Рішення
від 26.03.2014 по справі 2-807/12
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 2-807/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2014 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Грубіяна Є.О., секретаря Максименко М.С., розглянув цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, --

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся із зазначеною заявою і просив суд, винести рішення, яким усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою площею 0,12 га за адресою АДРЕСА_1 (далі за текстом скорочено - спірна земельна ділянка) шляхом звільнення земельної ділянки від будівельних матеріалів, сміття та стягнути з відповідача на користь позивача матеріальну та моральну шкоду.

В судове засідання з'явилися сторони по справі. Позивач та його представник позов підтримали з підстав викладених у заяві та просили її задовольнити. Відповідач позов не визнав та просив відмовити в його задоволенні. Від представника третьої особи надійшла заява про розгляд справи у його відсутність і при вирішенні справи по суті покладається на розсуд суду. Судом вирішено проводити розгляд справи у відсутність осіб, що не з'явилися.

Судом були встановлені наступні фактичні обставини справи. Рішенням Житомирського районного суду від 26 червня 2013 року державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,1200 га серії ЯК №638250 виданий Сінгурівською сільською радою Житомирського району Житомирської області від 4 жовтня 2011 року на ім'я позивача, визнано недійсним (а.с.52-53). Дане рішення набуло законної сили. Інших рішень, або правовстановлюючих документів які б декларували права власності чи надавали право користуватись спірною земельною ділянкою позивачем надано не було.

Зазначені правовідносини врегульовані наступними нормативно-правовими актами. Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ст. 60 ЦПК України). Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ст. 328 ЦК України). Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном (ст. 391 ЦК України). Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них (ч. 2 ст. 78 Земельного кодексу України).

Громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини; виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю) (ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України).

Проаналізував фактичні обставини справи, встановлені судом за доказами поданими сторонами, норми матеріального та процесуального права, які регулюють дані правовідносини, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позову, виходячи з наступного.

Вимогами ст. 1 ЦПК України передбачено, що судовому захисту підлягають лише порушені невизнані або оспорювані права громадян. За наданими суду доказами не можна стверджувати, що позивач володіє на праві власності або користується спірною земельною ділянкою тобто має будь - які права на спірну земельну ділянку. За таких обставин стверджувати про порушення відповідачем прав позивача не можна адже не було доведено факту належності земельної ділянку позивачеві, а звідси і порушення таких прав. Дійсно, до 9 липня 2013 року (дати набрання законної сили рішення суду від 26 червня 2013 року) позивач був власником земельної ділянки. Однак, на час розгляду справи ним не є.

Інші і похідні позовні вимоги не підлягають до задоволення адже основна вимога є безпідставною.

Стосовно стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат, суд також відмовляє враховуючи вимоги (ч. 1 ст. 88 ЦПК України).

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, ч. 1 ст. 88, ч. 4 ст. 174, 209 ЦПК України, ст. 328, 391 ЦК України, ч. 2 ст. 78 та ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України, ст. ст. 212 - 215 ЦПК України, суд, --

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову відмовити.

Рішення суду вступає в законну силу після закінчення строку на апеляційне оскарження. Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Житомирської області через Житомирський районний суд Житомирської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Є.О. Грубіян

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.03.2014
Оприлюднено02.04.2014
Номер документу37923538
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-807/12

Ухвала від 21.10.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Ухвала від 20.03.2012

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Ухвала від 29.08.2013

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 02.07.2013

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 21.06.2013

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Рішення від 25.05.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Нікушин В. В.

Ухвала від 20.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Орлов І. В.

Рішення від 26.03.2014

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Рішення від 26.03.2014

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Рішення від 07.05.2013

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Яківчик І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні