Постанова
від 30.01.2014 по справі 811/3732/13-а
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2014 року Справа №811/3732/13-а

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Момонт Г.М., розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді адміністративну справу

за позовом : ОСОБА_1

до відповідача : Відділу Держземагентства в Устинівському районі Кіровоградської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Селянське фермерське господарство «Роксолана»

про скасування запису,

за участю :

секретаря судового засідання - Дмитрієвої А.В.,

представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився,

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача - не з'явився.

ОСОБА_1 звернувся з позовом, в подальшому уточненим, до Відділу Держземагентства в Устинівському районі Кіровоградської області про скасування у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право користування землею, договорів оренди землі запису щодо строку дії договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та СФГ «Роксолана», зареєстрованого 19 жовтня 2009 року за №040938500116 у Відділі Держземагентства в Устинівському районі Кіровоградської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 04.07.2008 р. між ним та СФГ «Роксолана» укладено договір оренди земельної ділянки, зареєстрований у Кіровоградській регіональній філії ДЗК 19 жовтня 2009 р. за №040938500116. Відповідно до п.8 вказаного договору він укладений на 3 роки, однак у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди зареєстровано вказаний договір із зазначенням строку його дії - 10 років.

У судове засідання представник позивача не з'явився, до суду надійшла заява представника позивача про розгляд справи без його участі (а.с.68).

Представники відповідача та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача в судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення (а.с.69, 70).

Згідно з ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши подані позивачем та відповідачем документи і матеріали, заслухавши пояснення сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

04 липня 2008 року між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Селянським фермерським господарством «Роксолана» (Орендар) укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого Оредодавець надав Орендарю у строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 4,58 га., розташовану на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області Зазначений договір 19.10.2009 р. зареєстрований за №040938500116 у Кіровоградській регіональній філії ДП «Центр ДЗК» (а.с.6-7).

Відповідно до змісту ч.1 ст.15, ч.1 ст.19 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 р. №161-ХІV, в редакції чинній на час укладення та реєстрації договору оренди від 04.07.2008 р., строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін та є істотною умовою договору оренди.

У відповідності до п.8 зазначеного Договору, договір укладено на три роки (а.с.6).

Судом встановлено, що у Книгу записів державної реєстрації договорів оренди землі внесено запис від 19.10.2009 р. №040938500116 про реєстрацію договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 3525884400:02:000:0530 площею 4,58 га, розташованої на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, укладеного між ОСОБА_1 та СФГ «Роксолана» строком на 10 років (а.с.43).

Таким чином, під час реєстрації договору оренди землі від 04.07.2008 р., укладеного між ОСОБА_1 та СФГ «Роксолана», реєстратором Кіровоградської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» допущено помилку у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі в частині зазначення строку дії договору, а саме: замість трьох років вказано десять років.

Згідно зі ст.18 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

У відповідності до ст.20 Закону України «Про оренду землі», укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст.202 Земельного кодексу України, в редакції чинній на час реєстрації договору оренди від 04.07.2008 р., державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у складі державного реєстру земель.

Державний реєстр земель складається з двох частин:

а) книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок;

б) Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку.

Згідно з ч.1 ст.204 Земельного кодексу України, в редакції чинній на час реєстрації договору оренди від 04.07.2008 р., Державний земельний кадастр ведеться уповноваженим органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

На підставі п.4 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1998 р. №2073, чинного на час укладення договору оренди від 04.07.2008 р., забезпечення реєстрації договорів оренди покладається на відповідні державні органи земельних ресурсів: районні відділи земельних ресурсів; управління (відділи) земельних ресурсів у містах обласного і районного підпорядкування; Київське і Севастопольське міське управління земельних ресурсів.

Відповідно до п.12, 13, 14 зазначеного Порядку, факт державної реєстрації засвідчується у 10-денний термін гербовою печаткою та підписом голови відповідної ради, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації або уповноваженої ними посадової особи. Печатка та підпис ставляться на всіх примірниках договору оренди (суборенди).

Після засвідчення факту державної реєстрації договір оренди реєструється у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, яка ведеться державним органом земельних ресурсів за формою згідно з додатком.

Книга записів державної реєстрації договорів оренди землі ведеться окремо в розрізі кожної сільської, селищної, міської ради, а також у розрізі Київської, Севастопольської міської державної адміністрації. Книга прошнуровується, засвідчується підписами сільського, селищного, міського голови та начальника районного відділу, міського управління (відділу) земельних ресурсів і скріплюється печатками.

Датою реєстрації договору оренди у Книзі записів є дата засвідчення факту державної реєстрації.

У відповідності до абз.8 п.1.2 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 02.07.2003 р. №174, чинного на час реєстрації договору оренди від 04.07.2008 р. (далі за текстом - Тимчасовий порядок), Книга записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі (далі - книга реєстрації) - це документ суворого обліку, який є складовою частиною державного реєстру земель та містить відомості про зареєстровані державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та договори оренди (суборенди) землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок.

Згідно з п.4.6 Тимчасового порядку, внесення записів реєстрації до книги реєстрації здійснює особа, яка призначається згідно з наказом оператора (реєстратора).

Відповідно до абз.10 п.1.2 Тимчасового порядку, оператори державного реєстру земель (далі - оператори) - структурні підрозділи Центру ДЗК, що проводять приймання, перевірку та систематизацію реєстраційних карток земельних ділянок, здійснюють видачу та реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди (суборенди) землі, ведуть книгу реєстрації, формують Поземельну книгу та не мають прямого доступу до бази даних АС ДЗК.

У відповідності до п.4.10 Тимчасового порядку, книга реєстрації є документом довічного зберігання. Знищення та вилучення частини книги або її розділів забороняється.

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.07.2012 р. №408 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Держкомзему України від 02 липня 2003 року №174», чинного з 20.08.2012 р., відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2009 року №1021 «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі» визнано таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету України по земельних ресурсах від 02 липня 2003 року №174 «Про затвердження Тимчасового порядку ведення Державного реєстру земель».

Згідно з п.1 Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 р. №1021. чинного у період з 01.01.2011 р. по 01.01.2013 р. (далі за текстом - Порядок), цей Порядок визначає процедуру ведення за формою згідно з додатком Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі (далі - Книга записів) - документа, який є власністю держави і складовою частиною державного реєстру земель та містить відомості про зареєстровані державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та договори оренди (суборенди) землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок. Територіальний орган Держземагентства забезпечує зберігання книг записів з метою запобігання їх викраденню, втраті, знищенню або пошкодженню.

У відповідності до п.4 Порядку, Книга записів відкривається та ведеться: у паперовому вигляді - територіальним органом Держземагентства; в електронному вигляді - операторами - структурними підрозділами державного підприємства»Центр державного земельного кадастру» - адміністратора автоматизованої системи державного земельного кадастру, які мають доступ та вносять відомості до автоматизованої системи державного земельного кадастру (далі - автоматизована система), заповнюють бланки державних актів на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою з використанням автоматизованої системи та формують з її використанням аркуші Книги записів.

Відповідно до п.22 Порядку, запис про державну реєстрацію документа, що посвідчує право на земельну ділянку, в розділі Книги записів скасовується (поновлюється) посадовою особою на підставі рішення суду.

Згідно з п.23 Порядку, скасування (поновлення) запису здійснюється шляхом внесення до автоматизованої системи відомостей про скасування (поновлення) із зазначенням дати та підстави скасування (поновлення), посади, прізвища та ініціалів посадової особи, яка скасувала (поновила) запис, і формування з використанням автоматизованої системи нових аркушів Книги записів, що засвідчується підписом посадової особи та скріплюється печаткою територіального органу Держземагентства.

Таким чином, до 01.01.2013 р. ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі здійснювали органи Держземагентства України.

Відповідно до ст.202 Земельного кодексу України, в редакції чинній на час розгляду справи, державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у Державному земельному кадастрі в порядку, встановленому Законом.

Згідно з п.31 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 р. №1051, документами Державного земельного кадастру, які створюються під час його ведення, є:

1) індексні кадастрові карти (плани) України, Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, селищ, сіл;

2) індексні кадастрові карти (плани) кадастрової зони і кварталу;

3) кадастрові карти (плани) Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, селищ, сіл, інші тематичні карти (плани), перелік яких встановлюється цим Порядком;

4) поземельні книги.

У відповідності до ч.1 ст.6 Закону України «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.2011 р. №3613-VI ведення та адміністрування Державного земельного кадастру забезпечуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Натомість, з 01.01.2013 р. право оренди земельної ділянки здійснюється органами державної реєстрації прав у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно у порядку визначеному Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 р. №1952-IV.

З огляду на викладене, судом встановлено, що з 01.01.2013 р. не передбачено ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, а також не визначено органу, уповноваженого на внесення записів до такої Книги.

Водночас суд зауважує, що запис №040938500116 від 19.10.2009 р. у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі в частині зазначення помилкового строку дії договору оренди від 04.07.2008 р., укладеного ОСОБА_1 та СФГ «Роксолана» не відповідає змісту вказаного договору, у зв'язку з чим порушує права його сторін договору з огляду на продовження дії такого договору поза волевиявленням його сторін, а також право власника земельної ділянки на розпорядження відповідною земельною ділянкою шляхом укладення нового договору оренди, оскільки відомості зазначені у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі використовуються, зокрема, при визначенні користувачів земельної ділянки.

Зважаючи на те, що Відділ Держземагентства в Устинівському районі Кіровоградської області на зберіганні у якого знаходиться Книги записів державної реєстрації договорів оренди землі, на час розгляду справи не наділений повноваженнями вносити записи до такої Книги, суд вважає, що позовна вимога про скасування у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, договорів оренди землі запису від 19 жовтня 2009 року №040938500116 в частині зазначення десятирічного строку дії договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством «Роксолана», підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Відтак, сплачений позивачем судовий збір у розмірі 68,82 грн. підлягає присудженню з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 159- 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити у повному обсязі.

2. Скасувати у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі запис від 19 жовтня 2009 року №040938500116 в частині зазначення десятирічного строку дії договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством «Роксолана».

Присудити ОСОБА_1, ід. номер НОМЕР_1 (АДРЕСА_1) з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 68,82 грн. (шістдесят вісім грн. 82 коп.).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови у повному обсязі.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Г.М. Момонт

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.01.2014
Оприлюднено04.02.2014
Номер документу36925217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —811/3732/13-а

Ухвала від 06.12.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Постанова від 30.01.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 19.12.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 19.12.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 06.12.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 25.11.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні