Ухвала
від 02.04.2014 по справі 2а-2489/12/0970
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2014 року м. Львів № 9104/175079/12

Львівський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого-судді: Савицької Н.В.

суддів: Костіва М.В., Затолочного В.С.

за участю секретаря судового засідання : Коцур В.К.

представника апелянта : Куриляк М.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Яблунівської районної лікарні Косівського району Івано-Франківської області на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14.09.2012 року у справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Косівському районі Івано-Франківської області до Яблунівської районної лікарні Косівського району Івано-Франківської області про зобов'язання до вчинення дій,-

В С Т А Н О В И В:

16.08.2012 року позивач Управління Пенсійного фонду України в Косівському районі Івано-Франківської області звернувся в суд із позовом до Яблунівської районної лікарні Косівського району Івано-Франківської області про зобов'язання повернути незаконно виплачені кошти в розмірі - 4966 грн. 70 коп.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14.09.2012 року позов задоволено.

Не погодившись з даною постановою, апелянт Яблунівська районна лікарня Косівського району Івано-Франківської області подав апеляційну скаргу, покликаючись на те, що вказана постанова є необґрунтована, прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Апелянт, просить суд, постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14.09.2012 року скасувати та прийняти нову якою відмовити в позові.

Представник апелянта Куриляк М.П. в судовому засідання підтримав апеляційну скаргу із підстав у ній зазначених.

Інші особи, які беруть участь у справі в судове засідання на виклик суду не з'явились хоча, належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи, що не перешкоджає розгляду справи у їх відсутності відповідно до ч.4 ст.196 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасника процесу, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи скарги, законність і обґрунтованість постанови суду, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 203 КАС України постанова або ухвала суду першої інстанції скасовується в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається з підстав, встановлених статтями 155 і 157 цього Кодексу.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 157 КАС України передбачено, що суд закриває провадження в справі якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

ч. 1 ст. 2 КАС України передбачено, що завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Як вбачається зі змісту п. 1 ч. 1 ст. 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Постановою Пленуму Вищого адміністративного суду України від 14.02.2014 р. за № 2 «Про внесення змін до постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20.05.2013 р. № 8 «Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів» внесено зміни а саме виключений п. 16.2 яким передбачено що частина перша Закону № 1058-IV встановлює, що суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку. Право на звернення до суду з позовами про стягнення надміру виплачених коштів випливає з функцій контролю за витрачанням коштів цього фонду, тобто у зв'язку зі здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій. У зв'язку з цим через публічно-правовий характер спірних відносин вирішення таких спорів належить до юрисдикції адміністративних судів.

Враховуючи вищенаведене зазначений спір не пов'язаний із захистом прав, свобод чи інтересів позивача у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади чи місцевого самоврядування, що виключає розгляд справи у порядку адміністративного судочинства оскільки, даний спір підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Із врахуванням викладеного колегія суддів приходить до висновку, що із-за порушення судом першої інстанції норм процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, ухвалу суду слід скасувати та провадження у справі закрити.

Керуючись ст. 157, ст. 160, ст. 195, ст. 197, ст. 198, ст. 203, ст. 205, ст. 206, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Яблунівської районної лікарні Косівського району Івано-Франківської області задовольнити частково.

Постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14.09.2012 року скасувати.

Провадження у справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Косівському районі Івано-Франківської області до Яблунівської районної лікарні Косівського району Івано-Франківської області про зобов'язання до вчинення дій - закрити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий: Н.В. Савицька

Судді: М.В. Костів

В.С. Затолочний

Дата ухвалення рішення02.04.2014
Оприлюднено15.04.2014
Номер документу38167574
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов'язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —2а-2489/12/0970

Постанова від 14.09.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 26.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Загородній А.Ф.

Ухвала від 30.04.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Амєлін С.Є.

Ухвала від 02.04.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Савицька Н.В.

Постанова від 14.09.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 20.08.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні