Постанова
від 19.05.2014 по справі 922/1629/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"19" травня 2014 р.Справа № 922/1629/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Дзюби О.А.

при секретарі судового засідання

розглянувши заявуТОВ "Отан", м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Отан", м. Харків , код ЄДРПОУ 19428404 за участю :

Представник боржника - Капустюк А.С., довіреність від 01.04.14р.

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії ТОВ "ОТАН" звернувся до господарського суду з заявою про порушення у відношенні боржника справи про банкрутство на підставі ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Свою заяву він обґрунтовує тим, що загальними зборами ТОВ "ОТАН" прийнято рішення про ліквідацію боржника, призначено ліквідаційну комісію (ліквідатора) та встановлено двохмісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів з дня опублікування оголошення про ліквідацію підприємства. Ліквідаційною комісією розглянуто вимоги кредиторів, проведено інвентаризацію майнових активів підприємства. За наслідками проведеної роботи встановлено, що активів боржника недостатньо для погашення кредиторської заборгованості, на підставі чого прийнято рішення про звернення до господарського суду з заявою про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії Громцева К.М.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 29 квітня 2014 року прийнята заява голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТАН" про порушення справи про банкрутство у відношенні Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТАН", м. Харків, до розгляду; призначено підготовче засідання суду на 12 травня 2014 року, зобов'язано боржника надати суду необхідні документи для розгляду справи по суті.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 12 травня 2014 року порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "ОТАН"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; призначено засідання суду на 19 травня 2014 року.

До канцелярії суду від боржника надійшла заява (вх. № 16160) про долучення до матеріалів справи витребуваних судом документів. Зазначені докази судом досліджені та долучені до матеріалів справи.

В судовому засіданні представник боржника підтримав заяву про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури на підставі ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та просив призначити ліквідатором у справі голову ліквідаційної комісії Громцева К.М.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника боржника, суд встановив наступне.

Як свідчать матеріали справи, боржник здійснював підприємницьку діяльність та набув статусу суб'єкта підприємницької діяльності, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТАН", код 19428404, серії АА № 841335, зареєстроване Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради 26.02.1993 року за № 1 224 120 0000 038530. Основним видом діяльності боржника є неспеціалізована оптова торгівля.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченого цим кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

У відповідності до ч.1 ст. 59, ч.1 ст. 60 Господарського кодексу України, ч.2 ст. 105, ч.1 ст. 110 Цивільного кодексу України, а також п. 6.3 Статуту підприємства, у зв'язку з недоцільністю подальшого здійснення підприємницької діяльності, 28 січня 2014 року на загальних зборах учасників боржника прийнято рішення про ліквідацію підприємства, призначено головою ліквідаційної комісії Громцева Костянтина Миколайовича, визначено порядок припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТАН" (протокол № 4).

Відповідно до ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України 28 січня 2014 року державному реєстратору подані документи для розміщення в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється.

В бюлетені державної реєстрації № 273 (3) від 30 січня 2014 року розміщено повідомлення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТАН" шляхом ліквідації.

В подальшому у відповідності до ст. 105 Цивільного кодексу України та ч. 3 ст. 60 Господарського кодексу України ліквідаційною комісією прийнято рішення про надіслання всім кредиторам боржника, перед якими відповідно до даних бухгалтерського обліку товариства існує заборгованість, повідомлень про припинення підприємства. Суд з'ясував, що ліквідатором персонально письмово повідомлено всіх відомих (явних) кредиторів, перед якими відповідно до даних бухгалтерського обліку боржника існує заборгованість, про припинення підприємства шляхом ліквідації, про склад ліквідаційної комісії, порядок та строки заявлення кредиторами вимог до боржника, адреси, за якими приймаються вимоги кредиторів.

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "ДОГМА ТРЕЙДІНГ" отримано претензію від 10 лютого 2014 року про сплату боргу в сумі 389590,00 грн. за договором № 27 від 01 жовтня 2013 року.

Зазначена сума кредиторської заборгованості розглянута та визнана ліквідаційною комісією, оскільки вони підтверджені відповідними договорами та первинними документами бухгалтерської звітності.

За наявності підтвердженої кредиторської заборгованості на загальну суму 389590,00 грн. ліквідаційною комісією боржника, з метою виявлення усього наявного на підприємстві майна, на виконання вимог п. 3 Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 року № 69 (із наступними змінами і доповненнями), п.12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМ України від 28.02.2000 року №419 (із наступними змінами і доповненнями) прийнято рішення про проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, нематеріальних активів, кредиторської та дебіторської заборгованості боржника.

Згідно інвентаризаційних описів та актів інвентаризації майна боржника від 01 квітня 2014 року основних засобів, нематеріальних активів, виробничих запасів та іншого майна у боржника не має, у зв'язку з чим оцінка майна не проводилась, дебіторську заборгованість не виявлено, грошові кошти в касі підприємства становлять 6090 грн.

Статутний капітал в сумі 0,50 грн., внесено повністю та використано в ході підприємницької діяльності товариства.

Боржник не має у власності рухомого або нерухомого майна, що підтверджується довідками органів, які згідно з чинним законодавством в обов'язковому порядку реєструють права власності на нерухоме майно та цінне рухоме майно.

Майна, що перебуває у заставі не має.

Згідно довідки боржника, осіб, що мають невиконанні зобов'язання перед підприємством (дебіторської заборгованості) не має.

Рахунки на яких обліковуються цінні папери у боржника відсутні.

Згідно довідки боржника у товариства відсутній спеціальний дозвіл на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, та не має матеріальних носіїв секретної інформації (технічної документації, виробів, їхніх дослідних зразків тощо).

Також на балансі підприємства відсутні об'єкти державної власності.

Дочірні підприємства та філії не зареєстровані.

В складі кредиторської заборгованості відсутні борги по податках та зборах, пенсійних та страхових внесках. Заборгованість по заробітній платі, вихідній допомоги та інших платежах заборгованості по аліментам, відшкодуванню шкоди, заподіяної здоров'ю та виплати авторської винагороди також відсутня.

Загальна кредиторська заборгованість підприємства за товари, роботи та послуги, що не оспорюється боржником становить 389590,00 грн.

На виконання вимог ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами, на підставі даних інвентаризації активів боржника головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс, який затверджений загальними зборами учасників боржника (протокол № 5 від 01 квітня 2014 року) з непогашеною кредиторською заборгованістю на загальну суму 389,59 тис. грн.

Відповідно до п.1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення обставин, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності), або під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, або в інших випадках, передбачених цим Законом.

Зазначені обставини виявлено головою ліквідаційної комісії в ході проведення ліквідаційної процедури, що зобов'язує її звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Статтею 105 Цивільного кодексу України встановлені обов'язки особи, що прийняла рішення про припинення юридичної особи, зокрема, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч. З ст. 110 Цивільного кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 Цивільного кодексу України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 Цивільного кодексу України.

Як свідчать матеріали справи, ліквідаційною комісією повністю дотримано вказаного порядку.

Відповідно до п. 10 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 07.08.2013р. № 01-06/1149/2013 про внесення змін і доповнень до Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013р. № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підпункт 36.7 пункту 36 викладено у такій редакції.

Як передумову звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника, що ліквідується власником, визначено дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до цивільного та господарського законодавства (стаття 95 Закону).

Порушення провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, здійснюються у підготовчому засіданні суду за результатами перевірки судом дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до цивільного та господарського законодавства та вимог частини четвертої статті 11 Закону щодо наявності майна, достатнього для покриття судових витрат.

Вирішення питання щодо визнання банкрутом такого боржника та призначення ліквідатора повинно здійснюватися в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі, в якому судом перевіряється поданий ліквідаційний баланс боржника та з'ясовується факт недостатності вартості майна боржника для задоволення вимог кредиторів. Ліквідатором боржника, що ліквідується власником, може бути голова ліквідаційної комісії або арбітражний керуючий, який призначається в порядку, встановленому Законом для призначення розпорядника майна, тобто кандидатура арбітражного керуючого на призначення ліквідатором визначається судом за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство (частина друга статті 95 Закону).

Призначення голови ліквідаційної комісії ліквідатором боржника, що ліквідується власником, здійснюється господарським судом у виняткових випадках (в залежності від конкретних обставин справи), оскільки голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) підпадає під ознаки заінтересованої особи стосовно боржника і відповідно до частини шостої статті 95 Закону несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сума кредиторської заборгованості перевищує вартість активів боржника, підприємство не веде підприємницької діяльності, що робить неможливим погашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсно неплатоспроможним, що свідчить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливість відновлення його діяльності, суд вважає необхідним визнати боржника банкрутом.

Згідно п. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Розглянувши клопотання представника боржника про призначення ліквідатором у справі голову ліквідаційної комісії, суд зазначає наступне.

Матеріали даної справи свідчать про дуже скрутний матеріальний стан боржника та відсутність у нього коштів на оплату послуг арбітражного керуючого, у зв'язку з чим, суд дійшов висновку, що зазначені обставини підпадають під ознаки виключності у питанні призначення ліквідатором у справі голови ліквідаційної комісії боржника, у зв'язку з чим, суд вважає за можливе вказане вище клопотання задовольнити та призначити ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії Громцева Костянтина Миколайовича, ідентифікаційний код НОМЕР_1, (АЕ 607790, виданий Красногвардійським РВ УМВС України в Дніпропетровській області 21.05.1997 року).

Постановою Пленуму Вищого господарського суду України №16 від 17 грудня 2013 року затверджено порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство. Згідно розділу ІІ зазначеного порядку офіційне оприлюднення здійснюється у випадках передбачених Законом та офіційному оприлюдненню зокрема підлягає - повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Розділом ІІІ порядку офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство встановлено, що офіційне оприлюднення оголошень (повідомлень) здійснюється на підставі судового рішення. З цією метою резолютивна частина судового рішення повинна містити припис «оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про


, текст якого додається».

Взявши до уваги зазначене, суд дійшов висновку здійснити офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТАН" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора у справі.

Приймаючи до уваги вищевикладене та керуючись ст. ст 11, 37, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "ОТАН", код 19428404, зареєстроване Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради 26.02.1993 року за № 1 224 120 0000 038530 та перереєстроване за адресою: 61058, Харківська обл., м. Харків, набережна Крупської, буд. 7 - банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

2. З дня прийняття зазначеної постанови:

- господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

- строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав;

- у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

- скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

- вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі;

- виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

3. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном. Керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

4. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТАН» (код 19428404) голову ліквідаційної комісії Громцева Костянтина Миколайовича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса АДРЕСА_1).

5. Зобов'язати ліквідатора відповідно до п.п.3,4 ст. 38 та п. 3. ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії передбачені ст.ст. 41-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом і надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, про фінансове становище і майно боржника станом на день відкриття ліквідаційної процедури, використання коштів боржника.

6. Зобов'язати ліквідатора вжити заходів по оцінці та реалізації активів банкрута, представити до суду реєстр грошових вимог кредиторів, повідомлення про результати розгляду вимог кредиторів банкрута, надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, в строк до 19 травня 2015 р. виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі, відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси, відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти прийманні-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, копії повідомлення органу державної податкової служби, пенсійного фонду та центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, акт знищення печатки, штампа, докази розшуку майна банкрута, довідки органів, що в обов'язковому порядку реєструють право власності на нерухоме майно та цінне рухоме майно; докази, що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, реєстр непогашених вимог кредиторів, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу по ліквідації банкрута.

7. Здійснити офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТАН» банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора у справі.

8. Постанову суду надіслати ліквідатору, ДПІ, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, ДВС.

Суддя Дзюба О.А.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.05.2014
Оприлюднено05.06.2014
Номер документу39014835
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1629/14

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 19.11.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 19.05.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні