Рішення
від 02.06.2009 по справі 9/60-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/60-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

02.06.2009                                                                Справа №  9/60-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Ребристої С. В. при секретарі Шевченко М. С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Акціонерної судноплавної компанії "Укррічфлот" в особі філії АСК "Укррічфлот"- "Херсонський суднобудівний-судноремонтний завод ім.Комінтерна", м. Херсон

до Приватної фірми "Інесса", м. Херсон

про стягнення 9301,93 грн.

За участю представників сторін:

від позивача - Нікишенко В.О., представник, довіреність № 23-03/11 від 10.03.2009 р.;

від відповідача - Слюсаренко А.І. директор.

          Акціонерна судноплавна компанія "Укррічфлот" в особі філії АСК "Укррічфлот"- "Херсонський суднобудівний-судноремонтний завод ім.Комінтерна" (позивач) звернулась до господарського суду з позовом про стягнення з приватної фірми "Інесса" (відповідач) 9301,93 грн. боргу за договором оренди нерухомого майна № 05-3/2 від 01.01.2008р., з яких: 4583,76 грн. сума основного боргу, 1981,72 грн. пеня, 1527,92 грн. штраф, 1034,48 грн. інфляційні збитки, 174,05 грн. 3% річних.

          Також позивач просить стягнути з відповідача понесені судові витрати.

          Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує невиконанням відповідачем грошових зобов'язань за договором оренди нерухомого майна з посиланнями на положення ст.ст. 526, 527, 610, 612, 625, 629 ЦК України та ст. 193 ГК України.

          Представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

          Представник відповідача позовні вимоги визнав у повному обсязі.

          Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд -

                                                  в с т а н о в и в:

          Матеріали справи свідчать, що між сторонами виникли цивільно-правові відносини з підстав передбачених ст. 11 Цивільного кодексу України.

          01 січня 2008 року між АСК "Укррічфлот" в особі філії АСК "Укррічфлот"- "Херсонський суднобудівний-судноремонтний завод ім.Комінтерна" (орендодавець) та ПФ "Інесса" (орендар) був укладений договір оренди нерухомого майна № 05-3/2.

          Відповідно до умов даного договору, АСК "Укррічфлот" в особі філії АСК "Укррічфлот"-"Херсонський суднобудівний-судноремонтний завод ім.Комінтерна" зобов'язується передати, а ПФ "Інесса" зобов'язується прийняти в строкове оплатне користування об'єкт оренди - нежитлове приміщення, інвентарний № 4021, 4103, розташованого за адресою: 73019, м. Херсон, Карантинний острів, 1. Загальна площа приміщення, що передається в оренду складає:

а) офісне приміщення 20,40 кв.м.;

б) побутове приміщення 18,45 кв.м.

          АСК "Укррічфлот" в особі філії АСК "Укррічфлот"-"Херсонський суднобудівний-судноремонтний завод ім.Комінтерна" свої зобов'язання згідно договору оренди виконала, передавши ПФ "Інесса" в оренду приміщення, що підтверджується актами прийому-передачі приміщення (а.с. 10).

          Відповідно до умов п. 3.3. договору оренди, орендна плата сплачується орендарем, щомісячно, авансом, не пізніше п'ятого числа поточного місяця, на рахунок орендодавця, на підставі виставленого орендодавцем рахунку.  

          Відповідач в свою чергу належним чином не виконав взяті на себе зобов'язання за договором оренди, за орендовані приміщення не розрахувався, що призвело до утворення заборгованості перед позивачем у розмірі 9301,93 грн., з яких: 4583,76 грн. сума основного боргу, 1981,72 грн. пеня, 1527,92 грн. штраф, 1034,48 грн. інфляційні збитки, 174,05 грн. 3% річних.

          На день звернення позивача з позовом до суду, сума основного боргу відповідача перед позивачем становить 4583,76 грн.  

          Відповідно до положень ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання-відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

          Відповідно до приписів ч.1 ст. 283 Господарського кодексу України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

          Приписами ч.1 ст. 286 Господарського кодексу України встановлено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

          Положеннями ст.ст. 525, 526 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

           Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.          

          Проаналізувавши заявлені позовні вимоги з положеннями чинного законодавства суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

          Доказів погашення заявленої до стягнення суми основного боргу у розмірі 4583,76 грн. відповідачем суду не надано.

          З огляду на викладене, позовні вимоги в частині стягнення суми основного боргу у розмірі 4583,76 грн. є доведеними і обґрунтованими.

          Щодо позовних вимог в частині стягнення пені, штрафу, інфляційних збитків та 3% річних, ст. 625 ЦК України допускає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних  від  простроченої  суми,  якщо  інший  розмір процентів не встановлений договором або законом.

          Відповідно до умов п. 6.2. договору оренди, орендар у разі прострочення внесення орендної плати сплачує орендодавцю пеню у розмірі 0,1 % від суми боргу за кожен день прострочення виконання.

          У випадку прострочення орендарем більше ніж на десять календарних днів граничних строків сплати орендної плати, комунальних послуг, компенсаційних платежів та інших додаткових витрат, орендар зобов'язаний додатково сплатити орендодавцю штраф у розмірі місячної орендної плати (100 % від суми оендної плати за місяць).

          Орендна плата за приміщення та за надані комунальні послуги за січень місяць 2008р. становить 1527,92 грн.    

          Індекс інфляції є статистичною інформацією, яка щомісячно надається Держкомстатом та публікується в газеті "Урядовий кур'єр" та на офіційному веб-сайті Державного комітету статистики України (http://www.ukrstat.gov.ua). Вимагати сплати суми боргу з врахуванням індексу інфляції є правом кредитора. Індекс інфляції, застосований у розрахунку, відповідає таким даним.

          В разі, якщо сторони в договорі не передбачили сплату процентів річних та їх розмір, підлягають сплаті три проценти річних від простроченої суми за весь час прострочення. Проценти річних є самостійною формою цивільно-правової відповідальності за порушення грошових зобов'язань та можуть стягуватися поряд із пенею.

          Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення пені у розмірі 1981,72 грн., штрафу у розмірі 1527,92 грн., інфляційних збитків у розмірі 1034,48 грн. та 3% річних у розмірі 174,05 грн. підлягають задоволенню, оскільки вони узгоджені в установленому законом порядку.

          Доказів сплати штрафних санкцій відповідачем суду не надано.

          Згідно положень ст.ст. 4-2, 4-3 Господарського процесуального кодексу України правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

          Стаття 129 Конституції України відносить також до основних засад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляється в тому, що сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

               Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

          Відповідно до  положень ст.ст. 32, 33, 34  ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

          Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

          Докази подаються сторонами та  іншими учасниками судового процесу.

                   Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

                 Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

          Понесені позивачем  витрати зі сплати державного мита в сумі 102,00 грн. та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відшкодовуються йому за рахунок відповідача, з вини якого спір доведено до врегулювання у судовому порядку.

          За згодою представників сторін у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення, та повідомлено про дату та час виготовлення рішення у повному обсязі.

          На підставі ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 525, 526, 549 Цивільного кодексу України, та керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

          1.Позов задовольнити повністю.

          2.Стягнути з приватної фірми "Інесса" (73000, м. Херсон, вул. Ворошилова, 27, корп. 1, кв. 32, код ЄДРПОУ 22740915, р/р 26009330 в ХОД АППБ "Аваль" МФО 352093) на користь акціонерної судноплавної компанії "Укррічфлот" в особі філії АСК "Укррічфлот"- "Херсонський суднобудівний-судноремонтний завод ім.Комінтерна" (73000, м. Херсон, Карантинний острів, 1, код ЄДРПОУ 25929300, р/р 2600701692069 в "Укрексімбанк" м. Херсон, МФО 352639) суму основного боргу у розмірі 4583,76 грн., пеню у розмірі 1981,72 грн., штраф у розмірі 1527,92 грн., інфляційні збитки у розмірі 1034,48 грн., 3% річних у розмірі 174,05 грн., 102,00 грн. витрат зі сплати держмита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Наказ видати стягувачу після набрання рішенням законної сили.          

       Суддя                                                                                               С.В. Ребриста

                   Дата підписання рішення,

          оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України,

          05 червня 2009 року.          

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення02.06.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3805622
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/60-09

Постанова від 20.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Ухвала від 16.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Ухвала від 26.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Рішення від 02.06.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С.В.

Ухвала від 17.04.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 15.04.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Постанова від 14.04.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Л.М.

Ухвала від 31.03.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 02.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Судовий наказ від 06.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні