Ухвала
від 17.02.2014 по справі 17/258
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел./факс 55-17-32, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

17 лютого 2014 року Справа № 17/258

За позовом Дочірнього підприємства "Донбаснафтопродукт" Товариства з обмеженою відповідальністю "Донбаснафтопродукт", м. Луганськ

до відповідача Державного підприємства "Луганськвугілля", м. Луганськ

про стягнення 51 223 грн. 08 коп.

орган виконання судових рішень - Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Луганській області

Суддя Василенко Т.А.

Секретар судового засідання Бородіна А.А.

У засіданні брали участь :

від позивача - Білик В.В., директор, паспорт ВВ 206733 виданий Кіровським РВ ДМУ УМВС України в Донецькій області;

від відповідача - представник не прибув;

від УДВС ГУЮ у Луганській області - представник не прибув.

ВСТАНОВИВ:

ОБСТАВИНИ СПРАВИ: розгляд скарги Дочірнього підприємства "Донбаснафтопродукт" Товариства з обмеженою відповідальністю "Донбаснафтопродукт" від 22.01.2014 на бездіяльність Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Луганській області в порядку ст. 121-2 ГПК України з наступними вимогами:

1. Визнати незаконною бездіяльність Суб'єкту оскарження щодо не реагування відповідно до діючого законодавства на заяву Скаржника про передачу виконавчого провадження № 16264764 від 16.12.2013 року;

2. Зобов'язати Суб'єкт оскарження розглянути заяву Скаржника від 16.12.2013 року про передачу виконавчого провадження № 16264764 та винести відповідну постанову за результатами її розгляду згідно з діючим законодавством;

3. Зобов'язати Суб'єкт оскарження направити на адресу Позивача постанову по результатам розгляду заяви Скаржника від 16.12.2013 року про передачу виконавчого провадження № 16264764.

Позивачем (заявником скарги на бездіяльність органу Державної виконавчої служби) подано уточнення до скарги на бездіяльність Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Луганській області від 10.02.2014, в якій він виклав вимоги за скаргою в наступній редакції:

1. Визнати незаконною бездіяльність Суб'єкту оскарження щодо не реагування відповідно до діючого законодавства на заяву Скаржника про передачу виконавчого провадження № 16264764 від 16.12.2013;

2. Зобов'язати Суб'єкт оскарження розглянути заяву Скаржника від 16.12.2013 про передачу виконавчого провадження № 16264764 та винести відповідне рішення за результатами її розгляду згідно з діючим законодавством;

3. Зобов'язати Суб'єкт оскарження направити на адресу Позивача постанову по результатам розгляду заяви Скаржника від 16.12.2013 про передачу виконавчого провадження № 16264764.

Вказана уточнена скарга прийнята судом до розгляду та долучена до матеріалів справи.

Крім того, позивачем надано пояснення від 10.02.2014, а яких він зазначає, що всупереч ухвалі господарського суду Луганської області від 04.11.2013 у справі № 17/258 виконавче провадження № 16264764 не поновлено та жодних дій щодо виконання судового рішення не вчинено. У зв'язку з чим, позивач просить направити на його адресу відповідний наказ за ухвалою господарського суду Луганської області від 04.11.2013.

З цього приводу, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно зі статтею 115 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у ньому, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до законів України, а також рішеннями, що підлягають примусовому виконанню.

Примусове виконання рішень судів України відбувається на основі виконавчих документів, які є підставою для відкриття державним виконавцем виконавчого провадження і проведення виконавчих дій. Такими документами є виконавчі листи, що видаються судами; накази господарських судів; ухвали, постанови судів у випадках, передбачених законом; інші документи, визначені у частині другій статті 17 Закону України «Про виконавче провадження».

Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом (частина перша статті 116 Господарського процесуального кодексу України ).

Системний аналіз статей 84, 116, 117, 119, 120 Господарського процесуального кодексу України дає можливість дійти висновку, що наказ відтворює резолютивну частину прийнятого господарським судом рішення і залишається незмінним до повного виконання чи втрати ним юридичної сили у випадках, встановлених Кодексом.

Так, на виконання рішення господарського суду Луганської області від 09.11.2009 за позовом Дочірнього підприємства "Донбаснафтопродукт" Товариства з обмеженою відповідальністю "Донбаснафтопродукт" до Державного підприємства "Луганськвугілля" про стягнення 51 223 грн. 08 коп. позивачу було видано наказ від 23.11.2009 № 17/258.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 17 Закону України «Про виконавче провадження» підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи: ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, кримінальних провадженнях та справах про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом.

До ухвал, визначених у пункті 2 частини другої статті 17 Закону України «Про виконавче провадження», належать, зокрема, і ухвали, які винесено за результатами розгляду скарги.

Так, вказаними ухвалами господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, або визнає дії чи бездіяльність органу Державної виконавчої служби незаконними, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов'язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав.

Ці ухвали виконуються органами державної виконавчої служби або іншими органами виконання судових рішень згідно з вимогами статей 2, 3, 5, 17 Закону України «Про виконавче провадження» без видачі наказу суду, оскільки мають самостійний процесуальний характер і не є актами вирішення спору по суті. Такі ухвали приймаються судом у зв'язку з необхідністю забезпечення розгляду судових справ та виконання рішення суду в майбутньому.

Відповідно до ст. 121-2 Господарського процесуального кодексу України скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена. Скарги на дії органів Державної виконавчої служби розглядаються господарським судом, про час і місце якого повідомляються ухвалою стягувач, боржник чи прокурор та орган виконання судових рішень. За результатами розгляду скарги виноситься ухвала, яка надсилається стягувачеві, боржникові та органові виконання судових рішень. Ухвалу може бути оскаржено у встановленому цим Кодексом порядку.

Аналіз положень статей 116, 121-2 Господарського процесуального кодексу України і статті 51 Закону України «Про виконавче провадження» дає підстави вважати, що ухвала господарського суду про результати розгляду скарг на дії та бездіяльність органу ДВС спрямована на забезпечення повного виконання вже прийнятого рішення суду і виданого судового наказу. Така ухвала є обов'язковою для державної виконавчої служби при виконанні відповідного судового наказу у межах відкритого виконавчого провадження.

Виходячи з наведеного, правові підстави для видачі наказу на виконання ухвали господарського суду Луганської області від 04.11.2013 у справі № 17/258 відсутні. У зв'язку з чим вимоги за поясненнями позивача від 10.02.2014 щодо направлення на його адресу наказу на виконання ухвали господарського суду Луганської області від 04.11.2013 у справі № 17/258 слід залишити без задоволення.

На день розгляду скарги представники відповідача та Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Луганській області у судове засідання не прибули, причини неявки суду не повідомили, хоча про час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

Враховуючи неподання сторонами всіх витребуваних судом доказів та неявку представників відповідача і органу виконання судових рішень у судове засідання, суд вважає за необхідне відкласти розгляд скарги.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 77, 86, 121-2 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд скарги відкласти на 03.03.2014 о 10 год. 30 хв.

2. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а, в кім. № 319 /суддя Василенко Т.А./.

3. Зобов'язати позивача:

- невідкладно направити копію скарги (уточненої) і доданих до неї документів відповідачу і відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Луганській області, надати суду належні докази такого направлення ;

- надати документальне підтвердження і нормативне обґрунтування по кожному викладеному у скарзі пункту з посиланням на норми діючого законодавства по кожній вимозі окремо.

4. Зобов'язати відповідача:

- надати відзив на скаргу позивача , документальне підтвердження і нормативне обґрунтування викладених у відзиві доводів;

- надати докази сплати боргу за наказом господарського суду Луганської області від 23.11.2009 № 17/258 (платіжні документи, тощо: оригінали - для огляду у судовому засіданні, належним чином засвідчені копії - до справи) - у разі їх наявності.

5. Зобов'язати управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Луганській області:

- надати заперечення на скаргу позивача з доказами його надіслання останньому, документальне підтвердження і нормативне обґрунтування викладених у запереченні доводів;

- надати письмові пояснення щодо стадії виконавчого провадження ВП № 16264764 відносно примусового виконання наказу господарського суду Луганської області від 23.11.2009 №17/258 з документальним підтвердженням і нормативним обґрунтуванням викладених у поясненні доводів;

- забезпечити участь компетентного з цих питань представника у судовому засіданні .

Суддя Т.А. Василенко

Дата ухвалення рішення17.02.2014
Оприлюднено20.02.2014
Номер документу37241088
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/258

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 10.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Ухвала від 26.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні