Ухвала
від 01.04.2014 по справі 189/542/14-к
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/542/14-к

1-кп/189/49/14

У Х В А Л А

01.04.2014 року Покровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

учасники процесу:

судовий розпорядник ОСОБА_4

підозрювана ОСОБА_5

представник потерпілого ОСОБА_6

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт. Покровське Дніпропетровської області у залі суду в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12014040540000087 клопотання заступника прокурора Покровського району Дніпропетровської області про звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України обвинуваченої: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Вербівське Васильківського району Дніпропетровської області, українки, громадянки України, директора комунального закладу освіти «Навчально виховний комплекс «Покровська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 2 дошкільний навчальний заклад», заміжньої, з вищою освітою, зареєстрованою та проживаючою за адресою: АДРЕСА_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Прокуратура Покровського району Дніпропетровської області звернулася до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Так, ОСОБА_5 , підозрюється у тому, що згідно рішення Покровської районної ради №280-16/VI від 21 серпня 2012 року працюючи на посаді директора комунального закладу освіти «Навчально виховний комплекс «Покровська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 2 дошкільний навчальний заклад» та, виконуючи організаційно-розпорядчі функції, а саме відповідно до посадових обов`язків директора та трудового договору «… здійснює загальне управління діяльністю школи…; визначає структуру управління школою, штатний розпис; вирішує наукові, навчально методичні, адміністративні, фінансові, господарські та інші питання, що виникають в процесі діяльності школи; планує, координує і контролює роботу педагогічних та інших працівників школи; здійснює підбір, прийом на роботу і розстановку кадрів;» та ін., тобто являючись службовою особою та маючи умисел на незаконне заволодіння грошовими коштами держави в особі відділу освіти Покровської районної державної адміністрації Дніпропетровської області шляхом зловживання своїм службовим становищем, скоїла ряд умисних кримінальних правопорушень.

Так, 01.06.2012 року згідно наказу № 59 К комунального закладу освіти «Навчально виховний комплекс «Покровська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 2 дошкільний навчальний заклад», затвердженого директором вказаного закладу ОСОБА_5 , на посаду двірника на 0,5 ставки від заробітної плати було призначено ОСОБА_7 . В подальшому ОСОБА_5 , реалізуючи свій умисел на заволодіння грошовими коштами держави та завідомо знаючи, що ОСОБА_7 на роботу не ходить, будь-яких покладених на нього обов`язків не виконує, а лише «формально» рахується на посаді, зловживаючи своїм службовим становищем в період з червня місяця 2012 року по серпень місяць 2012 року включно, з метою подальшої заволодіння коштами держави, щомісячно у табеля обліку використання робочого часу, які за її вказівкою як директора навчального закладу, складала завідуюча по господарству комунального закладу освіти «Навчально виховний комплекс «Покровська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 2 дошкільний навчальний заклад» ОСОБА_8 , яку та не повідомила про свій злочинний намір, навпроти прізвища ОСОБА_7 ставила відмітки про відпрацювання ним робочих днів, а ОСОБА_5 в свою чергу, реалізовуючи свій злочинний намір погоджувала своїм підписом зазначені табеля для подальшої їх передачі до відділу освіти Покровської РДА для нарахування заробітної плати ОСОБА_7 у розмірі: за червень 2012 року в розмірі 527,31 грн., за липень 2012 року в розмірі 527,31 грн., за серпень 2012 року в розмірі 385,36 грн., а всього кошти в розмірі 1440,04 грн. В подальшому платіжні відомості про нарахування заробітної плати бухгалтерією відділу освіти Покровської РДА, як це передбачено наказом Міністерства освіти України № 102 від 15.04.1993 року «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», про що було відомо ОСОБА_5 надавалися до Покровського відділення Дніпропетровської філії АТ "Райффайзен Банк Аваль", розташованої за адресою: смт. Покровське вул.. 40 років Жовтня, 22 Покровського р-ну Дніпропетровської області для подальшого перерахунку грошових коштів на розрахунковий рахунок ОСОБА_7 - № НОМЕР_1 . Після чого ОСОБА_5 маючи в своїм користуванні пластикову картку ОСОБА_7 знімала вказані кошти із зазначеного рахунку через відділення АТ "Райффайзен Банк Аваль" та привласнювала їх собі, розпоряджаючись ними на свій розсуд.

Таким чином в період з червня 2012 року по серпень 2012 року включно, ОСОБА_5 будучи службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, з допомогою ОСОБА_8 , яку не повідомила про свої злочинні наміри, внесла недостовірну інформацію в офіційний документ табеля обліку використання робочого часу по комунальному закладу освіти «Навчально виховний комплекс «Покровська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 2 дошкільний навчальний заклад», тобто скоїла службове підроблення, на підставі якого, нараховувалася ОСОБА_7 заробітна плата помісячно в загальній сумі 1440,04 грн. за роботу, яку він фактично не виконував, та були перераховані на розрахунковий рахунок останнього, які потім незаконно привласнювала ОСОБА_5 , чим державі в особі відділу освіти Покровської районної державної адміністраціїзаподіяно матеріальні збитки на вказану суму.

Дії підозрюваної ОСОБА_5 кваліфіковані за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службовому підробленні, тобто внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів,

Прокурор в судовому засіданні клопотав звільнити підозрювану від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки трудовому колективу, що вмотивував вчиненням злочинів вперше, які відносяться до злочинів невеликої та середньої тяжкості, схвальними характеристиками ОСОБА_5 з місць роботи і проживання, а також виказаною їй довірою трудового колективу прийняттям рішення про поручительство перед судом за належну її поведінку в майбутньому.

Суду надано протокол загальних зборів трудового колективу і клопотання за підписом начальника відділу освіти Покровської райдержадміністрації ОСОБА_9 , що скріплений печаткою, яке мотивовано одноголосною згодою всіх присутніх на зборах членів трудового колективу поручитися за перевиховання ОСОБА_5 , потурбувавшись про проведення з нею необхідної виховної роботи, та із зобов`язанням прийняти до виконання здійснення необхідного нагляду за поведінкою ОСОБА_5 в цілях попередження порушення громадського порядку з її боку.

Підозрювана ОСОБА_5 в судовому засіданні свою вину у вчиненні злочинів визнала повністю, проявивши усвідомлення ступеня суспільної небезпечності нею вчиненого, не приховувала докори сумління, які вона відчуває, засудила свої дії, тим самим проявивши щиросердне каяття. Після відповідних роз`яснень за ст. 285 КПК України підозрювана погодилася на звільнення від відповідальності і закриття кримінального провадження з таких підстав.

Згідно з ст. 47 КК України допускається умовне звільнення особи, яка щиро розкаялася, від кримінальної відповідальності за злочини середньої тяжкості, що вчинені нею вперше. З урахуванням зазначених передумов підставою для звільнення від кримінальної відповідальності слугує виражена трудовим колективом підприємства у відповідному клопотанні згода прийняти під свій нагляд і на своє піклування особу, на умовах проведення з нею відповідної виховної роботи з метою її виправлення і попередження надалі порушень з її боку громадського порядку.

Із наданого протоколу загальних зборів трудового колективу вбачається, що ОСОБА_5 , працюючи директором комунального закладу освіти «Навчально виховний комплекс «Покровська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 2 дошкільний навчальний заклад», заслужила довіру колективу. Вивченням особи підозрюваної підтверджується, що вона раніше не судима (т. 1 а.с. 120), за місцем роботи та постійного проживання характеризується позитивно (т. 1 а.с. 124, 125-126).

В силу постанови ВР України № 1545-XII від 12.09.1991 "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства СРСР" підлягає застосуванню Закон СРСР № 9500-X від 17.06.1983 "Про трудові колективи та підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами та організаціями" як такий, що не суперечить положенням ст. 2521 КЗпП України в частині визначення складу трудового колективу та в частині його повноважень. Саме як основний осередок суспільства, що затверджує принцип відповідальності кожного перед колективом та колективу за кожного працівника, трудовий колектив підприємства складають всі громадяни, що приймають своєю працею участь в його діяльності на підставі трудового договору (контракту, угоди), а так само в інших форм, які регулюють трудові відносини працівника з підприємством.

Заявлене клопотання по формі відповідає вимогам абзацу третього ч. 2 ст. 19 Закону СРСР № 9500-X, оскільки підписано адміністрацією підприємства за дорученням трудового колективу.

З протоколу загальних зборів трудового колективу вбачається, що член колективу відділу освіти ОСОБА_10 у присутності підозрюваної довела до відома трудового колективу відділу освіти Покровської РДА обставини вчинених злочинів, викладені в клопотанні про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, ступінь тяжкості вчинених злочинів, після чого члени трудового колективу, які взяли слово, підтримали ініціативу, характеризуючи ОСОБА_5 позитивно, відгукуючись про неї як про добросовісного та дисциплінованого працівника.

Відповідно, за змістом клопотання відповідає вимогам ч. 3 ст. 285 КПК України.

Таким чином, за внутрішнім переконанням, належить дійти висновків про щире каяття підозрюваної і можливість її виправлення під виховним впливом трудового колективу, який виразив свою довіру, поручившись за підозрювану, на підставі чого, за встановлених необхідних передумов ступеня тяжкості вперше вчинених злочинів, у встановленому порядку за ч. 2 ст. 44 КК України по суду особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності згідно зі ст. 47 цього Кодексу, що тягне закриття кримінального провадження відповідно до ч. 3 ст. 288 КПК України.

Суд, вислухавши висновки прокурора про наявність підстав для звільнення особи від кримінальної відповідальності, думку підозрюваної, оцінивши обґрунтованість клопотання прокурора, у відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України доходить висновку про наявність достатніх підстав для закриття провадження, про що згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України постановляє цю ухвалу.

Керуючись ст.ст. 288, 314, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Передати ОСОБА_5 на поруки трудовому колективу відділу освіти Покровської районної державної адміністрації.

ОСОБА_5 , згідно зі ст. 47 КК України, звільнити від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України за умови виправдання нею довіри трудового колективу, старанності до заходів виховного характеру та дотримання громадського порядку на протязі року з дня передачі її на поруки.

Кримінальне провадження за висунутою ОСОБА_5 підозрою за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України - закрити.

З припровадженням адміністрації відділу освіти Покровської районної державної адміністрації копії цієї ухвали довести до відома трудового колективу на випадок порушення ОСОБА_5 умов передачі на поруки, що прийняте трудовим колективом рішення про відмову від поручительства за взяту на поруки особу направляється до суду, який постановив цю ухвалу, для відновлення судового провадження.

Речові докази:

-табеля обліку використання робочого часу по комунальному закладу освіти «Навчально виховний комплекс «Покровська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 2 дошкільний навчальний заклад» за червень, липень, серпень місяці 2012 року передані на зберігання старшому бухгалтеру зарплатної групи централізованої бухгалтерії відділу освіти Покровської районної державної адміністрації ОСОБА_6 , платіжні відомості за червень, липень, серпень місяці 2012 року передані на зберігання старшому бухгалтеру зарплатної групи централізованої бухгалтерії відділу освіти Покровської районної державної адміністрації ОСОБА_6 - зберігати у матеріалах кримінального провадження;

-трудову книжку встановленого зразка на 63 сторінках серії « НОМЕР_2 » видана 01.06.2012 року на імя ОСОБА_7 , яку передано на зберігання ОСОБА_7 залишити останньому;

-пластикову картку банку «Райффайзен Банк Аваль», номер НОМЕР_1 , що видана на ім`я ОСОБА_7 , яку передано на зберігання ОСОБА_7 залишити останньому;

-протоколи допитів свідків, та інші документи про зафіксовані процесуальні дії, зберігати у матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 днів до апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції..

Суддя: ОСОБА_1

СудПокровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.04.2014
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу37987311
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —189/542/14-к

Ухвала від 28.05.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кір'як А. В.

Ухвала від 25.04.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кір'як А. В.

Ухвала від 01.04.2014

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Лукінова К. С.

Ухвала від 27.03.2014

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Лукінова К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні