Постанова
від 13.05.2014 по справі 805/2926/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2014 р. Справа №805/2926/14

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бойко М.І.,

секретаря судового засідання Яценка І.А.,

за участю представників сторін:

представника позивача: Майдикова С.Б.,

представника відповідача: не з'явися,

представника третьої особи: Кучмакра М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Волноваському районі Головного управління Міндоходів у Донецької області до Агрофірми «Відродження» у формі товариства з обмеженою відповідальністю, третя особа 1- Головне управління Державної казначейської служби України у Донецькій області, третя особа 2 - Управління Державної казначейської служби України у Волноваському районі Донецької області, про стягнення заборгованості по бюджетним позичкам у розмірі 16 509,73 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Волноваському районі Головного управління Міндоходів у Донецької області звернулась до суду з позовом до Агрофірми «Відродження» у формі товариства з обмеженою відповідальністю, третя особа 1- Головне управління Державної казначейської служби України у Донецькій області, третя особа 2 - Управління Державної казначейської служби України у Волноваському районі Донецької області, про стягнення заборгованості по бюджетним позичкам у розмірі 16 509,73 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що на податковому обліку у ДПІ у Волноваському районі ГУ Міндоходів у Донецькій області, як платник податків перебуває Агрофірма «Відрядження» у формі товариства з обмеженою відповідальність. Відповідача зареєстровано розпорядженням Волноваської районної державної адміністрацією у Донецької області 15.06.2000 року за № 293. 21.01.2014 року до позивача від Управління Державної казначейської служби у Волноваському районі Донецької області надійшло подання про здійснення заходів щодо стягнення простроченої заборгованості по поверненню фінансової допомоги до Агрофірми «Відродження» № 1388 від 20.02.2014 року на суму 16 509,73 грн. на суму нарахованої пені станом на 01.02.2013 року, яка виникла за договором № 9 від 14.10.1997 року між відділенням Державного казначейства України в Волноваському районі та КСП ім. Чапаєва про надання фінансової допомоги у сумі 10 000 грн., за яким зазначену допомогу необхідно було повернути до 01.10.1998 року. Однак у встановлений строк зазначена сума до бюджету не була повернута. Враховуючи вищезазначене, позивач просив суд стягнути з відповідача суму заборгованості по бюджетним позичкам, а саме пеня у розмірі 16 509,73 грн.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним в позові.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило.

Представник третьої особи 1 до суду не з'явися, через канцелярію суду надав клопотання, у якому просив розглянути справу за його відсутності.

Представник третьої особи 2 у судовому засідання просив позов задовольнити у повному обсязі.

Суд прийшов до висновку про розгляд справи за відсутності представників відповідача та третьої особи - 1, на підставі доказів, наявних в матеріалах справи.

Дослідивши письмові докази по справі, заслухавши пояснення представника позивача та третьої особи, суд прийшов до висновку про визнання позову обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що відповідача зареєстровано як юридичну особу розпорядженням Волноваської районної державної адміністративної адміністрацією Донецької області 15.06.2000 року за № 293 (а.с.4). Відповідача, відповідно до п.2.1 Статуту в редакції затвердженій протоколом зборів учасників № 3 від 11.06.2002 року та зареєстрованого розпорядженням голови Волноваської райдержадміністрації від 30.09.2002 року № 60, створено у процесі реорганізації КСП та є правонаступником Колективного сільськогосподарського підприємства імені Чапаєва.

21 січня 2014 року на адресу позивача надійшло подання від Управління казначейської служби у Волноваському районі Донецької області про здійснення заходів щодо стягнення простроченої заборгованості по поверненню фінансової допомоги до Агрофірми «Відродження» № 1388 від 20.02.2014 року на суму 16 509,73 грн. на суму нарахованої пені станом на 01.02.2013 року.

Зазначена заборгованість виникла на підставі договору № 9 від 14.10.1997 року між відділенням Державного казначейства України в Волноваському районі та КСП ім. Чапаєва про надання фінансової допомоги у сумі 10 000 грн., за яким зазначену допомогу необхідно було повернути до 01.10.1998 року. Всупереч вимогам вищенаведеного Договору відповідачем не була повернута фінансова допомога у сумі 10 000 грн. Пунктом 5.2 пункту 5 Договору було передбачено, що несвоєчасне повернення фінансової допомоги тягне за собою застосування санкцій передбачених законодавством.

У 2002 році між Управлінням сільського господарства і продовольства райдержадміністрації, управлінням Державного казначейства України в Волноваському районі та Агрофірмою «Відродження» було укладено протокол урегулювання заборгованості за державними позичками, наданими державним та іншим сільськогосподарським підприємством усіх форм власності і господарювання, між стороною - надавачем позичок та стороною - отримувачем складено графік погашення сум заборгованостей, реструктуризованих згідно із розпорядженням КМУ від 03.04.2002 р. № 186-р.

Державний борг у розумінні Бюджетного кодексу України це загальна сума боргових зобов'язань держави з повернення отриманих та непогашених кредитів (позик) станом на звітну дату, що виникають внаслідок державного запозичення.

В п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України зазначено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Таким чином, державний борг відповідача виник за договором № 9 від 14.10.1997 року про надання фінансової допомоги на проведення комплексу робіт в осінньо-зимовий період 1997-1998 років укладений між відділенням Державного казначейства України в Волноваському районі та КСП ім. Чапаєва про надання фінансової допомоги у сумі 10 000 грн. Відповідно до п.3.1 Договору зазначену фінансову допомогу необхідно було повернути до 01.10.1998 року.

Відповідно до ч. 9 ст.17 Бюджетного кодексу України № 2456-VI від 08.07.2010 року прострочена заборгованість суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету (включаючи плату за користування такими кредитами (позиками) та пеню) стягується з такого суб'єкта господарювання органами державної податкової служби, що є органами стягнення такої заборгованості у порядку, передбаченому Податковим кодексом України або іншим законом, включаючи погашення такої заборгованості за рахунок майна цього суб'єкта господарювання. Позовна давність на вимоги щодо погашення такої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) не поширюється.

Положеннями п.1 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ Податкового кодексу України передбачено, що погашення простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету (включаючи плату за користування такими кредитами (позиками) та пеню) здійснюється у порядку, визначеному главою 9 "Погашення податкового боргу платників податку" розділу II цього Кодексу.

Відповідно до п. 41.5 ст. 41 Податкового кодексу України органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Так, позивачем були сформовані податкові вимоги від 25.08.2010 року № 1/122 та від 12.10.2010 року № 2/149, які були направлені на адресу відповідача та отримані відповідачем особисто, проте сума заборгованості у добровільному порядку не була сплачена.

Як вбачається з матеріалів справи позивач був обізнаний про наявну заборгованість, що підтверджується актом звірки який підписаний відповідачем та третьою особою - 2. З графіку нарахування пені вбачається, що пеня нараховувалась з жовтня 1998 року по лютий 2010 року, яка позивачем не сплачувалась. У період з 2004 року по лютий 2010 року відповідачем частково сплачувався основний борг, проте на несплачену частину основного боргу нараховувалась пеня.

Згідно п. 87.11 ст. 87 цього Кодексу орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку.

На час розгляду справи відповідам до суду не надано жодного доказу на підтвердження сплати заборгованості по пені.

За таких обставин, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі наданих позивачем доказів, суд вважає, що адміністративний позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 8 - 11, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Державної податкової інспекції у Волноваському районі Головного управління Міндоходів у Донецької області до Агрофірми «Відродження» у формі Товариства з обмеженою відповідальністю, третя особа 1- Головне управління Державної казначейської служби України у Донецькій області, третя особа 2 - Управління Державної казначейської служби України у Волноваському районі Донецької області, про стягнення заборгованості по бюджетним позичкам у розмірі 16 509,73 грн., - задовольнити.

Стягнути на користь Державного бюджету України (р/р 31111115700179, код платежу -24060300, УДКСУ в Донецькій області, банк ГУДКСУ у Донецькій області, МФО 834016, ОКПО 3790308) кошти з рахунків Агрофірми «Відродження» у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 30844848) банках обслуговуючих Агрофірму «Відродження» у формі Товариства з обмеженою відповідальністю за заборгованістю по бюджетним позичкам у розмірі 16 509 (шістнадцять тисяч п'ятсот дев'ять) грн. 73 коп.

Вступна та резолютивна частини постанови прийняті у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 13 травня 2014 року у присутності представника позивача та третьої особи.

Постанова у повному обсязі складена 19 травня 2014 року.

У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постановою за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі відкладення складання постанови у повному обсязі, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною 4 статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Бойко М.І.

Дата ухвалення рішення13.05.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38724504
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2926/14

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Ухвала від 09.07.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Постанова від 13.05.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

Постанова від 13.05.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

Ухвала від 23.04.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

Ухвала від 02.04.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

Ухвала від 05.03.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні