінки державного службовця постійно працює над підвищенням ділової кваліфікації, постійно підвищує свій професійний рівень, за період роботи в інспекції неодноразово отримував почесні грамоти та подяки. Дисциплінарних стягнень не має (а.с. 187 т.1). Щорічну оцінку виконання державним службовцем посадових обов'язків і завдань за 2009 рік пройшов з відміткою «добре» (а.с. 188-189 т.1). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік відповідає займаній посаді (а.с. 190-191 т.1). 25 червня 2013 року ОСОБА_64. погодився із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора з питань координації погашення заборгованостей Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів (на період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку основного працівника ОСОБА_50., а.с. 115 т. 2), а 2 серпня 2013 року у зв'язку зі змінами у штатному розписі він погодився із запропонованою вакантною посадою головного державного інспектора відділу обслуговування платників податків Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів (на період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку основного працівника ОСОБА_50., а.с. 114 т. 2).

Відповідно до службової характеристики головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян ДПІ у Великоновосілківському районі ОСОБА_1 (а.с. 165 том 1), остання має вищу економічну освіту, в державній податковій інспекції працювала з квітня 1994 року. У травні 1998 року позивачу присвоєно спеціальне звання «Інспектор податкової служби ІІ рангу», у березні 2012 року - спеціальне звання «Інспектор податкової служби І рангу». Як зазначено у характеристиці ОСОБА_1, свої службові обов'язки остання виконувала не в повному обсязі, потребувала допомоги. Мали місце поодинокі та грубі випадки некоректної поведінки з громадянами та платниками податків, критику керівництва не сприймала, з колегами по роботі вела себе нетактовно, хамовито, були зауваження по етиці поведінки, низька культура спілкування як державного службовця, не дотримувалась загальних правил поведінки державного службовця. Атестацію державного службовця у 2007 році пройшла з висновком «відповідає займаній посаді за певних умов»; за час роботи в інспекції позивач мала 5 доган, остання - у 2013 році (за прогули) (а.с. 165 т. 1).

В матеріалах справи міститься копія актів про відсутність працівника на робочому місці № 1 від 20 лютого 2013 року (а.с. 57 т.1) та № 2 від 10 червня 2013 року (а.с. 56 т.1), відповідно до яких у зв'язку із відсутністю на робочому місці працівника ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС. З метою забезпечення належної роботи працівниками інспекції та дотримання норм чинного законодавства 10 червня 2013 року начальником ДПІ у Великоновосілківському районі ДПС Петровою Л.В. прийнято наказ № 102 «Про проведення службової перевірки», яким зобов'язано провести службову перевірку щодо відсутності без поважних причин на робочому місці працівника ДПІ у Великоновосілківському районі - головного державного податкового інспектора з забезпеченням доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян ОСОБА_1 19 лютого 2013 року та 7 червня 2013 року та призначено комісію з проведення службової перевірки. З даним наказом ОСОБА_1 ознайомлена 10 червня 2013 року (а.с. 51-52 т. 1).

13 червня 2013 року комісією з проведення службової перевірки прийнято акт службової перевірки. Даним актом на підставі актів про відсутність працівника на робочому місці 19 лютого 2013 року та 7 червня 2013 року, пояснювальної записки від 10 червня 2013 року встановлено порушення трудової дисципліни головним державним податковим інспектором із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян ОСОБА_1, а саме - відсутність на робочому місці без поважних причин 19 лютого 2013 року та 7 червня 2013 року, та зроблено висновок про необхідність оголосити догану на підставі ст. 147-149 Кодексу законів про працю України (а.с. 53-55 т.1).

13 червня 2013 року виконуючою обов'язки голови комісії з реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС Арих В.П. прийнято наказ № 105 «Про результати проведення службової перевірки», яким за порушення трудової дисципліни ОСОБА_1 оголошено догану з позбавленням премії за червень 2013 року (а.с. 58-59 т.1).

Згідно щорічної оцінки виконання позивачем своїх посадових обов'язків і завдань за 2009 рік - виконання обов'язків оцінено як «задовільно». (а.с. 166 т.1). Відповідно до атестаційного листа за 2009 рік ОСОБА_1 відповідає займаній посаді (а.с. 167 т.1).

Також в матеріалах справи міститься копія подяки від 2 липня 2007 року відповідно до якої старшому державному податковому інспектору сектору реєстрації та обліку платників податків ДПІ у Великоновосілківському районі ОСОБА_1 оголошена подяка за сумлінну, творчу працю, активну участь в суспільному житті податкової інспекції з нагоди Дня працівника Державної податкової служби України та 20-річчя Державної податкової служби України (а.с. 77 том 1).

Враховуючи встановлені судом обставини, беручи до уваги кваліфікаційні та якісні характеристики осіб, яким було запропоновано посади інспекторів податкової служби у Великоновосілківському відділенні Мар'їнської ОДПІ Міндоходів та кваліфікаційну та якісну характеристику позивача, суд дійшов висновку, що всі 18 осіб, які були переведені до Великоновосілківського відділення мали у своїй сукупності певні переваги перед позивачем, насамперед, щодо стажу роботи, досвіду та якості робити на займаних посадах.

Суд критично оцінює доводи позивача щодо наявності в неї переважного права на залишення на посаді головного інспектора у Великоновосілківському відділенні Мар'їнської ОДПІ, а саме - наявність тривалого стажу роботи у Великоновосілківській ДПІ, наявність у позивача доньки 1995 року народження, яка станом на час звільнення матері навчається у Донецькому училищі культури (а.с. 79-80 т. 1), а також той факт, що позивач є особою, в сім'ї якої немає інших працівників з самостійним заробітком та встановлення позивачу у червні 2013 року третьої групи інвалідності (як зазначила позивач у судовому засіданні, інвалідність отримана нею під час роботи у ДПІ, а тому пов'язана з даною роботою) (а.с. 81 т.1), враховуючи наступне.

Як вже зазначалось судом, відповідно до ст. 42 КЗпП України, при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається, перш за все, працівникам з більш високою кваліфікацією (в тому числі враховується наявність освіти, отримання другої вищої освіти, присвоєння кваліфікаційних розрядів (класів, категорій, рангів), підвищення кваліфікації, тимчасове виконання обов'язків більш кваліфікованих працівників, наявність вченого ступеню або вченого звання тощо) і продуктивністю праці (характеризується якістю виконуваної роботи, відсутністю виробничого браку, часом, який витрачається кожним із працівників для виконання завдання рівного ступеню складності). І тільки за рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації беруться до уваги інші чинники, за наявності яких перевага надається: 1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців; 2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком; 3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації; 4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва; 5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; 6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій; 7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання; 8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років, з часу повернення на постійне місце проживання до України; 9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби та іншим особам, у випадках, визначених законодавством. При цьому, відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року № 9 "Про практику розгляду судами трудових спорів" послідовність таких переваг не має юридичного значення, у той час як їх кількість повинна бути врахована.

Як встановлено в судовому засіданні, особи, які були переведені на посади головних інспекторів Великоновосілківського відділення Мар'їнської ОДПІ Міндоходів, мають більш якісні кваліфікаційні та продуктивні характеристики, ніж позивач, а тому перевага при скороченні штату надавалась, перш за все, працівникам з більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці відповідно до приписів ст. 42 КЗпП України.

Крім цього, за поясненням представника відповідача, у службових характеристиках переведених осіб не міститься інформація про наявність обставин, що дають цим особам певні переваги, але наявність зазначених обставини (переваг) має місце у кожній з цих осіб і ці обставини були враховані комісією при вирішенні питання щодо кола звільняємих осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 49-2 КЗпП України, про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Згідно ч. 3 ст. 49-2 КЗпП України одночасно з попередженням про звільнення у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації працівник, за своїм розсудом, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

Як встановлено в судовому засіданні, 17 червня 2013 року головного державного податкового інспектора із забезпеченням доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян ОСОБА_1 попереджено про наступне звільненням (а.с. 63 т.1) та повідомлено, що пропозиції щодо наявних вакантних посад у структурі Мар'їнської ОДПІ Міндоходів будуть запропоновані протягом двох місяців.

22 липня 2013 року ОСОБА_1 було запропоновано вакантну посаду головного державного інспектора відділу обслуговування платників Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області, до функціональних обов'язків якої входить, зокрема, забезпечення прийому громадян, розгляд звернень громадян, запитів на отримання публічної інформації (а.с. 144 том 1), від якої вона відмовилась (а.с. 30 т. 1).

Наказом голови комісії з проведення реорганізації Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби Айдіної О.В. від 19 серпня 2013 року № 11-О ОСОБА_1 звільнено з посади головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі у зв'язку зі скороченням штату працівників на підставі п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (а.с. 7, 31 т. 1).

25 червня 2013 року в.о. голови комісії з проведення реорганізації Державної податкової інспекції Арих В.П. голові профспілкової організації ДПІ у Великоновосілківському районі надано лист № 1752/8/04 з проханням дати згоду на звільнення 10 працівників у зв'язку з реорганізацією ДПІ у Великоновосілківському районі шляхом приєднання до Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області, в тому числі ОСОБА_1 (а.с. 62 т.1).

Суд відхиляє доводи позивача щодо неправомірності згоди профспілкового комітету ДПІ у Великоновосілківському районі на звільнення позивача у зв'язку із її відсутності на засіданні цього органу, враховуючи наступне.

Згідно ст. 43 КЗпП України розірвання трудового договору з підстав, передбачених, зокрема, п. 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації) ст. 40 цього Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілко-вого представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник. У випадках, передбачених законодавством про працю, виборний орган первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, розглядає у п'ятнадцятиденний строк обґрунтоване письмове подання власника або уповноваженого ним органу про розірвання трудового договору з працівником. Подання власника або уповноваженого ним органу має розглядатися у присутності працівника, на якого воно внесено. Розгляд подання у разі відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника від його імені може виступати інша особа, у тому числі адвокат. Якщо працівник або його представник не з'явився на засідання, розгляд заяви відкладається до наступного засідання у межах строку, визначеного частиною другою цієї статті. У разі повторної неявки працівника (його представника) без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності.

Як встановлено в судовому засіданні, 25 червня 2013 року виконуючою обов'язки голови комісії з проведення реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Арих В.П. направлено лист № 1752/8/04 голові профспілкової організації ДПІ у Великоновосілківському районі з проханням дати згоду на звільнення 10 працівників у зв'язку з реорганізацією ДПІ у Великоновосілківському районі шляхом приєднання її до Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області, в тому числі ОСОБА_1 (а.с. 62 т.1).

Відповідно до протоколу № 5 від 27 червня 2013 року проведено засідання профспілкового комітету ДПІ у Великоновосілківському районі, на якому розглянуто подання адміністрації ДПІ у Великоновосілківському районі про скорочення чисельності працівників в інспекції у зв'язку із реорганізацією. За результатами проведеного засідання прийнято протокол № 5, яким постановлено дати згоду на скорочення працівників, в тому числі, ОСОБА_1 згідно з п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (а.с. 60-61 т.1).

Суд зазначає, що ст. 43 КЗпП України не передбачено визнання нечинним чи недійсним рішення профспілки про надання згоди на звільнення працівника у випадку відсутності останнього на засіданні при розгляді питання щодо надання згоди чи відмови у наданні згоди на його звільнення, рівно як і обов'язку особи, яка проводить реорганізацію, перевіряти дотримання профспілкою вимог діючого законодавства щодо процедури прийняття такового рішення. Суду не надано доказів на підтвердження оскарження зазначеного рішення профспілки ДПІ у Великоновосілківському районі, тому суд дійшов висновку про відсутність порушень з боку відповідачів вимог діючого законодавства стосовно отримання згоди профспілки на вивільнення працівників.

Крім цього, зазначеною статтею (ч. 5) передбачено, що надання згоди вважається отриманним навіть у випадку, якщо виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) повідомляє власника або уповноважений ним орган про прийняте рішення (будь-яке: чи про згоду, чи про незгоду на звільнення) після спливу триденного строку з дати прийняття цього рішення. Також даною статтею передбачено (ч. 7), що рішення виборного органу первинної профспілкової організації про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору повинно бути обґрунтованим - у разі якщо є рішення про відмову у наданні згоди на звільнення працівників, але при цьому немає обґрунтування цієї відмови, власник або уповноважений ним орган має право звільнити працівника без згоди виборного органу первинної профспілкової організації.

Крім цього, відповідно до абз. 8 ст. 43-1 КЗпП України (в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин) розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу без згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) допускається у випадку звільнення службових осіб митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєні персональні звання.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_1 у березні 2012 року було присвоєно спеціальне звання «Інспектор податкової служби І рангу».

Враховуючи наведене вище, суд дійшов висновку про те, що при звільненні ОСОБА_1 з органів податкової служби за п. 1 ст. 40 КЗпП України отримання згоди профспілкого комітету не була обов'язковою.

Також суд відхиляє доводи позивача щодо відсутності повноважень у голови комісії з проведення реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС Айдіної О.В. на підписання наказу про звільненнгя, враховуючи наступне.

Відповідно до абз. 5 п. 17 Порядку здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074 (далі - Порядок № 1074), Головою комісії з припинення територіального органу виконавчої влади призначається керівник або заступник керівника такого органу, який затверджує її персональний склад.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 9 січня 2013 року № 14 «Про внесення змін у додатки до постанов Кабінету Міністрів України від 7 вересня 2011 року № 937 та від 14 листопада 2011 року № 1184, від 20 березня 2013 року № 229 «Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів», відповідно до Порядку здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074, 5 червня 2013 року Державною податковою службою України був прийнятий наказ № 37 «Про реорганізацію територіальних органів Державної податкової служби у Донецькій області», відповідно до якого розпочато реорганізацію територіальних органів Державної податкової служби у Донецькій області та утворено комісії з проведення реорганізації територіальних органів Державної податкової служби у Донецькій області у Донецькій області, зокрема, головою комісії з проведення реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області Державної податкової служби призначено першого заступника начальника ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС Айдіну О.В. (а.с. 44-50 т.1).

Згідно п. 19 Порядку № 1074 голові комісії з моменту його затвердження до дня внесення запису про державну реєстрацію припинення органу виконавчої влади або територіального органу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців надається право підписувати документи щодо припинення органу виконавчої влади або територіального органу надається. Для здійснення своїх повноважень голова комісії видає накази, використовуючи бланки органу виконавчої влади або територіального органу, що припиняється.

Відповідно до п.п. 4 п. 21 Порядку № 1074 голова комісії забезпечує дотримання порядку звільнення працівників, в тому числі тих, що є членами комісії, у тому числі письмово попереджає їх не пізніше ніж за два місяці до звільнення, повідомляє державну службу зайнятості про звільнення працівників із зазначенням їх чисельності, звільняє працівників і забезпечує своєчасний розрахунок з ними під час звільнення, видає відповідні накази та підписує необхідні документи.

Враховуючи наведене вище, суд дійшов висновку про наявність повноважень у голови комісії з проведення реорганізації ДПІ у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС Айдіної О.В. на підписання наказу від 19 серпня 2013 року про звільнення ОСОБА_1 з займаної посади головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян у зв'язку зі скороченням штату працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України.

Згідно з ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку у тому числі органів державної влади. У справах щодо оскарження рішень суди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 3 цієї статті у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно приписів ч.ч. 1 та 2 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи встановлені судом обставини, беручи до уваги приписи ст. 2, 71 КАС України, суд дійшов висновку про доведеність відповідачем правомірності звільнення позивача з посади головного державного податкового інспектора із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян у зв'язку зі скороченням штату працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України та правомірності наказу № 11-о від 19 серпня 2013 року про звільнення ОСОБА_1, а тому позовні вимоги позивача про визнання протиправними і скасування наказу голови комісії з проведення реорганізації державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області державної податкової служби Айдіної О.В. від 19 серпня 2013 року № 11-О про звільнення позивача з роботи - задоволенню не підлягають.

Враховуючи, що позовні вимоги позивача про поновлення ОСОБА_1 на попередній роботі в Великоновосілківському відділенні Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області; про стягнення з Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області на користь позивача заробітої платиа час вимушеного прогулу з 19 серпня 2013 року по день поновлення її на посаді; про стягнення з Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області на користь позивача компенсацію за спричинену незаконним звільненням моральну шкоду в сумі 4 000,00 грн, - є похідними від позовних вимог про визнання неправомірним та скасування наказу про її звільнення, суд вважає за необхідне відмовити ОСОБА_1 в задоволенні позовних вимог і в цій частині адміністративного позову.

На підставі викладеного вище, керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 2, 5, 11, 69-72, 86, 94, ст. 122, ст. 159-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Мар'їнської об'єднаної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області, голови комісії з проведення реорганізації державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області державної податкової служби Айдіної Олени Володимирівни про визнання протиправним та скасування наказу, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення коштів - відмовити в повному обсязі.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, її вступна та резолютивна частини проголошені в судовому засіданні 8 січня 2014 року в присутності позивача та представника першого відповідача.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд в порядку, визначеному ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови в повному обсязі .

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складений 13 січня 2014 року.

Суддя Волгіна Н.П.

Дата ухвалення рішення08.01.2014
Оприлюднено01.02.2014
Номер документу36907067
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/15358/13-а

Ухвала від 19.03.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Білак С. В.

Ухвала від 28.02.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Білак С. В.

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Білак С. В.

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 02.06.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 15.04.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 19.03.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Білак С. В.

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Білак С. В.

Постанова від 08.01.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні