Постанова
від 13.05.2014 по справі 823/978/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2014 року справа № 823/978/14

14 год. 45 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилюка В.О.,

секретар судового засідання - Литвинчук В.М.,

за участю представників:

позивача - Нечаєнко Т.А.,

відповідача - Попіщука П.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Черкаській області до публічного акціонерного товариства "Цибулівсільмаш" про стягнення заборгованості,

встановив:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Черкаській області подало позов, в якому просить стягнути з публічного акціонерного товариства "Цибулівсільмаш" на користь управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Черкаській області заборгованість по сплаті капіталізованих платежів в сумі 219153 грн. 55 коп., зобов'язавши перерахувати кошти на р/р 37176009000142 в ГУДКС України в Черкаській області, МФО 854018, код ЄДРПОУ 25874421.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач зобов'язаний провести капіталізацію платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язання товариства відшкодувати шкоду, заподіяну здоров'ю працівника відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765 (далі - Прядок). При цьому немає значення той факт, що товариство ліквідується не в порядку Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а за рішенням засновників.

Представник позивача в судовому засіданні адміністративний позов підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити.

В письмових запереченнях на адміністративний позов відповідач просив відмовити в його задоволенні, зазначивши при цьому, що посилання позивача на вищевказаний Порядок є неправомірним, оскільки у самій назві цього порядку є чітка вказівка щодо того, що він поширюється виключно на суб'єктів підприємницької діяльності, які перебувають у процедурі банкрутства, тоді як щодо товариства в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців міститься лише запис про те, що воно знаходиться в стані припинення. Жодного запису щодо перебування в процедурі банкрутства в єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців немає, так само як і ухвали господарського суду про відкриття провадження у справі про банкрутство або постанови господарського суду про визнання боржника банкрутом та переходу до ліквідаційної процедури у єдиному державному реєстрі судових рішень не міститься.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позовних вимог заперечив з підстав, викладених в письмових запереченнях.

Заслухавши пояснення представників сторін, повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд дійшов до такого висновку.

Публічне акціонерне товариство "Цибулівсільмаш", як юридична особа, ідентифікаційний код 05789156, зареєстроване 03.06.1994.

Відповідно до протоколу загальних зборів акціонерів відповідача від 24.01.2014 прийнято рішення про припинення діяльності товариства, про що розміщена інформація в бюлетені державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 240 (3790) 2013 рік.

28.02.2014 за № 76/02-07 на адресу відповідача позивачем направлено заяву про визнання грошових вимог на суму 219153 грн. 55 коп. як капіталізованих платежів. На вказану заяву надійшла відповідь від голови ліквідаційної комісії ПАТ "Цибулівсільмаш", що немає підстав для задоволення кредиторських вимог, оскільки Порядок поширюється виключно на суб'єктів підприємницької діяльності, які перебувають в процесі банкрутства.

Вирішуючи спір по суті, суд зазначає, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 112 Цивільного кодексу України у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Частиною 2 статті 1205 цього Кодексу встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу (особи, які перебували на утриманні потерпілого у разі його смерті), мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (далі - Закон № 1105-XIV).

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності.

В силу вимог пункту 2 частини другої статті 45 Закону № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

Відповідно до положень статей 15, 46 Закону № 1105-XIV Фонд соціального страхування від нещасних випадків - некомерційна самоврядна організація, що здійснює страхування від нещасного випадку, провадить збір та акумулювання страхових внесків.

Згідно з абзацом другим частини другої статті 46 Закону № 1105-XIV фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків здійснюється за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до абз. 2 п. 1 Порядку капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом п. 3 Порядку капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

З урахуванням вищевказаних положень законодавства, суд вважає, що капіталізація платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язання товариства відшкодувати шкоду, заподіяну здоров'ю працівника, має здійснюватися відповідачем відповідно до вимог Порядку. Враховуючи той факт, що відповідач безпідставно відмовився визнавати грошові вимоги позивача як капіталізовані платежі, суму останніх належить стягнути в судовому порядку.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими, а вимоги такими, що належить задовольнити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Цибулівсільмаш" (19114, Черкаська область, Монастирищенський район, смт. Цибулів, вул. Гагаріна, 30-А, ідентифікаційний код 05789156) на користь управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Черкаській області (18008, м. Черкаси, вул. Вернигори, 4, ідентифікаційний код 25874421) капіталізовані платежі в розмірі 219153 (двісті дев'ятнадцять тисяч сто п'ятдесят три) грн. 55 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Апеляційна скарга може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.О. Гаврилюк

Постанова складена в повному обсязі 16.05.2014.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38729780
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/978/14

Ухвала від 04.12.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Ухвала від 27.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Ухвала від 10.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 23.07.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 15.07.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 24.06.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Межевич М.В.

Ухвала від 04.06.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Межевич М.В.

Постанова від 13.05.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 17.04.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні