Постанова
від 08.04.2014 по справі 925/486/13
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2014 року Справа № 925/486/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого суддіШевчук С.Р. (доповідач) суддівАкулової Н.В., Владимиренко С.В. розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 у справі№ 925/486/13 господарського суду Черкаської області за позовомПрокурора Христинівського району в інтересах держави в особі Черкаської обласної державної адміністрації до третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача про 1. Христинівської районної державної адміністрації 2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ" Державна інспекція сільського господарства в Черкаській області визнання недійсним рішення; визнання недійсним договору оренди земельної ділянки; повернення земельної ділянки

в судовому засіданні взяли участь представники:

- прокурор: Баклан Н.Ю., посв. № 008813 від 11.10.2012

- позивача: не з'явилися

- відповідача 1: не з'явилися

- відповідача 2: Басовська К.О., дов. б/н від 22.01.2014

- третьої особи: не з'явилися

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Христинівського району звернувся до господарського суду Черкаської області в інтересах Черкаської обласної державної адміністрації з позовом до Христинівської районної державної адміністрації та Товариства з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ", за участю третьої особи на стороні позивача Державна інспекція сільського господарства в Черкаській області, про визнання недійсним рішення, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки до земель державної власності з мотивів відсутності права у Христинівської районної державної адміністрації передавати в користування земельні ділянки державної власності, що віднесені до земель промисловості, зв'язку, оборони тощо - під будівництво, розміщення та експлуатацію сонячної електростанції ТОВ "Санвей СТ".

Рішенням господарського суду Черкаської області від 28.05.2013 у справі № 925/486/13 (суддя Скиба Г.М.) у задоволенні позову відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 у справі № 925/486/13 (у складі головуючого судді Суліма В.В., суддів Тарасенка К.В., Рєпіної Л.О.) скасовано рішення господарського суду Черкаської області від 28.05.2013 у даній справі, прийнято нове рішення, яким позов задоволено повністю, вирішено визнати недійсними п.п. 2,3 розпорядження Христинівської районної державної адміністрації від 01.11.2012 за №175/01-02-1 "Про надання в оренду земель", визнати недійсним договір оренди землі від 08.11.2012, укладений між Христинівською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ" та зареєстрований у відділі Держкомзему у Христинівському районі Черкаської області від 13.12.2002 за № 7124655534002517; вилучити із незаконного користування Товариства з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ" земельну ділянку, загальною площею 40,3692 га, яка розташована в адміністративних межах Верхняцької селищної ради, нормативна грошова оцінка, якої складає 5704167,96 грн, та повернути вказану земельну ділянку до земель державної власності.

Не погоджуючись з прийнятою у даній справі постановою суду апеляційної інстанції, ТОВ "Санвей СТ" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, зокрема ч. ч. 3, 4 ст.122 Земельного кодексу України, ст.ст. 101 ГПК України, просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 та залишити без змін рішення господарського суду Черкаської області від 28.05.2013 у справі № 925/486/13.

Також скаржник надав заяву про зупинення виконання постанови Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 у справі №925/486/13 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

З урахування обставин справи, колегія суддів касаційної інстанції відмовляє в задоволенні вказаної заяви в зв'язку з її необґрунтованістю.

Відповідач 1 надав відзив на касаційну скаргу, в якому підтримує касаційну скаргу ТОВ "Санвей СТ", оскільки Христинівська районна державна адміністрація діяла в межах повноважень, встановлених законодавством, просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 та залишити в силі рішення господарського суду Черкаської області від 28.05.2013 у справі № 925/846/13.

Прокурор, позивач, відповідач 2 та третя особа не скористалися правом, наданим ст. 111 2 ГПК України, не надали відзиви на касаційну скаргу, що в силу положень ст.111 2 ГПК України не перешкоджає перегляду судового акту, що оскаржується.

У судовому засіданні 08.04.2014 прокурор заперечив проти касаційної скарги, вважає доводи касаційної скарги необґрунтованими, оскільки спірне розпорядження Христинівської районної державної адміністрації суперечить ч.ч. 3, 4 ст. 122 Земельного кодексу України, просив відмовити в задоволенні касаційної скарги і залишити постанову апеляційної інстанції без змін.

Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, відповідно до пункту 1 розпорядження Христинівської районної державної адміністрації від 18.07.2012 № 123/01-02-1 "Про надання дозволу на розробку технічної документації, проектів відведення та нормативно-грошової оцінки для передачі земельних ділянок в оренду" було надано Товариству з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ" дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 33,2 га, з уточненням площі земельної ділянки, та дозвіл на проведення нормативно-грошової оцінки цієї земельної ділянки, під будівництво та експлуатацію сонячної електростанції за рахунок земель промисловості, розташованих в межах Верхняцької селищної ради.

Згідно з пунктами 2, 3 розпорядження Христинівської районної державної адміністрації від 01.11.2012 № 175/01-02-1 "Про надання в оренду земель" було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 40,3692 га, Товариству з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ" для будівництва та експлуатації сонячної електростанції за рахунок земель Верхняцької селищної ради, розташованих (за межами населеного пункту) в адміністративних межах Верхняцької селищної ради Христинівського району Черкаської області. З метою постачання жителям територіальної громади селища міського типу Верхнячка та Христинівського району електричної енергії, виробленої із альтернативних джерел, вказану земельну ділянку було передано ТОВ "Санвей СТ" в довгострокову оренду терміном на 49 років за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, розміщену в адміністративних межах Верхняцької селищної ради.

На підставі розпорядження Христинівської районної державної адміністрації від 01.11.2012 № 175/01-02-1 між Христинівською райдержадміністрацією, як орендодавцем, та ТОВ "Санвей СТ", як орендарем, було укладено договір оренди земельної ділянки, загальною площею 40,3692 га, для будівництва та експлуатації сонячної електростанції за рахунок земель Верхняцької селищної ради, терміном на 49 років, який було зареєстровано у відділі Держкомзему у Христинівському районі Черкаської області 13.12.2012.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) до відання місцевих державних адміністрацій у межах і формах, визначених Конституцією і законами України, належить вирішення питань: забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян; соціально-економічного розвитку відповідних територій; бюджету, фінансів та обліку; управління майном, приватизації, сприяння розвитку підприємництва та здійснення державної регуляторної політики; промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту і зв'язку; науки, освіти, культури, охорони здоров'я, фізкультури і спорту, сім'ї, жінок, молоді та неповнолітніх; використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля; зовнішньоекономічної діяльності; оборонної роботи та мобілізаційної підготовки; соціального захисту, зайнятості населення, праці та заробітної плати. Місцеві державні адміністрації вирішують й інші питання, віднесені законами до їх повноважень.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 122 Земельного кодексу України (в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин) районні державні адміністрації на їх території передають земельні ділянки із земель державної власності (крім випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті) у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для: а) сільськогосподарського використання; б) ведення водного господарства; в) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо), з урахуванням вимог частини шостої цієї статті.

Обласні державні адміністрації передають земельні ділянки на їх території із земель державної власності у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів для всіх потреб, крім випадків, визначених частинами третьою, сьомою цієї статті.

За результатами розгляду справи суд першої інстанції дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог прокурора з огляду на те, що розпорядження Христинівської районної державної адміністрації про надання у користування ТОВ "Санвей СТ" земельної ділянки за межами населеного пункту для будівництва та експлуатації сонячної електростанції прийнято в межах повноважень, передбачених ч. 3 ст. 122 Земельного кодексу України.

Суд апеляційної інстанції не погодився з такими висновками суду першої інстанції, оскільки на момент прийняття спірного розпорядження Христинівської районної державної адміністрації від 01.11.2012 № 175/01-02-1 проект будівництва сонячної електростанції ТОВ "Санвей СТ" не був включений до Програми економічного і соціального розвитку Христинівського району на 2012 рік, затвердженої рішенням Христинівської районної ради від 29.12.2011, в зв'язку з чим суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що будівництво спірного об'єкту не може бути віднесено до об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району.

Водночас, апеляційним господарським судом при прийнятті постанови не було враховано те, що відповідно до пункту 3 розпорядження Христинівської районної державної адміністрації від 01.11.2012 № 175/01-02-1 спірна земельна ділянка надавалася в оренду ТОВ "Санвей СТ" з метою постачання жителям територіальної громади селища міського типу Верхнячка та Христинівського району електричної енергії, виробленої із альтернативних джерел, а інвестиційний проект будівництва фотоелектричної станції "Санвей СТ" був включений до Програми соціально-економічного розвитку району на 2013 рік.

За таких обставин, колегія суддів касаційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції, що пункти 2, 3 розпорядження Христинівської районної державної адміністрації від 01.11.2012 № 175/01-02-1 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ "Санвей СТ" для будівництва та експлуатації сонячної електростанції за рахунок земель Верхняцької селищної ради, розташованих (за межами населеного пункту) в адміністративних межах Верхняцької селищної ради Христинівського району Черкаської області, та про передачу вказаної земельної ділянки в довгострокову оренду ТОВ "Санвей СТ" не суперечать нормам ч.ч. 3, 4 ст. 122 Земельного кодексу України, оскільки будівництво сонячної електростанції спрямовано на задоволення потреб територіальної громади району, а експлуатація об'єкта пов'язана з обслуговуванням жителів територіальної громади щодо постачання електричної енергії, виробленої із альтернативних джерел.

З урахуванням викладеного, колегія суду касаційної інстанції дійшла висновку, що постанова суду апеляційної інстанції прийнята з неправильним застосуванням норм частин 3, 4 ст. 122 Земельного кодексу України, що відповідно до ч. 1 ст. 111 10 ГПК України є підставою для скасування постанови Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 та залишення в силі рішення господарського суду Черкаської області від 28.05.2013 у справі № 925/486/13.

Керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 - 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Санвей СТ" задовольнити.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 скасувати, рішення господарського суду Черкаської області від 28.05.2013 у справі № 925/486/13 залишити в силі.

Головуючий суддя С.Р. Шевчук

С у д д я Н.В. Акулова

С у д д я С.В. Владимиренко

Дата ухвалення рішення08.04.2014
Оприлюднено14.04.2014
Номер документу38183090
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/486/13

Ухвала від 02.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Постанова від 08.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Ухвала від 06.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Постанова від 21.01.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 18.07.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні