Постанова
від 11.04.2014 по справі 606/439/14-а
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/439/14-а

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

11 квітня 2014 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Ромазан Л.С.,

при секретарі Будз М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовлі адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області, третя особа Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, про визнання дій неправомірними та зобов»язання призначити пенсію на пільгових умовах, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із адміністративним позовом до управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області, третя особа Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, про визнання дій неправомірними та зобов»язання призначити пенсію на пільгових умовах.

У судовому засіданні ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав та, обґрунтовуючи їх, пояснив, що він працював трактористом у підприємстві сільського господарства - Теребовлянському районному об»єднанні «Сільгосптехніка» з 16 липня 1979 року по 1 грудня 1979 року. Також з 1 грудня 1979 року по 15 січня 2003 року він працював у підприємстві сільського господарства «Райагрохім». Робота у вказаних підприємствах при наявності інших, передбачених законом підставах, надає йому право на на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Однак, через відсутність у нього окремих документів, які необхідні для призначення пенсії на пільгових умовах, рішенням комісії управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі для розгляду питань, пов»язаних з призначенням, відмовою в призначенні чи перерахунку пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» від 22.11.2013 року № 16 йому відмовлено у призначенні вказаного виду пенсії. Просить позовні вимоги задовольнити, призначивши пенсію на пільгових умовах з дня звернення за її призначенням, тобто з 23 серпня 2013 року.

Представник відповідача управління ПФУ в Теребовлянському районі Тернопільської області позову не визнала із мотивів, викладених у письмових запереченнях (долучених до справи) і пояснила, що позивач звертався в управління ПФУ в Теребовлянському районі Тернопільської області із заявою про призначення йому пенсії на пільгових умовах. Оскільки передбачені законом документи, які б підтверджували право на призначення пенсії на пільгових умовах (відповідно до п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення») ОСОБА_1 не подано, рішенням комісії управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі для розгляду питань, пов»язаних з призначенням, відмовою в призначенні чи перерахунку пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» від 22.11.2013 року № 16 йому відмовлено у призначенні такого виду пенсії. Просить у задоволенні позову відмовити.

Третя особа Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області у судове засідання не з»явилось, хоча було належним чином повідомлене про час та місце судового розгляду.

Суд, дослідивши та оцінивши докази у справі, встановив

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1. Після досягнення 55-річного віку позивач у серпні 2013 року звернувся в управління ПФУ в Теребовлянському районі Тернопільської області із заявою про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до записів у трудовій книжці загальний трудовий стаж ОСОБА_1 становить не менше 25 років .

Позивач з 16 липня 1979 року по 1 грудня 1979 року працював трактористом у підприємстві сільського господарства - Теребовлянському районному об»єднанні «Сільгосптехніка», а з 1 грудня 1979 року по 15 січня 2003 року - трактористом у підприємстві сільського господарства «Райагрохім». Зазначені дані підтверджуються записами у трудовій книжці ОСОБА_1

Відповідно до рішення комісії управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі для розгляду питань, пов»язаних з призначенням, відмовою в призначенні чи перерахунку пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» від 22.11.2013 року № 16 ОСОБА_1 відмовлено у призначенні пенсії на пільгових умовах згідно із п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» через неподання ним у вказане управління наступних документів: заяви про підтвердження стажу роботи, витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, трудової книжки, документів архівних установ.

Згідно із довідками Теребовлянського відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка» від 25.11.2003 року, 21.10.2008 року останнє є правонаступником Теребовлянського районного об»єднання «Сільгосптехніка».

Із інформації Головного управління статистики у Тернопільській області вбачається, що державну реєстрацію Теребовлянського відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка» припинено 29 грудня 2008 року.

Судом також встановлено, що 23.11.1995 року Теребовлянська райсільгоспхімія, де з 01.12.1979 року позивач працював трактористом, перейменована у Теребовлянське районнне підприємство по виконанню агрохімічних робіт «Райагрохім» (ідентифікаційний код 05490925), яке 07.09.2001 року перетворено у ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс».

Із інформації Головного управління статистики у Тернопільській області випливає, що державну реєстрацію ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс» припинено 15 серпня 2013 року.

Згідно з архівною довідкою архівного відділу Теребовлянської районної державної адміністрації Тернопільської області від 27.03.2013 року № 03-10/Д-220 у книгах нарахування заробітної плати за 1979-2002 роки є відомості про одержання ОСОБА_1 заробітної плати. В книгах нарахування заробітної плати за 1985,1986,1999,2000,2001 роки ОСОБА_1 значиться як тракторист. Книги наказів з основної діяльності та книги наказів з особового складу ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс» на державне зберігання в архівний відділ не надходили.

Позивач у судовому засіданні вказав, що він разом із заявою про призначення йому пенсії на пільгових умовах подавав в управління ПФУ в Теребовлянському районі деякі документи, які необхідні були для призначення такої пенсії, однак, які саме, вказати не може.

Проаналізувавши письмові докази про правонаступництво Теребовлянського відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка», яке є правонаступником Теребовлянського районного об»єднання «Сільгосптехніка», дані трудової книжки позивача, суд вважає, що позивач працював трактористом у вказаному акціонерному товаристві з 16 липня 1979 року по 01.12.1979 року.

Також, беручи до уваги зазначені в архівній довідці архівного відділу Теребовлянської районної державної адміністрації Тернопільської області обставини про роботу ОСОБА_1 трактористом у ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс» з 1979 року по 2002 рік включно пояснення позивача у судовому засіданні, суд вважає, що ОСОБА_1 дійсно працював протягом зазначеного періоду трактористом у підприємстві сільського господарства - ВАТ «Теребовлянський агрохімкомлекс».

Відповідно до вимог ст.62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Згідно з п.1,20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12 серпня 1993 року № 637, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Із довідок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, наданих на вимогу суду, вбачається, що 29.12.2008 року припинено державну реєстрацію Теребовлянського відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка» у зв»язку з визнанням його банкрутом, а 15.08.2013 року припинено державну реєстрацію ВАТ «Теребовлянський агрохімкомлекс» у зв»язку з визнанням його банкрутом.

Згідно з п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Враховуючи те, що пільговий трудовий стаж позивача у 1979-2002 роках підтверджується первинними документами ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс» - книгами нарахування заробітної плати позивачу, а також даними його трудової книжки, інших шляхів для підтвердження стажу з метою призначення пенсії на пільгових умовах у позивача немає, а тому суд вважає наявність первинних документів про підтвердження його трудового стажу та записів у трудовій книжці достатніми підставами для призначення ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах із урахуванням вимог п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» .

З огляду на наявність у ОСОБА_1 передбаченого вказаним Законом віку (55 років), загального трудового стажу не менше 25 років, стажу роботи трактористом у підприємствах сільського господарства (з 16.07.1979 року по 01.12.1979 року, з 01.12.1979 року по 15.01.2003 року відповідно до записів трудової книжки), суд вважає, що позивач має право на призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до вимог п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» .

Таким чином, суд приходить до висновку про те, що відповідачем управлінням ПФУ в Теребовлянському районі ОСОБА_1 неправомірно відмовлено у призначення пенсії на пільгових умовах згідно із п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Суд не приймає до уваги твердження відповідача про те, що позивачем порушено порядок звернення за призначенням пенсії на пільгових умовах, оскільки він не подав усіх необхідних для цього документів та не звернувся із відповідною заявою до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років Головного управління ПФУ в Тернопільській області, виходячи з наступного.

Так, відповідно до ч.2 ст.124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

У своєму рішенні від 9 липня 2002 року № 15-рп/2002 (справа № 1-2/2002, справа про досудове врегулювання спорів) Конституційний Суд України вирішив, що положення частини другої статті 124 Конституції України щодо поширення юрисдикції судів на всі правовідносини, що виникають у державі, необхідно розуміти так, що право особи (громадянина України, іноземця, особи без громадянства, юридичної особи) на звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правовими актами. Встановлення законом або договором досудового врегулювання спору за волевиявленням суб»єктів правовідносин не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист.

Враховуючи зазначені вимоги закону, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 підставно звернувся до Теребовлянського районного суду Тернопільської області, як до адміністративного суду, із позовною заявою про призначення пенсії на пільгових умовах, таке його право на судовий захист не може бути обмежене необхідністю зверненням для досудового вирішення зазначеного спору до управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі шляхом подання тих чи інших документів.

Статтею 83 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що пенсії призначаються з дня звернення за пенсією.

Оскільки пенсію за віком на пільгових умовах згідно із п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» позивачу призначає відповідач управління ПФУ в Теребовлянському районі (орган Пенсійного фонду України за місцем проживання позивача- ст.80 Закону України «Про пенсійне забезпечення»), яке відмовилось призначити йому такий вид пенсії суд вважає, що слід зобов»язати відповідача управління ПФУ в Теребовлянському районі призначити ОСОБА_1 вказаний вид пенсії з дня звернення за її призначенням, тобто з 23 серпня 2013 року.

Судові витрати позивач просить залишити за ним.

Аналізуючи докази у справі, суд приходить до переконання, що відповідачем порушено право позивача на призначення йому пенсії на пільгових умовах згідно із п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а тому порушене право підлягає захисту шляхом задоволення його позовних вимог у повному обсязі.

Керуючись ст.158-160, 163 КАС України, ст.13,62, 80, 83 Закону України «Про пенсійне забезпечення», п.1,20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Визнати дії управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської обалсті щодо відмови у призначенні ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах протиправними та зобов»язати управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п.«в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», із 23 серпня 2013 року.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Теребовлянський районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.04.2014
Оприлюднено29.05.2014
Номер документу38860321
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —606/439/14-а

Ухвала від 16.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Ухвала від 21.08.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Постанова від 11.04.2014

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

Ухвала від 20.02.2014

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні