Рішення
від 08.05.2014 по справі 355/403/14-ц
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/403/14-ц

Провадження № 2/355/197/14

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2014 року Баришівський районний суд Київської області в складі

головуючого судді Литвиненко О.Л.

секретаря Лунгул Т.А.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт. Баришівка Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області, управління Держземагенства в Баришівському районі Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно.

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, мотивуючи позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивачки ОСОБА_3. Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 0,7888 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області. За життя ОСОБА_3 не встигла отримати правовстановлюючий документ на вказану земельну ділянку. Однак ОСОБА_1 отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку позивачка не має змоги так як правовстановлюючі документи на земельну ділянку відсутні. В заявленому позові просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,7888 га, кадастровий номер земельної ділянки 3220288700:25:069:0009, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області, що належала ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Позивачка ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилась, про день та місце розгляду справи увідомлена своєчасно та належним чином. До суду від позивачки ОСОБА_1 надійшла заява з проханням розглянути справу за її відсутності, що дає суду підстави для розгляду справи та ухвалення рішення у відсутність позивачки по справі.

Представник відповідача по справі Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області у судове засідання не з'явився, про день та місце розгляду справи увідомлений своєчасно та належним чином. До суду від сільського голови Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області надійшов лист про визнання позовних вимог позивачки ОСОБА_1 та з проханням слухати справу у відсутність їх представника, що дає суду підстави для розгляду справи та ухвалення рішення у відсутність представника відповідача по справі.

Представник відповідача по справі управління Держземагенства в Баришівському районі Київської області у судове засідання не з'явився, про день та місце розгляду справи увідомлений своєчасно та належним чином. До суду від начальника управління Держземагенства в Баришівському районі Київської області надійшла заява про визнання позовних вимог позивачки ОСОБА_1 та з проханням слухати справу у відсутність їх представника, що дає суду підстави для розгляду справи та ухвалення рішення у відсутність представника відповідача по справі.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилась, про день та місце розгляду справи усвідомлена своєчасно та належним чином. До суду від третьої особи ОСОБА_2 надійшла заява про визнання позовних вимог позивачки ОСОБА_1 та з проханням слухати справу у її відсутність, що дає суду підстави для розгляду справи та ухвалення рішення у відсутність третьої особи по справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення у повному обсязі.

Судом встановлено, що на ім`я ОСОБА_3 видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_5, яка перебуває у колективній власності КСП «Хмельовик» розміром 3,33 умовних кадастрових гектарах, на підставі рішення Баришівської райдержадміністрації від 24.01.2001 року № 20, зареєстрований 12.03.2001 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 299.

ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 90 років померла ОСОБА_3, про що зроблено запис акту про смерть № 23 виконавчим комітетом Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області. В день смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої земельна ділянка розміром 0,7888 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області. Право власності спадкодавця на спадкову земельну ділянку підтверджується довідкою виконавчого комітету Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області № 102 від 18.02.2014 року про те, що земельна ділянка № 0290а для ведення товарного сільськогосподарського виробництва під багаторічними насадженнями /садами/ у розмірі 0,7888 га числиться за померлою ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку ЯЛ № 173900 від 20.09.2010 року.

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії Баришівської районної держаної нотаріальної контори № 592/02-31 від 18.04.2014 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,7888 га, що знаходиться на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області за відсутності документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії та запропоновано звернутись до суду з позовом про визнання прав власності на майно в порядку спадкування.

На підставі ч.1ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб спадкоємців.

Відповідно до ч.1 т. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно с. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки,

що належали спадкоємцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Відповідно до ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

На підставі ч.1 ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Спадкоємці першої черги права на спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 є її діти: ОСОБА_1 та ОСОБА_2

ОСОБА_1 12.03.2009 року у встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини звернулась з письмовою заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 у встановлений законом шестимісячний термін до Баришівської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, а ОСОБА_2 до Баришівської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини не зверталась.

Оскільки ОСОБА_1 своєчасно звернулась до Баришівської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, тому має право на володіння, користування та розпорядження спадковим майном, яке на праві власності належало спадкодавцю ОСОБА_3

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії Баришівської районної держаної нотаріальної контори № 592/02-31 від 18.04.2014 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,7888 га, що знаходиться на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області за відсутності документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії та запропоновано звернутись до суду з позовом про визнання прав власності на майно в порядку спадкування.

З урахуванням того, що ОСОБА_1 своєчасно звернулась до Баришівської районної державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, а ОСОБА_2 до нотаріальної контори не зверталась та своїми фактичними не прийняла спадщину, суд вважає за необхідне визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,7888 га, кадастровий номер земельної ділянки 3220288700:25:069:0009, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області, що належала ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Встановлені судом обставини підтверджуються:

- копією паспорта ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, серії НОМЕР_2;

- копією ідентифікаційного номера ОСОБА_1 НОМЕР_1;

- копією свідоцтва про народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, серії НОМЕР_3, батьками якої записані ОСОБА_4 та ОСОБА_3;

- копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3, серії НОМЕР_4 від 22.09.2008 року, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3;

- копією сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_5, яка перебуває у колективній власності КСП «Хмельовик» розміром 3,33 умовних кадастрових гектарах, виданий на ім`я ОСОБА_3 на підставі рішення Баришівської райдержадміністрації від 24.01.2001 року № 20, зареєстрований 12.03.2001 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 299;

- копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 173900 від 20.09.2010 року, згідно якого ОСОБА_3 отримала земельну ділянку, площею 0,7888 га, яка розташована на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області та передана у приватну власність на підставі розпорядження Баришівської районної державної адміністрації від 17.08.2009 року № 440;

- довідкою виконавчого комітету Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області № 102 від 18.02.2014 року про те, що земельна ділянка № 0290а для ведення товарного сільськогосподарського виробництва під багаторічними насадженнями /садами/ у розмірі 0,7888 га числиться за померлою ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку ЯЛ № 173900 від 20.09.2010 року;

- довідкою управління Держземагенства в Баришівському районі Київської області № 533 від 18.03.2014 року про те, що вартість паю розміром 3,33 в умовних кадастрових гектарах, відповідно до сертифікату серії РН № 334512 виданого на ім'я померлої ОСОБА_3 КСП « Хмельовик» на території Яблувської сільської ради станом на 01.01.2014 року становить 57714 гривень 20 копійок;

- копією довідки управління Держземагенства в Баришівському районі Київської області № 477 від 05.03.2014 року про те, що вартість ділянки (частки паю) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,7888 га становить 10925 гривень 44 копійки;

- постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії Баришівської районної держаної нотаріальної контори № 592/02-31 від 18.04.2014 року, згідно якої ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,7888 га, що знаходиться на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області за відсутності документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії та запропоновано звернутись до суду з позовом про визнання прав власності на майно в порядку спадкування;

- копією спадкової справи № 145/2009 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3, згідно якої ОСОБА_1 зверталась до Баришівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Керуючись 15, 30, 62, 209, 212-215, 218, 223, 294 ЦПК України, ст. ст. 16, 328, 1216 , 1217, 1218, 1225, 1261, 1268, 1297 ч. 1 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами України справ про спадкування" №7 від 30.05.2008 року, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на земельну ділянку площею 0,7888 га, кадастровий номер земельної ділянки 3220288700:25:069:0009, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яблунівської сільської ради Баришівського району Київської області, що належала ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Київської області через Баришівський районний суд Київської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Баришівського районного суду О. Л. Литвиненко

СудБаришівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.05.2014
Оприлюднено16.05.2014
Номер документу38645692
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —355/403/14-ц

Рішення від 08.05.2014

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О. Л.

Рішення від 08.05.2014

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О. Л.

Ухвала від 29.04.2014

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О. Л.

Ухвала від 29.04.2014

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О. Л.

Ухвала від 17.04.2014

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О. Л.

Ухвала від 20.03.2014

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні