Постанова
від 20.01.2014 по справі 2а-16898/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

20 січня 2014 року 10:41 № 2а-16898/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Вєкуа Н.Г. при секретарі судового засідання Іванині М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом ОСОБА_1

до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві

про визнання протиправними дій, скасування рішення та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві (надалі - відповідач, Інспекція) про визнання протиправними дій, скасування рішення та зобов'язання вчинити дії.

Позовні вимоги обґрунтовані неправомірними діями відповідача щодо відмови в реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації, оскільки така декларація оформлена відповідно до нормативно-правових актів.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 09 січня 2013 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 19 березня 2013 року, позов ОСОБА_1 до Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві задоволено. Визнано протиправними дії Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві при прийнятті рішення КВ № 21212199395 від 25 жовтня 2012 року щодо відмови в реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації: садовий будинок (літера «А»), господарський блок (літера «Б»), котельня (літера «В»), гараж (літера Т») в садівницькому товаристві «Дніпровська левадія» на АДРЕСА_1. Скасовано рішення Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м.Києві щодо відмови в реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації: садовий будинок (літера «А»), господарський блок (літера «Б»), котельня (літера «В»), гараж (літера «Г») в садівницькому товаристві «Дніпровська левадія» на АДРЕСА_1. 4. Зобов'язано відповідача зареєструвати декларацію про готовність об'єкта до експлуатації: садовий будинок (літера «А»), господарський блок (літера «Б»), котельня (літера «В»), гараж (літера «Г») в садівницькому товаристві «Дніпровська левадія» на АДРЕСА_1.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України рішення судів попередніх інстанцій скасовано, а справу направлено на новий розгляд у зв'язку з неповним встановленням сулами обставин справи, які мають значення для її правильного вирішення.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 18.12.2013р. справу прийнято до провадження суддею Вєкуа Н.Г., закінчено підготовче провадження та призначено судове засідання, в якому представник позивача підтримав позовні вимоги. Представник відповідача проти позову заперечив.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, враховуючи заперечення відповідача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні виходячи в з наступного.

Позивач є власником земельної ділянки, яка розташована на вул. Садовій,64 ділянка 28, садівницьке товариство «Дніпровська левадія» у Дарницькому районі м.Києва, що підтверджується державним актом на земельну ділянку серії ЯЖ №032212 від 08 жовтня 2008 року, кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:90:941:0001.

З метою прийняття в експлуатацію об'єкта будівництва, а саме: садовий будинок (літера «А»), господарський блок (літера «Б»), котельня (літера «В»), гараж (літера «Г») в садівницькому товаристві «Дніпровська левадія» позивач 24 вересня 2012 року звернувся до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м.Києві із заявою про прийняття в експлуатацію об'єкта.

Рішенням №КВ 21212199395 від 25 жовтня 2012 року Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м.Києві повернула позивачу декларацію про готовність об'єкта до експлуатації (садовий будинок (літера «А»), господарський блок (літера «Б»), котельня (літера «В»), гараж (літера «Г»), керуючись пунктом 3.5 Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.

Процедуру та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та II категорій складності, збудованих до 31 грудня 2009 року без дозволу на виконання будівельних робіт, заяви про прийняття в експлуатацію яких подано до 31 грудня 2012 року, а також механізм проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж встановлює Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських" (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 24 червня 2011 року №91.

Відповідно до п.3.1 розділу III вищезазначеного Порядку прийняття в експлуатацію об'єктів (крім закінчених будівництвом до 05 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибний! будівель і споруд, прибудов до них) здійснюється безоплатно територіальними органами Державної архітектурно-будівельної інспекції України за результатами технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж та за наявності документа, що посвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт, шляхом реєстрації поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації, яка складається за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. Документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 05 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.

Замовник або його уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до Інспекції за місцезнаходженням об'єкта заяву про прийняття в експлуатацію об'єкта за формою, наведеною у додатку 3 до цього порядку, до якої додаються: два примірники заповненої декларації; звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації; засвідчені в установленому порядку копії: документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт; технічного паспорта, виданого бюро технічної інвентаризації (п.3.2 розділу III вищенаведеного Порядку).

Згідно п.3.4 розділу III зазначеного Порядку дані, зазначені у декларації, повинні узгоджуватись з документами, які подаються разом з нею.

Замовник відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданій ним декларації.

Згідно з п. 3.5 Порядку Інспекція повертає замовнику декларацію, якщо вона подана чи оформлена з порушенням вимог, установлених цим Порядком, у тому числі у разі виявлення невідповідності поданих документів вимогам законодавства та виявлення недостовірних відомостей у поданих документах.

Як встановлено судом під час огляду декларації про готовність об'єкта до експлуатації, її оформлено з порушенням вимог, установлених вищезгаданим Порядком, оскільки найменування об'єкта, що зазначене в заяві про прийняття в експлуатацію об'єкта та декларації про готовність об'єкта до експлуатації не узгоджується з відміткою про самовільне будівництво в технічному паспорті від 10 грудня 2010 року, виданому БТІ.

Також, , в матеріалах справи наявний звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта, затверджений в.о. директора приватного підприємства «Архітектурна майстерня «Сіон», у якому не встановлена відповідність або невідповідність вказаного об'єкту вимогам безпечної експлуатації, що не узгоджується з 6 декларації та не відповідає вимогам, встановленим Порядком.

Крім того, в матеріалах справи наявний акт перевірки згаданого об'єкту щодо дотримання законодавства у сфері містобудівної діяльності будівельних норм, державних стандартів і правил від 19 лютого 2013 року, де зазначено, що господарський блок (літера Б) експлуатується як заклад торгівлі магазин «Продукти». Разом з тим, цільове призначення земельної ділянки на якій він розташований - ведення садівництва, що ставить під сумнів використання вказаної земельної ділянки за її цільовим призначенням, а також про достовірність відомостей, зазначених позивачем у декларації.

За наведених норм та обставин суд приходить до висновку про те, що рішення Інспекції щодо повернення позивачу декларації про готовність об'єкта до експлуатації прийняте в межах повноважень та у спосіб, встановлений чинним законодавством, і ґрунтується на всебічному досліджені істотних обставин, які зумовили його прийняття.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Разом з тим, позивачем не було надано суду достатніх та допустимих доказів, не наведено обґрунтованих доводів, які б могли вказати на неправомірність спірного рішення.

Відповідач, як суб'єкт владних повноважень, довів суду правомірність оскаржуваного рішення, у зв'язку з чим позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову - відмовити.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Вєкуа Н.Г.

постанова складена у повному обсязі 28 січня 2014 р.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.01.2014
Оприлюднено10.02.2014
Номер документу37044461
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-16898/12/2670

Ухвала від 05.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

Ухвала від 27.05.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

Ухвала від 02.12.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чалий С.Я.

Ухвала від 03.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 10.09.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 14.08.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 28.07.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Ухвала від 15.07.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Ухвала від 09.04.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маслій В.І.

Ухвала від 25.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чалий С.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні