Постанова
від 28.05.2014 по справі 493/1263/13-а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2014 р.м.ОдесаСправа № 493/1263/13-а

Категорія: 10.2 Головуючий в 1 інстанції: Ільніцька О.М.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого: судді Домусчі С.Д.

суддів: Кравця О.О., Шеметенко Л.П.

за участю секретаря судового засідання - Тутової Л.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області на постанову Балтського районного суду Одеської області від 30 липня 2013 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області про зобов'язання відновити виплату раніше призначеної пенсії, як працівнику освіти відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 01 січня 2011 року, стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

19 червня 2013 року ОСОБА_1 звернулась до Балтського районного суду Одеської області з адміністративним позовом до управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області, в якому просила суд зобов'язати відповідача відновити виплату раніше призначеної пенсії, як працівнику освіти відповідно до п. е ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 01 січня 2011 року, та стягнути заборгованість з моменту зупинення виплати пенсії.

Ухвалами від 18 липня 2013 року суд першої інстанції відмовив у поновленні строку звернення до адміністративного суду в частині позовних вимог про стягнення заборгованості за період з 01 січня 2011 року по 19 грудня 2012 року, та позовні вимоги в цій частині залишив без розгляду (а.с. 18, 19).

Постановою від 30 липня 2013 року Балтський районний суд Одеської області задовольнив позовні вимоги ОСОБА_1, визнав протиправним рішення відповідача про припинення виплати позивачу пенсії за вислугу років, зобов'язав відповідача здійснювати виплату пенсії позивачу за вислугу років, зобов'язав відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії позивачу, яка не була виплачена внаслідок дій незаконного рішення відповідача починаючи з 19 грудня 2012 року.

Не погоджуючись з постановою суду управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати оскаржену постанову та ухвалити нову, якою відмовити у задоволенні адміністративного позову в повному обсязі.

Вимоги апеляційної скарги апелянт обґрунтовує тим, що з 03 вересня 2005 року позивачу було призначено пенсію, як працівнику освіти, відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», при загальному стажі роботи 28 років 10 місяців 18 днів, з них 25 років 22 дні - працівник освіти. Проте в подальшому було встановлено, що дитяча музична школа відноситься до Міністерства культури України, внаслідок чого період роботи в цій школі на посаді викладача музичної школи не може бути зарахований до стажу роботи працівника освіти, відповідно до Постанови КМУ № 909 від 04 листопада 1993 року (із змінами внесеними Постановою КМУ № 1436 від 29 вересня 2002 року).

ОСОБА_1 надала письмові заперечення, в яких, з посиланням на дотримання судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржену постанову - без змін.

Ухвалюючи постанову про задоволення позовних вимог, суд першої інстанції встановив, що позивач працювала учителем в Балтській музичній школі, яка була реорганізована у Балтську дитячу музичну школу мистецтв. Маючи необхідний стаж роботи для виходу на пенсію за вислугу років, позивач звернулась до відповідача із заявою про призначення пенсії за вислугу років, надавши всі необхідні документи, після перевірки яких, відповідач прийняв рішення про призначення позивачу пенсії за вислугу років, як працівнику освіти, згідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», з 03 вересня 2005 року при загальному стажі роботи 28р. 10мс. 19 дн., з яких 25 р. та 22 дн. - стаж працівника освіти.

Також суд першої інстанції встановив, що прийняте відповідачем рішення про припинення виплати пенсії позивачу з 2011 року суперечить нормам Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», Закону України «Про позашкільну освіту», Закону України «Про освіту», Постанові КМУ № 433 від 06 травня 2001 року, Постанові КМУ № 909 від 04 листопада 1993 року із зміна внесеними Постановою № 1436 від 26.09.2002 р., дорученню КМУ № 397/21 від 06.01.1995 р.

З урахуванням строків звернення до суду, суд першої інстанції дійшов висновку, що порушені права мають бути відновлені шляхом визнання протиправним оскарженого рішення про припинення виплати пенсії, шляхом зобов'язання відповідача здійснювати виплату позивачу пенсії за вислугу років, шляхом зобов'язання відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії позивачу з 12 грудня 2012 року, яка не була виплачена позивачу внаслідок прийняття протиправного рішення.

Заслухавши суддю доповідача, пояснення позивача, розглянувши та обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права в межах доводів апеляційної скарги, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга не може бути задоволена.

Апеляційний суд встановив, що ОСОБА_1 з 01 вересня 2005 року призначена пенсія за вислугу років, як працівнику освіти, що має загальний стаж роботи 28 років 10 місяців та 18 днів, з яких 25 років та 22 дня спеціального стажу працівника освіти, що відповідає п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (а.с. 62).

31 грудня 2010 року рішенням управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області, оформленим протоколом, ОСОБА_1 з 01 січня 2011 року припинена виплата пенсії за вислугу років, як працівнику освіти, з посиланням на відсутність необхідного спеціального стажу, згідно з Постановою КМУ від 04 листопада 1993 р. № 909 із змінами внесеними Постановою КМУ від 26.09.2002 р. № 1436 (а.с. 65).

Відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

ОСОБА_1 за освітою є викладачем музичної школи по спеціальності фортепіано (а.с. 59).

З 01 серпня 1980 року по 02 вересня 2005 року ОСОБА_1 працювала на посаді викладача Балтської музичної школи по класу фортепіано, при цьому з 11 травня 1993 року Балтська музична школа перейменована в Балтську державну дитячу школу мистецтв (ЄДРПОУ 02222294), що підтверджено записами в трудовій книжці позивача (а.с. 56).

Таким чином, стаж роботи позивача на посаді викладача по класу фортепіано, становить понад 25 років.

Постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04 листопада 1993 року затверджений перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, яка призначається при наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років.

Відповідно до розділу першого Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, стаж роботи на посаді учителя у загальноосвітньому навчальному закладі, музичній школі і художній школі надає право на отримання пенсії за вислугу років.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру Комунальний заклад «Дитяча школа мистецтв» Балтської районної ради Одеської області (ЄДРПОУ 02222294), є комунальним закладом, та має вид діяльності - освіта у сфері культури.

В преамбулі Закону України «Про освіту» зазначено, що освіта це основа інтелектуального, культурного, духовного, соціального, економічного розвитку суспільства і держави. Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу, підвищення освітнього рівня народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.

Відповіднол до ст. ст. 28, 29 Закону України «Про освіту» система освіти складається із навчальних закладів, наукових, науково-методичних і методичних установ, науково-виробничих підприємств, державних і місцевих органів управління освітою та самоврядування в галузі освіти. Структура освіти включає: дошкільну освіту; загальну середню освіту; позашкільну освіту; професійно-технічну освіту; вищу освіту; післядипломну освіту; аспірантуру; докторантуру; самоосвіту.

Відповідно до ст. ст. 4, 5, 6, 8, 10, 12 Закону України «Про позашкільну освіту» позашкільна освіта є складовою системи безперервної освіти, визначеної Конституцією України, Законом України "Про освіту". Державне управління позашкільною освітою здійснюють, зокрема, органи місцевого самоврядування. При цьому позашкільний навчальний заклад за своїми організаційно-правовими формами може бути державної, комунальної або приватної форми власності, та може функціонувати у формі, зокрема школи мистецтв, що також узгоджується із ст. 39 Закону України «Про освіту».

Відповідно до п. 3 Наказу ДержкомстатуУкраїни, від 09.11.2011, № 288 "Про затвердження Методологічних положень зі статистики освіти", Загальноосвітній навчальний заклад - навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права громадян на загальну середню освіту.

Також п. 1, 10 Положення «Про загальноосвітній навчальний заклад», затвердженого Постановою КМУ № 964 від 14 червня 2000 року загальноосвітній навчальний заклад - це заклад освіти, що забезпечує потреби громадян у загальній середній освіті. Загальноосвітній навчальний заклад може входити до складу навчально-виховних комплексів, навчальних закладів різних типів і рівнів акредитації, а також навчально-виховних об'єднань з дошкільними, позашкільними та іншими навчально-виховними закладами для задоволення культурно-освітніх потреб громадян.

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про освіту», ст. ст. 3, 4 Закону України «Про загальну освіту», загальна середня освіта - цілеспрямований процес оволодіння систематизованими знаннями про природу, людину, суспільство, культуру та виробництво засобами пізнавальної і практичної діяльності, результатом якого є інтелектуальний, соціальний і фізичний розвиток особистості, що є основою для подальшої освіти і трудової діяльності. Загальна середня освіта є обов'язковою основною складовою безперервної освіти.

Загальна середня освіта спрямована на забезпечення всебічного розвитку особистості шляхом навчання та виховання, які грунтуються на загальнолюдських цінностях та принципах науковості, полікультурності, світського характеру освіти, системності, інтегративності, єдності навчання і виховання, на засадах гуманізму, демократії, громадянської свідомості, взаємоповаги між націями і народами в інтересах людини, родини, суспільства, держави.

При цьому систему загальної середньої освіти становлять, окрім іншого, позашкільні заклади.

Системний аналіз зазначених норм дає підстави дійти висновку, що позашкільний заклад у формрі школи мистецтв, а саме Комунальний заклад «Дитяча школа мистецтв» Балтської районної ради Одеської області, є загальноосвітнім навчальним закладом, комунальної форми васності.

Відповідно до 2. Приміток Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04 листопада 1993 року, робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

Таким чином, апеляційний суд погоджується з висновками суду першої інстанції щодо права ОСОБА_1 на отримання пенсії за вислугу років, як працівнику освіти, згідно з п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки, стаж роботи учителя, набутий у школі місцецтв, є спеціальним стажем, який дає право на отримання цього виду пенсії.

При цьому апеляційний суд зазначає, що скасовуючи оскаржене рішення, суд першої інстанції припустився помилкового застосування норм процесуального права, оскільки чітко не зазначив яке саме рішення він скасовує, та яке саме право позивача суд першої інстанції поновлює.

Змінюючи оскаржену постанову, апеляційний суд приймає до уваги те, що ухвалою Балтського районного суду Одеської області від 18 липня 2013 року позивачу відмовлено в поновлені строку звернення до суду та залишені без розгляду позовні вимоги, заявлені за період з 01 січня 2011 року по 19 грудня 2012 року. Зазначена ухвала у встановленому порядку не оскаржена, набрала законної сили, а тому є обов'язковою для апеляційного суду.

Таким чином, апеляційний суд дійшов висновку про правильне вирішення судом першої інстанції спору, але з помилковим застосуванням норм процесуального права, у зв'язку з чим, відповідно п. 1 ч. 1 ст. 202 КАС України, це є підставою для залишення без задоволення апеляційної скарги, та ухвалення судового рішення про зміну оскарженої постанови в частині визначення рішення, яке має бути скасоване, та в частині відновлення порушеного права.

Керуючись ст. ст. 195, 196, п. 2 ч. 1 ст. 198, п. 1 ч. 1 ст. 202, ст. ст. 207, 211, 212, ч. 5 ст. 254 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області залишити без задоволення.

Постанову Балтського районного суду Одеської області від 30 липня 2013 року змінити, виклавши абзаци другий та третій резолютивної частини у наступній редакції:

«Визнати протиправним та скасувати Рішення управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області, оформлене протоколом від 31 грудня 2010 року про припинення виплати пенсії з 01 січня 2011 року ОСОБА_1.

Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Балтському районі Одеської області з 19 грудня 2012 року відновити виплату ОСОБА_1 пенсії за вислугу років, як працівнику освіти згідно з п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

В іншій частині постанову Балтського районного суду Одеської області від 30 липня 2013 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили після її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складання судового рішення в повному обсязі.

Повний текст судового рішення складений 30 травня 2014 року.

Головуючий: суддя С.Д.Домусчі

суддя О.О.Кравець

суддя Л.П.Шеметенко

Дата ухвалення рішення28.05.2014
Оприлюднено06.06.2014
Номер документу39046047
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —493/1263/13-а

Ухвала від 05.02.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 12.09.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Постанова від 30.07.2013

Адміністративне

Балтський районний суд Одеської області

Ільніцька О. М.

Ухвала від 10.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 13.08.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 26.06.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Постанова від 28.05.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 02.09.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Постанова від 28.05.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 18.07.2013

Адміністративне

Балтський районний суд Одеської області

Ільніцька К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні