Рішення
від 26.03.2014 по справі 617/66/14-ц
ВОВЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 617/66/14-ц

Провадження № 2/617/90/14

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2014 року Вовчанський районний суд Харківської області

у складі головуючого: судді Король Т.В.

при секретарі Павлюковій С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Вовчанська

цивільну справу за позовом садівничого товариства «Женьшень» до ОСОБА_1,третя особа: Інспекція державного архітектурно-будівельного

контролю у Харківській області про знесення самочинно збудованого майна,

В с т а н о в и в:

Садівниче товариство»Женьшень» звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1,третя особа Інсипекція державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області про знесення самовільно збудованих магазину та погрібу,посилаючись на ті обставини,що 14 .02.2002 р. на частину земельної ділянки площею 600 кв.м між СТ «Женьшень» та ОСОБА_1 було укладено договір оренди землі в господарському дворі садівничого товариства «Женьшень» для будівництва магазину. Строк вказаного договору сплив 01.02.2012 р.

В 2004 р.,вказує в позовній заяві позивач,ОСОБА_1 без належного дозволу та затвердженого проекту на вказаній земельній ділянці було розпочато будівництво магазину, а в 2006 р. - погріба.

До теперішнього часу право власності на вказане майно за ОСОБА_1 не зареєстровано.

У зв язку зі спливом строку дії договору оренди землі, СТ «Женьшень» 28.12.2012 та 31.01.2013 р.р. було направлено ОСОБА_1 листи-попередження про необхідність вивезення будівельних матеріалів, з яких він намагався побудувати магазин та погріб,та приведення земельної ділянки у первісний стан,які останній проігнорував.

На підставі викладеного,позивач просить суд зобов язати ОСОБА_1 усунути перешкоди в користування вказаною земельною ділянкою шляхом знесення самочинно збудованих магазина та погріба за його рахунок,та стягнути з нього судові витрати в розмірі 243 грн.60 коп.

У судовому засіданні голова правління СТ«Женьшень» Данник А.В. підтримав позовні вимоги,викладені в позовній заяві та просив їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 проти позову заперечував та пояснив,що рішенням суду за ним визнано право власності на вищевказані самовільні будівлі.

Від 3-ї особи Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Харкіській області на адресу суду поштою надійшло письмове пояснення по справі з проханням розглядати справу без їхнього представника.

Вислухавши учасників процесу,дослідивши письмові докази по справі суд вважає встановленими слідуючі обставини справи.

Як вбачається із матеріалів справи,а саме Державного акту на право постійного користування землею,виданого 26 листопада 1997 р. Вовчанською районною радою народних депутатів, постійним користувачем земель,на яких здійснював будівництво ОСОБА_1 є садове товариство «Женьшень».

Рішенням судової колегії судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 11 грудня 2012 р. скасовано рішення Вовчанського районного суду Харківської області від 08 червня 2010 р.,яким за ОСОБА_1 було визнано право власності на самочинно збудовані об єкти нерухомості - магазин по продажу товарів народного попиту,площею 85,9 кв.м та погріб площеню 30 кв.м.,що знаходяться по АДРЕСА_1 та ухвалено нове рішення,яким в задоволенні позову ОСОБА_1 до Старосалтівської селищної ради,третя особа - інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області,садове товариство «Женьшень» про визнання права власності на самочинне будівництво відмовлено.

Відповідно до акту №479-А перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності,державних будівельних норм,стандартів і правил під час виконання підготовчих і будівельних робіт від 14.03.2013 р. відповідно до ст.41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та згідно з Порядком здійснення архітектурно-будівельного контролю,затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 553, інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області була проведена перевірка дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності,державних будівельних норм,стандартів і правил під час виконання підготовчих і будівельних робіт ОСОБА_1 за місцем знаходження об єкту будівництва АДРЕСА_1 - магазину та погрібу згідно технічного паспорту бюро технічної інвентарізації від 18.01.2010 р., якою встановлено відсутність документів,що підтверджують право на виконання будівельних робіт та введення їх в експлуатацію.

Приписом інспекціїї державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області від 14.03.2013 р. ОСОБА_1 в з вязку з виконанням останнім будівельних робіт з будівництва магазину та погрібу без документа,що посвідчує право на виконання будівельних робіт та без забезпечення здійснення технічного нагляду, зобов язано усунути допущені порушення у термін до 14.03.2014 р.

До теперішнього часу ОСОБА_1 не виконав вищезгаданого припису.

Ч.4 ст.376 ЦК України визначено,що якщо власник /користувач/ земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою,яка здійснила /здійснює/ самочинне будівництво на його земельній ділянці,майно підлягає знесенню особою,яка здійснила /здійснює/ самочинне будівництво, або за її рахунок.

Таким чином,оцінюючи зібрані докази в їх сукупності суд вважає,що позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного,ст.376 ЦК України,керуючись ст.10,11,60,214,215 ЦПК України,суд

В и р і ш и в:

Позовну заяву садівничого товариства «Женьшень» до ОСОБА_1,третя особа: Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області про знесення самочинно збудованого майна - задовольнити.

Зобов язати ОСОБА_1 усунути перешкоди у користування земельною ділянкою за адресою: АДРЕСА_1 шляхом знесення самочинно збудованих магазину та погрібу за його рахунок.

Стягнути з ОСОБА_1 /РНОКПП - НОМЕР_1/ на користь садівничого товариства «Женьшень» /код23329694/ судовий збір у розмірі 243 /двісті сорок три/ грн.60 коп.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області через Вовчанський районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти діб з дня проголошення рішення суду.

Суддя:

СудВовчанський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.03.2014
Оприлюднено01.04.2014
Номер документу37931665
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —617/66/14-ц

Ухвала від 21.08.2014

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

Ухвала від 12.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

Рішення від 26.03.2014

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Король Т. В.

Ухвала від 04.02.2014

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Король Т. В.

Ухвала від 16.01.2014

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Король Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні