Ухвала
від 06.03.2014 по справі 2а-10172/12/2070
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

06 березня 2014 року м. Київ В/800/922/14

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Сірош М.В.,

Блажівська Н.Є.,

Маринчак Н.Є.,

Рибченко А.О.,

Цвіркун Ю.І.

перевіривши заяву Лозінської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Харківській області про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого адміністративного суду України від 4 грудня 2013 року у справі за адміністративним позовом Малого багатопрофільного підприємства фірми «Етуаль» до Лозінської об'єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби,

про скасування наказу та визнання дій протиправними, -

ВСТАНОВИЛА:

4 грудня 2013 року постановою Вищого адміністративного суду України касаційна скарга Лозінської об'єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби задоволена частково.

Постанова Харківського окружного адміністративного суду від 4 жовтня 2012 року та ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 січня 2013 року скасовані, в частині задоволення позову щодо визнання неправомірними дій посадових осіб податкового органу про скасування акту перевірки відмовлено.

В іншій частині постанова першої інстанції та ухвала апеляції залишені без змін.

Не погоджуючись з рішенням суду касаційної інстанції, Лозінська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Харківській області звернулася із заявою про допуск для перегляду Верховним Судом України постанови Вищого адміністративного суду України від 4 грудня 2013 року і її скасування, посилаючись на неоднакове застосування судом касаційної інстанції підпункту 20.1.4 пункту 20.1 ст. 20, пункту 73.3 ст. 73, підпункту 75.1.2 пункту 75.1 ст. 75, пункту 79.2 ст. 79 Податкового кодексу України.

Обговоривши викладені у поданій заяві доводи, колегія суддів прийшла до висновку, що заява про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого адміністративного суду України від 4 грудня 2013 року не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 237 Кодексу адміністративного судочинства України, однією з підстав звернення із заявою про перегляд Верховним Судом України судових рішень в адміністративних справах є неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що призвело до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

Під неоднаковим застосуванням одних і тих самих норм матеріального права необхідно розуміти, як різне тлумачення змісту і сутності правових норм, на підставі якого зроблено висновок про різний зміст суб'єктивних прав і обов'язків учасників відповідних правовідносин, у тому числі про наявність та обсяг прав і/або обов'язків осіб, які беруть участь у справі; різне застосування правил конкуренції правових норм при вирішенні колізій між ними з урахуванням ієрархії цих правових норм, а також дії норм у часі, просторі та за колом осіб, тобто незастосування закону, який підлягав застосуванню; різне визначення предмета регулювання правових норм, зокрема застосування різних правових норм для регулювання одних і тих самих відносин або поширення дії норми на певні правовідносини в одних випадках і незастосування цієї самої норми до аналогічних відносин в інших випадках, тобто різне застосування закону, який не підлягав застосуванню; різне застосування правил аналогії права чи закону в подібних правовідносинах.

Подібність правовідносин означає тотожність об'єкта та предмета правового регулювання, а також умов застосування правових норм (часу, місця, підстав виникнення, припинення та зміни відповідних правовідносин).

Зміст правовідносин з метою з'ясування їх подібності в різних рішеннях суду (судів) касаційної інстанції визначається обставинами кожної конкретної справи.

Як вбачається із поданої заяви, правовідносини, що розглядаються, відмінні від тих, на які посилається заявник в обґрунтування наявності підстав для перегляду справи, що не дає можливості дійти висновку щодо неоднакового застосування судом касаційної інстанції однієї й тієї самої норми матеріального права.

Таким чином, постанова Вищого адміністративного суду України від 4 грудня 2013 року не підлягає перегляду Верховним Судом України, оскільки із доданих до заяви копій судових рішень не вбачається неоднакового застосування норм матеріального права.

Обговоривши доводи заяви, колегія суддів не знаходить підстав для допуску справи до провадження Верховного Суду України для перегляду постанови Вищого адміністративного суду України від 4 грудня 2013 року.

Керуючись статтями 237, 240 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИЛА:

Відмовити Лозінській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Харківській області у допуску до провадження Верховного Суду України справи за адміністративним позовом Малого багатопрофільного підприємства фірми «Етуаль» до Лозінської об'єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби про скасування наказу та визнання дій протиправними для перегляду постанови Вищого адміністративного суду України від 4 грудня 2013 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Судді: Сірош М.В.

Блажівська Н.Є.

Маринчак Н.Є.

Рибченко А.О.

Цвіркун Ю.І.

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення06.03.2014
Оприлюднено24.03.2014
Номер документу37769977
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10172/12/2070

Ухвала від 29.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бухтіярова І.О.

Ухвала від 06.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сірош М.В.

Постанова від 04.12.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бухтіярова І.О.

Ухвала від 23.01.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Шевцова Н.В.

Ухвала від 20.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бухтіярова І.О.

Ухвала від 21.11.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Шевцова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні